Pyetje-Përgjigje rreth Namazit (3)

 


(Pyetja Nr. 150) Iliri / Itali / 15-09-2010

Message: selamu alejkum. Une deshta me la zekatin. A lejohet me i thene atij vella qe ja jap thjeshte merri keto leke ose si sadaka per arsye qe shuma e pasurise time te mos dihet, pra eshte nje gje private pasuria apo si duhet te veproj?

Gruaja a duhet ta thoje, ta shqiptoje me ze ikametin para se te fale farzin? Allahu ju shperblefte!

Përgjigje / 18-09-2010

 1. Nuk eshte e detyrueshme te njoftosh personin te cilit i jep zekatin e pasurise apo nje pjese te zekatit se kjo shume eshte zekati i pasurise tende, keshtu qe nuk ke pse te druhesh. E rendesishme eshte qe nijeti yt te jete per Hir te Allahut, duke zbatuar keshtu urdhrin e Allahut dhe nje nga obligimet e Islamit, e inshaAllah shperblimi yt eshte tek Allahu, ne kete bote dhe ne boten tjeter, dhe duhet ta dishe se zekati kurre nuk e pakeson pasurine, por vetem sa e shton ate.
 2. Grate nuk e kane detyrim as ezanin dhe as ikametin, por nese e therret ikametin, nuk ka problem, madje disa dijetare e konsiderojne te preferuar kete gje, por pa e ngritur zerin. E Allahu e di me mire.

(Pyetja Nr. 149) Anonim / Kosove / 30-08-2010

Message: Selam alejkum kam dy pyetje
1. Nese gaboj ne namazin e drekes fali 5 rekate apo 6 dhe nuk kam dhene selam ateher qduhet te bej?
2. Nese me kalon namazi i sabahut dhe me del gjumi duke e ditur qe dielli ehste duke lindur, a duhet ta shtyj namazin mbasi te lind dielli apo ta fali ne ate koh sepse po ka shum opinione dhe nuk po edi se cila eshte e sakt?

Përgjigje / 04-09-2010

 1. Duhet te besh dy sexhde te harreses dhe pastaj te japesh selam.
 2. Sa te zgjohesh ne mengjes, duke qene se nuk e ke falur sabahun, gjeja e pare qe duhet te besh eshte te marresh abdes dhe te falesh sabahun pa e pare absolutisht diellin nese ka lindur apo jo, apo eshte duke lindur, sepse ndalimi i namazit ne keto kohe ka ardhur per namaze vullnetare dhe pa arsye, kurse namazi i sabahut eshte namaz farz qe duhet falur menjehere sa te zgjohesh, nese je me vonese apo i ka kaluar koha. Ky eshte mendimi me i sakte ne kete ceshtje, e Allahu e di me mire.

(Pyetja Nr. 148) Anonim / 26-07-2010

Message: Esselamu alejkum ue rahmetullah hoxh i nderuar,
Kam ca pyetje rreth namazit te istihares: si eshte puna e ketij namazi? A ka mundesi shejtani te nderhyj ne ndjenjat e nje personi qe e fal? Mua me duket paksa absurde kjo gje, pasi qe mendoj se kur nje njeri e fal kete namaz te vecant, Allahu e udhezon ne rruge te drejte e te hajrit pavarsisht nga cdo cytje e shejtanit. Mirepo dituria ime eshte e kufizuar, per kete desha ta dije mendimin tuaj hoxh i nderuar.
Pastaj desha dhe te dije se pasi qe ta kem fal namazin e Istihares, nese ne diten e pare ke mendime te mira per nje vella per shembull, por ditet ne vijim ke mendime negative dhe je ne medyshje, cilen vendim duhet ta marr? Se kam ndegjuar se pasi ta kem fal Istiharen, duhet t’i ndjek ndjenjat e dites se pare (pas faljes). Sa eshte e vertet kjo?
Allahu ju shperbleft!

Përgjigje / 29-07-2010

Shume prej muslimaneve nuk e kuptojne namazin e quajtur “namaz istihara”, as lutjen e ketij namazi dhe as qellimin e tij, apo se cfare duhet te besojne apo te veprojne pas kryerjes se ketij namazi, dhe kjo gje verehet edhe te pyetesi i kesaj pyetje. Namazin e Istiharas dhe lutjen e saj, na e ka mesuar i Derguari i Allahut ne menyren me te qarte e me te lehte, dhe mjafton te kuptojme hadithin e perzjelle prej tij ne kete çeshtje per te mesuar gjithcka rreth ketij namazi dhe lutjes se tij, gje te cilen do te mundohemi ta shtjellojme ketu sa me qarte dhe shkurt te mundemi, e Allahu e ka ne dore suksesin.

Buhariu ne Sahihun e tij, e te tjere prej autoreve te suneneve, kane transmetuar nga Xhabir iben Abdullah, Allahu qofte i kenaqur me te, se ai ka thene: “I Derguari i Allahut ua mesonte shokeve te tij Istiharan (kerkimin e zgjedhjes se me te mires mes dy gjerave), ne te gjitha çeshtjet e tyre njesoj siç u mesonte ndonje sure nga Kurani. Ai (salallahu alejhi ue selem) thoshte: “Kur dikush prej jush synon kryerjen e diçkaje te caktuar, se pari te fale dy rekate (namaz vullnetar) por jo prej namazeve farz, pastaj te thote: “O Zoti im! Te kerkoj zgjedhjen e me te mires, sipas dijes Tende, te kerkoj te me japesh fuqi (mundesi per kryerjen e asaj qe synon), me fuqine Tende dhe te kerkoj nga miresia Jote, sepse Ti ke fuqi per gjithçka, kurse une per asgje, Ti di gjithçka, kurse une nuk di asgje, e Ti je Njohesi i çdo te fshehte! O Zoti im! Nese Ti e di qe kjo çeshtje -dhe permend çeshtjen qe synon apo planifikon te veprosh- eshte e mire per mua, ne te tashmen dhe ne te ardhmen, -ose ka thene: ne fene time, ne jeten time dhe ne perfundimin e çeshtjes sime, atehere ma mundeso dhe ma lehteso ate, pastaj me jep begati ne te! O Zoti im! E, nese e di se kjo çeshtje eshte sherr (e keqe) per mua, ne fene time, ne jeten dhe ne perfundimin e çeshtjes sime, -ose ka thene: ne te tashmen dhe ne te ardhmen time-, atehere me largo prej saj dhe largoje ate prej meje, dhe me cakto mua me te miren, kudo dhe sido qe te jete ajo, pastaj me bej te kenaqem me te!”

Nga hadithi kuptojme se namazi Istihara eshte nje namaz me dy rekate pervec namazeve te detyrueshme (farz) pas te cilave ngre duart dhe ben lutjen e permendur ne hadith. Ky namaz eshte i posaçem per çdo çeshtje qe ka te beje me çeshtjet e dynjase se personit, e sidomos per çeshtjet e rendesishme kur ai gjendet perballe zgjedhjes se njeres prej dy rrugeve, te pranimin apo refuzimit te diçkaje, siç eshte ndermarrja e nje udhetimi, kerkimi i nje gruaje per martese apo pranimi apo refuzimi i kerkeses, e keshtu. Ne te gjitha çeshtjet e tij, besimtari duhet se pari te dije gjykimin e tyre ne fene e Allahut, dhe nese nuk e di kete, duhet te konsultohet me njerezit e dijes dhe dijetaret per te mesuar se ndoshta kerkon diçka te ndaluar ne Islam, apo qe te çon ne te ndaluar. Pastaj, e fal namazin Istihara ne cdo rast, qofte ne medyshje per zgjedhjen e tij, apo i vendosur per ate qe do te zgjedhe e do te veproje, sepse kuptimi i Istiharas eshte qe t’i lutesh Allahut te mundesoje dhe te lehtesoje kryerjen e zgjedhjes qe ti ke bere, nese ajo eshte e mire per ty, ne te tashmen dhe ne te ardhmen, ne fe dhe ne dynja, e ne te kundert, nese zgjedhja jote eshte e keqe per ty, qofte ne moment apo ne te ardhmen, Allahu ta largon ate dhe te mundeson diçka tjeter qe eshte me e mire per ty, dhe ne çdo rast, personi qe e ben kete lutje dhe kete namaz, duhet te jete i kenaqur me caktimin e Allahut per te, qofte nese i realizohet synimi apo jo.

Per shembull: Nje djale kerkon te martohet me nje vajze, dhe sigurisht qe ai nuk e di te fshehten dhe nuk e di nese ajo eshte e mire per te, ne te tashmen dhe ne te ardhmen, ne fene dhe ne jeten e tij, keshtu qe para se te hedhe hapin e pare drejt marteses me ate vajze, eshte sunet qe ai te fale namaz istihara siç eshte pershkruar ne hadithin e mesiperm, pastaj te hedhe hapat e nevojshme ne rrugen drejt realizimit te synimit te tij. Nese martesa me kete vajze eshte e mire per te, Allahu do ja lehtesoje atij, do ja mundesoje dhe do e begatoje. E ne te kundert, Allahu do e largoje nga ajo martese me cfare do lloj menyre apo forme qe te ndodhe kjo, dhe ne kete rast, personi qe e ka falur kete namaz dhe qe e ka bere kete lutje, duhet te kenaqet me ate qe i ka caktuar Allahu, sepse kjo patjeter qe eshte me e mira per te, edhe pse synimi apo deshira e tij nuk u realizua, pasi qe edhe pse atij mund t’i dukej e mire, ajo ka qene e keqe per te, por ai nuk e di te fshehten, kurse Allahu di gjithçka.

Po keshtu duhet te veproje edhe nje vajze, te cilen e kane kerkuar per martese dhe nuk e di nese eshte hajer apo jo; te fale namazin e Istiharas, t’i mbeshtetet Allahut dhe te jape pergjigjen sipas asaj qe mendon se eshte me e hajrit dhe ku ndjen qetesi ne ate vendim, duke marre kohen qe i duhet per reflektim dhe mendim. Ne qofte se ndodh ashtu si thote pyetesi apo pyetesja, qe diten e pare pas namazit te istihares te qetesohesh ne nje vendim dhe me pas te ndryshosh mendim dhe te jesh ne dileme, duhet te falesh perseri namaz Istihara, dhe nese perseri ke medyshje e paqartesi ne vendimin qe duhet te marresh, atehere duhet perseri te falesh Istihara, dhe nese pas heres se trete nuk ke arritur ne nje vendim ku ndjehesh i qete, atehere pyet njerezit me dije dhe dijetaret, ne mendimin e te cileve ndjen qetesi dhe vepro sipas udhezimeve te tyre. Kete opinion e ka dhene shejh Iben Uthejmin, Allahu e meshirofte, kurse disa dijetare te tjere thone se duhet te vazhdosh me perseritjen e namazit Istihara deri sa te qartesohet mendimi dhe marrja e vendimit. E nese si perfundim qetesohesh ne nje mendim, qofte njesoj si ai i pari qe ke pasur ne filli, apo i kunderet me te, duhet te veprosh sipas atij te fundit ku ndjehesh i qete dhe i bindur se ai eshte vendimi i sakte.

Pra, namazi i Istiharas eshte mbeshtetje tek Allahu dhe lenie e çeshtjes ne Doren e Tij per te zgjedhur per ty me dijen e Tij, dhe ti duhet te jesh i kenaqur me ate qe zgjedh Allahu per ty, sepse Allahu di kurse ne nuk dime. Duhet te jesh i bindur se ajo qe ka zgjedhur Allahu eshte me e mira, dhe nuk duhet te veprosh diçka per te cilen nuk ndiehesh i qete pas Istiharas, edhe pse ne fillim ke menduar se zgjedhja jote ka qene e mire. Kush i mbeshtetet Allahut, Allahu nuk e le ate kurre, prandaj vetem Allahut duhet t’i mbeshteten besimtaret dhe gjithnje ta permendin Ate, ne te mire e ne te keq, ne veshtiresi e begati. Allahu e ka ne Dore suksesin, dhe paqja e bekimet e Allahut qofshin mbi te Derguarin e Tij, familjen e tij, shoket e tij dhe te gjithe ata qe ndjekin rrugen e tij deri ne diten e Gjykimit!

(Pyetja Nr. 147) Muslimania / Tiranë / 09-07-2010

Message: SELAM ALEJKUM. Jam nje moter myslimane. Tani sa kam filluar te fal namaz vetem 2 vakte dhe doja te dija dy gjera: deri ne c’ore ka afat namazi i sabahut? Dhe a lejohet te falesh namaz pa corape? ALLAHU NA MESHIROFTE TE GJITHEVE! AMIN.

Përgjigje / 16-07-2010

Te pergezojme per miresine e madhe qe te ka dhene Allahu, qe te ka udhezuar ne fene e Tij dhe ne praktikimin e saj ashtu si ka urdheruar Ai. Nuk ka gje me te mire dhe me te vyer per njeriun se sa udhezimi ne fene e drejte te Krijuesit te tij Fuqiplote, sepse vetem keshtu njeriu mund ta kuptoje jeten ne kete bote kalimtare, vetem keshtu mund ta jetoje sa me mire ate dhe vetem keshtu mund te shpetoje nga zjarri i xhehenemit ne boten tjeter, dhe vetem keshtu mund te fitoje me fitoren me te madhe ne kopshtet e xhenetit, me miresine e Zotit te Tij te Plotfuqishem e Meshireplote. Shume mire qe ke filluar te falesh, sepse falja eshte vepra me e madhe qe e dallon muslimanin nga jomuslimani dhe vepra e pare per te cilen njeriu do te pyetet ne diten e Gjykimit, dhe nese e ka kryer ne rregull faljen, edhe veprat e tjera do t’i kete ne rregull, apo do t’i rregullohen dhe do t’i mbulohen, e ne te kundert, nuk do te kete ne rregull as veprat e tjera, dhe do te jape llogari per to ne imtesi. Para se t’i pergjigjemi pyetjeve, ju inkurajojme qe te plotesoni pese kohet e faljeve ashtu si e ka urdheruar Allahu i Madheruar, sepse falja e nje pjese te namazit dhe lenia e pjeses tjeter nuk eshte bindje e plote ndaj Allahut, dhe nuk ka kuptim qe te mos falen namazet e tjera, perderisa ti e ke pranuar Islamin dhe bindjen ndaj Allahut, e nenshtrimin para Tij dhe urdhrave te Tij, keshtu qe plotesoje ate qe duhet plotesuar dhe ke per te pare se gjithcka eshte e lehte me lehtesimin e Allahut, i Cili gezohet me besimin e roberve te Tij, ashtu si edhe zemerohet dhe mosbesimin e tyre.

 1. Koha e namazit te sabahut hyn me agimin e vertete te dites, kur ne horizont fillon te shfaqet agimi nga ana e lindjes, dhe vazhdon deri ne lindjen e djellit. Por edhe nese dikush vonohet per shkak te gjumit apo harreses, pasi te kete lindur dielli, vepra e pare qe duhet te beje eshte qe te marre abdes dhe te fale sabahun, qofte edhe nese eshte afruar koha e namazit te drekes.
 2. Lejohet te falesh namaz pa çorape, por me kusht qe rrobja te jete e gjate dhe t’i mbuloje kembet gjate qendrimit ne kembe, dhe nese gjate sexhdes zbulohen thembrat e kembeve, nuk ka problem. Allahu ju dhente sukses dhe ju forcofte ne fene e Tij!

(Pyetja Nr. 146) Umu Blekisa / 14-06-2010

Message: Esselamu alejkum ue rahmetullah, hoxh i nderuar kisha dy pyetje nese ke mundesi te ju pergjigjesh. 1. A lejohet me ju shpu veshet vajzave te vogla per veth. 2. A lejohet me fal namazin e jacis nje ore e gjysem pas namazit te akshamit tani qe koha e jacis eshte shum vone apo duhet ta falim ateher kur te thirret ezani ne qytetin tone qe thirret sipas kalendarit? ALLAHU JU SHPERBLEFTE ME XHENNET E JU DHASHTE DIJE TE HAJRIT.

Përgjigje / 16-06-2010

Lejohet per vajzat e vogla t’u shpohen veshet per vethet, sepse dicka e tille eshte bere edhe nga grate ne kohen e pejgamberi dhe ai nuk i ka ndaluar ato. Po keshtu, per grate jane lejuar stolite, prej te cilave edhe vethet, keshtu qe vethet nuk mund te vendosen pa u shpuar veshet, dhe si rrjedhoje, shpuarja e vesheve eshte e lejuar.

Koha e jacise hyn me zhdukjen e te kuqerremtes se qiellit nga ana e perendimit te diellit. Nese kjo gje ndodh nje ore e gjysem pas akshamit apo me pare ose me vone, atehere lejohet qe namazi i jacise te falet ne fillim te kohes se tij, kur ai falet ne shtepi, pra per grate, kurse ata qe falen ne xhami, duhet ta falin ne kohen kur e fal imami i xhamise. E Allahu eshte i Gjithedijshmi.

(Pyetja Nr. 145) Ferdinan / Greqi / 03-06-2010

Message: ESELAM ALEJKUM UE RRAHMETULLAHI UE BRAKATUHU. ALLAHU TA SHPERBLEFTE ME XHENETIN FIRDAUS! 1. KETU NE GREQI, VLLEZRIT THON PO NUK E KE KAPUR NAMAZIN E JACIS NE KOHE DHE NJERI PO FALE SYNETET MUND TE BASHKOHESH ME ATE TE FALESH JACIN AI SYNETET TI NAMAZIN AI MUND TA NGRE PAK ZERIN SE NESYNETET E AKSHAMIT DHE TE JACIS MUND TA NGRESH ZERIN.

 1. KAM BABANE TANI KA FILLUAR TE FALET, NJE KEMBE NUK E KA, E KA PROTEZ, KUR FAL NAMAZIN KEPUCEN E PROTEZEZ NUK E HEQ SE E KA PAK TE VESHTIR. SI DUHET TE VEPROHET?
 2. NJERZIT TANE ME TE SHUMTIT SFALEN. KUR SHKOJME TE ATA KUR NA FTOJNE NE TRYEZA PIN ALKOL ME TE SHUMTIT DUHET TE ULEMI TE HAME ME ATA. ME PERPARA ME KUSHERIRAT NUSET E DAJOVE XHAXHALLARVE TEZET HALLAT TAKOHESHIM ME DOR NA PUTHNIN, SI ESHTE ZAKONI, SI DUHET VEPRUAR?

NDOSHTA TI U JE PERGJIGJUR KETYRE PYTJEVE, PO UNE SI KAM ARRITUR. ALLAHU XHELESHENU TA SHTOFTE SHPERBLIMIN PER MUNDIMN! ESELAM ALEJKUM UE RRAHMETULLAHI UE BARAKATUHU.

Përgjigje / 16-06-2010

 1. Ajo qe thone ata vellezerit eshte e sakte, pra lejohet te falesh farzin pas dikujt qe fal sunetet, secili me nijetin e vet, dhe secili ploteson namazin e vet. Argument per kete eshte hadithi i nxjerre nga Buhariu dhe Muslimi se Muadh iben Xhebel (radiallahu anhu) falte namazin e jacise bashke me Pejgamberin (salallahu aljhi ue selem), pastaj shkonte dhe printe njerezit e fisit te tij dhe u falte atyre namazin e jacise, ai imam e ata pas tij, ai me nijetin per namaz vullnetar kurse ata per namazin farz.
 2. Babai te veproje si ta kete me te lehte dhe si te mundet, sepse Allahu nuk ngarkon askend pertej mundesive qe ka, dhe Allahu kerkon lehtesim per ne dhe jo veshtiresim.
 3. Ato qe jane te ndaluara ne Islam, jane te ndaluara dhe duhet t’i permbahemi atyre, sepse nese u bashkohemi mekatareve ne mekatet e tyre, qofte edhe pa i bere ato mekate qe ata bejne, por ne i shoqerojme dhe qendrojme me ta, pa i ndaluar nga kjo gje, atehere behemi njesoj si ata, dhe nese aty zbret ndonje denim, do te na kape bashke me ta. Pra, nuk i lejohet besimtarit te qendroje ne nje vend ku behen gjynahet hapur dhe ku thyhen ligjet e Allahut, vend ne te cilin Allahu nuk pelqen ta shohe besimtarin. Keto dreka e darka duhen menjanuar qofte edhe duke ia shpjeguar njerezve te tu qe te ftojne, se ti nuk prezenton ne grumbullime te tilla, pervec nese aty menjanohen haramet ndaj Allahut. Po keshtu takimi per dore me ato gra qe nuk jane prej te afermeve me te cilet nuk te lejohet martesa (mahram – lexo ne pyetje te mehershme se kush jane keta), nuk lejohet, dhe Pejgamberi (sallahu alejhi ue selem) kurre nuk e ka bere kete gje, madje e ka krahasur me shpimin e dores me hekur te nxehte. Allahu i falte muslimanet dhe i kthefte ata ne zbatimin e fese se Tij me nje kthim te vertete!

(Pyetja Nr. 144) Vella musliman / 02-06-2010

Message: selamun alejkum. Ne qoftese hatibi eshte duke mbaruar hutben dhe gjate mbarimit eshte duke thene lutje per muslimanet, a lejohet qe te themi amin mbas hatibit apo nuk lejohet duke marre hadithin per baze qe ndalon te flasesh kur mbahet hutbeja?Allahu iu dhente miresi!

Përgjigje / 03-06-2010

Shumica e dijetareve thone se kur hatibi fillon lutjet ne mbarim te hytbes, hytbja ka mbaruar dhe lejohet te flasesh apo te thuash “Amin!” pas lutjes se hatibit, por ne cdo rast nuk duhet ngritur zeri, dhe per te dale nga kundershtimi, thenia “Amin!” me vete dhe pa ze, eshte me e mire, e Allahu e di me mire.

(Pyetja Nr. 143) Isa / Kosovë / 28-05-2010

Message: Selamun Alejkum. Vëlla i nderuar, desha të njoftohem me teper rreth vitrit, gjykimi i dijetarëve rreth vitrit, si falet, a është Uaxhib apo Sunnet i fortë? ALLAHU jua shpërbleftë!

Përgjigje / 30-05-2010

Namazi i vitrit eshte namazi i fundit e dite-nates, i cili duhet te falet me numer tek dhe zakonisht falet pas namazit te nates, dmth pasi te falesh 2 ose 4 ose 6 ose 8 rekate, mund te falesh 3 rekate viter me nje teshehud ne fund, pa i ngjare namazit te akshamit, sepse per kete ka ardhur ndalim nga Pejgamberi, ose vetem nje rekat viter, pas ketyre rekateve vullnetare te nates. Po keshtu, mund te falesh 3-5-7-9-11 rekate viter duke qendruar ne teshehud vetem ne fund te tyre. Te gjitha keto jane bere nga Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem). Kurse kunuti i vitrit (duaja) eshte diçka e preferuar dhe jo e detyruar, dhe Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) nuk e bente kunutin veçse ne rekatin tek te vitrit dhe nuk e bente ate veçse rralle. Kunuti behet para renies ne ruku dhe me ngritjen e duarve gjate duase. Namazi i vitrit eshte sunnet i forte, te cilin i Derguari i Allahut (salallahu alejhi ue selem) nuk e linte asnje nate, as kur ishte ne udhetim e siper, gje e cila tregon per rendesine e ketij namazi, por qe megjithate, nuk e ben ate te obliguar si 5 namazet e dite-nates, sepse keto namaze te detyruara jane vetem 5 namaze dhe jo me shume. Sigurisht qe edhe ata dijetare prej hanefive qe thone se vitri eshte vaxhib, nuk kane per qellim te shtojne nje namaz te gjashte mbi 5 namazet e detyruara, por keto terma (vaxhib, farz) kane kuptime te caktuara tek ata, pra eshte çeshtje emertimi dhe terminologjie, e Allahu e di me mire.

(Pyetja Nr. 142) Abdulaziz / Irlandë / 28-05-2010

Message: Esselam Alejkum ue rahmetullah ue Barakatu.
Ne keto dite, dita eshte shume e gjate ketu ne keto vende, dielli lind nga ora 5 dhe perendon nga ora 9:45. Problemi eshte se nje nga xhamite e bashkon namazin e akshmait me ate te darkes gati per nje muaj rresht. Une ketu ku falem me thane qe do ta lejne nje ore fikse per namazin e darkes, ne ora 11:10. Ne keto dite eshte ne rregull, por me kalimin e kohes mbas 4-5 ditesh sipas orarit qe kemi namazi duhet te falet mbas ores 11:10. Orari me i vone eshte 11:35. Me thane shkak per kete eshte se dielli nuk perendon plotesisht por duket si muzg as dite dhe as nate. Ku qendron sunneti ne kete ceshtje. Po te falem vetem i humb sevapet.
Allahu ju shperblefte me te mira!

Përgjigje / 30-05-2010

Per kohet e namazit ne ato vende ku nuk ndahet nata nga dita, per shkak te pozicionit te tyre gjeografik, ka disa mendime ne mesin e dijetareve, per shkak se nuk ka ardhur ndonje hadith apo argument i posaçem ne lidhje me kete çeshtja, ndoshta edhe sepse ne ate kohe ende nuk kishte arritur Islami ne keto vende, apo se ne ato vende nuk ka pasur banim, e Allahu e di me mire, por e rendesishme eshte se dijetaret kane bere perpjekjet e tyre per te zbuluar gjykimin e Islamit ne lidhje me kohet e namazit ne keto vende, dhe ndoshta mendimi me i sakte ne lidhje me kete eshte: qe namazi te falet ne ato kohe qe e falin ate muslimanet e vendit me te aferm, ku dita dhe nata ndahen nga njera-tjetra ne menyre te rregullt, ose te falen ne kohet qe falen namazet ne Meke, dhe ai qe e percakton kete gje eshte perfaqesia muslimane ne keto vende. Nese perfaqesia Islame e ketyre vendeve caktojne nje kohe te caktuar per kryerjen e namazeve, te gjithe muslimanet e atij vendi duhet te veprojne ashtu, dhe te mos shkaktojne perçarje dhe ndarje te muslimaneve atje. E Allahu eshte i Gjithedijshmi.

(Pyetja Nr. 141) Adriatik / Shqipëri / 25-04-2010

Message: Eselemu alejkum Ue Rahmetullah.
A lejohet qe kur gruaja i jep qumesht per te pire femijes te zbuloje auretin ne sy te vellait, babait, nenes, motres?
A mund te bashkoje njeriu Namazin pa u bere udhetare, per shembull, e fal dreken pastaj e bashkon ikindine ne kohen e drekes, dhe pastaj niset per ne udhetim?

Përgjigje / 30-04-2010

 1. Ajo pjese e trupit qe eshte auret, nuk lejohet te zbulohet para atyre qe ndalohet ta shohin ate auret, pervec ne rast nevoje per t’u vizituar apo per ndonje ndihme qe mund te kete nevoje nje grua dhe per nenen apo motren e saj, dhe mund te shohe nje pjese te auretit, aq sa eshte e nevojshme dhe jo me shume. Por ne sy te vellait e te babait, apo edhe te motres e te nenes, ashtu pa shkak, vetem se i jep me pire femijes, kjo nuk lejohet dhe ajo duhet te shkoje ne dhome tjeter per kete gje, dhe nese nuk ka mundesi nga rrethana te ndryshme, mundet qe t’i jape femijes te pije, por duke u mbuluar sa me shume te jete e mundur qe te mos shfaqet aureti i saj.
 2. Bashkimi i namazeeve per udhetarin fillon pasi ai te dale nga rrethina e qytetit te tij, pra pasi te kete filluar udhetimin dhe jo me pare. Pervec ne rast se udhetimi eshte me mjet te tille qe nuk ndalon rruges vecse pasi te dale koha e namazit te dyte, atehere lejohet qe t’i bashkoje para nisjes se udhetimit. E Allahu e di me mire.

(Pyetja Nr. 140) Anonim / 31-03-2010

Message: Es Selamu Alejkum.
Vella, a jane keto hadithe apo ethere te sakta me te cilat lejohet perdorimi i tespive per berjen e dhikrit:
1) transmetohet se Ebu Safijjes, r.a., shërbëtorit te Dërguarit te Allahut, s.a.v.s., iu soll tepih nga lëkura dhe enë me gurrëz të imët me të cilët bëri tespih gjerë në drekë, dhe pastaj tespihet dhe enën ia hoqën. Ndërsa, kur Ebu Safijja, r.a., e fali namazin e iqindisë, përsëri ia kthyen ato dhe ai bëri tespihe me to gjerë në aksham. (El-Begavi, Mu’xhemu’s-Sahabe; Ibn Asakir, Tarih.)
2)Nëna e Junus ibn Ubejdit ka thënë: “E kam parë Ebu Safijjen, njërin nga sahabet e Pejgamberit, a.s.,- ndërsa ishte komshiu ynë- se si bënte tespih me guralecë”. (Ahmed, Ez-Zuhd). Ibn Sa’d shënon nga Hakim ibn Ed-Dejlemiu se Sa’d ibn Vekasi, r.a., ka bërë tespih me guralecë, gjersa Ibn Ebi Shejbe, në Musannafin e tij, nga shërbëtori i Sa’dit, transmeton se Sa’d ibn ebi Vekkas ka bërë tespih me guralecë ose me koci prej hurmave. Pra, një sahabij i madh dhe i famshëm bën tespih me guralecë!
3)Ibn Sa’di në veprën e tij “Et-Tabekat”, thotë: Na ka lajmëruar neve Ubujdullah ibn Musa se i ka thënë Isra’ili prej Xhabirit se si një grua i ka transmetuar që Fatimja, e bija e hazreti Husejnit, ka bërë tespih në pe, në të cilin ka pasur kokrra”.
4)Abdullahi, djali i imam Ahmedit, ne veprën “Zevaidu’z-zuhd” transmeton prej Nuajm ibn Muharriz ibn Ebi Hurejres, se gjyshi i tij Ebu Hurejre, r.a., ka pasur perin në të cilin kanë qenë 2.000 kokrra dhe nuk ka rënë të flejë gjersa me to nuk e ka shqiptuar tespihun.
5) Imam Ahmedi ne veprën “Zuhd”, thotë: “Na ka përcjell nga Miskin ibn Nekir se i ka thënë Sabit ibn ‘Axhlan se si El-Kasim ibn Abdurrahmani ka thënë: “Ebu Derda, r.a., mbante koci prej axhve (hurmave të thara) në qese, dhe kur e falte namazin e sabahut, i nxirrte një nga një duke bërë me to tespih, gjersa nuk kishte nevojë për to.”
Ibn Sa’di transmeton nga Ebu Hurejre, r.a., se ai ka bërë tespih me koci bardh e zi, gjysmë të qorruara (nuva muxhezza’).
6) Dejlemiu me zinxhirin e tij të transmetuesve transmeton në mënyrën merfu’ se Aliu, r.a., ka thënë: “Tespihu është mjet i mrekullueshëm për manifestimin e dhikrit”.
7) bn Ebi Shejbe shënon që Ebu Seid el-Hudriu, r.a., ka bërë tespih me koci. Gjithashtu, edhe prej Ebu Nedrease, shënon se i ka treguar një njeri nga Taifi se si në një rast kanë qenë mysafir tek Ebu Hurejre, r.a., ndërsa ai kishte qesen (torben) në të cilën gjendeshin guralecë ose koci që me to bënte tespih. Po ashtu, transmeton edhe nga Za’zana se ka thënë: “I mora nga nëna e Ja’furit tespihet e saj, e kur erdha te Aliu, r.a., me tha: “Ktheja tespihet nënës se Ja’furit!”
8) Ebu Davudi në Sunenin e tij shënon se Ebu Nadre el-Giffari tregon si në vijim: “Më ka treguar një njeri i moshuar nga Taifi: ‘Erdha në Medine dhe kërkova strehim tek Ebu Hurejra r.a. – ndërsa në jetë nuk kam takuar ndonjë që më mirë t’i pranojë dhe gostisë mysafiret sesa ai. Një ditë, gjersa kam ndenjur tek ai, ai ishte në shtratin e tij pran të cilit gjendej qesja me guralecë ose koci. Poshtë tij ishte ulur shërbëtorja e tij, e cila ishte zezake. Bënte tespih, dhe kur e mbaroi gjithë atë çka ishte në qese, ia hodhi qesen shërbëtores, ndërsa ajo gjithë kocit i ktheu në qese dhe përsëri ia dha që të vazhdonte të bënte tespih.”
9) Hasan el-Basriu është pyetur:“O, mësues, a edhe për karshi madhërisë tënde dhe manifestimit të bukur të ibadetit, me tespihe në duar?” Është përgjigjur: “Atë që e kemi vepruar në fillet tona nuk do ta lëmë as në përfundimet tona!”
Nese keta njerez te shquar te islamit e kan bere nje gje te tille ateher kush jemi ne qe mos ta bejme por gjithsesi nese jan te sakta keto transmetime???

Përgjigje / 10-04-2010

Shumica e transmetimeve te mesiperme jane te dobta, kurse gjykimin per pjesen tjeter nuk e kam gjetur ne librat e dijetareve te hadithit, por sidoqofte, fjala se perderisa keta njerez te shquar te Islamit e paskan bere dhe se kush jemi ne qe te mos e bejme, eshte e gabuar, sepse ne nuk jemi urdheruar te ndjekim kend tjeter pervec te Derguarit te Allahut (salallahu alejhi ue selem) dhe tradites se tij, kurse te gjithe njerezit e tjere, qofshin edhe prej sahabeve, prej tyre merret dhe lihet, dhe nuk merret gjithcka, sepse ata jane njerez dhe gabojne, pervec te Derguarit (salallahu alejhi ue selem), i cili drejtohej nga shpallja qe i vinte nga qielli. E, ne lidhje me berjen e tespive me tesbih, jo vetem qe nuk eshte vepruar nga Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) por ai i ka udhezuar ato qe i ka pare te bejne tesbihet me guraleca, qe t’i bejne tesbihet me gishta sepse keto gishta do te flasin tek Allahu ne diten e Kiametit dhe do te deshmojne per njeriun.

Kurse ne lidhje me gjykimin e tesbiheve, disa dijetare thone se lejohen, duke u mbeshtetur edhe ne disa transmetime se dikush prej sahabeve eshte pare te beje tesbih me guraleca apo me sende te tjera, por ne cdo rast, thone keta, berja e tespive me dore eshte me e mire dhe deshmuese tek Allahu. Po keshtu, keta thone se nese berja e tesbive me mesabih (tesbihe apo tespije) behet per t’u dukur ne sy te njerezve sikur e permend shume Allahun apo gjera te tilla qe kane te bejne me qellimin, eshte e ndaluar. Po keshtu, e keqja e tesbiheve qendron edhe ne faktin se personi qe i ben tesbite me to, nuk e ka mendjen dhe zemren tek tesbite dhe permendja e Allahut, por vetem sa leviz doren e tij, kurse syte i sjell perqark apo i ngre lart, pa e pasur mendjen se cfare po thote me goje e me dore. Kete mendim ka edhe shejhu i Islamit Iben Tejmije (Allahu e meshirofte!), si dhe dijetare te tjere bashkekohore, si shejh Iben Uthejmin, etj.

Kurse grupi tjeter i dijetareve, thone se berja e tesbive me tespije eshte bidat dhe e ndaluar, dhe mjafton qe pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) nuk e ka bere kete gje, per te qene bidat, sepse udhezimi me i mire eshte ai i Muhamedit (salallahu alejhi ue selem). Po keshtu, berja e tesbive me tespije humbet sunetin e berjes se tyre me dore dhe me gishta si dhe shperblimin e madh qe ka kjo gje, si per deshmine e tyre tek Allahu ashtu edhe per perqendrimin ne berjen e tesbive. Po keshtu, berja e tesbive me dore, eshte ruajtje e sunetit, me e mire, dhe eliminon shume te keqija dhe bidate qe vijne njeri pas tjetrit me marrjen e tespijeve per berjen e tesbive. Ky eshte edhe mendimi i shejh Albanit, shejh Salih es Suhejmit dhe shume dijetareve te tjere te hershem e bashkekohore. Dhe ne anojne nga ky mendim, e Allahu eshte i Gjithedijshmi.

(Pyetja Nr. 139) Abdulaziz / Dubin / 16-03-2010

Message: Esselam Alejkum Er-rahmetullah Ue Barakatu.
Allahu ju shperblefte me xhenetin Firdeus, se waAllahu nuk kam lexuar pergjigje me te sakta dhe me te sinqerta se te juajat, pa politike ne to. Allahu ju befte komshi me Resulullahun Alejhi ue Selam ne Xhenet. Dy pyetje kam:
1 – Jam duke u falur me tablike ne nje masala se nuk ka xhami ketu afer. Dikush nga Pakistani qe i njeh mire keto me tha qe eshte e papranuar falja mbas tyre. E ke mundesi qe te me sqarosh per kete ceshtje, se une e kam per qellim vetem qe te marr shperblim nga Allahu qe te falem me xhemat.
2 – Sa minuta eshte koha e Akshamit, qe e falmja te behet ne kohen e vet?
Esselam dhe Allahu ju shperblefte, se me te vertete Ai eshte shperblyesi me i mire!

Përgjigje / 27-03-2010

Allahu jua shperblefte per mesazhin dhe mendimin tuaj te mire!

 1. Namazi pas nje personi qe eshte nga grupi i Tabligeve eshte i lejuar, pervec nese ata bejne kufer dhe shirk, pra nese kane dale nga feja, gje e cila nuk mund te vertetohet per nje person te caktuar vecse nga nje dijetar. Pra, namazi yt pas tyre eshte i rregullt inshaAllah, por megjithate ne te keshillojme qe te mos e shtosh numrin e tyre duke menduar te tjeret qe je prej tyre, por te shkosh te falesh ne xhami tjeter nese eshte e mundur, e nese jo, atehere fale namazin me xhemat bashke me ta, por mos u shoqero me ta para apo pas namazit, por largohu menjehere ne punen tende. E Allahu e di me mire.
 2. Koha e akshamit hyn menjehere pas perendimit te diellit, pra humbjes se rrethit te diellit nga vija e horizontit ne perendim, dhe vazhdon deri ne zhdukjen e te kuqerremtes se qiellit kur hyn edhe koha e jacise. Nuk mund te thuhet me ekzaktesi sa minuta vazhdon koha e akshamit, sepse kjo ndryshon nga nje vend ne tjetrin, por ajo eshte kryesisht e shkurter ne krahasim me kohet e namazeve te tjera, keshtu qe duhet te falet sa me shpejt pas perendimit te diellit.

(Pyetja Nr. 138) Rexhep / Zvicër / 15-03-2010

Message: Duke lutur Allahun Fuqiplote qe te jesh mire me shendet kam ca pyetje te shkurta por qe lypin argumentim aq sa keni mundesi Allahu iu shperblefte me xhennetul Firdeus;
1. Nje moter muslimane te cilen e ka sprovuar Allahu dhe nuk ka fmi, a i lejohet kesaj muslimaneje me mar nje femij te cilin prinderit e kan lene ne spital dhe kan ikur. Frika ehte se kur rritet ai femij nuk i dihet se nga rrjedh dhe kush eshte familja e tij.
2. Nje doktor eshte musliman i mire e nejh deri diku islamin thote se hixhami nuk ka dyshim se eshte i dobishem por menyra se si eshte bere ne kohen e Muhamedit Alejhi Selam pra duke e thithur gjakun me pompa ose me gota te zbrazta nuk eshte i preferuar. Sipas ketij doktori dhenja gjak nga venat e luan te njejtin rol sikurse hixhami qe behet me pompa thithese ose me gota. Vetem se mjetet e marrjes se gjakut tani jane me praktike dhe pse te mos perdoren.
3. Nje vlla musliman ne Kosove thot; prej se filloj orarin e punes ne ora 12.30 e deri ne ora 20.30 nuk ndalem kurr. jam shofer i autobusit ne nje lini te rregullt dhe brenda dites bej me shume se 160 klm. Thot a me lejohet qe sipas sunnetit ta shkurtoj namazin derisa jam ne orar te punes si dhe a me lejohet bashkimi i namazit te drekes me te ikindis e ne disa dit edhe bashkimin e akshamit me namazin e jacis.
Besoj se nuk te bezdisa vlla. Allahu te shperblefte per pergjigje. Allahu te dhente suksese ne daevet dhe na bashkoft ne xhennetin Firdeus me deshmor e pejgamber. Ben dua per neve qe jemi ne perendim. Dasht Allahu duaja juaj pranohet. Selamu alejkum.

Përgjigje / 16-03-2010

Allahu ta shperblefte per mesazhin vella, dhe lus Allahun gjithashtu te jeni mire ne cdo aspekt!

 1. Asaj motres muslimane i lejohet qe ta marre ate femije dhe ta rrise e ta edukoje, duke shpresuar shperblimin e Allahut per kujdesjen e nje jetimi,
  por nuk i lejohet qe ta hedhe ne emrin e vet apo te burrit te saj ne asnje menyre, sepse kjo do te ishte genjeshter ndaj Allahut dhe ndaj njerezve, gje te cilen Allahu e ka ndaluar ne Suren el Ahzab, ajeti 5.

Pyetje: Nese motra e rrit femiun ai femij kur hyn ne mosh madhore vetmohet me motren dhe perderisa i takon martesa me ate djal a ka ndonje penges. Dhe si te veproj me at djal kur ai te rritet. A ka te drejt ky fmi qe ta trashegoj pasurin e ktij qifti bashkshortor qe e kane rritur. Sepse qifti bashkshortor jane te vetem nuk ka kush ti trashegoj?

Pergjigja: Zgjidhja per kete femije eshte qe te behet femije nga qumeshti i gjirit, ose nip nga qumeshti i gjirit, dmth qe lidhja e tyre te behet nga gjiri dhe jo nga gjaku, dhe ne kete menyre lejohet qe gruaja te dale para tij njesoj si para femijes se vet. Pra, nese gruaja mund te kete qumesht, le t’i jape atij te pije prej saj para moshes 2 vjec. E nese nuk ka ajo, atehere t’i jape motra e saj, dhe keshtu behet tezja e femijes nga qumeshti. Ose te pije nga nje i aferm tjeter i gruas ne menyre qe te dale i aferm me kete grua prej qumeshti, sepse ato qe ndalohen nga gjaku ndalohen edhe nga qumeshti, pervec trashegimise qe nuk behet nga qumeshti por vetem nga gjaku. Nese femija eshte me i madh se dy vjec, dhe nuk ka familje qe te kujdeset per te pervec ketyre qe e kane marre, atehere te behet e njejta gje me dhenien e qumeshtit, ndoshta me nje ene dhe ja japin djalit ta pije. Deri para se te arrije moshen e pjekurise seksuale, perdnryshe ka kaluar cdo gje pastaj.

 1. Ai doktori ndoshta nuk e di se ne vendet e ftohta, fasdi (nxjerrja e gjakut duke shpuar venat e krahut) eshte me i mire se sa Hixhamja, per shkak se venat e atyre njerezve jane me thelle dhe fasdi eshte me i mire per ta. Kurse per njerezit e vendeve te nxehta e te ngrohta eshte me e mire Hixhamja, njesoj si ne kohen e Profetit (salallahu alejhi ue selem), sepse venat e tyre jane me ceket lekures dhe hixhamja i ka dobite e saj te medha posacerisht per keta njerez. Nese doktori do e dinte kete fakt, do te mallengjehej nga kjo njohuri e dobishme dhe me rendesi mjekesore.
 2. Ky vella vertet qe eshte ne mjet te udhetimit 8 ore ne dite, por perderisa nuk del nga qyteti, ai nuk quhet udhetar dhe si i tille nuk mund te perfitoje nga lehtesimet e udhetarit. Ne kete rast i themi qe t’i ruhet Allahut sa te mundet dhe te veproje sa te kete mundesi, e Allahu nuk e ngarkon askend teper mundesive qe ka. Nese i jepet mundesia qe ta fale namazin ne kohen e vet, gje e cila i kerkon vetem 7-10 minuta per nje namaz farz, kjo eshte ajo qe i kerkohet dhe kjo eshte me e mira, e ne te kundert, te veproje si te mundet, e Allahu e di gjendjen e roberve te Vet. Nje zgjidhje tjeter do te ishte kerkimi i nje pune tjeter te lejuar qe ia mundeson faljen e namazeve ne kohen e tyre, dhe nuk eshte per qellim ketu fillimi i kohes se namazeve ashtu si falet neper xhami, por koha e gjere e namazit nga fillimi i saj e deri para hyrjes se kohes se namazit tjeter.
  Allahu ju ruajte e ju forcofte ne fene e Tij kudo qe te ndodheni vella! Allahu ju dhente sukses e miresi!

(Pyetja Nr. 137) Agim / 27-02-2010

Message: Es Selamu Alejkum Ue Rahmetull-llahi Ue Bereketuh.
Vëlla i dashur Bledar, sot më ka rastisur të bisedoj me një hoxhë i cili është i zhytur në bidate, një kohe të gjatë i kam ikur kësaj bisede apo këtij debati për shkak të këqijave që mund të dilnin nga ky debat por sot erdhi ne shprehje mbrojtja e nderit të dijetarëve tane selefij , mbrojtja e nderit tim dhe familjes sime kështu që nuk durova dot e me ndihmën e All-llahut, me lehtësimin qe me bëri All-llahu i Lartësuar e bëra që ai të ndalët dhe të mendoj para se t’i fyej apo t’i ofendoj dijetarët tane bashkëkohor të cilët me ndihmën e All-llahut e ringjallën sunnetin e shëndosh të profetit Muhammed [s.a.v.s] dhe të shokëve të tij të ndershëm e All-llahu qoft i kënaqur me ta.Vetëm ta shihje vëlla se si kur unë permendja fjalët si : Hadith, ehli sunnet, ka thëne i dërguari i All-llahut [s.a.v.s] etj. I vinte më vështir se ta godisja.
1. Vëlla, nëse disa njerëz si ky psh shpifin ndaj meje dhe familjes time pa asnje argument por vetëm e vetëm që ta nënçmojn ( pengojn ) dauuetin Selefij, a kam të drejt që mos t’ia fali kurr këtij njeriu përderisa nuk e pranon gabimin e tij ose kur e di se ky nuk e ka nga padija apo injoranca??? –
2. a) Nëse ke mundësi vëlla shënoma argumentin që profeti [s.a.v.s] dhikrin e ka bërë menjëher pas farzit dhe mënyrën se si e ka bërë: ( i ka bërë së pari tesbih All-llahut e pastaj suren ihlas , felek dhe en Nas, i ka thënë nga një herë apo nga tri herë dhe në fund ajetin e kursijjës apo ndoshta ndryshe). b) dhe se sunnetin e ka falur në shtëpin e tij ( disa thonë që ai [s.a.v.s] e ka falur në shtëpi por shtëpia e tij ishte xhamia ) c. dhe se nuk bën të falet sunneti menjëher pas farzit pa patur ndërprerje. All-llahu t’a lehtësoftë çështjen vëlla !

Përgjigje / 02-03-2010

 1. Lejohet bojkoti i bidatciut perderisa therret ne bidatin e tij, por duhet patur kujdes qe ky bojkot te mos jete per tjeter arsye, pervec per Hir te Allahut dhe jo per ceshtje personale.
 2. Te gjithe dijetaret e te gjithe medhhebeve, pervec atyre te medhhebit hanefi, thone se dhikri behet pas namazit farz, dhe se te gjitha hadithet qe kane ardhur per te treguar dhikrin e profetit pas namazit, kane per qellim namazin farz dhe jo ate sunnet. Ne pyetjen para kesaj i permendem disa hadithe qe i transmeton Buhariu, ku profeti (salallahu alejhi ue selem) e bente dhikrin pas namazit farz. Ne fakt, renditja e lutjeve dhe fjaleve qe thuhen ne dhikrin pas namazit nuk kane ardhur ne nje hadith te vetem, te gjitha se bashku, por nga bashkimi i disa haditheve, mund te behet renditja, e cila edhe nese ndryshon disi, nuk ka ndonje problem, sepse te gjitha jane sunnete qe jane percjelle nga Profeti (salallahu alejhi ue selem). Ndoshta renditja me e mire e dhikrit pas namazit do te ishte kjo: Menjehere pas namazit thua: “Allahumme entes selamu ue minkes selam, tebarekte ja dhel xhelali uel ikram”, pastaj thua: “La ilahe il-lallahu uahdehu la sherike leh, lehul mulku ue lehul hamdu, ue huve ala kuli shejin kadijr. Allahumme la mania lima eatajte ue la muatije lima meneate, ue la jenfau dhel xheddi, minkel xheddu”, sic vepronte profeti pas cdo namazi farz, ne hadithin e nxjerre nga Buhariu me numer 844. Pastaj ben tesbihet “subhanallah, elhamdulilaj, Allahu ekber” nga 33 here, dhe i ploteson njeqind me lutjen: “La ilahe il-lallahu uahdehu la sherike leh, lehul mulku ue lehul hamdu, ue huve ala kuli shejin kadijr.” Pastaj lexon ajetin kursij dhe tre suret e fundit te Kuranit nga nje here ne namazin e drekes, ikindise dhe jacise, dhe nga tre here ne namazin e sababut dhe te akshamit (vetem 3 suret e fundit te Kuranit i thua nga tre here). Ne keto dy namaze shton edhe dy ajetet e fundit te sures elBekare, pas leximit te ajetit elKursij.

Profeti (salallahu alejhi ue selem) i falte sunetet ne shtepine e tij dhe shtepija e tij nuk ka qene xhami ne asnje menyre, edhe pse ka qene e ngjitur me xhamine, por edhe nese do te ishte me larg, ai njesoj do te vepronte, sepse vepra e tij eshte shembull per te tjeret dhe jo e paqellimshme. Pervec kesaj, kane ardhur hadithe te shumta ku profeti (salallahu alejhi ue selem) urdheron qe te falen sunetet ne shtepi, me qellim qe shtepite te mos kthehen ne varreza ku nuk falet namaz, dhe me qellim qe femijet apo njerezit e shtepise te mesojne nga babai i tyre dhe nga burri i shtepise. Po keshtu, falja ne shtepi ka bereqetin e vet, hyrjen e engjejve ne shtepi dhe largimin e shejtanit, e te tjera te mira nga miresia e Allahut te Madheruar.

Ne nje hadith te permendur nga Buhariu, thuhet se imami nuk ben te fale namaz vullentar ne vendin ku ka falur namazin farz, por duhet te levize nga ai vend. Kurse argumentet per ndarjen e suneteve nga farzet jane ato qe permendem dhe se ashtu eshte suneti i profetit (salallahu alejhi ue selem) dhe me e mira ne rastin ku je i lire te zgjedhesh per te vepruar, dmth kur e ke kohen dhe deshiron t’i besh tesbihet dhe te falesh sunetet sipas menyres me te plote. E Allahu e ka ne Dore suksesin dhe vetem Ai te drejton ne rrugen e Drejte! Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te Derguarin tone, Muhamedin, familjen e tij, shoket e tij dhe te gjithe ata qe ndjekin rrugen e tij deri ne diten e Kiametit!

(Pyetja Nr. 136) Anonim / Kosovë / 24-02-2010

Message: Selam alejkum;
Transmetohet nga Ibni Abasi r.a I cili ka thene: “E di qe namazi I Pejgamberit s.a.v.s kryhej me tekbir (dhiker) (transmeton Buhariu, Hadithi 842, Sahih Buhari 2)
Na ka treguar Is-hak b. Nasri, ketij Abdu-r-rezaku, ketij Ibnu Xhurejxhi, ketij Amri, se Ebu Ma,bedi, robi I liruar I Ibni Abasit, e ka informuar “qe ngritja e zerit gjate dhikrit, kur ta kryej masa namazin e detyrueshem, ka qen qysh ne kohen e Pejgamberit s.a.v.s.
Si duhet kuptuar keto hadithe? A perkrahin keto hadithe xhematin tone te ashtuquajtur hanefi, qe e bejn dhikrin jo mbas namazit farz por mbas namazeve sunnet dhe me kolektiv?

Përgjigje / 02-03-2010

Buhariu, ne Sahihun e tij, i ka permendur keto dy hadithe nen temen: “Dhikri pas namazit farz”. Teksti i hadithit te pare sipas rradhes, ne sahihun e Buhariut, i cili eshte i dyti ne pyetje, eshte keshtu: “Meabedi, i liruari i Iben Abasit, i ka treguar Amrit se Iben Abasi (radiallahu anhuma) i kishte treguar ketij, se ngritja e zerit duke bere dhikrin (tesbihet) pasi njerezit perfundonin namazin farz, ekzistonte ne kohen e profetit (salallahu alejhi ue selem).” Iben Abasi ka thene: “Kur degjoja kete, e mesoja se namazi farz kishte mbaruar.” [Buhariu, 841].

Kurse teksti i hadithit tjeter eshte keshtu: Iben Abasi (radiallahu anhuma) ka thene: “Une e merrja vesh mbarimin e namazit te profetit (salallahu alejhi ue selem) nga tekbiri (tesbihet).” [Buhariu, 842].

Me pas Buhariu sjell dy hadithe te tjera, me numer 843 dhe 844, ku ne te parin profeti (salallahu alejhi ue selem) i meson sahabet e tij per dhikrin qe behet pas namazit farz, pasi i erdhen te varfrit dhe iu ankuan se merrnin me pak sevape nga te pasurit qe jepnin sadaka, kurse keta jo, dhe profeti u tha qe pas cdo namazi farz te thone nga 33 here “subhanallah”, “elhamdulilah”, “Allahu ekber”. Dhe ne te dytin thuhet se profeti (salallahu alejhi ue selem), pas cdo namazi farz thoshte: “La ilahe il-lallahu uahdehu la sherike leh, lehul mulku ue lehul hamdu, ue huve ala kuli shejin kadijr. Allahumme la mania lima eatajte ue la muatije lima meneate, ue la jenfau dhel xheddi, minkel xheddu.”

Nga hadithet e Iben Abasit kuptohet se ai, ose ka qene i vogel dhe nuk falej me xhematin e profetit (salallahu alejhi ue selem), keshtu qe kur degjonte burrat e xhamise te ngrenin zerin me tesbihe, e merrte vesh se namazi kishte mbaruar. Ose ka shkuar me vonese ne namaz dhe kur degjonte tesbihet, e mesonte se namazi kishte mbaruar. Ose falej ne safat e fundit dhe nuk e degjonte profetin te jepte selam, por vetem kur degjonte burrat te ngrinin zerin me tesbih, e merrte vesh se profeti kishte dhene selam, dhe keshtu jepte selam edhe ai.

Sido qe te kete qene, kjo nuk eshte argument assesi qe tesbihet te behen ne grup, por kjo tregon vetem se ne fillim, kur ishte qellimi per t’i mesuar sahabet tesbihet dhe dhikrin pas namazit, ata e ngrinin zerin secili me vete, dhe jo ne grup, sepse ne grup nuk eshte percjelle kurre nje gje e tille, madje edhe per ngritjen e zerit secili me vete duke bere tesbihet pas namazit farz, dijetaret thone se kjo mund te kete qene vetem nje kohe te shkurter me qellim te mesimit, por qe me pas nuk u krye me, dhe secili e bente dhikrin me vete nen ze. Kjo kuptohet edhe nga hadithi i Iben Abasit, i permendur me siper, ku sipas tij, ngritja e zerit me tesbihet nga njerezit, secili me vete, ka qene bere nje fare kohe kur profeti ishte gjalle, por qe ne kohen kur ai e tregon kete gje, ajo nuk behej me nga muslimanet qe faleshin ne xhami. Dhe kjo eshte dicka e percjelle unanimisht per formen e namazit dhe te dhikrit pas namazit, dhe kete e permedin te gjitha librat e hadithit dhe te fikhut: qe tesbihet dhe dhikri behen pas namazin farz, secili prej musalineve i ben vete, nen ze, ose me pak ze, sa per te degjuar veten apo edhe nese ka per qellim t’ja mesoje dikujt qe e ka perkrah dhe eshte i ri ne xhami, dhe assesi nuk behet dhikri pas namazit ne xhemat dhe as me imam (i cili ne kete rast eshte muezini apo ai qe i paraprin te tjeret ne berjen e tesbiheve), sepse kjo eshte nje veper e shpikur ne fe, qe nuk ka qene ne kohen e profetit dhe as te sahabeve te tij, apo ne brezat e pare te muslimaneve.

Ne librat e fikhut hanefi permendet falja e suneteve menjehere pas namazit farz, dhe se sipas tyre kjo eshte me e preferuar dhe ka me shume sevape, edhe pse per kete nuk kane argument nga suneti, dhe ata preferojne t’i bejne tesbihet (dhikrin pas namazit) pas suneteve, por askund nuk thuhet se tesbihet behen ne grup dhe me imam, gje te cilen edhe vete ata e konsiderojne bidat dhe shpikje ne fe. Kjo berje e tesbiheve me imam, me siguri qe eshte marre nga sektet e ndryshme, siç eshte ai i sufive per shembull, tek te cilet eshte i njohur dhikri ne menyre te tepruar e te qarte, gje me te cilen nga humbur dhe jane larguar nga rruga e drejte, nga feja e paster e Allahut dhe nga suneti i te Derguarit te Allahut (salallahu alejhi ue selem).

Por sidoqofte, ne i keshillojme te rinjte muslimane qe te jene te matur, sidomos me te moshuarit prej atyre qe thone se jane hanefi, te flasin me urtesi dhe edukate, ashtu si i ka hije muslimanit dhe te mos i harrojne moralet islame ne dialogun me kundershtarin, perderisa secili bazohet ne argumente dhe jo ne logjiken e tij. E Allahu e ka ne Dore suksesin dhe vetem Ai te drejton ne rrugen e Drejte! Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te Derguarin tone, Muhamedin, familjen e tij, shoket e tij dhe te gjithe ata qe ndjekin rrugen e tij deri ne diten e Kiametit!

(Pyetja Nr. 135) Isa / Delvinë / 17-02-2010

Message: selam alejkum. Desha te bej nje pyetje lidhur me bashkimin e namazit te xhumase me iqindine, a lejohet apo jo, sepse me sa di une shejkh Meshhuri ka nje liber per kete ceshtje, por nuk e kam lexuar. nese dini dicka na kthueni pergjigje dhe ne te kundert se ke bezdi ta pyesesh nje cike shejkh Meshhurin. Allahu ta shperblefte!

Përgjigje / 20-02-2010

Ne lidhje me bashkimin e namazit te xhumase me ikindine ne dite shiu apo ne udhetim, eshte nje çeshtje per te cilen ka mospajtime ne mesin e dijetareve. Prej medhhebeve, jane dijetaret e medhhebit shiafii dhe disa nga medhhebi hanbeli, ata qe e kane lejuar bashkimin e namazit te xhumase me ate te ikindise, kurse te tjeret e kane ndaluar nje gje te tille. Nga dijetaret bashkekohore, dijetaret e Arabise Saudite ne pergjithesi e kane ndaluar, si per shembull shejh Iben Baz, shejh Iben Uthejmin, etj. Kurse Shejh Albani, dhe nxenesit e tij ne pergjithesi, si shejh Meshhur Hasen, shejh Ali el Halebi, etj, e kane kosnideruar te lejuar kete gje. Argumenti i atyre qe e ndalojne eshte se nje gje e tille nuk eshte percjelle nga i Derguari i Allahut dhe as nga sahabet e tij, dhe analogjia ne adhurime nuk lejohet, qe te mund ta krahasonim kete bashkim me bashkimin e namazit te drekes me te ikindise. Keshtu qe pala tjeter duhet te sjelle argument, -thone keta. Kurse pala tjeter thote se argumenti per bashkimin e namazit te drekes me te ikindise mjafton si argument per lejimin e bashkimit te namazit te xhumase me ate te ikindise, perderisa xhumaja eshte ne vend te drekes dhe nese falet ne kohen e drekes. Edhe ne anojme nga ky mendim, dmth nga lejimi i bashkimit te namazit te xhumase me ate te ikindise per shkak te shiut, e Allahu eshte i Gjithedijshmi, e Ai udhezon ne te drejten.

(Pyetja Nr. 134) Anonim / Maqedoni / 15-02-2010

Message: es Selamu Alejkum We Rahmetull-llahi we Bereketuhu.
Vella, kam dy pytje:
1. Si me keshillon per namazin e xhumas te felem me hanefit ne xhami, apo me xhematin e tekfirit ne nje objekt? Keto jan mundesit. Xhemati i tekfirit nuk bejn bidate gjat namazit ndersa per hanefit dihet se si e falin ket namaz mirepo ajo qe nuk me pelqen tek tekfircat eshte ndarja e tyre nga xhemati e sidomos per namazin e xhumas. hanefit falen te xhamija me e madhe dhe me e vjeter e qytetit ndersa “ata” jan te ndar ne nje objekt dhe i kan shume sjelljet e kqija sic ju perket tekfirive!
2. Nje hoxhe ne lidhje me meuludin thote keshtu:
Ekzistojnë edhe zëra që mevludin, respektivisht manifestimin e lindjes së Pejgamberit s.a.v.s. e konsiderojnë si risi “bidat” dhe në bazë të kësaj japin dispozitën se manifestimi i lindjes së Pejgamberit s.a.v.s. është veprim i ndaluar (Haram). Mirëpo nëse vetëm ky fakt se Mevludi është risi (bidat) do të mjaftonte që të gjykojmë me haram, atëherë vetëm në mënyrë taksative po parashtroj disa dilema, falja e namazit të teravive me xhemat qenka haram, e drejta e trashëgimisë së gjyshes 1/6 qenka haram, shkrimi dhe regjistrimi i haditheve nëpër libra dhe koleksione qenka haram, e veçanërisht kur dimë se ka pas urdhër nga Pejgamberi s.a.v.s. që hadithet të mos shkruhen, mësimi nëpër shkolla dhe banka shkollore qenka haram, interpretimi i mësimeve islame përmes mjeteve bashkëkohore si mediumet elektronike qenka haram e shumë e shumë gjëra tjera!!! Nga kjo nënkuptohet se, thjesht vlerësimi se mevludi është bidat nuk është argument për ndalimin e tij. Pra, përcaktimi i kësaj dispozite për Mevludin, respektivisht manifestimin e datëlindjes së Pejgamberit s.a.v.s. është i pa saktë dhe i pa bazë në fondamentet e jurisprudencës islame. Mendoj se për këtë kanë dhënë sqarime të shumta dijetarët Islam nëpër shekuj, e kemi sqarime edhe në literaturën islame në gjuhën shqipe[1]. Megjithatë kësaj radhe nuk do të lëshohem në këto çështje, por vetëm tju përkujtoj në një hadith të pejgamberit s.a.v.s.. Të gjithë e dimë se Pejgamberi a.s. ka pasur princip që të agjërojë ditën e hënë dhe të enjten, e në një rast kur është pyetur për shkakun e agjërimit të ditës së hënë ka thënë : “…Këtë ditë kam lindur …” ( si argumentohemi ne kete rast) ???

Përgjigje / 18-02-2010

 1. Duke krahasuar mes dy te keqiave, per te zgjedhur ate me te lehten e mundshme, perderisa nuk ka zgjidhje tjeter, mendojme se e keqja e bidateve qe behen ne xhamite e hanefive, nese mund t’i quajme keshtu, eshte me e vogel se e keqja e bidatit te tekfirsave dhe havarixheve, keshtu qe falu ne xhamine ku falen sipas medhhebit hanefi, me mire per ty, inshaAllah, e Allahu e di me mire.
 2. Kurse ne lidhje me pyetjen e dyte, ne fillim mendova se duhet kthyer nje pergjigje e bute, me qellim qe vetem te sqarohet e verteta, pa e perqendruar vemendjen te ky hoxhe apo fjalet e tij, por kjo ishte e pamundur, sepse nuk do te ishte prej urtesise dhe as prej sqarimit sa me te plote te kesaj çeshtje, me lejen e Allahut. Keshtu qe, pergjigja eshte si vijon:

– Ky hoxhe, jo vetem qe ka dije te kufizuar, ndjekje te epshit, devijim te qarte dhe mosnjohje as te rregullave elementare te usuli fikhut qe kane te bejne pikerisht me kijasin (analogjine) per te cilen ai po flet, por ai eshte edhe nje injorant, qe nuk e kupton fene e Allahut dhe nuk e madheron sunetin e pejgamberit, por ndjek epshet dhe bidatet qe nuk kane asnje origjine ne fene e Allahut, Allahu e udhezofte, nese ai e kerkon sinqerisht te verteten!

– Ai thote se ekzistojne disa zera qe mevludin e konsiderojne risi (bidat), sikur mevludi te ishte nje sunet i vjeter qe e ka bere vete pejgamberi, sahabet e tij, tabiinet e deri me sot, dhe sikur ata qe thone se ai eshte bidat, na qenkan disa zera qe me zor degjohen nga qe jane te paket ne numer dhe te rinj ne ekzistence!!! Vertet per t’u çuditur. A e di ky hoxhe se kur eshte festuar mevludi per here te pare dhe nga kush? A e gjen te permendet mevludi i pejgamberit (salallahu alejhi ue selem) dhe festimi i tij ne librat e dijetareve te medhhebit hanefi, te cilit ky besoj se i anetaresohet? Pergjigja do te jete: ose “Jo!”, ose “hiqet sikur nuk e di”. Mevludi nuk eshte festuar si feste vecse ne fund te shekullit te peste apo te gjashte hixhri, pra rreth 600 vite pas emigrimit te Pejgamberit ne Medine, nga udheheqesit e shteti fatimij. Menjehere pas shfaqjes se mevludit, dijetaret folen kunder tij, e kundershtuan dhe thane qe ai eshte bidat dhe prishes i fese dhe i muslimaneve. Pra, festimi i mevludit ishte nje nga bidatet e radhes te shpikura nga grupet e devijuara e te humbura qe i anetaresohen Islamit, siç ishin sufite, fatimite, mutezilite, etj.

– Ne pamje te pare, kijasi (analogjia, krahasimi) qe ky hoxhe e ben per te hedhur poshte ndalimin e festimit te mevludit dhe quajtjen e tij bidat, duket sikur eshte ne rregull dhe kjo mund t’i mashtroje apo se paku te fuse dyshime tek te rinjte muslimane qe kane dije te kufizuara, se paku rreth analogjise (kijasit), si nje nga temat e bazave te fikhut, por ne te vertete, kjo analogji qe ben ky hoxhe eshte e pasakte, e gabuar dhe ne kundershtim me rregullat e analogjise (kijasit), dhe ate nuk e gjen ne asnje prej librave te dijetareve hanefi apo te cdo medhhebi tjeter. Se pari, prej rregullave te kijasit eshte se “nuk lejohet kijasi mbi ato çeshtje te cilat edhe vete jane ndertuar mbi kijas”, ky eshte nje rregull me se i njohur sidomos ne medhhebin hanefi, dhe thuajse te gjitha çeshtjet qe ai permend jane ndertuar mbi kijas. Po keshtu, kijasi ne çeshtjet e adhurimit nuk lejohet, dhe ky eshte nje rregull tjeter ne usul fikh, qe ky gjithashtu e anashkalon ose e injoron ate. Dhe pervec ketyre, kijasi qe ben ky nuk permbush asnje nga kushtet e kijasit te sakte, sepse çeshtjet qe ai kerkon te krahasoje dhe t’i bashkoje ne te njejtin gjykim, nuk kane asnje lidhje te perbashket me njera-tjetren apo me mevludin, qe ne shkencen e usuli fikhut quhet “il-leh” – (shkak), dhe ekzistenca e kesaj lidhje e cila eshte edhe shkaku per dhenien e gjykimit te nje vepre mbi te cilen krahasohet diçka tjeter, eshte e domosdoshme per mundesine e krahasimit me te, perndryshe nuk mund te behet krahasim me te. Siç eshte per shembull “te dehurit”, shkak per ndalimin e alkoolit, dhe nese ky shkak gjendet ne ndonje pije tjeter me emer tjeter, ajo pije merr te njejtin gjykim si alkooli, pra eshte e ndaluar. Keshtu qe, analogjia dhe krahasimi qe ben ky hoxhe eshte i pavlefshem, i papranuar dhe tregon per injorancen ose fanatizmin e tij ne rruget e shtrember qe ndjek dhe mbron.

– Duket qarte qe ky hoxhe nuk e njeh as sunetin dhe as bidatin, as hallallin dhe as haramin, ndryshe nuk do t’i bente ato krahasime qe as logjika nuk i pranon. Feja e Allahut eshte ajo fe qe Allahu e ka ligjeruar ne Librin e Tij dhe ne sunetin e te Derguarit te Tij, dhe kush shton dicka ne fene e Allahut, ai akuzon fene e Allahut per mangesi dhe se ajo nuk eshte plotesuar, por qe ka nevoje te plotesohet nga njerez te tille injorante, qe nuk dine se nga kane koken apo kembet. Jane te shumta hadithet ku Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) thote se kush shpik dicka ne kete ceshtjen tone (ne fe), qe nuk eshte prej saj, ajo eshte e kthyer mbrapsht, dhe se cdo risi eshte bidat dhe cdo bidat e ka vendin ne zjarr. Duhet te jete e qarte se bidat eshte çdo gje, shkaku per berjen e se ciles ka ekzistuar ne kohen e Pejgamberit (salallahu alejhi ue selem), por ai nuk e ka bere ate, dhe as sahabet e tij nuk e kane bere. Prej ketu, shkaku per festimin e mevludit ka ekzistuar edhe ne kohen e Pejgamberit (salallahu alejhi ue selem), po ashtu edhe ne kohen e kater halifeve te drejte pas tij, edhe ne kohen e tabiineve, e me pas, por askush prej tyre nuk e ka festuar ate. A mos jemi ne me te mire se ata?! Sikur festimi i mevludit te pejgamberit te kishte qene dicka e mire, ata qe kane qene te paret e Islamit, do te na e kishin kaluar ne te mira, ashtu si na e kane kaluar ne cdo gje tjeter. Dhe duhet te jete me se e ditur, se ajo veper apo fjale qe nuk ka qene prej fese ne kohen e Pejgamberit (salallahu alejhi ue selem) apo te brezave te pare te Islamit, nuk ka per te qene kurre fe e ligjeruar, deri sa te behet Kiameti. Dhe kjo eshte detyra e dijetareve qe te pastrojne fene e Allahut dhe sunetin e Pejgamberit, nga keto ndotesira qe kerkojne t’i mveshin injorantet dhe te devijuarit qe e kane humbur rrugen e drejte. Madje, jo vetem qe festimi i mevludit nuk eshte vepruar nga Pejgamberi dhe as nga sahabet e tij, por perkundrazi, pejgamberi i ka terhequr verejtjen popullit te tij dhe i ka paralajmeruar ata qe te mos bejne me te ashtu si bene te krishteret me Isain, te birin e Merjemes. Kurse festimi i mevludit eshte pikerisht imitim i vepres se te krishtereve me festimin e krishtlindjeve. Apo ndokush mendon ndryshe?!

– Ky hoxhe, nuk e njeh sunetin dhe si rezultat nuk do mund ta dalloje nga bidati. Nuk e di ky se i Derguari i Allahu (salallahu alejhi ue selem) ka thene: “Kapuni per sunetin tim dhe sunetin e hulefave te mi te drejte. Shtrengohuni fort pas tij me dhemballe, dhe ruajuni bidatev ne fe…” Sikur te mos kishte argument tjeter per ato shembuj qe sjell ky hoxhe, vetem fakti se ato qe ka permendur ne fillim jane kryer nga sahabet e tij ne kohen e hulefave te drejte qe erdhen pas Profetit (salallahu alejhi ue selem), dhe ekzaktesisht ne kohen e Ebu Bekrit, Umerit, Uthmanit dhe Aliut (radiallahu anhum), ky argument do te mjaftonte, sepse ne jemi urdheruar nga Profeti qe te ndjekim synetin e ketyre halifeve te drejte qe erdhen pas tij, dhe kjo sepse ata me se miri e njohin sunetin dhe bidatin dhe nuk dalin nga suneti i Profetit (salallahu alejhi ue selem), dhe me se shumti jane te ruajtur nga bidati. A e di ky hoxha se namazin e teravive me xhemat e ka bere sunet i Derguari i Allahut (salallahu alejhi ue selem), i cili u fal me shoket e tij ne xhamine e tij, ne namazin e teravive, 2 apo 3 here, por me pas e la kete gje nga frika se mos u behej detyrim dhe populli i tij nuk mund ta kryente apo do ta kishte te rende, sic e ka thene ne hadithe te sakta te shumta ne lidhje me kete ceshtje, dhe kur kjo frike nuk ekzistonte me, atehere ne kohen e hulefave te drejte, u kthye ky sunet ne veprim. Por keshtu vepron injoranca me njerezit e saj. Po keshtu edhe per trashegimine e gjyshes, ky vendim eshte nxjerre ne kohen e halifeve te drejte. Kurse shkruajtja e haditheve dhe e Kuranit madje, ka ekzistuar ne kohen e Pejgamberit (salallahu alejhi ue selem), edhe pse pati nje periudhe kohore kur profeti e ndaloi shkruajtjen e haditheve me qellim qe te mos e ngaterronte dikush me Kuranin, porpas pak kohe e lejoi perseri madje urdheroi qe te shkruheshin te gjitha ato qe thoshte, duke thene se ai nuk flet nga vetja e tij, sic ka ardhur ne librat e hadithit. Kurse mbledhja e tyre ne libra, eshte dicka teknike qe se pari nuk mund te behej gjate kohes se Profetit sepse shpallja vazhdonte te zbriste dhe ende nuk ishte plotesuar, dhe nga ana tjeter, mundesia teknologjike nuk ekzistonte si sot, por duhej nje dhome e madhe ku te depozitohej nje liber i vetem, i shkruar ne pllaka guri apo druri, apo ne mjete te tjera te asaj kohe. A thote ndonje qe ka logjike, se librat na qenkan bidat, apo qe mjetet e tjera teknologjike te kohes sone qe nuk kane te bejne me fene, na qenkan bidat?! Kete e thote vetem dikush qe nuk ka logjike, ose qe kerkon te mashtroje njerezit dhe t’u hedhe dyshime, si e si per te ngritur ate humbjen dhe devijimin e tij, pa e pasur frike Allahun dhe faktin se po kerkon te cenoje apo te shtoje dicka ne fene e Tij.

– Fondamentet e jurisprudences Islame vertetojne te kunderten e asaj qe kerkon te aprovoje ky hoxhe, perndryshe le t’i sjelle ato argumente nga burimet e mirefillta fondamentale Islame.

– Kur Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) u pyet per agjerimin dites se hene, ai tha se kjo ishte dita ne te cilen kishte lindur dhe dita ne te cilen i filloi shpallja, por nuk e mori per feste kete dite, as ai dhe askush nga sahabet apo tabiinet, e deri vone, deri sa erdhen ndjekesit e epsheve dhe te bidateve, imituesit e hebrenjve dhe te krishtereve per te cilet Profeti kishte paralajmeruar popullin e tij qe te mos benin si ata. Le te mjaftohen edhe keta me ate qe eshte mjaftuar i Derguari i Allahut (salallahu alejhi ue selem), apo jane me te mire se ai?! Pejgamberi thote: “Kushdo qe largohet nga suneti im, ai nuk eshte prej meje.” [Buhariu, Muslimi, etj.] A nuk e kuptojne keta se hadithi i agjerimit te dites se hene, nuk ben fjale per ditelindjen e Profetit ne vecanti dhe as qe ka per qellim ate dite te vitit sic kane qellim keta qe ndjekin epshet dhe bidatet, por ka qellim vecimin e dites se hene qe perseritet cdo jave, me agjerim te kesaj dite, dhe te dites se enjte gjithashtu.

– Nga ketu, rinia muslimane duhet te kuptoje rendesine e kapjes pas Xhematit, prandaj thuhet: ndjekesit e sunetit dhe te xhematit, sepse ata ndjekin sunetin e Pejgamberit (salallahu alejhi ue selem) sipas kuptimit te xhematit te sahabeve, tabiineve dhe dijetareve pas tyre, te cilet jane te bashkuar ne çeshtjet e fese, dhe ata qe e kundershtojne rrugen e tyre jane te paket dhe duket qarte qe kane devijuar nga rruga e xhematit. Disa nga fjalet e te devijuarve mund t’i gjesh aty-ketu ne librat e dijetareve te ehli sunetit dhe xhematit per t’i kundershtuar dhe per t’ju kunderpergjigjur atyre, por kurresesi per t’i marre si te verteta. Gjen per shembull qe me hadithin ku profeti e shpreh se e agjeron diten e hene per shkak se ka lindur ne ate dite dhe se ne ate dite ka filluar t’i zbrese shpallja, argumentohen pikerisht disa prej grupeve te humbura si sufite dhe mutezilite dhe askush tjeter prej dijetareve te medhhebeve te ndryshme. Atehere, si ka mundesi qe ky hoxhe argumentohet pikerisht me menyren e tyre te argumentimit dhe logjikes?! Ndoshta eshte prej tyre, keshtu qe nuk ka pse te shqetesohesh prej fjaleve te tij, edhe pse me e mira eshte te mos degjohen fare nga ata te rinj musliman qe nuk kane dije te mjaftueshme dhe qe mund t’ju lindin dyshime rreth se vertetes ne te cilen ata jane deri tani me miresin e Allahut.

– Ishte per qellim me kete pergjigje ne rradhe te pare, qartesimi i çeshtjes per rinine muslimane dhe per muslimanet e thjeshte, dhe jo sqarimi i ketij hoxhe i cili paraqitet me dije, sepse ky mund ta gjeje vete te verteten nese deshiron, mjafton te kerkoje me sinqeritet dhe gjoks te hapur ne burimet e mirefillta te Islamit. E Allahu e ka ne Dore suksesin dhe vetem Ai te drejton ne rrugen e Drejte! Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te Derguarin tone, Muhamedin, familjen e tij, shoket e tij dhe te gjithe ata qe ndjekin rrugen e tij deri ne diten e Kiametit!

(Pyetja Nr. 133) Anonim / 14-02-2010

Message: selamun alejkum, vella desha me te pyet qe ne qoftese gjate namazit nje vella musliman i del pjesa e mbrapme e kurrizit apo ndoshta dicka me poshte dhe ajo eshte poshte kufirit te se lejuares d.m.th poshte kerthizes, a eshte i vlefshem namazi apo duhet perseritur? Allahu ta shperblefte!

Përgjigje / 15-02-2010

Ue alejkumu selam! Pjesa nen kerthize dhe mbrapa kurrizit ne drejtim te kerthizes e deri te gjunjte, eshte auret (vend i turpshem) per burrat, qe duhet te mbulohet ne sy te te tjereve dhe ne namaz sigurisht, madje nese zbulohet diçka e ketij aureti gjate namazit, namazi prishet dhe duhet perseritur duke u mbuluar mire, sepse mbulimi i auretit eshte kusht per vlefshmerine e namazit. Por nese dikush falet ne kete menyre dhe nuk e ndjen apo nuk e di se i eshte zbuluar dicka nga kjo pjese e trupit, namazi i tij eshte i vlefshem, sepse eshte diçka qe ka dale nga dija apo ndjesia e tij dhe Allahu ja ka falur popullit te Muhamedit (salallahu alejhi ue selem) ate gje qe ata e bejne nga padija, nga harresa apo te detyruar. Nese dikush tjeter e njofton dike qe i eshte zbuluar kjo pjese e trupit gjate namazit, ai duhet ta perserise namazin, sepse tashme e mesoi se i eshte zbuluar aureti gjate namazit. Allahu e ka ne Dore suksesin dhe vetem Ai te drejton ne rrugen e Drejte! Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te Derguarin tone, Muhamedin, familjen e tij, shoket e tij dhe te gjithe ata qe ndjekin rrugen e tij deri ne diten e Kiametit!

(Pyetja Nr. 132) Anonim / Kosovë / 14-02-2010

Message: Selam alejkum vella i nderuar Allahu te shperbleft per pergjigjet qe po i jep ne ket forum.
Forum qe nuk ka te drejt te postoj askush qe nuk ka studiuar gje qe kjo e ruan saktesin e pergjigjeve dhe kam disa pyetje:

 1. Si eshte qeshtja e nje njeriu qe ka pare enderr duke ja mesuar disa sure te Kuranit permendesh ata njerez ne enderr i duken te veshur me te bardha duke e ditur qe shpallja ka mbaruar dhe ata nuk mendoj q ete jet Xhibrili a.s dhe ne nje liber per komentimin e enderrave kam lexuar se ai qe e sheh ket enderr do ti prishet feja e tij?
 2. A ekziston ne Islam ekzekutim me varje ne litar si zevendesim i prerjes me shpate?
 3. Si te falet namazi ne ato vende qe namazi i drekes e te tjera falen naten per arsye se me shume eshte nate sesa dit apo ne ato vende qe me shum eshte dit e ndersa vetem disa ore nate?

Përgjigje / 19-02-2010

 1. Formulimi i pyetjes ka gabime gjuhesore dhe me zor kuptohet. Eshte e vertete se shpallja ka mbaruar, por ne enderr po thua se keta njerez me te bardha po te mesojne disa sure nga Kurani, dmth qe ekzistojne ne Kuran dhe jo gjera te reja qe nuk gjenden ne Kuran, perveç nese eshte se po i mesonin gjera te tjera qe nuk jane ne Kuran, dhe qe nuk jane prej Kuranit, atehere mund te thuhet qe personi qe e ka pare endrren mund te devijoje nga rruga e drejte dhe te ndjeke rruget e shejtanit. Por qe te shohesh engjej ne enderr, qe te mesojne Kuran, kjo eshte gje e mire per personin qe e sheh kete enderr.
 2. Kjo eshte nje çeshtje qe i perket udheheqesit te shtetit Islam, dhe ekzekutimi me shpate nuk ka ardhur veçse per magjistarin apo per ate qe vret me shpate, i cili vritet ne menyren qe e ka bere vrasjen. Kurse caktimi i kesaj vrasje me shpate apo me varje ne disa raste kur nuk mund te realizohet vrasja e vrasesit ne te njejten menyre qe e ka bere vrasjen, atehere udheheqesit te shtetit musliman i takon e drejta e caktimit te menyres se vrasjes se tij.
 3. Perderisa dallohet dita nga nata, edhe namazet falen sipas percaktimit te kohes se namazeve zakonisht, e nese eshte vetem nate, behen llogaritjet sipas ores koheve te vendit me te aferm ku ka dite dhe nate. E Allahu e di me mire. Allahu e ka ne Dore suksesin dhe vetem Ai te drejton ne rrugen e Drejte! Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te Derguarin tone, Muhamedin, familjen e tij, shoket e tij dhe te gjithe ata qe ndjekin rrugen e tij deri ne diten e Kiametit!

(Pyetja Nr. 131) Anonim / 08-02-2010

Message: Selamun alejkum! Doja te pyesja ne lidhje me namazin e nates (kijamu-lejl), ne qofte se para se te bie te fle gjume e fal vitrin dhe cohem ne kohen e kijamu-lejl, sa namaz nafile duhet te fal, duke ditur e duke u bazuar tek hadithi i profetit qe le te jete jete namazi i fundit tek? Allahu ta shperblefte!

Përgjigje / 10-02-2010

Shumica e dijetareve e kane lejuar namazin e nates pas faljes se vitrit, dy e nga dy rekate (deri ne 8 ose 10 rekate), pa falur namaz tek (viter) tjeter, sepse nuk lejohen dy namaze vitri ne nje nate, ndryshe do beheshin çift. Por duhet ditur se kjo nuk eshte me e mira dhe as vepra e Profetit (salallahu alejhi ue selem), i cili ka thene se namazi i fundit i nates duhet te jete ai i vitrit (tek). [Shih: Neveviu, ne sqarimin qe i ben Sahihut te Muslimit]. Nese dikush e di se mund te ngrihet naten, atehere ta vonoje namazin e vitrit dhe te mos e fale ne fillim te nates, por nese ka frike se nuk ngrihet naten, atehere ta fale vitrin ne fillim te saj dhe nese ngrihet naten dhe deshiron te falet, atehere le te falet, por te fale rekate çift dhe te mos fale rekat tek tjeter, si dhe te mos e beje rruge kete gje, sepse kjo do te ishte e kunderta e vepres se Profetit (salallahu alejhi ue selem). E Allahu e di me mire.

(Pyetja Nr. 130) Bruna / Durrës / 07-02-2010

Message: es selamu alejkum we rahmetullah. Ju falenderojme per korrektesine e pergjigjeve tuaja. Kisha disa pyetje nese eshte e mundur:

 1. A lejohet te vihet koka nga perendimi nqs ky eshte pozicioni i mundshem i krevatit sepse nga njerezit thuhet se meqenese vetem te vdekurit i vihet koka nga perendimi, atehere kjo gje quhet si gjynah, ose me mire sjell ters te flesh me koken ne drejtim te perendimit /a ka kjo baze fetare?
 2. Ushqimin qe e le dikush ne pjate a mund ta haje dikush tjeter, se interpretohet sikur ajo eshte rrizku yt, e kur po e ha dikush, po te merr rrizkun?
 3. Kur gjate namazit te ikindise je udhetar e kur kthehesh ne shtepi ka hyre akshami, namazin e ikindise e fal me dy rekate apo me kater? Allahu jua shperblefte me te mira!

Përgjigje / 10-02-2010

Ue alejkumu selam ue rahmetullahi ue berekatuhu!

 1. Nuk ka asnje problem qe kur fle, koka te jete ne drejtim te perendimit e kembet ne drejtim te lindjes, apo ne cdo lloj drejtimi tjeter, dhe kjo nuk perben asnje gjynah dhe nuk sjell asnje ters, por keto jane besime te kota dhe te pabaza te perhapura ne mesin e popullit te thjeshte e te paditur, te cilat ne Islam nuk lejohen ne asnje menyre. Ne vendet tona ka qelluar qe te vdekurit muslimane te varrosen me koken nga perendimi, jo sepse duhet kthyer koka nga perendimi, por sepse krahu i djathte i te vdekurit kthehet nga Kibla, dhe ne vendet tona i bie qe kibla te jete ne juglindje, keshtu qe koka i bie nga perendimi. Por atyre qe jane ne vendet e lindjes se larget per shembull, u takon qe te kthehen nga lindja, me krahun e djathte ne drejtim te Kibles dhe kembet nga perendimi. Keshtu eshte tradita profetike dhe kjo eshte me e mira per varrosjen e te vdekurit. Kurse kur fle gjume, tradita profetike eshte qe te flesh mbi krahun e djathte ose mbi kurriz, por edhe nese gjate nates rrotullohesh nga ana e majte, nuk ka ndonje gjynah, por duhet pasur kujdes nga fjetja permbys mbi bark, sepse per kete ka ardhur ndalim nga i derguari i Allahut (salallahu alejhi ue selem).
 2. Edhe ngrenia e ushqimit te lene nga dikush tjeter nuk ka ndonje problem, pervec asaj qe kthehet te meraku personal i dikujt, por nuk ka lidhje aspak me rriskun. Pra eshte me shume ceshtje personale, por edhe higjenike dhe mjekesore ne rast se ai ushqim eshte lene nga ndonje i semure, semundja e te cilit mund te percillet me ane te peshtymes, gje per te cilen duhet pasur kujdes nga kjo pikepamje dhe jo nga marrja e rriskut, gje e cila nuk ka asnje baze ne Islam.
 3. Udhetarit i lejohet t’i shkurtoje dhe t’i bashkoje namazet qe jane me kater rekate, duke i falur dy e nga dy, me nje ezan dhe dy ikamete per secilin namaz, perderisa eshte ne udhetim e siper, por nese kthehet ne vendbanimin e tij te perhershem, nuk i lejohet t’i shkurtoje namazet dhe as t’i bashkoje perveçse me arsye sic eshte ne rast te shiut, por kjo eshte vetem per bashkimin dhe jo per shkurtimin e namazit, sepse shkurtimi eshte vecanerisht per udhetarin. Pra, ne rastin e pyetjes, namazi i ikindise duhet te falet i plote, me kater rekate. E Allahu eshte i Gjithedijshmi.

(Pyetja Nr. 129) Avni / Maqedoni / 07-02-2010

Message: es-Selamu Alejkum We Rahmetull-llahi We bereketuh.
Nese dikush i fale xhematit farzin njeher dhe me pas thirret tia fale edhe dikujt tjeter, a eshte e lejueshme kjo pune, a llogaritet inshAll-llah nafile dhe nese po ateher po i bie qe i fal kater rekate (psh: farzi i drekes) dhe a ka falur profeti s.a.v.s namaz nafile duke dhene selam ne kater rekate sic eshte farzi???

Përgjigje / 08-02-2010

Ue alejkumu selam ue rahmetullahi ue berekatuhu! Dijetaret kane mospajtim ne lidhje me formimin e dy xhemateve ne te njejten xhami, njeri pas tjetrit, dhe ajo qe mendojme me te sakte ne kete ceshtje eshte se kjo nuk lejohet, per arsye se i hap rrugen shume gjerave negative si percarja mes muslimaneve, dhenia shkas njerezve qe te vonohen per te kapur xhematin e imamit te xhamise, duke e fjetur mendjen se mund te falen me xhematin e dyte. Megjithate, dijetaret qe e ndalojne formimin e dy xhemateve njeri pas tjetrit ne te njejten xhami dhe per te njejtin namaz, thone se kjo lejohet ne rast se xhamia eshte nje xhami tregu apo faltore (musala). Por nese çeshtja qendron ndryshe, dhe eshte e detyruar nga kushtet; per shembull nese vendi i faljes eshte i ngushte dhe nuk i ze te gjithe te pranishmit, dhe ne fillim falet nje grup pastaj grupi tjeter, por ne grupin e dyte nuk ka njeri qe mund te behet imam, pra nese nuk dine, atehere i lejohet imamit te xhematit te pare qe te falet perseri me xhematin e dyte, duke e llogaritur namazin e dyte nafile, edhe pse me kater rekate, sepse ky eshte rast i vecante. Kurse ne lidhje me namazin vullnetar te Profetit (salallahu alejhi ue selem), ai ka falur namaz nafile me me shume se dy rekate, por pa qendruar ne teshehud pas dy rekateve, gje te cilen e ka bere ndonjehere ne namazin e nates, sic e ka percjelle Aisha (radiallahu anha). E Allahu eshte i Gjithedijshmi.

(Pyetja Nr. 128) Burim / Podujevë / 30-01-2010

Message: A lejohet me ju pergjegj prindit perderisa je ne namaz kur te therret nese ai e din se je ne namaz por edhe qka nese nuk e din se je ne namaz?

Nese gjate namazit me imam dikujt prej gjematit i bie te fikt, a i lejohet imamit me dal prej namazit ne ket rast, e posaqerisht kur personi me te fikt gjindet afer imamit?

Përgjigje / 03-02-2010

 1. Nese je ne namaz vullnetar (nafile apo sunete), duhet te nderpritet namazi dhe t’i pergjigjesh prindit, edhe nese ai e di se ti je ne namaz. E nese je ne namaz farz, disa dijetare thone se duhet te vazhdosh namazin e te tjere thone se duhet ta nderpresesh nese ka kohe per kryerjen e namazit pas pergjigjes ndaj prindit. Por nese prindi te therret per ndihme duke qene se ti je duke falur namaz farz, duhet ta nderpresesh namazin menjehere dhe t’i shkosh ne ndihme atij. Po keshtu duhet te veprosh nese je ne namaz farz dhe te kerkon ndihme dikush tjeter pervec prinderve.
 2. Ne rast se dikujt i bien te fiket gjate namazit, i del detyre atij qe eshte prane ketij personi ne namaz qe ta nderprese namazin dhe t;i vije ne ndihme atij. Kurse imami duhet te vazhdoje namazin dhe nuk ka perse e nderpret ate, perderisa ka se kush te merret me te semurin. E Allahu eshte i Gjithedijshmi.

(Pyetja Nr. 127) Anonim / 30-01-2010

Message: selam alejkum, qysh duhet vella me vepru kur bashkojme namazet per shkak shiu apo dicka tjeter? p.sh bashkojme akshamin me jacine dhe pyetja eshte; a duhet te bejme tesbihte e akshamit, te jacise apo te te dyjave? Allahu jua shperblefte!

Përgjigje / 03-02-2010

Ne rast se bashkohen dy namaze per shkak te shiut, atehere pas namazit te dyte i ben tesbihet dhe lutjet perkatese, pastaj i fal sunetet e namazit te pare. Pra, sunetet e namazit te pare nuk rrezohen, kurse tesbite behen vetem nje here pas namazit te dyte nga bashkimi.

(Pyetja Nr. 126) Anonim / 20-01-2010

Message: ES SELAMU ALEJKUM. A duhet te thirret ezani ne shtepi pasi ka kaluar pak koha psh: gjysem ore ose cerek ore? ALLAHU JUA SHPERBLEFTE.

Përgjigje / 26-01-2010

Thirrja e Ezanit eshte prej simboleve te shfaqura te Islamit, i cili njofton per hyrjen e kohes se namazit te caktuar. Ezani eshte detyrim kolektiv dhe jo individual, qe dmth se thirrja e tij nga nje person i nje vendi te caktuar, eshte e mjaftueshme dhe e shkarkon obligimin kolektiv. Nese ne nje vend thirret Ezani me ze te ngritur dhe degjohet ne zonen perreth, ai mjafton per banoret e asaj zone qe e degjojne ate dhe ata nuk e kane obligim te therrasin Ezan tjeter per namazin e vaktit qe ka hyre, por diçka e tille, dmth thirrja e ezanit perseri, eshte e preferuar per ta, nese falen ne xhemat apo vetem, ne musala apo ne shtepi, bazuar ne hadithet qe kane ardhur ne kete teme. [Permbledhur nga Fetava el Lexhne ed Daime (6/54), Esh Sherh el mumti (2/38)]. Kurse per rastin tuaj, nese nuk keni degjuar Ezan, atehere thirreni Ezanin edhe pse koha ka pak qe ka hyre. E Allahu eshte i Gjithedijshmi, me i Urti.

(Pyetja Nr. 125) Anonim / 10-01-2010

Message: selam alejkum. 1. A lejohen lodrat sic jane kafshfet dhe shpendet prej pellushi apo kukullat qe kane pamje te njerezve per femijet e vegjel? 2. Si duhet te jete namazi i femres, a duhet ti fale ajo namazet e nates me ze apo jo? Po kur femra behet imam per nje ose me shume motra te tjera, a duhet te falet me ze apo jo? 3. A ka argument se kur falim dy ose me shume namaze me nje abdes duhet te pime pak uje per arsye se kemi folur gjate kesaj kohe dhe eshte si nje lloj shperlarje goje apo kjo eshte bidat? Ju lutem pergjigjet tuaja te na i jepni me argumente nga dijetaret e medhenj. Allahu jua shperblefte me te mira!

Përgjigje / 20-01-2010

 1. Ne lidhje me lodrat e femijeve ne forme kukullash apo kafshesh a shpendesh, shumica e dijetareve i lejojne ato, por me disa kufizime, sic eshte prishja e formes se shqisave si syte, hunden, fytyren, duke ju larguar keshtu ndalesave qe kane te bejne me fotografite dhe trupezimin e krijesave me shpirt, dhe duke ju permbajtur formes se lodrave qe i ka aprovuar i Derguari i Allahut (salallahu alejhi ue selem) kur e ka pare Aishen (radiallahu anha) qe te luante me to. [Shih: Fetvate e Akides, nga shejh Iben Uthejmin, faqe: 661, 663, 679].
 2. Lejohet qe femra te lexoje me ze ne namazet e nates, por te mos e ngreje shume dhe te jete e sigurte qe nuk e degjon njeri i huaj. Po keshtu, lejohet qe femra te behet imame e femrave te tjera, duke qendruar ne mesin e tyre dhe jo perpara si qendron imami i burrave, dhe per namazet me ze eshte i njejti gjykim: te mos e ngreje zerin shume dhe te jete e sigurte se nuk degjohet nga burrat e huaj.
 3. Nuk ka argument per ceshtjen ne fjale, ose te pakten une nuk kam hasur dhe nuk kam gjetur gje te tille pas kerkimit rreth saj. Keshtu qe nuk largon qe te jete prej bidateve ne fe, e Allahu e di me mire.

(Pyetja Nr. 124) Sulejman / Maqedoni / 08-01-2010

Message: Es-Selamu Alejkum we Rahmetull-llahi We Berekatuh.
A lejohet motra me i ja dhan femijen vellaut, dmth vellau me adoptu femijen e motres?
Kur nuk mund ta arrijmi imamin me kohe ne namazin e akshamit, dmth arrijm ne rekatin e dyte, po na bie me i bo tre ulje ne namaz, pyetja eshte; a duhet me i ngre duart kur te ngritemi nga dy uljet e para apo ne rekatin “tim” te pare apo te dyte apo ndoshta ne te dy ngritjet? All-llahu ju ruajte!

Përgjigje / 18-01-2010

 1. Adoptimi (hedhja e nje femije ne emer te dikujt tjeter pervec babait te tij) nuk lejohet ne asnje menyre ne Islam, por edukimi dhe rritja e tij lejohet te behet nga dikush tjeter pa problem, por duke u thirrur ne emer te te atit dhe jo ne emrin e adoptuesit. Pra, nuk mundet qe ai te nderroje atesine apo mbiemrin e te atit qe e ka lindur. Allahu i Madheruar thote: “Allahu nuk i ka dhënë asnjë njeriu dy zemra në kraharor. Ai nuk i konsideron gratë, që ju i ndani si nënat tuaja e as fëmijët tuaj të birësuar nuk i konsideron si bij të vërtetë. Këto janë vetëm fjalë që dalin prej gojës suaj, kurse Allahu thotë të vërtetën dhe udhëzon në rrugë të drejtë. 5. Thërritini të birësuarit sipas etërve të tyre! Kjo është më e drejtë në sytë e Allahut. Në qoftë se nuk e dini emrin e etërve të tyre, konsiderojini ata si vëllezërit tuaj të besimit dhe si të mitur nën tutelën tuaj. Nuk është gjynah nëse gaboni, por është gjynah, kur zemrat tuaja bëjnë faj me qëllim. Allahu është Falës dhe Mëshirëplotë.” [El Ahzab, 4-5].
 2. Ngritja e duarve me tekbiret e namazit eshte sunet, te cilin e ka bere i Derguari i Allahut (salallahu alejhi ue selem) dhe hadithet qe kane ardhur per kete jane te shumta e te sakta. Ka hadithe ku thuhet se Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) i ngrinte duart me cdo tekbir, dmth edhe ne tekbiret e renies dhe ngritjes nga sexhdja. Keshtu qe, nese ti i ngre duart, qofte kur ngrihesh per ne rekatin e dyte apo te trete, nuk ke dale nga suneti inshaAllah, sepse qe te gjitha keto jane percjelle nga Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem). E Allahu eshte i Gjithedijshmi.

(Pyetja Nr. 123) Tetovare / 27-12-2009

Message: Eselamu alejkum vella i respektuar… Une qe 1 vjet jam e mbulume dhe tasht jom ne shkoll te mesme ne Medrese por kam nje problem, e di vleren e namazit dhe e dij denimin e mos faljes se namazit por nuk falem. Mundohem ndonjeher falem por prap, me nje fjal kam nje dembelizem. Nese mund te me sygjeroni qka tbej qe tfalem ta hek ket dembelizem??

Përgjigje / 28-12-2009

Nje pyetje te tille i jemi pergjigjur edhe me pare, me nr. 577. Dhe ate pergjigje po e sjellim perseri ketu: Lenia e namazit eshte vertet çeshtje me rrezik te madh, dhe nese ka opinione te ndryshme te dijetareve ne lidhje me daljen nga feja apo jo te lenesit te namazit, ne rastin e pyetesit me shume anon nga dalja prej feje, Allahu na ruajte e ju udhezofte! Kjo sepse nuk ka mbetur gje tjeter qe e dallon muslimanin nga jomuslimani, perveç namazit, madje kete e ka thene edhe Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem). Si mund ta lesh namazin kur ai eshte gjeja e pare per te cilen Allahu ka me te pyet ne diten e Llogarise?! Si mund ta lesh namazin kur e di mire se Allahu e ka bere obligim ate me qellim qe te permendesh Allahun?! Si mund ta thyesh ti kete urdher te Allahut qe eshte me i madhi prej te gjitha urdhrave pas besimit dhe largimit prej shirkut e kufrit?! Si mund t’i lutesh ti Allahut per nje hall te dynjase kur ti nuk falesh?! Si mund t’i kerkosh ti Allahut xhenetin, kur ti nuk falesh?! Si kerkon ti qe Allahu te fale gjynahet kur ti nuk falesh?! Si guxon me e len namazin ne ato vende te kufrit, ku mbrojtesi yt i vetem eshte Allahu dhe lidhja me te eshte namazi?! Si mund ta quash veten musliman kur ti nuk falesh, pasi qe e di mire se ç’eshte falja, kush e ka urdheru dhe si kryhet?! Si mund te jetosh ti pa iu lutur Zotit tend dhe pa u afruar tek Ai me falje e namaz?! Si mund ta gjesh qetesine ne kete bote te eger e mashtruese dhe ne ate shoqeri qe jeton larg permendjes se Zotit dhe larg çdo norme morale e njerezore, nese ti nuk falesh dhe nuk kthehesh te Zoti yt me pendim e lutje?! Si mund t’i pergjigjesh thirrjes se djallit per ne zjarr dhe te lesh thirrjen e Allahut per ne lumturine dhe begatine e perjetshme ne te dyja botet?!

Nese e beson Krijuesin tend, dije se nuk te ka krijuar pa qellim. Dhe nese e di se do te merresh ne llogari, atehere pergatitu per pergjigjen vendimtare te fatit tend perderisa je ne kohe dhe nuk te ka ardhur shpirti ne gurmaz. Jepi shtymen shejtanit dhe mbeshtetju Allahut e lutju Atij qe te jape sukses, dhe dije se nese e ben kete, atehere Allahu t’i lehteson te gjitha rruget qe te çojne drejt Tij dhe te jep shperblimin tend ne te dyja botet.

O Zoti yne! Ktheji muslimanet ne fene Tende me nje kthim te vertete!

(Pyetja Nr. 122) Avni / Maqedoni / 24-12-2009

Message: Es-Selamu alejkum we rahmetull-llahi we bereketuh.
Vella All-llahu ta lehtesofte kete rruge deri ne xhennetin firdeus. Pytja ime eshte kjo:
1. Si eshte puna e ketij hadithi qe e transmetoj ibni mes’udi(r.a) “A nuk po deshironi qe ta falni namazin si e falte i derguari i All-llahut(s.a.v.s), pastaj u fal dhe nuk i ngriti duart dhe hadithi tjeter te cilin po ashtu e transmeton Ibni Mes’udi(r.a):
2. “Jam falur pas te derguarit te All-llahut (s.a.v.s), pas Ebu Bekrit(r.a) dhe pas Omerit (r.a), e ata nuk i ngritnin duart, vetem se ne tekbirin fillestar. Nje “Hoxhe” qe i dha keto pergjigje thot se hadithin e pare e ka nxjerre imam Ahmedi dhe Ebu Daudi ndersa te dytin Nesbu err-Rraje. Nese ke mundesi vella ta shenosh argumentin per ngritjen e duarve ne namaz? All-llahu ta shtofte dijen e dobishme vella dhe te udhezofte ne rrugen e atyre qe i pergezoi me xhennet!

Përgjigje / 24-12-2009

Hadithet e permendura nga pyetesi jane konsideruar te dobet nga shume dijetare te medhenj te hadithit, si imam Shafiu, Sufjan iben Ujejne, el Humejdi (shejhu i Buhariut), vete Buhariu, Ahmed iben Ahnbel, Darimiu, etj. Madje Buhariu ka kundershtuar me force ata qe e kundershtojne ngritjen e duarve kur merr tekbir per renien ne ruku dhe ngritjen prej saj, dhe ka percjelle nga El Hasen el Basri se te gjithe shoket e Profetit (salallahu alejhi ue selem), pa perjashtim, i ngrinin duart kur binin ne ruku dhe kur ngriheshin prej saj ne namaz, dhe nuk eshte percjelle nga asnje prej tyre qe Profeti te mos i kete ngritur duart ne keto vende ne namaz. Shumica e dijetareve kane marre hadithin e transmetuar nga Buhariu dhe Muslimi; nga Abdullah iben Umer (radiallahu anhuma) se: “I Derguari i Allahut (salallahu alejhi ue selem) i ngrinte duart perbri supeve kur hapte namazin (ne tekbirin fillestar), kur merrte tekbir per te rene ne ruku dhe kur ngrinte koken nga rukuja, i ngrinte duart po keshtu.” Medje Buhariu ka shkruar nje liberth te posaçem te titulluar: “Pjese ne lidhje me ngritjen e duarve ne namaz”, ku verteton ngritjen e duarve ne keto dy vende dhe kundershtimin me force te atyre qe e lene ate.

Hadithet dhe etheret qe flasin per ngritjen e duarve ne namaz jane te sakta dhe te padiskutueshme, dhe nuk ka vepruar ndryshe nga ç’thone keto hadithe veçse ndjekesit e medhhebit Hanefi, duke i qendruar besnik imameve te medhhebit dhe duke i interpretuar ndryshe keto hadithe, siç eshte per shembull fjala e tyre se: Kur hadithi qe transmetohet nga nje sahabi qe nuk eshte Fakih (i ditur ne fikh), kundershtohet nga nje hadith tjeter i nje sahabiu qe eshte Fakih, atehere paraprihet ky i dyti, perderisa eshte vertetuar saktesia e tij tek ata. Dhe keshtu, dihet qe Abdullah iben Mesudi (radiallahu anhu) eshte fakihu i zgjedhur i hanefive qe kur shkoi ne Kufa dhe ata zakonisht mbeshteten ne transmetimet e tij, edhe nese ato jane te dobta tek dijetaret e hadithit. Padyshim qe ky eshte nje gabim ne metodologjine e tyre qe e kundershtojne tre medhhebet e tjera te fikhut Islam, por qe ata i permbahen asaj me fanatizem.

Ne lidhje me ndjekesit e medhhebit hanefi dhe te çdo medhhebi tjeter: nese dikujt prej tyre i behet e qarte nje çeshtje me argumentet e saj te pakthyeshme, atehere ata duhet patjeter ta ndjekin ate, detyrimisht, dhe nuk u lejohet te ndjekin fjalen e dikujt tjeter prej njerezve, kushdo qe te jete ai, pasi qe ne jemi urdheruar te ndjekin te Derguarin e Allahut (salallahu alejhi ue selem), kurse te tjeret perveç tij mund te gabojne dhe nuk lejohet qe te pasohen ne gabimin e tyre, edhe pse ata vete kane shperblimin per perpjekjen e tyre ne njohjen e te vertetes, siç ka thene profeti (salallahu alejhi ue selem) ne lidhje me gjykatesin dhe dijetarin kur perpiqet per te gjetur gjykimin rreth nje çeshtje te caktuar. Lusim Allahun te na beje qe ta shohim te verteten per te vertete dhe te na mundesoje ndjekjen e saj, dhe te na beje qe ta shohim te paverteten per te pavertete, dhe te na mundesoje largimin prej saj! [Per pergjigjen jam mbeshtetur edhe ne nje fetva te shejh Muhamed iben Salih el Munexhid, me nr. 21439].

(Pyetja Nr. 121) Anonim / Kosovë / 13-12-2009

Message: selam alejkum. rreth hadithit qe ka thene i derguari i Allahut nuk pranohet namazi i robit nese falet vetun mbas safave, ateher qduhet te bejm nese shohim se ne safa nuk ka vend qe te hym aty sepse jan mbushur? A lejohet te terheqim mbrapa nje prej falesve duke e ditur se per ket ka thene Meshhur Hasen se kjo nuk eshte e lejuar ne librin e tij: “Sqarime te gabimeve te namazit”. Çduhet te bejm ne ket rast?

Përgjigje / 22-12-2009

Nese dikush shkon ne xhami dhe namazi me xhemat ka filluar, dhe safat jane plotesuar dhe nuk gjen asnje vend bosh ku mund te futet ne saf, atehere ai duhet te falet i vetem ne saf te ri, dhe nuk duhet te terheqi njeri tjeter nga safi i fundit, as te shkoje perbri imamit dhe as te mos e lere namazin me xhemat, por te falet me xhematin, sepse ndalesa qe ka ardhur ne hadith ne kete rast, ka te beje me ate qe eshte brenda mundesive, dmth kur personi qe vjen me vonese ka mundesi te gjeje vend ne safin e fundit, duhet te futet ne saf, perndryshe, nuk mundet qe ky person te ngarkohet me dicka qe nuk ka mundesi ta beje dhe as te humbe namazin per dicka qe nuk eshte brenda mundesive te tij. Nje permbledhje te perafert si kjo ka dhene edhe shejh Iben Uthejmin, pas sqarimit ne hollesi te kesaj çeshtje. E Allahu e di me mire.

(Pyetja Nr. 120) Albani / Kosovë / 10-12-2009

Message: selam alejkum Rreth pyetjes 623 qe flitet per shtesen e nje rekati ne namaz e qe pastaj duhet ber dy segjde te harreses e pastaj te japish selam para dhenjies selam, a duhet te themi ettehijjatin dhe duat e tjera deri ne fund apo veq te bejm segjden e harreses e pastaj te japim selam qe me njeher?
A eshte e lejuar punesimi per femren, si per shembull ne ekonomi spital me ndrrime te nates e shoqeruar me pabesimtare? Ç’eshte vendimi i Islamit per kryerjen e gjinekologjis per femrat duke e ditur se aty punojn edhe meshkujt?

Përgjigje / 22-12-2009

 1. Ne kete rast behen vetem sexhdet e harreses dhe pastaj jepet selam, pa e thene teshehudin apo lutjet e tjera.
 2. Punesimi per femren eshte i lejuar ne Islam, por me kusht qe puna te jete e lejuar, te mos kete perzierje me burra te huaj, dhe ti permbahet rregullave te Islamit ne pergjithesi. Muslimanet sot nuk po i japin rendesine e duhur çeshtjes se perzierjes se burrave me grate neper institucione sociale, qofte neper shkolla, universitete, spitale, etj. madje po neglizhojne shume ne kete çeshtje, gje e cila po jep pasojat e veta te keqija edhe ne shoqerite e disa vendeve muslimane, e tek Allahu ankohemi qe ta udhezoje popullin musliman. I gjithe shkaterrimi i nje shoqerie fillon nga perzierja mes meshkujve dhe femrave te huaj me njeri-tjetrin, dhe pasojat e kesaj jane te renda dhe kur te vjen fatkeqesia, nuk vlen me pendimi per ate qe ka kaluar nga dynjaja, edhe pse Allahu eshte Pranuesi me i Madh i pendimit, me kuptimin se nuk te denon per ate veprim te ndaluar qe ke vepruar dhe je penduar sinqerisht, por pasojat e atij veprimi mund te kene dhene frytin e tyre. Nuk lejohet perzierja e meshkujve dhe femrave ne Islam, ne asnje institucion social e shoqeror, perveç ne raste domosdoshmerie kur diçka e tille ndodh vetvetiu nga rrethanat dhe rastet e domosdoshme. Shume vende te Perendimit po studiojne teorine e ndarjes se meshkujve nga femrat neper shkolla, edhe pse qene ata te paret qe e shpiken kete gje me teorine mashtruese te barazimit mes burrit dhe gruas. Pasojat e keqija shoqerore te perzierjes mes meshkujve dhe femrave i perceptuan edhe mjeket filozofe te vjeter greke, si Aristoteli, e te tjere, te cilet vendosen ligj ndarjen e femrave nga meshkujt gjate mesimit. Lexo me teper per gjykimin e perzierjes mes meshkujve dhe femrave ne Islam dhe pasojat e tij, ne kete link.

(Pyetja Nr. 119) Abu Zubeyr / Gjermani / 9-12-2009

Message: Selamu alejkum we rrahmetullah
Hoxh a eshte hadithi i sakt te Musnedi i Imam Ahmedit ku thohet se Pejgameri alejselatu we selam ka ba duuah mas namazeve farzeve ku i ka kthy shuplakat e duareve posht??

Përgjigje / 22-12-2009

Hadithet qe kane ardhur ne lidhje me ngritjen e duarve me shuplakat e kthyera nga toka gjate lutjes, jane te gjitha per namazin e shiut, dhe disa transmetime thone se Profeti ka vepruar keshtu edhe ne Arafat, por keto transmetime te Arafatit jane te dobta, kurse ato te shiut jane te sakta. [Shiko: Es Sahiha, 2491]. Kurse per ngritjen e duarve per te bere lutje pas namazeve farze nuk ka argument nga suneti i Pejgamberit dhe as nga vepra e sahabeve dhe tabiineve. Megjithate, disa dijetare thone se mund te behet nje gje e tille ne menyre individuale dhe jo ne grup, si dhe jo gjithnje, por ndonjehere. Dije se Allahu nuk e pranon nje veper, vetem nese ajo kryhet ashtu si ka urdheruar Ai dhe si e ka sqaruar i Derguari i Tij, dhe nuk ka lene asgje mangut ne fe. E Allahu eshte i Gjithedijshmi, i Urti.

(Pyetja Nr. 118) Anonim / Kosovë / 8-12-2009

Message: Selam alejkum. Sa i perket namazit qe e fal nje imam por mbas faljes e kupton se nuk ka pasur abdes, ateher qduhet te bej ai imam, a duhet te marr abdes dhe te falet vetem, apo ti tregoj xhematit se nuk kam pasur abdes qe te falen edhe ata, apo gjemati nuk ka nevoje te falet perseri mbas atij imami sepse ata kan pasur abdes?
Si duhet te bej namazliu nese e ka shtuar ne namaz nje rekat me shum dhe ka dhen selam a duhet ta perseris prej fillimit namazin apo te lidhet ne namaz me tekbir dhe pa falur asnje rekat me menjeher mbas lidhjes te i bej dy segjde te harreses?

Përgjigje / 8-12-2009

 1. Ne rastin e permendur ne pyetje, imami duhet te marre abdes dhe ta fal edhe nje here ate namaz, pa i thene asgje xhematit, sepse xhemati e ka ne rregull namazin e vet.
 2. Kur shton nje rekat ne namaz nga harresa, atehere vetem sa drejtohesh nga Kibla, ulesh dhe ben dy sexhde, pastaj jep selam. Por nese shtesa eshte bere qellimisht, namazi prishet dhe duhet perseritur nga fillimi. Ai qe nuk ka dije rreth ketyre çeshtjeve dhe nuk ka bere dy sexhdet e harreses ne kete rast, e ka namazin te rregullt dhe nuk duhet ta perserise ate. Falenderuar qofte Allahu qe e ka bere te lehte fene e Tij dhe ka bere lehtesime ne te!

(Pyetja Nr. 117) Tale / 7-12-2009

Message: SELAM ALEJKUM. A ka mundsi te me tregoni si behet njeti, p.sh kur kam nevoj dhe deshiroj ti fal dy rekate mirpo me interson njeti si behet? Paqja dhe meshira e ALLAHUT shoshin mbi ju!

Përgjigje / 8-12-2009

Vendi i nijetit eshte zemra dhe mjafton qe ti vendos te falesh dy apo me shume rekate sunete (vullnetare) dhe e ke bere nijetin. Pra, ti ne mendjen dhe zemren tende duhet ta keshe te ndare nese do te falesh namaz vullnetar (sunete) apo namaz farz. Per shembull, kur hyn koha e namazit te drekes dhe ti merr abdes per t’u falur, se pari fal 2 ose 4 rekate sunete, pastaj ben nijetin per te falur farzin e drekes 4 rekate, pastaj 2 rekate sunete, e keshtu. Pra, nijeti eshte çeshtje e zemres. Ai eshte pikerisht ajo qe ti vendos te besh kur fillon nje veper. E rendesishme ne lidhje me namazin eshte qe te kesh parasysh te besh dallim mes namazit vullnetar dhe atij te detyrueshem (farz), por pa pasur nevoje ta shprehesh me goje kete gje, sepse kjo gje nuk eshte percjelle nga Profeti (salallahu alejhi ue selem) apo shoket e tij. Lusim Allahun te na i pranoje namazet dhe adhurimet tona!

(Pyetja Nr. 116) Bilal / Itali / 1-12-2009

Message: Selamu alejkum ue rahmetullah.
Pyetjet e mia jane keto:
Kur dy vellezer nuk flasin me njeri tjetrin, a eshte i shfajsuar para Allahut personi nese ka bere tentativa per pajtim me ane te nderhyrjes se disa vellezerve te tjere por personi tjeter nuk ka pranuar te pajtohet?
A ka problem nese fill mbas namazit te darkes fal vetem nje rekat viter; apo me e falur me tre rekate pa nderprerje por duke mos u ulur mbas rekatit te dyte per teshehudin?
A mund te na tregoni disa rregulla per mexhlisin dhe cilat cilat jane duate e hapjes dhe mbylljes.
A ka problem nese dikush shkon per tu mjekuar tek psikologu nese mendon se eshte ne depresion apo ne stres? Allahu jua shperblefte me te mira.

Përgjigje / 8-12-2009

 1. Nese dikush ka qellim pajtimin dhe kerkon ndjese per veprimin e pahijshem qe ka dal prej tij, nese ky zemerim ka qene per faj te tij, dhe i ndermerr hapat per pajtim duke futur nje pale te trete ne mes, apo drejtperdrejte me personin qe eshte zemeruar, kjo eshte ajo qe kerkohet prej tij, dhe pala tjeter eshte e ngarkuar qe te ulen per te diskutuar rreth mospajtimit me qellim qe te arrijne ne pajtim. Pra, nuk mund te thuash se mjafton qe te dergosh nje pale te trete per pajtim dhe je shkarkuar nga gjynahu, sepse ti mund te jesh fajtor dhe mund t’i kesh hyr ne hak pales tjeter, keshtu qe duhet te çosh hakun ne vend dhe te kerkosh falje. E Allahu e di me mire dhe Ai bashkon mes zemrave te besimtareve!
 2. Namazi i vitrit lejohet qe te falet edhe me nje rekat, por kjo nuk eshte dicka qe e ka bere Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem), i cili e vononte namazin e vitrit deri ne fund te nates pasi kishte falur namaz nate. Namazi i vitrit eshte namaz tek, dmth qe mund te falet me 3-5-7-9-13 apo edhe me nje rekat, duke i ndare dy e nga dy, dhe ne fund te falesh nje rekat tek, ose duke falur 3 rekate pa qendruar ne teshehud mes tyre, ose 5 pa qendruar ne teshehud, e keshtu. Te gjitha keto kane ardhur nga Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem).
 3. Mexhlis do te thote tubim apo bashkim me njerez te tjere, qofte per qellim te marrjes se dijes apo per qellime te tjera, dhe ketu nuk eshte vendi per te sqaruar keto rregulla, por nese ju merrni pjese ne mexhlise te dijes, atehere mund t’i kerkoni hoxhes qe t’ju flase ne lidhje me kete teme.
 4. Shkuarja per vizite te psikologu eshte nje çeshtje e nderlikuar, per faktin se psikologjia si shkence nuk mohohet, por bazat mbi te cilat ajo ndertohet ne boten perendimore joislame eshte krejt tjeter dhe ne kundershtim me parimet Islame ne shume pika. Mjeku psikolog duhet te jete njeri qe ka dije dhe devotshmeri, dmth qe e ka frike Allahun dhe ka per qellim vetem te ndihmoje pacientin dhe jo te perhape apo te shfrytezoje pikat e tij te dobeta, te cilat vete pacienti ia ka shfaqur dhe ia ka treguar, dhe kjo eshte nje pike shume problematike, sepse mund te shkoje gjendja ne tregimin e gjynaheve dhe ne rrefimin e tyre njesoj siç bejne te krishteret tek prifti, gje e cila ne Islam eshte e ndaluar, dhe gjynahet nuk shfaqen veçse para Zotit duke i kerkuar falje per to. Ne fakt, mjeku psikolog per muslimanin duhet te jete dijetari dhe hoxha, sepse duke e mesuar fene e Allahut dhe se si t’i mbeshtetet Atij, muslimani arrin qetesine shpirterore dhe nervore, dhe nuk do te kete me probleme te ketij lloji. Nese besimtari i mbeshtetet me shume Allahut dhe i lutet Atij gjate nates e dites, si dhe meson per fene e Tij, atehere ai e di mire se gjithçka eshte ne Doren e Allahut, dhe se kjo bote eshte sprove per njeriun, e cila mbaron shpejt dhe pas saj do te kaloje shume shpejt ne boten tjeter e cila eshte e perhershme. Allahu i ruajte muslimanet nga çdo e keqe dhe depresion dhe i drejtofte ne rrugen e arritjes se lumturise ne te dyja botet, dhe ne arritjen e kenaqesise se Tij!

(Pyetja Nr. 115) Have / 30-11-2009

Message: selamun alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu. Nese ka mundesi pak sqarim rreth namazeve te synetit, se nuk e kam te qart, se cilat synete i ka fal MUHAMMEDI SALALLAHU ALEJHI VE SELEM. ALLAHU ju shperbleft me xhenetin FIRDEUS per ket pun qe e beni!

Përgjigje / 6-12-2009

Namazet sunete te rregullta (ratibe) qe falen para apo pas namazeve farze jane 12 rekate, sipas rradhes: 2 rekate para farzit te sabahut, 4 para farzit te drekes dhe 2 pas tij, 2 pas farzit te akshamit dhe 2 pas farzit te jacise. Para apo pas namazit te ikindise nuk ka namaz sunete te rregullta, por per ate qe fal namaze vullnetare para farzit te ikindise ka shperblim te madh, siç thuhet ne hadith: “Allahu e meshirofte ate njeri qe fal kater rekate vullnetare para farzit te ikindise.” [Ebu Daudi dhe Tirmidhiu]. Kurse per sunetet e rregullta kane ardhur hadithe te sakta nga Aisha (radiallahu anha) e te tjere, te nxjerra nga Buhariu, Muslimi e te tjere. Aisha (radiallahu anha) thote: “I Derguari i Allahut (salallahu alejhi ue selem) falte ne shtepine time kater rekate para namazit te drekes, pastaj dilte dhe falte namazin e drekes me njerezit, pastaj vinte dhe falte dy rekate pas drekes. Pastaj falte namazin e akshamit me njerezit dhe me pas futej tek une dhe flate dy rekate. Pastaj falte namazin e jacise me njerezit, pastaj hynte ne shtepine time dhe falte dy rekate.” [Muslimi]. Vlera e ketyre namazeve sunete eshte e madhe tek Allahu, prandaj muslimani nuk duhet t’i humbe ato. Nena e besimtareve, Aisha (radiallahu anha) thote: “Kam degjuar te Derguarin e Allahut (salallahu alejhi ue selem) te thote: “Nuk ka rob besimtar qe fal çdo dite per Allahun 12 rekate vullnetare perveç farzeve, veçse Allahu i nderton atij nje shtepi ne xhenet – ose – veçse i ndertohet nje shtepi ne xhenet.” [Muslimi].

(Pyetja Nr. 114) Anonim / 29-11-2009

Message: selam alekum, desha me te pyt vlla se si duhet me bo kur harron nje rekat pa fal dhe kujtohesh mbasi ke kry faljen: a duhet me marr tekbir si ne fillim te namazit per te kry ket rekat apo vazhdon sikur je ne namaz pa marr tekbir ? Besoj se kuptut. Allahu ju shperbleft me hajr.

Përgjigje / 6-12-2009

Ne rast se ke dhene selam dhe e ke perfunduar namazin, pastaj je kujtuar per kete rekat qe e ke harru, atehere duhet te marresh tekbir si ne fillim te namazit, dhe pastaj te besh dy sexhdet e harreses para se te japesh selam. E nese vazhdon te jesh ne namaz, atehere vetem sa ngrihesh dhe ploteson nje rekat, pastaj ben dy sexhdet e harreses para se te japesh selam. Allahu na dhente sukses!

(Pyetja Nr. 113) Alban / Kosovë / 19-11-2009

Message: Selam alejkum kam dy pyetje rreth nje qeshtje te bidatit kete ndodhi e transmetojn imam Dhehebiu dhe te tjer. Dhehebiu thote: Ebul Uelid elBaxhi, ne librin e tij “IHTISARU FIREKIL FUKAHA”, kur permend kadiun Ebu beker elBakil-lani, thote: E pyeta Ebu Dherr elHereviun-kurse ai anonte kah mendimi i esharinjeve dhe i thash: “Nga e more ti kete mendim” Ai me tha isha duke ecur me Ebul Hasen ed Darekutniun dhe e takuam kadiun Ebu beker iben Tajjib qe ishte esharij, Darektuniu e perqafoi ate dhe e puthi ne fytyr dhe ne sy. Kur u ndam i thash: Kush ishte ky, qe e bere kete qe nuk ma merrte mendja se e ben, duke qen se ti je imam ne kete koh.Ai me tha:Ky eshte imam i muslimaneve, mborjtes i fes, Kadiu Ebu beker iben Tajjib.Qe nga ajo kohe un fillova te rrij me te dhe e ndoqa medhebin etij. Tedhkiretul Huffadh {3\1104-1105} dhe esSijer{17\558-559].
Prandaj pyetja ime ehste si eka ber ket imam Darekutnij me ate bidadxhi kur dihet fare mire se metoda e selefeve ne kritikim e risimtareve ehste e madhe dhe ruajtja nga taku kjo ngjarje u be shkak qe deisa ta pasojn medhebin esharij, a ka mundesi te ma shpjegosh kete?

Pyetja ime e dyte eshte nje gje qe sun po e kuptoj e ajo eshte qe MUhamed iben Jusf et TaBBA ka thene se Degjova nje njeri duke e pyetur Ahmed iben Hnbelin: O ebu Abdullah a ben te falem pas nje njeriu qe pi alkool? Ai tha: Jo” Pastaj e pyeti: A ben te falem pas nje njeriu qe thot se Kurani ehste i krijuar? Ai tha SubhanAllah, po ta ndaloj te falesh pas muslimanit kurse ti po me pyet per kafirin -“esh Sheria” faqe.81.
A mund te jet kjo argument se imam Ahmedi i ka ndaluar muslimanet te falen mbas mekatarit qe ben zina apo pin alkool apo ndonje mekat tjeter duke e ditur se ata jan ne rrethin e fes ende nuk kan ndalur nga feja nese ka mundesi nje shpjegim me te holl.

Përgjigje / 24-11-2009

 1. Menhexhi nuk merret nga nje dijetar i vetem apo nga vepra e tij, por merret nga teresia e dijetareve ne ate qe jane te bashkuar, kurse vepra e ndonjerit prej tyre qe bie ndesh me menhexhin, i kthehet atij qe e ben ate dhe menhexhi qendron i paprekur.
 2. Imam Ahmedi ka ndaluar qe te falesh pas atij qe pi alkool, si ndeshkim per ate qe te lere alkoolin dhe se nuk e meriton te ndiqet ne namaz dhe ne asnje veper. Pra, imam Ahmedi ka per qellim edukimin e njerezve dhe jo gjykimin e sheriatit ne kete çeshtje, prandaj kuptoje kete.

(Pyetja Nr. 112) Sulejman / Maqedoni / 18-11-2009

Message: Es-selamu alejkum, desha ta di se a mund te hy borxh per me pre kurban duke qen se ekonomikisht jam mire elhamdulil-lah por per momentin nuk kam mundesi? Edhe nje pytje tjeter: ne rekatin e trete te namazit te drekes imami jon e kryn kendimin e fatihas dhe bije ne ruku ndersa une qka me bo a me kry apo me ra ne ruku n.q.s. nuk mund ta kry njekohesisht me te? All-llahu ju shperblefte vella se pune te madhe po kryni me lejen e All-llahut.

Përgjigje / 22-11-2009

 1. Nuk ka problem qe te marresh borxh per te prere kurban perderisa ti i ke mundesite per larjen e borxhit, dhe nese ndodh qe vdes pa e shlyr borxhin, duhet te lesh amanet qe ai te shlyhet nga pasuria jote. Ne lidhje me rregullat e Kurbanit dhe vleren e tij, lexoni ketu.
 2. Nxito ne leximin e Fatihase me qellim qe te arrish imamin ne ruku, sepse nese ai ngrihet nga rukuja dhe ti ende nuk ke rene ne ruku, ai rekat te prishet dhe duhet ta perseritesh.

(Pyetja Nr. 111) Abdurrahman / Shqipëri / 12-11-2009

Message: Selamu Alejkum. Vella, a mund te falem ne nje vend, kur aty afer ka alkol? Allahu ta shperblefte!

Përgjigje / 13-11-2009

Falja e namazit ne nje dhome ku ka alkool, nuk e ben te pavlefshem namazin, por kjo nuk eshte e pelqyeshme, sepse besimtari duhet ta madheroje çeshtjen e namazit dhe ta kryeje ate ne vend te paster, me rroba te pastra dhe me trup te paster. Kurse alkooli eshte nje pije qe Allahu e ka ndaluar, dhe nuk lejohet qendrimi ne nje vend ku ka alkool, perveç nese je i detyruar. Nese ke mundesi te zgjedhesh nje vend tjeter per t’u falur, atehere atje duhet te shkosh te falesh dhe jo ne dhomen ku ka alkool dhe qe ti nuk mundesh ta heqesh prej aty. Allahu i Madheruar thote: “Ruajuni Allahu sa te mundeni.” Allahu i drejtofte muslimanet ne zbatimin e fese se Tij dhe ne largimin nga te ndaluarat e Tij!

(Pyetja Nr. 110) Ibn Islam / Prizren / 11-11-2009

Message : Eselamu Alejkum Ve Rahmetullahi Ve Berekatuhu VE Makfiretu.
PYETJA IME ESHTE: NJE VLLA I RI MUSLIMAN SELEFI ESHTE NE MEDRESE NE PZ EDHE KY VLLA TREGON SE KUR THIRRET EZANI, ATA NUK SHKOJN MU FAL SEPSE NUK I LEJOJNE! GJITHASHTU EDHE KUR ESHTE E /XHUMA/ ATA NUK I LEJOJNE QE TE FALEN NE XHAMI POR E FALIN NE MEDRESE E AJO NUK ESHTE XHAMI. GJITHASHTU DUHET FALUR NE MENYR /HANEFISKI/ SEPSE MUND TE PASON RREZIKU TE PERJASHTOHET. SI DUHET ZGJEDHUR KY PROBLEM? ALLAHU JU SHPERBLEFT ME XHENNETIN FIRDEUS!

Përgjigje / 13-11-2009

Ky vella eshte i detyruar te veproje ashtu si urdherojne drejtuesit e shkolles ku meson, perderisa vazhdon te qendroje ne ate shkolle, dhe inshaAllah per kete gje nuk ka ndonje gjynah. Nese ai mundet qe me urtesi dhe sjellje te mire te diskutoje me ndonje prej profesoreve te tij, duke i sjelle argumente per çeshtje te caktuara, kjo do te ishte diçka e madhe per te, por duke pasur parasysh qe te mos nxitohet dhe te mos flase pa pasur dije. Nese medreseja ka xhami brenda saj, dhe aty falen te pesta vaktet dhe e xhumaja, atehere nuk ka pse te shkoje ne xhami tjeter per te falur te xhumane, aq me teper kur kete e ka te detyruar nga shkolla qe te falet aty. Po keshtu edhe me namazin ka lehtesime, sepse edhe nese e degjon ezanin, por eshte ne mesim te detyruar, atehere ai mund te falet ne xhamine apo faltoren e shkolles me nje nga xhematet qe mund te falen aty here pas here, sepse ne faltore lejohet berja e disa xhemateve njeri pas tjetrit per te njejtin namaz farz. Allahu i Madheruar thote: “Ruajuni Allahut sa te mundeni!” [Et Tegabun, 16]. Pra, zbatoni urdhrat e Allahut sa te mundeni dhe largojuni ndalesave te Tij krejtesisht, dhe kthehuni tek Allahu me falje e pendim, sepse Allahu eshte Fales i Madh, Meshireplote.

(Pyetja Nr. 109) Anila / Itali / 7-11-2009

Message: selamu alejkum. dua tju bej nje pyetje. besoj te ALLAHU por nuk di te falem kerkoj shpesh ne kompjuter informacion per islamin, sepse me teper nuk mundem, i kerkoj shpesh Allahut te me fali qe se praktikoj fene, po nuk e di a do te kete meshire e falje per mua. Jam ne hall qe nuk di me u fal. a mundni me me ndihmu?

Përgjigje / 13-11-2009

Kushdo qe e beson Allahun dhe te Derguarin e Tij, dhe kerkon te mesoje per Allahun dhe fene e Tij, Allahu ia lehteson atij rrugen e udhezimit dhe kenaqet me kete njeri, sepse ai e mesoi se ka vetem nje Zot qe eshte Zoti i tij dhe Zoti i gjithçkaje, dhe nuk ka tjeter perveç Zotit qe ka krijuar gjithçka qe ekziston, qe kujdeset dhe drejton gjithçka qe ekziston dhe se te gjitha krijesat e Tij kane nevoje per Te, si ne jeten e kesaj bote ashtu edhe per jeten e perhershme ne boten tjeter. Allahu ua ka lehtesuar njerezve mesimin e urdhrave dhe ndalesave te Tij, duke u derguar profete dhe libra qiellore, te cilat i ka vulosur me Kuranin dhe me profetin e fundit, profetin tone, Muhamedin (Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te dhe mbi te gjithe te derguarit e Allahut1). Feja e Allahut eshte Islami, dhe ai eshte feja e te gjithe te derguarve te Allahut, sepse Islam do te thote qe t’i dorezohesh vetem Allahut me bindje dhe madherim e adhurim, dhe ky ka qene misioni i te gjithe profeteve te derguar nga Allahu tek secili popull, dhe i Muhamedit (alejhis selam) ne veçanti tek i gjithe njerezimi deri ne diten e Kiametit. Dhe nuk ka ndonje hebre apo te krishter qe degjon per Muhamedin dhe profetesine e tij, dhe pastaj nuk e beson dhe nuk e ndjek ate, veçse do te jete prej banoreve te zjarrit (xhehenemit-ferrit) sepse ata e kane te shkruar ne librat e tyre qe kur te vinte Muhamedi, duhet ta ndiqnin ate, dhe per kete i kane dhene besen Allahut.

Te kthehemi te pyetja, ne lidhje me menyren e faljes, ne menyre te permbledhur dhe te qarte, ju keshillojme te lexoni ne kete link.

Allahu ju dhente sukses ne arritjen e kenaqesise se Tij dhe ju forcofte ne rrugen e Tij!

(Pyetja Nr. 108) Anonim / Shqipëri / 2-11-2009

Message : Es selamu alejkum. Perpara se te filloj pyetjen deshiroj t’ju sqaroj se kjo qe kerkoj prej jush eshte jo thjesht nje sqarim, por nje fetwa e argumentuar fort mundesisht prej dijetareve te medhenj ne menyre qe te sqarohen “te pasqaruarit” ne lidhje me namazin me xhemat.
Pyetja ime eshte si me poshte: kemi vellezer qe kane hapur biznese dhe ne to kane punesuar djem prej xhematit tone dhe kjo elhamdulilah eshte nje miresi. Porse problemi qendron se kur vjen vakti i namazit disa prej tyre nuk i lejojne djemte te vijne te falen ne xhami me xhemat. Argumenti: nuk e keni obligim se nuk e degjoni ezanin. Behet fjale qe keto biznese jane brenda ne qytet dhe largesia me e madhe nga xhamia eshte 1 deri 1.5 km. Normalisht qe edhe per veten e tyre me kete argumentohen. Kjo eshte bere problem dhe kur ju themi se nuk mundeni me kete te argumentoheni sepse ndonjehere edhe 200 metra nga xhamia ezani nuk degjohet, kjo i bie sipas mendimit tuaj qe edhe ai qe eshte ne ate largesi te thote nuk e kam obligim xhematin.
Shpresoj ne nje pergjigje te tuajen se ndoshta behet shkak qe t’ju zbuten zemrat ketyre vellezerve dhe ti japin rendesi me shume namazit me xhemat, si per keta qe punesojne, dhe si per veten e tyre qe ja kane varur fare ketij obligimi madheshtor. All-llahu ju shperblefte.

Përgjigje / 10-11-2009

Namazi me xhemat ne xhami eshte vaxhib per burrat, per lenien e te cilit pa arsye marrin gjynah, madje disa dijetare thone se namazi i tyre eshte i pavlefshem ne kete rast, sepse Profeti (salallahu alejhi ue selem) ka thene: “Kush e degjon ezanin dhe nuk i pergjigjet atij, ai nuk ka namaz, perveç nese ka arsye.” Nga vete ky hadith dhe nga hadithe te tjera, dijetaret kane nxjerre kushte per detyrueshmerine e faljes se namazit me xhemat ne xhami, si dhe arsyet e konsideruara ne sheriat per faljen e namazit ne vendin ku ndodhesh dhe jo ne xhami. Prej atyre kushteve eshte degjimi i ezanit, i cili e ben te detyruar pergjigjen e tij per t’u falur ne xhami, dhe ne te kundert, nese nuk e degjon thirrjen e ezanit per shkak se je larg nga xhamia dhe shkuarja ne xhami te mundon jashte normales, atehere nuk merr gjynah nese falesh ne vendin ku ndodhesh. Fetva te tille ka dhene edhe shejh Iben Uthejmin, ne librin “Fetava Iben Uthejmin”, vell 15/329-380, ku flet per temen e Namazit me xhemat. Pra, ketyre vellezerve u lejohet qe te mos prezantojne ne namazin me xhemat ne xhami perderisa kjo gje eshte e veshtire per ta dhe perderisa nuk e degjojne ezanin per shkak se jane larg xhamise, dhe eshte fjala per mosdegjimin e ezanit ne rast se do te thirrej pa autoparlant. Ajo me te cilen i keshillojme keta vellezer ne kete rast eshte qe te perpiqen te falin sa me shume namaze me xhemat per shkak te vleres se madhe qe ka namazi me xhemat ne xhami dhe se ai eshte shenje dalluese e ymetit musliman dhe njesimit te tij. Allahu e di me mre dhe ne Dore te Allahut eshte suksesi. Paqja e bekimet e Allahut qofshin mbi te derguarin e Tij, familjen, shoket e tij dhe te gjithe ata qe ndjekin rrugen e tij deri ne diten e Kiametit!

(Pyetja Nr. 107) Valon / Kosovë / 23-10-2009

Message : Es selamu alejkum
1. Kisha nje pyetje per faljen e namazit sunet, a duhet te falet bashk kater reqate (p.sh suneti i drekes) apo duhet te falet dy e nga dy?
2. si dhe nje pyetje se a mundem ba lutje ne sexhde gjat namazit ne gjuhen shqipe dha na pershkruaj me pak fjal si duhet te bahet lutja per ndonje nevoj a ne fund te namazit apo gjatë namazit?
All-llahu ju shperbleft për përgjigjet qe po na jepni.

Përgjigje / 29-10-2009

 1. Namazet nafile apo sunete falen me dy e nga dy rekate duke dhene selam pas çdo dy rekatesh, qofte nese falen naten apo diten. Profeti (salallahu alejhi ue selem) ka thene: “Namazi i nates falet dy e nga dy rekate.” [Buhariu dhe Muslimi]. Dhe ne nje hadith tjeter ka thene: “Namazi i nates dhe i dites falet dy e nga dy rekate.” [Ahmedi e te tjere me sened te sakte. Shejh Albani e ka konsideruar te sakte ne “Sahihu el Xhami”, nr. 3831].
 2. Gjate namazit farz duhet t’i permbahesh lutjeve te posacme qe kane ardhur ne formen e namazit te Pejgamberit (salallahu alejhi ue selem), kurse ne namazet nafile, perveç lutjeve qe behen ne sexhde, qe kane ardhur ne formen e namazit te Pejgamberit (salallahu alejhi ue selem), mund te besh lutje sa te duash ne shqip dhe ne cdo gjuhe tjeter, qofte ne sexhde apo para se te japesh selam, megjithese kjo e fundit eshte me e preferuar, sepse ka ardhur ne hadith qe Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) ka nxitur per te bere lutje per veten tende para se te japesh selam ne namaz. Lutjet qe ben secili njeri jane sipas nevojes qe ka secili dhe gjendjes ne te cilen ndodhet, dhe keto jane edhe lutjet me te posaçme, kurse ne pergjithesi muslimani duhet t’i lutet Allahut per gjerat e medha te te dyja boteve: per udhezimin ne rrugen e drejte ne kete bote, ruajtjen nga fitnet, etj, si dhe per shpetimin nga zjarri i xhehenemit dhe fitimi i xhenetit ne boten tjeter. Duhet te jete e ditur se Allahu i di hallet e njerezve, qellimet e tyre, dhe te gjitha gjuhet e tyre, prandaj lutju Atij me perkushtim, dhe patjeter qe Allahu i pergjigjet lutesit kur ai i lutet Atij.

(Pyetja Nr. 106) Anonim / Zvicër / 16-10-2009

Message : Es-Selamun Alejkum Ue Rahmetullahi Ue Berekatuhu!
E kam humbur Namazin qe me shume se 2 vite dhe kam mbet ne gaflet spo muj me ja fillu, shum po pertoj dhe spo ma don hiq dhe keshtu jam duke vazhduar duke thene: \”Neser Inshallah ja filloj…neser…neser\” keshtu pom shkon koha dhe nuk edi pse keshtu dhe po e shoh se ka vdekur Zemra sepse nuk po ndikon asgje dhe saher po du me ja fillu pom vje nje pertes e rende dhe po me duket sikur me ma qit nje koder permi shpin aq rende po me duket me fal Namazin e keshtu po vazhdon gjithmon.
Pra nese e lem Namazin qellimisht edhe pse kemi kohe per ta falur mirepo nuk e fal dhe nuk e mohon, a ka dal ky person nga Islami apo eshte ende Musliman?
Une jam ne kete gjendje te keqe dhe po kam frike se mbas po me zen vdekja ne kete situat sepse edhe Zemra diqka po me rreh lisht dhe po kam frik se mbas po me vje ndonje sulm ne zemer e tani pa Namaz me vdek po kam frik.
All-llahu ju shperbleft.

Përgjigje / 18-10-2009

Lenia e namazit eshte vertet çeshtje me rrezik te madh, dhe nese ka opinione te ndryshme te dijetareve ne lidhje me daljen nga feja apo jo te lenesit te namazit, ne rastin e pyetesit me shume anon nga dalja prej feje, Allahu na ruajte e ju udhezofte! Kjo sepse nuk ka mbetur gje tjeter qe e dallon muslimanin nga jomuslimani, perveç namazit, madje kete e ka thene edhe Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem). Si mund ta lesh namazin kur ai eshte gjeja e pare per te cilen Allahu ka me te pyet ne diten e Llogarise?! Si mund ta lesh namazin kur e di mire se Allahu e ka bere obligim ate me qellim qe te permendesh Allahun?! Si mund ta thyesh ti kete urdher te Allahut qe eshte me i madhi prej te gjitha urdhrave pas besimit dhe largimit prej shirkut e kufrit?! Si mund t’i lutesh ti Allahut per nje hall te dynjase kur ti nuk falesh?! Si mund t’i kerkosh ti Allahut xhenetin, kur ti nuk falesh?! Si kerkon ti qe Allahu te fale gjynahet kur ti nuk falesh?! Si guxon me e len namazin ne ato vende te kufrit, ku mbrojtesi yt i vetem eshte Allahu dhe lidhja me te eshte namazi?! Si mund ta quash veten musliman kur ti nuk falesh, pasi qe e di mire se ç’eshte falja, kush e ka urdheru dhe si kryhet?! Si mund te jetosh ti pa iu lutur Zotit tend dhe pa u afruar tek Ai me falje e namaz?! Si mund ta gjesh qetesine ne kete bote te eger e mashtruese dhe ne ate shoqeri qe jeton larg permendjes se Zotit dhe larg çdo norme morale e njerezore, nese ti nuk falesh dhe nuk kthehesh te Zoti yt me pendim e lutje?! Si mund t’i pergjigjesh thirrjes se djallit per ne zjarr dhe te lesh thirrjen e Allahut per ne lumturine dhe begatine e perjetshme ne te dyja botet?!

Nese e beson Krijuesin tend, dije se nuk te ka krijuar pa qellim. Dhe nese e di se do te merresh ne llogari, atehere pergatitu per pergjigjen vendimtare te fatit tend perderisa je ne kohe dhe nuk te ka ardhur shpirti ne gurmaz. Jepi shtymen shejtanit dhe mbeshtetju Allahut e lutju Atij qe te jape sukses, dhe dije se nese e ben kete, atehere Allahu t’i lehteson te gjitha rruget qe te çojne drejt Tij dhe te jep shperblimin tend ne te dyja botet.

O Zoti yne! Ktheji muslimanet ne fene Tende me nje kthim te vertete!

(Pyetja Nr. 105) Imran / Topanicë / 18-6-2009

Message : Selamu alejkum. Kam nje pyetje vllazni per ju: jemi tek qeshtja e thenies “Amin” pas imamit dmth ne fund te sures fatiha dhe qka mundeni me thone nese imami nuk pret derisa te perfundon Amini me ze, dmth hoxha fillon suren pa e perfundu Aminin, a ben hoxha ketu ndonje gjunah apo qfare? A eshte e ndalume me fillu pa perfundu Amin apo qfar edhe nese ka ndonje argument per ket shkruani ne pergjigjje? Allahu ju ruajte prej te kqijave!

Përgjigje / 21-6-2009

Kane ardhur disa hadithe te sakta, ku ne menyre te permbledhur thuhet: “Mos i paraprini imamit [ne ruku e ne sexhde]; kur ai merr tekbir, edhe ju merrni tekbir (thoni Allahu ekber). Kur ai te thote: “Ue led dalin”, thoni: “Amin!” [dhe nese fjala e tij (amin) perputhet me fjalen (amin) te engjejve, i falen te gjitha gjynahet e meparshme]. Kur imami te beje rukune, atehere beni edhe ju rukune, dhe kur te thote “semiallahu limen hamideh”, thoni: “Rabbena ue lekel hamd” [dhe mos u ngrini para tij nga rukuja] dhe kur te beje sexhde, beni sexhde edhe ju.” E ka nxjerre Muslimi e te tjere. Shejh Albani e ka permendur ne vargun e haditheve te sakta me nr. 3476. Ne nje transmetim tjeter thuhet: “Dhe kur te lexoje Kuran, heshtni!” [Muslimi, e te tjere].

Por tek dijetaret e medhhebit hanefi, fjala “Amin!” pas leximit te sures fatiha ne namaz nga imami dhe xhemati, duhet te behet pa ze, duke u bazuar ne ajetin kuran qe urdheron per ta lutur Zotin nen ze dhe me frike, dhe fjala “Amin!” eshte lutje, keshtu qe duhet thene pa ze. Kurse hadithi qe urdheron per ngritjen e zerit me fjalen “Amin!” nga imami dhe nga xhemati, eshte hadith Ahad-me nje rruge transmetimi dhe ai nuk mund te perjashtoje diçka nga domethenia e pergjithshme e ajetit Kuranor. Sigurisht qe ky arsyetim eshte larg te saktes dhe i paargumentuar, sepse kur hadithi eshte i sakte, ai eshte sqarues i Kuranit dhe perkufizues i te pergjithshmes se tij, edhe nese eshte Ahad.

Sidoqofte, pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) na ka urdheruar qe te ndjekim imamin dhe te heshtim kur ai lexon Kuran, keshtu qe ne duhet te heshtim kur imami fillon te lexoje pas sures Fatiha, dhe te mos e zgjasim thenien e fjales “Amin!” Dhe nese merr apo jo gjynah imami ne kete rast, kjo varet nga qellimi dhe dija e tij, sepse ai mund te jete i bindur se e sakta eshte ajo qe thuhet ne medhhebin hanefi, dhe ai ndjek ate medhheb, e ne kete rast nuk mund te themi se merr gjynah, perveç nese i eshte bere e qarte e verteta me argument nga njerez me dije dhe ai e kundershton me kokefortesi. E Allahu eshte Ai qe jep sukses, dhe paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te Derguarin tone, familjen dhe shoket e tij, si dhe te gjithe ata qe ndjekin rrugen e tij deri ne diten e Kiametit!

(Pyetja Nr. 104) Abdurrahman / Belgjikë / 3-6-2009

Message: Selamuonaleykuom; hoxhe i nderuar si duhet et bej nje musliman kur et futuet ne xhami per ne namaze e por en safin e pare ahste i koplet por ahste i vetem a duhet te marre tekbir te falete i vetem apo si do bej? Allahu ju shperblefet me te mira?

Përgjigje / 8-6-2009

Ne lidhje me faljen vetem pas safit ka mospajtim ne mesin e dijetareve per shkak te argumenteve qe ne pamje te pare duket sikur kundershtojne njeri-tjetrin, siç eshte hadithi se nuk ka namaz ai qe falet i vetem pas safeve, dhe hadithi qe urdheron per plotesimin e safeve te pare e pastaj te tjeret me radhe, dhe moslenia e vendeve bosh ne safin perpara. Prej ketu, disa thone se duhet te terheqesh dike nga safi i fundit, perderisa nuk gjen vend me u fut ne saf, kurse te tjere thone se nuk duhet te terheqesh njeri sepse e len vendin bosh, por duhet te presesh deri sa imami te bjere ne ruku dhe nese nuk vjen njeri qe te besh saf te ri bashke me te, atehere lejohet qe te lidhesh ne namaz i vetem ne ate saf, dhe ne kete rast ndalesa nga namazi ne saf i vetem interpretohet duke thene se Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) ka pasur per qellim kur ka vend bosh ne safin e fundit apo kur mund te besh vend duke i ngushtuar pak musalinet e atij safi, dhe ky mendojme se eshte mendimi me i sakte, e Allahu e di me mire.

(Pyetja Nr. 103) Anonim / Gjermani / 29-5-2009

Message: Selamun alejkum.
E kam veq kete pyeje: Ne Gjermani tani koha e namazit te Jacis eshte ne ora 00:00, keshtu perafersisht, dhe dashta veq te di qe a mundem si te e fali akshamin te bi dhe te pushoi dhe serisht te zgjohem ne kete kohe dhe te e fali Jacin dhe te qendroj pak derisa hy ne kohen me fal namaz te nates. Kam ndegju qe namazi i nates pranohet ose eshte me e arsyshme qe te bjen ne gjum dhe te ngritesh me u fal pastaj ne mes nate, e jo te qenderon tere kohen deri ne mes nate zgjut dhe ateher te fal namazin e nates. Veq dashta nje sqarim si eshte me e pelqyshme falja e namazit te nates dhe sa rekate jan te pelqyshme me i fal? All-llahu ju ndihmoft dhe ju shperbleft ne kete bote dhe ne Ahiret ty dhe familjen tende!

Përgjigje / 30-5-2009

Koha e namazit te jacise hyn menjehere pas zhdukjes se te kuqerremtes se horizontit nga ana e perendimit dhe me daljen e yjeve ne qiell. Zakonisht pas akshamit me nje ore e pak. Namazi pas akshamit nuk eshte i pelqyer, per shkak se mund te humbe namazi i jacise ne kohen e vet me xhemat. Namazi i nates eshte deri ne 8 rekate dhe 3 rekati vitri = 11 rekate gjithsej. Koha me e mire per faljen e tyre eshte ne nje te treten e fundit te nates, dmth pasi te lalojne dy te tretat e nates, por lejohet qe te falen edhe para kesaj kohe. Lejohet gjithashtu te falen te ndara ne kohe, dmth 2 rekate ne oren e 1 te nates psh, 2 te tjera ne oren 2, e keshtu, kurse ne fund e fal vitrin para se te hyje koha e sabahut. Lusim Allahun te na jape sukses ne fjale e ne veper, dhe ne arritjen e kenaqesise se Tij!

(Pyetja Nr. 102) Muslimane / 11-5-2009

Message: selam alekum doja te dija vella i nderuar ne lidhje me kembet e femres ose me sakte me shputat poshte sepse une kur falem ne namaz falem shpesh here zbathur dhe hixhabin e kam te gjate saqe me mbulon kembet kur falem,por kur ulem ne sexhde me zbulohen shputat poshte. A duhet te vesh se sben corape apo nuk eshte problem ne qoftese me del shputa e kembes ne namaz? Allahu ta shperblefte me xhenet.

Përgjigje / 14-5-2009

Zbulimi i pjeses se poshtme te kembeve te gruas ne namaz nuk e prish namazin, sipas mendimit me te sakte te dijetareve, por me e mira dhe me e paqshme eshte qe femra t’i mbuloje kembet e saj ne namaz duke veshur çorape, e Allahu e di me mire.

(Pyetja Nr. 101) Abdurrahman / Itali / 11-5-2009

Selam alejkum vella
Kisha ca pyetje per te bere:
1. Prekja e qenit me cfaredo pjese te trupit, a e prish namazin nese falesh pa e lare pjesen e prekur?
2. A ben qe te falesh duke pasur banjen (te ndare nga vendi i faljes) perballe? dhe ndarja eshte e tille qe nuk eshte me mur porse me dicka tjeter qe nuk e ben ndarjen plotesisht sic eshte muri.

Përgjigje / 14-5-2009

 1. A jane te pastra apo te te papastra qimet e qenit? Kjo eshte nje çeshtje per te cilen ka mospajtim ne mesin e dijetareve. Disa thone se jane te papastra duke i dhene gjykimin e jargeve te tij, e ata jane shafiite dhe nje transmetim nga imam Ahmedi. Te tjere thone se qimet e qenit dhe jarget e tij jane te pastra, dhe kete e thone malikite. Kurse nje grup i trete thote se qimet e qenit jane te pastra kurse jarget e tij jane te papastra, sepse nuk ka argument per qimet e qenit dhe ato nuk mund te krahasohen me jarget dhe peshtymen e tij qe del nga brendesia e trupit dhe nga goja, dhe origjina eshte qe ato te jene te pastra, perderisa nuk ka argument qe provon te kunderten. Ky eshte mendimi i hanefive, transmetimi i dyte nga imam Ahmedi dhe mendimi i shejhut te Islamit, Iben Tejmijes, dhe ky mendojme se eshte me i sakte, e Allahu e di me mire. Sipas ketij perfundimi, namazi i atij personi qe ka prekur qimet e qenit ne çdo pjese te trupit te tij, eshte i sakte. Kurse per jarget e qenit, nese bien ne rrobe, duhet te lahen me uje dhe nuk mjafton vetem sperkitja dhe ferkimi, dhe namazi me to nuk lejohet deri sa te lahen. Por nese dikush nuk e di qe eshte ndotur me jarge qeni, ai nuk ka gjynah, por kur e meson kete gje, duhet te laje rroben, dhe nuk e ka obligim perseritjen e namazeve te falura me ate rrobe, e Allahu e di me mire.
 2. Perderisa ka pengese dhe sutra mes teje dhe banjos, nuk ka ndalese te falesh ne ate vend edhe pse banjo eshte perpara ne drejtim te Kibles, e Allahu e di me mire.

Dërgo pyetjen!

Përgjigja do tju vijë në emailin tuaj, dhe mund të publikohet këtu nëse do të shihet e arsyeshme