10. SURJA “JUNUS”

By |2024-06-05T22:49:26+04:00June 5th, 2024|Categories: Kurani Shqip|

SURJA "JUNUS" (Surja Nr. 10, Mekase, 109 Ajete) Me emrin e Allahut, të Gjithëmëshirshmit, Mëshirëplotit Elif, Lam, Ra.[1] Këto janë vargjet e Librit të Urtë.[2] A ishte çudi për njerëzit që Ne i shpallëm një burri prej tyre:[3] “Paralajmëroji njerëzit[4] dhe jepu lajmin e mirë atyre që besojnë se, me [...]

Vlera e dhjetë ditëve të para të muajit Dhul Hixhe

By |2024-06-05T20:06:08+04:00June 5th, 2024|Categories: Haxhi - Pelegrinazhi|

Vlera e dhjetë ditëve të para të muajit Dhul Hixhe Allahu i Madhëruar thotë: "وَالْفَجْرِ. وَلَيَالٍ عَشْرٍ" “Betohem për muzgun e agimit, dhe për dhjetë netët!” Imam Taberiu thotë: “Është fjala për dhjetë e netët e para të muajit Dhul Hixhe, për këtë është bashkuar fjala e të gjithë komentuesve të Kuranit.” Ndërsa Ibën Kethiri [...]

Muajt e Shenjtë

By |2024-05-08T23:41:18+04:00May 8th, 2024|Categories: Haxhi - Pelegrinazhi|

Muajt e Shenjtë   Allahu i Madhëruar thotë: إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِندَ اللّهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْراً فِي كِتَابِ اللّهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَات وَالأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ذَلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ فَلاَ تَظْلِمُواْ فِيهِنَّ أَنفُسَكُمْ وَقَاتِلُواْ الْمُشْرِكِينَ كَآفَّةً كَمَا يُقَاتِلُونَكُمْ كَآفَّةً وَاعْلَمُواْ أَنَّ اللّهَ مَعَ الْمُتَّقِينَ [التوبة : 36] “Numri i muajve tek Allahu është dymbëdhjetë muaj, [...]

8. SURJA “EL ENFAL” – PRETË E LUFTËS ‎

By |2024-05-15T23:28:45+04:00May 6th, 2024|Categories: Kurani Shqip|

SURJA EL ENFAL – PRETË E LUFTËS (Surja Nr. 8, Medinase, 75 Ajete) Me emrin e Allahut, të Gjithëmëshirshmit, Mëshirëplotit Të pyesin ty (O Muhamed) për prenë e luftës.[1] Thuaj: “Preja e luftës i përket Allahut dhe të Dërguarit.[2] Prandaj, kini frikë Allahun,[3] rregulloni marrëdhëniet midis jush[4] dhe bindjuni Allahut [...]

Rruga e Pasuesve të Sunetit dhe Xhematit

By |2024-04-28T00:29:19+04:00April 27th, 2024|Categories: Metodologji|

Rruga e Pasuesve të Sunetit dhe Xhematit   Autor: Dijetari i madh Muhamed ibën Salih el UTHEJMIN Përktheu: Bledar ALBANI Hyrje Falënderimet i takojnë vetëm Allahut. Vetëm Atë falënderojmë, Atij i kërkojmë ndihmë, prej Tij kërkojmë falje dhe tek Ai pendohemi. I kërkojmë mbrojtje Allahut nga e keqja e veteve tona dhe nga punët tona [...]

Therja e kafshës kur lind një fëmijë

By |2024-04-18T13:31:14+04:00April 18th, 2024|Categories: Familja|

Therja e kafshës kur lind një fëmijë   Shkëputur nga libri “Fikhu Suneh” Autor: Sejjid Sabik Përkthyer nga një grup përkthyesish Nxjerrja e Haditheve: Bledar Albani, me gjykimet e shejh Muhamed Nasirudin Albani   Statusi i saj ligjor Therja e kafshës kur lind një fëmijë është sunneh muekkede (sunnet i fortë), edhe nëse babai i [...]

7. SURJA “EL A’RAF” – LARTËSITË E MURIT NDARËS ‎

By |2024-04-09T16:03:16+04:00April 9th, 2024|Categories: Kurani Shqip|

SURJA "EL A’RAF" – LARTËSITË E MURIT NDARËS (Surja Nr. 7, Mekase, 206 Ajete) Me emrin e Allahut, të Gjithëmëshirshmit, Mëshirëplotit Elif, Lam, Mim, Sad.[1] Ky është Libër që të është shpallur ty,[2] prandaj të mos ketë kurrfarë shtrëngimi në gjoksin tënd prej tij,[3] që nëpërmjet tij të paralajmërosh[4] dhe [...]

Pyetje-Pergjigje rreth çështjeve Familjare dhe Shoqërore (3)

By |2024-04-08T02:45:35+04:00April 7th, 2024|Categories: Rreth Familjes|

Pyetje-Pergjigje rreth çështjeve Familjare dhe Shoqërore (3)   (Pyetja Nr. 163) Deiv Selamu alejkum, Me fal per shqetesimin por kam nji pyetje shum te rendesishme dhe para se te veproja deshiroja nje keshill para se ta vazhdoj. Jam nje djal i ri i martuar dhe me nje fmi Jetoj me prinderit e mi dhe qekur [...]

Pyetje-Përgjigje rreth Agjërimit (2)

By |2024-04-04T23:32:00+04:00April 4th, 2024|Categories: Agjërimi, Rreth Agjërimit|

Pyetje-Përgjigje rreth Agjërimit (2)   (Pyetja Nr. 85) Dorina Pershendetje, Bashkeshorti im punon si shofer kamioni dhe cdo dite udheton minimalisht 300Km , normalisht 400-500km dhe ka raste deri ne 800km dhe doja te ju pyesja a futet ne grupin e udhetareve dhe ne kete rast i lejohet te mos e agjeroje , apo meret [...]

Pyetje-Përgjigje të Ndryshme Aktuale (6)

By |2024-04-04T23:33:12+04:00April 4th, 2024|Categories: Pyetje te ndryshme, Te ndryshme|

Pyetje-Përgjigje të Ndryshme Aktuale (6)   (Pyetja Nr. 267) Kitra A lejohet perdorimi i birres alkoolike per floke,e kam perdorur shum per rritje te flokeve parase te lexoj e te degjoj te ndaluarat ne Islam.Tani dua te di a eshte e ndaluar Birra vetem te pihet apo edhe te perdoret per gjera te tjera psh [...]

XHAMITË

By |2024-03-17T00:11:09+04:00March 17th, 2024|Categories: Falja - Namazi|

XHAMITË   Shkëputur nga libri “Fikhu Suneh” Autor: Sejjid Sabik Përkthyer nga një grup përkthyesish Nxjerrja e Haditheve: Bledar Albani, me gjykimet e shejh Muhamed Nasirudin Albani Toka është e gjitha xhami Allahu i Lartësuar i ka dhënë këtij Umeti një begati shumë të veçantë. Ajo është se e gjithë toka është bërë xhami për [...]

Kurimi i zemrës së sëmurë nga djalli

By |2024-03-05T21:33:29+04:00March 5th, 2024|Categories: Pastrimi Shpirtit|

Kurimi i zemrës së sëmurë nga djalli   Nga libri: Ndihma e nevojtarit kundër kurtheve të djallit - Igathetu el Lehefan Fi Mesajidi esh Shejtan Autor: Shemsudin Ebu Abdullah Muhamed ibën Kajim el Xheuzije (691-751 H. / 1292-1350) Përktheu: Bledar Albani Kapitulli i Dymbëdhjetë Ky është një nga kapitujt më të rëndësishëm të librit dhe me dobinë më të madhe. Asketët bashkëkohor [...]

Agjërimi i Muhamedit (Paqja dhe Bekimet e Allahut qofshin mbi të!) në Ramazan

By |2024-02-23T23:58:46+04:00February 23rd, 2024|Categories: Agjërimi|

Agjërimi i Muhamedit (Paqja dhe Bekimet e Allahut qofshin mbi të!) në Ramazan   Autorë:  Selim ibën Ijd el Hilali dhe Ali Hasen Ali Abdulhamid Përktheu: Unejs Shuajb Murati Recensoi dhe korrektoi: Bledar Albani “Muaji i Ramazanit në të cilin u zbrit Kurani: udhëzim për njerëzimin, provë e qartë për udhëheqje dhe kriteri (dallues i të [...]

TEUHIDI EL-ESMAI UES-SIFAT

By |2024-02-15T20:21:52+04:00February 15th, 2024|Categories: Besim, Besimi Selefeve, Shtyllat e Besimit|

TEUHIDI EL-ESMAI UES-SIFAT - Njësimi i Allahut në Emrat dhe Cilësitë e Tij   Autor: Muhamed ibën Ibrahim El-Hamd Përktheu: Bledar Albani   Parathënie Falënderimi i takon vetëm Allahut. Vetëm Atë falenderojmë, Atij i kërkojmë Ndihmë dhe falje të gjynaheve tona. I kërkojmë mbrojtje Allahut prej të keqes së veteve (shpirtrave) tona dhe prej të [...]

Kurimi i zemrës së sëmurë nga pushtimi i vetvetes

By |2024-03-05T21:34:04+04:00February 7th, 2024|Categories: Pastrimi Shpirtit|

Kurimi i zemrës së sëmurë nga pushtimi i vetvetes   Nga libri: Ndihma e nevojtarit kundër kurtheve të djallit - Igathetu el Lehefan Fi Mesajidi es Shejtan Autor: Shemsudin Ebu Abdullah Muhamed ibën Kajim el Xheuzije (691-751 H. / 1292-1350) Përktheu: Bledar Albani   Ky kapitull është si bazë dhe themel për kapitujt që do të vijnë më pas, sepse të gjitha [...]

Shenjat e sëmundjes së zemrës dhe shenjat e shëndetit të saj

By |2024-03-05T21:34:28+04:00February 7th, 2024|Categories: Pastrimi Shpirtit|

Shenjat e sëmundjes së zemrës dhe shenjat e shëndetit të saj   Nga libri: Ndihma e nevojtarit kundër kurtheve të djallit - Igathetu el Lehefan Fi Mesajidi es Shejtan Autor: Shemsudin Ebu Abdullah Muhamed ibën Kajim el Xheuzije (691-751 H. / 1292-1350) Përktheu: Bledar Albani Secili nga organet e trupit është krijuar për funksione të posaçme që lidhen me të, dhe ai [...]

Pastrimi i zemrës nga nyjëzat dhe papastërtitë e saj

By |2024-03-05T21:35:02+04:00February 7th, 2024|Categories: Pastrimi Shpirtit|

Pastrimi i zemrës nga nyjëzat dhe papastërtitë e saj   Nga libri: Ndihma e nevojtarit kundër kurtheve të djallit - Igathetu el Lehefan Fi Mesajidi es Shejtan Autor: Shemsudin Ebu Abdullah Muhamed ibën Kajim el Xheuzije (691-751 H. / 1292-1350) Përktheu: Bledar Albani Kjo temë, megjithëse mund të hyjë në temën paraardhëse, siç e sqaruam se kultivimi i zemrës nuk mund të [...]

Kultivimi i Zemrës

By |2024-03-05T21:35:06+04:00February 7th, 2024|Categories: Pastrimi Shpirtit|

Kultivimi i Zemrës   Nga libri: Ndihma e nevojtarit kundër kurtheve të djallit - Igathetu el Lehefan Fi Mesajidi es Shejtan Autor: Shemsudin Ebu Abdullah Muhamed ibën Kajim el Xheuzije (691-751 H. / 1292-1350) Përktheu: Bledar Albani   Kultivimi në kuptimin gjuhësor është zvillimi dhe rritja e trupit të diçkaje dhe plotësimi e pjekja e saj. Ndaj thuhet: “u kultivua diçka”, kur [...]

Kurani Fisnik i përmban ilaçet e Zemrës

By |2024-03-05T21:35:52+04:00February 7th, 2024|Categories: Pastrimi Shpirtit|

Kurani Fisnik i përmban ilaçet e Zemrës dhe kurat për të gjitha sëmundjet e saj   Nga libri: Ndihma e nevojtarit kundër kurtheve të djallit - Igathetu el Lehefan Fi Mesajidi es Shejtan Autor: Shemsudin Ebu Abdullah Muhamed ibën Kajim el Xheuzije (691-751 H. / 1292-1350) Përktheu: Bledar Albani Allahu i Madhëruar thotë: ﴿يا أيها الناس قد جاءتكم موعظة من ربكم و [...]

Nuk ka lumturi për zemrën dhe as kënaqësi e rregullim vetëm nëse…

By |2024-03-05T21:35:57+04:00February 7th, 2024|Categories: Pastrimi Shpirtit|

Nuk ka lumturi për zemrën dhe as kënaqësi e rregullim vetëm duke qenë se Zoti i saj dhe Krijuesi i saj, vetëm Ai të jetë i Adhuruari i saj, pikësynimi i asaj që ajo kërkon dhe më i dashur për të se çdo gjë tjetër   Nga libri: Ndihma e nevojtarit kundër kurtheve të djallit - Igathetu [...]

Jeta e zemrës dhe drita e saj janë esenca e çdo të mire

By |2024-03-05T21:36:02+04:00February 7th, 2024|Categories: Pastrimi Shpirtit|

Jeta e zemrës dhe drita e saj janë esenca e çdo të mire në të, ndërsa vdekja dhe errësira e saj janë esenca e çdo të keqeje dhe çrregullimi në të   Nga libri: Ndihma e nevojtarit kundër kurtheve të djallit - Igathetu el Lehefan Fi Mesajidi es Shejtan Autor: Shemsudin Ebu Abdullah Muhamed ibën Kajim el Xheuzije (691-751 H. / [...]

Ekzistimi i pamohueshëm i sëmundjes së Zemrës

By |2024-03-05T21:36:05+04:00February 7th, 2024|Categories: Pastrimi Shpirtit|

Ekzistimi i pamohueshëm i sëmundjes së Zemrës   Nga libri: Ndihma e nevojtarit kundër kurtheve të djallit - Igathetu el Lehefan Fi Mesajidi es Shejtan Autor: Shemsudin Ebu Abdullah Muhamed ibën Kajim el Xheuzije (691-751 H. / 1292-1350) Përktheu: Bledar Albani Allahu i Lartësuar, për hipokritët thotë: "في قلوبهم مرض فزادهم الله مرضاً" “Në zemrat e tyre ka sëmundje (dyshimi dhe [...]

Zemra e shëndoshë, Zemra e sëmurë dhe Zemra e vdekur

By |2024-03-05T21:36:09+04:00February 5th, 2024|Categories: Pastrimi Shpirtit|

Zemra e shëndoshë, Zemra e sëmurë dhe Zemra e vdekur   Nga libri: Ndihma e nevojtarit kundër kurtheve të djallit - Igathetu el Lehefan Fi Mesajidi es Shejtan Autor: Shemsudin Ebu Abdullah Muhamed ibën Kajim el Xheuzije (691-751 H. / 1292-1350) Përktheu: Bledar Albani   Përderisa zemrat cilësohen me jetë dhe me të kundërtën e [...]

LIDHJA E MORALIT ME BINDJEN DHE BESIMIN

By |2024-02-03T19:08:09+04:00February 3rd, 2024|Categories: Besimi Selefeve, Pastrimi Shpirtit|

LIDHJA E MORALIT ME BINDJEN DHE BESIMIN Autor: SULEJMAN IBEN SALIH EL GASN Përktheu: BLEDAR  ALBANI FJALA   E   PËRKTHYESIT Islami! Kjo fe madhështore. Feja të cilën Allahu i Lartësuar e ka zgjedhur për robët e Tij. Feja e Allahut të Madhëruar. Po, Feja e Allahut sepse Ai është Krijuesi dhe Sistemuesi i çdo gjëje me drejtësinë [...]

Zemra, fjala dhe puna e saj

By |2024-02-03T19:04:53+04:00February 3rd, 2024|Categories: Pastrimi Shpirtit|

Zemra, fjala dhe puna e saj   Shkëputur nga parathënia e librit "Et Tuhfetu el Irakije", e Ibën Tejmijes, ndërsa parathënia është e Jahja ibën Muhamed el Hunejdi, profesor në degën e Akides, në Ebha (Arabi Saudite) Përktheu: Bledar Albani   Zemra, në kuptimin gjuhësor është “Organi qendror i sistemit të qarkullimit të gjakut te njeriu dhe te kafshët, [...]

LIBRAT E NXËNËSIT TË DIJES

By |2024-01-31T17:20:03+04:00January 31st, 2024|Categories: Dituria|

LIBRAT E NXËNËSIT TË DIJES   Nga libri: Version i shkurtuar i librit “LIBRI I DIJES” Autor: Dijetari i madh Muhamed ibën Salih el Uthejmin (Allahu e mëshiroftë!) Përktheu: Bledar Albani   Në fillim të këtij kapitulli duhet patjetër që të sqarojmë disa çështje të rëndësishme për nxënësin e dijes. Ato çështje janë: Si të sillemi me librin? Sjellja [...]

RRUGET E MARRJES SË DIJES

By |2024-01-31T15:18:10+04:00January 31st, 2024|Categories: Dituria|

RRUGET E MARRJES SË DIJES DHE DISA GABIME NGA TË CILAT DUHET PASUR KUJDES   Nga libri: Version i shkurtuar i librit “LIBRI I DIJES” Autor: Dijetari i madh Muhamed ibën Salih el Uthejmin (Allahu e mëshiroftë!) Përktheu: Bledar Albani   Rrugët e marrjes së dijes   Është mëse e ditur se kur njeriu synon të arrijë në një [...]

EDUKATA E NXENESIT TE DIJES

By |2024-01-31T15:09:59+04:00January 31st, 2024|Categories: Dituria|

EDUKATA E NXENESIT TE DIJES DHE SHKAQET NDIHMUESE PER MARRJEN E DIJES   Nga libri: Version i shkurtuar i librit “LIBRI I DIJES” Autor: Dijetari i madh Muhamed ibën Salih el Uthejmin (Allahu e mëshiroftë!) Përktheu: Bledar Albani   Edukata e nxënësit të dijes   Nxënësi i dijes duhet patjetër që të mvishet me disa morale dhe edukata, prej [...]

DIJA; VLERA E SAJ DHE GJYKIMI PËR KËRKIMIN E SAJ

By |2024-01-31T15:00:45+04:00January 31st, 2024|Categories: Dituria|

DIJA; VLERA E SAJ DHE GJYKIMI PËR KËRKIMIN E SAJ   Nga libri: Version i shkurtuar i librit "LIBRI I DIJES" Autor: Dijetari i madh Muhamed ibën Salih el Uthejmin (Allahu e mëshiroftë!) Përktheu: Bledar Albani Përkufizimi i dijes Në kuptimin gjuhësor, dija është e kundërta e injorancës. Përkufizimi i saj mund të ishte kështu: [...]

PENDIMI I SINQERTË

By |2024-01-30T14:34:51+04:00January 26th, 2024|Categories: Pastrimi Shpirtit|

DREJTIMI I SHPIRTIT NË RREGULLAT E PENDIMIT TË SINQERTË   Autor: Selim ibën Ijd el Hilali Përktheu: Bledar Albani Kapitulli i parë PENDIMI I SINQERTË Vëllezër të dashur! Allahu ju drejtoftë në të vërtetën! Dijeni se fjala En nasuh- i sinqertë, i pastër, është në formën sipërore, duke pasur qëllim zmadhimin dhe madhërimin, siç mund [...]

HADITHET E SAKTA TË “EL XHAMIU ES SAGIR” (3)

By |2024-01-05T23:09:44+04:00January 5th, 2024|Categories: Hadithe|

HADITHET E SAKTA TË “EL XHAMIU ES SAGIR” DHE SHTOJCA E TIJ (3) Autor: Muhamed Nasirudin el Albani Autori i “El Xhamiu es Sagir” – Përmbledhësi i Vogël – : Xhelaluddin es Sujuti Përktheu: Dr. Bledar Albani   “Ruajuni padrejtësisë, sepse padrejtësia është errësirë në ditën e Kiametit!” [Sahih] / (Ahmedi, Taberani në el Kebir, Bejhakiu në Shuab); nga [...]

HADITHET E SAKTA TË “EL XHAMIU ES SAGIR” (2)

By |2024-01-05T23:07:52+04:00January 5th, 2024|Categories: Hadithe|

HADITHET E SAKTA TË “EL XHAMIU ES SAGIR” DHE SHTOJCA E TIJ (2) Autor: Muhamed Nasirudin el Albani Autori i “El Xhamiu es Sagir” – Përmbledhësi i Vogël – : Xhelaluddin es Sujuti Përktheu: Dr. Bledar Albani   “Ebu Bekri dhe Umeri janë dy zotërinjtë e burrave të banorëve të xhenetit, prej të parëve dhe të fundit, duke përjashtuar [...]

HADITHET E SAKTA TË “EL XHAMIU ES SAGIR” (1)

By |2024-01-01T21:43:19+04:00December 26th, 2023|Categories: Hadithe|

HADITHET E SAKTA TË "EL XHAMIU ES SAGIR" DHE SHTOJCA E TIJ (1) Autor: Muhamed Nasirudin el Albani Autori i "El Xhamiu es Sagir" - Përmbledhësi i Vogël - : Xhelaluddin es Sujuti Përktheu: Dr. Bledar Albani   Hadithet që fillojnë me shkronjën Elif - në arabisht   "Do të shkoj te dera e Xhenetit [...]

 Abstraktimi i Monoteizmit

By |2024-01-13T17:06:47+04:00December 16th, 2023|Categories: Besim, Besimi Selefeve|

 Abstraktimi i Monoteizmit  - Adhurimi i Një Zoti të Vetëm ashtu si i takon Atij -   Titulli origjinal: Taxhrijd et Teuhid el Mufijd Autor: Taki ed Din Ahmed bin Ali el Makrizi (vdekur në vitin 854 Hixhri) Përktheu: Dr. Bledar Albani   Parathënia e autorit Filloj me Emrin e Allahut, të Gjithëmëshirshmit, Mëshirëplotit! Falënderimi [...]

NAMAZI I XHUMASË DHE VLERAT E SAJ

By |2023-11-09T21:31:31+04:00November 9th, 2023|Categories: Falja - Namazi|

NAMAZI I XHUMASË Shkëputur nga libri “Fikhu Suneh” Autor: Sejjid Sabik Përkthyer nga një grup përkthyesish Nxjerrja e Haditheve: Bledar Albani, me gjykimet e shejh Muhamed Nasirudin Albani   Vlerat e ditës së xhuma Xhumaja (e premtja) është dita më e mirë e javës. Ebu Hurejra transmeton se Pejgamberi (a.s.) ka thënë: “Dita më e mirë [...]

22. SURJA “EL HAXH” – PELEGRINAZHI

By |2024-03-11T22:45:29+04:00November 6th, 2023|Categories: Kurani Shqip|

SURJA EL HAXH (Surja Nr. 22, Mekase, 78 ajete) Me Emrin e Allahut, të Gjithëmëshirshmit, Mëshirëplotit O njerëz! Ruajuni Zotit tuaj, sepse dridhja e Orës (Kiametit), është vërtet diçka e madhe![1] Ditën që do ta shihni atë (dridhjen e Kiametit), çdo nënë me fëmijë në gji do ta harrojë fëmijën dhe çdo [...]

Kurani, mrekullia e përhershme!

By |2023-11-07T11:11:23+04:00November 6th, 2023|Categories: Kuran, Shkencat e Kuranit|

Kurani, mrekullia e përhershme!   Nga libri: Njohuritë elementare në Shkencat e Kuranit Autor: Abdullah ibën Jusuf el Xhudej Përktheu: Dr. Bledar Albani   Në gjuhën arabe, Kuran është infinitive, domethënia e të cilit është: mbedhje, grumbullim. Dhe Kurani, të cilin Allahu i Lartësuar ia ka zbritur Muhamedit (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi [...]

17. SURJA “EL ISRA” – UDHËTIMI I NATËS

By |2024-03-11T22:43:03+04:00November 5th, 2023|Categories: Kurani Shqip|

SURJA "EL ISRA" - UDHËTIMI I NATËS  (Surja Nr. 17, Mekase, 111 ajete) Me Emrin e Allahut, të Gjithëmëshirshmit, Mëshirëplotit I Lartësuar qoftë Ai që e mori robin e Tij (Muhamedin) natën nga Xhamia e Shenjtë (Kabeja) në Xhaminë e Largët (Aksa), rrethinën e së cilës Ne e kemi bekuar, për t’i treguar [...]

6. SURJA “EL EN’AM” – BAGËTITË

By |2024-03-11T22:43:43+04:00June 11th, 2023|Categories: Kurani Shqip|

SURJA EL EN‘AM - BAGËTITË (Surja Nr. 6, Mekase, 165 ajete) Me emrin e Allahut, të Gjithëmëshirshmit, Mëshirëplotit I gjithë lavdërimi i përket Allahut[1] që krijoi qiejt dhe Tokën dhe bëri errësirat dhe dritën.[2] E megjithatë, ata që mohuan, barazojnë të tjerë me Zotin e tyre.[3] Është Ai që ju krijoi nga [...]

PAQJA DHE LUFTA NË ISLAM

By |2023-06-05T22:05:32+04:00June 5th, 2023|Categories: Xhihadi|

PAQJA DHE LUFTA NË ISLAM   Nga libri “Fikhu Suneh” Autor: Sejjid Sabik Përkthyer nga një grup përkthyesish Nxjerrja e Haditheve: Bledar Albani, me gjykimet e shejh Muhamed Nasirudin Albani PAQJA NË ISLAM Paqja është një prej parimeve themelore, rrënjët e së cilës Islami i ka ngulitur në shpirtrat e muslimanëve, duke e bërë kështu [...]

PËRMENDJA E ALLAHUT (DHIKRI)

By |2024-03-24T00:00:22+04:00June 5th, 2023|Categories: Falja - Namazi, Hadith, Hadithe, Pastrimi Shpirtit|

PËRMENDJA E ALLAHUT (DHIKRI)   Nga libri “Fikhu Suneh” Autor: Sejjid Sabik Përkthyer nga një grup përkthyesish Nxjerrja e Haditheve: Bledar Albani, me gjykimet e shejh Muhamed Nasirudin Albani   Gjithë fjalët falënderuese dhe lavdëruese i përkasin Allahut. Atij i takojnë cilësitë më të përsosura dhe emrat më të bukur. Dhikër quhet përkujtimi i Allahut [...]

RREGULLA QE LIDHEN ME MJEKESINE DHE TE SEMURIN

By |2023-12-01T12:35:43+04:00June 5th, 2023|Categories: Mjekësia|

RREGULLA QE LIDHEN ME MJEKESINE DHE TE SEMURIN   Nga libri “Fikhu Suneh” Autor: Sejjid Sabik Përkthyer nga një grup përkthyesish Nxjerrja e Haditheve: Bledar Albani, me gjykimet e shejh Muhamed Nasirudin Albani   Rregullat e Sunetit gjatë sëmundjes   Ekzistojnë shumë hadithe që thonë se sëmundja i pastron veprat e këqija dhe fshin mëkatet. [...]

RREGULLAT E XHENAZEVE

By |2023-06-05T21:28:08+04:00June 5th, 2023|Categories: Xhenazeja|

RREGULLAT E XHENAZEVE   Nga libri “Fikhu Suneh” Autor: Sejjid Sabik Përkthyer nga një grup përkthyesish Nxjerrja e Haditheve: Bledar Albani, me gjykimet e shejh Muhamed Nasirudin Albani   Meditimi rreth vdekjes dhe përgatitja për të me vepra të mira   Allahu dhe i Dërguari i Tij na nxisin për të medituar rreth vdekjes dhe [...]

DIVORCI DHE KUJDESTARIA E FEMIJES

By |2023-06-01T21:37:50+04:00June 1st, 2023|Categories: Familja|

DIVORCI DHE KUJDESTARIA E FEMIJES   Nga libri “Fikhu Suneh” Autor: Sejjid Sabik Përkthyer nga një grup përkthyesish Nxjerrja e Haditheve: Bledar Albani, me gjykimet e shejh Muhamed Nasirudin Albani DIVORCI   Përkufizim Fjala “talak” (divorc) në gjuhën arabe rrjedh nga fjala “itlak” që ka kuptimin “liroj dikë”. Ndërsa në apektin teminologjik të legjislacionit islam, [...]

MARTESA DHE TE DREJTAT BASHKESHORTORE

By |2023-06-01T21:15:52+04:00June 1st, 2023|Categories: Familja|

MARTESA DHE TE DREJTAT BASHKESHORTORE   Nga libri “Fikhu Suneh” Autor: Sejjid Sabik Përkthyer nga një grup përkthyesish Nxjerrja e Haditheve: Bledar Albani, me gjykimet e shejh Muhamed Nasirudin Albani   Martesa është një nga ligjet e Allahut (xh.sh.) për krijesat e Tij dhe gjithësinë. Ajo është e përgjthshme dhe e përhershme, në mënyrë të [...]

VESHMBATHJA

By |2023-06-01T20:26:28+04:00June 1st, 2023|Categories: Veshmbathjet|

VESHMBATHJA   Shkëputur nga libri “Fikhu Suneh” Autor: Sejjid Sabik Përkthyer nga një grup përkthyesish Nxjerrja e Haditheve: Bledar Albani, me gjykimet e shejh Muhamed Nasirudin Albani   Veshmbathja është një prej mirësive me të cilën Allahu (xh.sh) i ka bekuar njerëzit. Allahu i Madhëruar thotë në Kuran:   يَابَنِي آدَمَ قَدْ أَنزَلْنَا عَلَيْكُمْ لِبَاسًا [...]

Go to Top