Pyetje-Përgjigje rreth Besimit (1)

 


(PYETJA NR. 50) GENI / TIRANË

Message: Selamu alejkum. O vella, a eshte e vertete se ti nuk e ben qafir ate qe e mohon diten e gjykimit?

PËRGJIGJE / 21-4-2009

Kjo pyetje eshte pak e çuditshme, megjithese tregon per sinqeritetin e pyetesit dhe sqarimin e tij per diçka qe mund te kete degjuar. Sidoqofte, Allahu me ruajte dhe i ruajte muslimanet qe te thone apo te besojne ate qe nuk e ka thene Allahu dhe i Derguari i Tij apo te thone te kunderten e asaj qe ka thene Allahu dhe i Derguari i Tij. Kurani, Suneti dhe i gjithe ymeti musliman eshte bashkuar unanimisht se mohuesi i ringjalljes dhe i dites se gjykimit ka bere kufer dhe ai eshte kafir, dhe per kete gje duhet te pendohet, madje te burgoset nga prijesi i muslimaneve dhe t’i lihet tri dite afat per t’u penduar dhe per t’u kthyer nga fjala e tij, perndryshe duhet te vritet si murted (dezertor). Nese dikush ka gjetur te shkruar apo te degjuar fjale tjeter nga kjo qe te kete dale prej meje, atehere eshte i lutur qe te na e tregoje se ku gjendet, e Allahu eshte Ai qe i ka ne dore zemrat e roberve te Tij, dhe ne i lutemi Allahut qe te na i forcoje zemrat ne Fene e Tij!


(PYETJA NR. 49) ARIANIT / TIRANË

Message: es selamu alejkum. Allahu na ruajte se ne njerezit nuk na mbaron asnjehere pseja! Pse ne njerezit nuk i shohim xhindet kur i kemi armiq?

Pse njerezit do te denohen perjet ne ferr kur te keqijat e tyre ne dunja kane qene me te pakte, a eshte e drejte?

PËRGJIGJE / 17-4-2009
 1. Ka shume gjera qe njeriu nuk i sheh por i ndien, madje edhe nese nuk i ndien, ato ekzistojne. Nje prej kushteve te besimit te muslimanit eshte qe te besoje ne te fshehten per te cilen ka njoftuar Allahu. Madje as Allahun e Madheruar, Krijuesin e gjithçkaje qe ekziston, njeriu nuk e sheh. po keshtu nuk sheh as engjejt dhe as xhinet, as jeten e varrezave dhe as xhenetin e xhehenemin qe jane te krijuara me krijimin e qiejve e te tokes. Te gjitha keto jane prove per njeriun dhe per muslimanin, ne menyre qe te dallohen ata qe besojne ne Allahun dhe ne Fjalen e Tij nga ata qe nuk besojne. Allahu i Madheruar thote: “Elif, lam, mim. Ky është libri në të cilin nuk ka pikë dyshimi, udhëzues për të devotshmit. Ata të cilët besojnë në të fshehtën, kryejnë faljen dhe shpenzojnë nga ajo që Ne u kemi furnizuar. Ata të cilët besojnë në atë që të është zbritur ty (O Muhamed) dhe atë që është zbritur para teje, dhe besojnë me bindje të plotë në botën tjetër. Ata janë të udhëzuar në rrugë të drejtë nga Zoti i tyre dhe ata janë të shpëtuarit.” [El Bekare, 1-5]. Pra, se pari njeriu eshte ne prove per te besuar apo jo ekzistencen e xhineve, edhe pse nuk i sheh. Dhe se dyti, njeriu nuk eshte armik me xhinet, por vetem me ata qe jane shejtane prej tyre, ashtu si eshte edhe armik i njerezve qe jane shejtane, sepse shejtane ka prej njerezve ashtu si ka edhe prej xhineve. Nese eshte parasysh kjo, atehere dyshimet qe vijne ne mendje ne lidhje me kete gje pargohen lehte, uel hamdu lilah.
 2. Pyetja e dyte tregon per mosnjohjen mire te atributeve te Allahut dhe te vertetes se njeriut. Se pari, Allahu eshte i Drejte dhe nuk i ben padrejtesi askujt dhe asgjeje prej krijesave te Tij, as sa grimca me e vogel. Se dyti, Allahu e ka krijuar njeriun, e zoteron ate dhe e ka prone te veten me te cilen vepron si te doje. Edhe sikur Allahu ta ndeshkonte njeriun apo ta zhdukte ate, Ai eshte i Plotefuqishem dhe nuk pyetet nga askush. Nuk ia merr doren askujt, sepse vet eshte Zot i gjithçkaje. Por, Allahu eshte Krijuesi me i mire, i Plotefuqishmi dhe i Urti. Krijon me urtesi dhe me drejtesi. Nuk i ben padrejt askujt dhe asgjeje, por jane krijesat ato qe i bejne padrejtesi vetes se tyre.

Kush eshte ai qe i ka peshuar te keqiat e atyre qe do te denohen perjete ne zjarr, qe te thuhet se denimi do te jete me i madh nga ç’meritojne?! Me çfare peshore i ka matur?! Keto jane dyshime dhe gjera qe te vijne ne mendje nga mosnjohja e vertete e Allahut dhe atributeve te Tij, nga mosdija. Por, keto mendime duhen luftuar menjehere duke pyetur ata qe kane dije, perndryshe njeriu mund te humbe rruge dhe te shkaterrohet. Nese te vjen nje mendim i tille, apo nje dyshim, atehere pyet njerez me dije nga Islami dhe menjehere pas sqarimit, dyshimi do te largohet dhe ty do te rritet besimi edhe me shume, sepse zbulon diçka nga e verteta, dhe e verteta eshte se miresia e Allahut mbi njeriun eshte shume e madhe, e pallogaritshme, kurse vepra e njeriut kundrejt Allahut eshte shume e keqe, e paimagjinueshme. Nese dikush qe i ke bere mire ta mohon ate te mire qe i ke bere, çfare do te beje me te?! Kurse Allahu eshte Ai qe te ka dhene jete dhe te gjitha te mirat qe te jetosh e te punosh. Te ka dhene mendje dhe te ka ngritur nga shume krijesa qe ka krijuar. Kurse njeriu e mohon Allahun dhe te mirat e Tij, dhe ia dedikon ato vetvetes ose ndonje zoti apo idhulli te rreme! Vertet njeriu i ben padrejtesi te madhe vetvetes dhe nuk eshte Allahu Ai qe i ben padrejtesi njeriut! Allahu na ruajte nga zemerimi i Tij!


(PYETJA NR. 48) IBN ISLAM

Message: eselamu alejkum!
Kush e ka permendur emrin ISLAM per here te pare pos Allahut dhe melekeve?
Cili njeri e ka permendur emrin ISLAM per here te pare?
Xhezake Allahu Hajran!

PËRGJIGJE / 13-4-2009

Allahu i Madheruar thote: “Luftoni në rrugën e Allahut, ashtu si duhet luftuar. Ai ju ka zgjedhur dhe nuk ju ka vënë asnjë barrë në fenë tuaj, fenë e babait tuaj, Ibrahimit. Ai ju ka quajtur juve myslimanë qysh më parë (në Shkrimet e Shenjta) dhe në këtë (Kuran), me qëllim që i Dërguari të jetë dëshmitar mbi ju dhe që ju të jeni dëshmitarë mbi njerëzit e tjerë. Andaj, faleni namazin, jepni zeqatin dhe mbështetuni tek Allahu! Ai është Mbrojtësi juaj. Sa Mbrojtës dhe Ndihmës i mrekullueshëm është Ai!” [El Haxh, 78].


(PYETJA NR. 47) ARIANIT / TIRANË

Message: 1. Pse Allahu e krijoi djallin kur prej tij nuk ke asnje dobi kur ai ua deshiron te keqen te gjithe njerezve?

 1. A eshte e vertete se cdo njeri dyshon ndonjehere ne Zotin, per vete faktin se nuk e ka pare?
PËRGJIGJE / 10-4-2009

Se pari, muslimani duhet te kete ndermend nje rregull te rendesishem, pa te cilin nuk mund te jete besimtar i vertete, e ai rregull merret nga Fjala e Allahut: “Ne nuk e kemi krijuar kot qiellin, Tokën dhe çfarë ndodhet midis tyre. Kjo është hamendja e jobesimtarëve; prandaj mjerë jobesimtarët kur të hidhen në zjarr!” [Sad, 27] Dhe nga Fjala e Allahut: “Me të vërtetë, në krijimin e qiejve dhe të Tokës dhe në ndërrimin e natës e të ditës, ka shenja për mendarët, për ata që e përmendin Allahun duke qëndruar në këmbë, ndenjur ose shtrirë dhe që meditojnë për krijimin e qiejve dhe të Tokës (duke thënë:) “O Zoti Ynë! Ti nuk i ke krijuar kot këto – lartësuar qofsh (nga çdo e metë)! Prandaj na ruaj nga ndëshkimi i zjarrit.” [Al Imran, 190-191] Dhe nga Fjala e Allahut: “Mos vallë, keni menduar që Ne ju kemi krijuar kot dhe që nuk do të ktheheshit te Ne (për t’ju gjykuar)?!” [El Mu’minun, 115].

Pra, Allahu nuk ka krijuar asgje me kot, pa qellim te caktuar, dhe pa dobi, sepse Allahu eshte Krijuesi me i mire, qe di mire se çkrijon, si e krijon dhe perse e krijon. “Vërtet, Zoti yt është Krijuesi Madhështor, i Gjithëdijshmi.” [El Hixhr, 86]. Allahu eshte i Gjithefuqishmi per te krijuar gjithçka qe deshiron, por Ai eshte i Urte dhe krijon me urtesine e Tij absolute por jo me kot. I Lartesuar eshte Allahu nga çdo e mete! Allahu na ruajte nga denimi i Zjarrit!

Tani te kthehemi tek pyetja: nese do te meditoje pak me shume ne arsyen perse Allahu e ka krijuar shejtanin, apo se ç’dobi ka nga krijimi i shejtanit, pjesa me e madhe e pergjigjes qe te shkon menjehere ne mendje do te ishte: per te sprovuar njerezit se kush do te ndjeke rrugen e drejte dhe kush do te ndjeke rrugen e shtrember. Dhe kjo eshte e vertete, qe shejtani perpiqet te mashtroje njerezit dhe t’i largoje ata nga rruga e drejte, madje eshte betuar per kete, dhe Allahu na ka paralajmeruar qe shejtani eshte armiku yne i perbetuar. Por, a eshte krijuar shejtani si shejtan qe ne fillim kur eshte krijuar? -Jo, por ai ka qene prej xhineve besimtare dhe adhurues te Allahut. Madje per shkak te adhurimit dhe bindjes se madhe ndaj Allahut, Allahu e kishte afruar Iblisin dhe e kishte ngritur lart me engjejt, deri sa Allahu i tregoi engjejve, ne mesin e te cileve edhe Iblisi, se do te krijonte njeriun, atehere filloi xhelozia dhe smira te levize ne zemren e Iblisit, sepse mendonte se ai ishte krijesa me e mire dhe me e dashur tek Allahu, madje edhe engjejt mendonin keshtu, por kur Allahu krijoi njeriun, i urdheroi te gjithe ata qe t’i perulen atij, per t’u treguar se Ai krijon ç’te doje me urtesine e Tij, edhe me te mire se Iblisi dhe engjejt, dhe per t’i provuar ata nese i binden vertete Allahut apo xhelozia dhe mendimi qe kishin per veten do t’i pushtonte ata?! Engjejt e kaluan proven me sukses, por Iblisi humbi ne prove dhe nxori ne pah ate qe kishte ne zemer: mburrjen, mendjemadhesine, vetekenaqesine, mendimin se ishte krijesa me e mire e Allahut, dhe kjo e beri ate qe te thyente Urdhrin e Allahut dhe qe te meritonte mallkimin e Tij, dhe qe prej asaj dite, ai u quajt shejtan – djall – i mallkuar – i nxjerre nga meshira e Allahut. Menjehere ai filloi luften kunder njeriut, sepse humbi vendin qe mendonte se kishte tek Allahu dhe tek engjejt. Dhe ai do te jete armik i njeriut deri ne diten e Kiametit, dhe do te perpiqet me te gjitha menyrat e tij mashtruese per mashtrimin e njeriut dhe per largimin e tij nga rruga e drejte, por siç thote Allahu: “Në të vërtetë, ti nuk do të kesh pushtet mbi robërit e Mi, përveçse mbi të humburit, që të pasojnë ty.” [El Hixhr, 42]. Madje vete shejtani do te thote: “Dhe, kur të marrë fund puna, djalli do të thotë: “Vërtet,
Allahu ju bëri një premtim të vërtetë. Edhe unë ju premtova, por ju mashtrova. Unë nuk kam pasur kurrfarë pushteti mbi ju. Unë thjesht ju thirra e ju m’u përgjigjët. Prandaj, mos më qortoni mua, por qortoni veten! Unë nuk jam shpëtimtari juaj e as ju nuk jeni shpëtimtarët e mi. Unë tani e mohoj që më bëtë ortak me Allahun (në adhurim).” Vërtet, keqbërësit do të kenë një dënim të dhembshëm.” [Ibrahim, 22].

Allahu i ka dhene shume prova njeriut, dhe kush i kalon ato, arrin vendin me te larte tek Allahu. Njeriu eshte krijese te ciles Allahu i ka dhene mundesite qe te jete me e mira nga te gjitha krijesat, qofte edhe se engjejt. Si keshtu? -Pergjigja: Allahu i ka dhene njeriut prova me te renda se te gjitha krijesat, dhe nese ai i kalon me sukses ato, patjeter qe arrin vendin me te larte tek Allahu. Allahu i ka dhene njeriut dy armiq kryesore: vetveten dhe deshirat e epshet e saj dhe shejtanin dhe ngacmimet e tij. Kurse xhinet kane armik vetem vetveten dhe epshet e saj. Kurse engjejt nuk e kane armik vetveten, sepse nuk kane epshe ashtu si njeriu, perveç disa gjerave qe i kane kaluar tashme, siç eshte xhelozia qe shprehen kur Allahu krijoi Ademin, por ata iu binden Allahut menjhere dhe kerkuan falje per fjalen e tyre. Kurse shejtani refuzoi dhe u mund nga epshet e veta. Prandaj, kur dijetaret flasin ne lidhje me ate se kush eshte me i mire: Muhamedi (salallahu alejhi ue selem) apo Xhibrili, ata thone: Muhamedi (salallahu alejhi ue selem). Pse? – Sepse ai eshte njeri qe ka epshe dhe deshira por te cilat i ka mundur dhe i ka dhene privilegj deshirave te Allahut dhe arritjes se kenaqesise se Tij, etj, etj. Por, kur vjen fjala per te krahasuar Xhibrilin me ndonje njeri tjeter, thone se Xhibrili eshte me i mire, sepse ai eshte besniku i qiellit. Po keshtu, pejgamberet ne pergjithesi jane me te mire se engjejt ne pergjithesi. Madje shume prej njerezve besimtare arrijne vend te larte dhe me te mire se engjejt ne pergjithesi. Pra, e gjithe çeshtja eshte se kush i bindet me shume Allahut dhe kush i privilegjon deshirat e Allahut mbi te vetat, prandaj Allahu Allahu thote: “Për këtë, le të garojnë ata që garojnë.” [El Mutaffifin, 26]. Por kete nuk e arrin dot veçse ai te cilit i jep sukses Allahu, prandaj i lutemi Allahut te na jape sukses ne arritjen e kenaqesise se Tij!

 1. Ebu Hurerja (Allahu qofte i kenaqur me te!) thote: “Erdhen disa njerez nga shoket e Pejgamberit (salallahu alejhi ue selem) dhe i thane: “Ne po na vijne ndonjehere ne mendje disa gjera te cilat nuk guxojme kurre t’i themi per shkak te gjynahut te madh qe jane!” Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) u tha: “A ju ka ardhur ne mendje nje gje e tille?” -“Po!”, thane ata. Pejgamberi tha: “Epo, ky eshte besimi i hapur dhe i vertete.” [E ka nxjerre Muslimi].

(PYETJA NR. 46) LONITA / KOSOVË / 27-3-2009

Message: selam alejkum. A eshte e vertet se te vdekurit vizitohen ne mes veti ne varreza?

PËRGJIGJE / 28-3-2009

Po, eshte e vertete. Argument per kete eshte hadithi i sakte i Pejgamberit (salallahu alejhi ue selem) ku thuhet: “Kur besimtarit i afrohet vdekja, vijne tek ai engjejt e meshires me mendafsh te bardhe dhe thone: “Dil e kenaqur dhe me kenaqesine e Allahut me ty per te borziloku dhe tek Zoti qe nuk eshte i merzitur me ty!” Atehere shpirti del si aroma me e mire e miskut, dhe ate e kapin engjejt njeri pas tjetrit deri sa arrijne te dera e qiellit dhe thone: “Sa e mire kjo arome qe ju ka ardhur nga toka!” Pastaj e çojne ate tek shpirtrat e besimtareve, te cilet gezohen aq shume me te, sikur dikush nga ju te gjeje diçka te rendesishme qe i ka humbur. Ata (shpirtrat e besimtareve) e pyesin ate: “Çfare ka bere filani? Çfare ka bere filani?” Thone: “Lereni te qete, sepse ka qene ne peripecite e dynjase.” Nese ai u thote per dikend: “Pse, a nuk ka ardhur tek ju?” Ata i thone: “Eshte derguar tek vendi i tij, ne humnere (te xhehenemit).” Kurse kur i afrohet vdekja mosbesimtarit, atij i vijne engjejt e denimit me fshikullim dhe i thone: “Dil i zemeruar dhe me zemerim mbi ty per ne denimin e Allahut, si era me e rende dhe e keqe.” Deri sa vijne bashke me te ne qiellin e tokes, dhe aty thone (rojet e qiellit, engjejt): “Sa ere e keqe!” Pastaj e çojne ate tek shpirtrat e mohuesve.” [Hadith Sahih. e ka nxjerre Nesai 1833, Iben Maxheh 1309].


(PYETJA NR. 45) ERI / TIRANË

Message: e selamu alejkum, hadithi: “Allahu zbret ne nje te treten e nates…” behet fjale me Qenjen e Tij apo me dijen e Tij, nje komentim me te gjere per kete teme dhe cili eshte dallimi ndermjet selefeve me mutezilijet ne kete ceshtje. Allahu te shperblefte!

PËRGJIGJE / 26-3-2009

Lexo me hollesisht per kete çeshtje ne temen “Akidja e Selefeve dhe Dijetareve te Hadithit (4)”.


(PYETJA NR. 44) LEONITA / KOSOVË

Message: selam alejkum. E kam nje pytje qe eshte ne interent qe kinse shkencetaret ruse kane zbuluar nen tok 15 km zera duke u denuar, sa eshte e vertet me kuran dhe sunet kjo gje?

PËRGJIGJE / 23-3-2009

Denimi i njerezve ne varr eshte diçka e vertete dhe per te ka shume argumente nga Kurani dhe Suneti, madje besimtari ne çdo namaz i lutet Allahut qe ta ruaje nga denimi i varrit. Por se sa eshte e vertete qe ruset apo dikush tjeter ka degjuar zera ne thellesi te tokes, dhe se a jane ato zera te atyre qe denohen ne varr, kjo nuk ka argument qe mund te degjohet denimi i atyre qe jane ne varr, aq me teper kur thuhet se ato zera jane degjuar 15 km ne thellesi te tokes, sepse varret nuk jane aq thelle ne toke. Ndoshta ata vertet kane degjuar zera dhe nese vertete kane degjuar, mundesia me e madhe eshte qe ato mund te kene qene zera xhinesh, te cilet jetojne ne thellesi te deteve dhe oqeaneve, si dhe ne vende te erreta. E Allahu e di me mire.


(PYETJA NR. 43) ANONIM

Message: selam alejkum. Kisha nje pytje kur i kam heqe qumeshti vajzes bera nieti dhe te gjithe diten nuk e ushqeva me qumesht ne darke vajza mu semure dhe i dhashe qumesht, a ka ndonje trasmetim nese e ke bere njetin tja heqe qumeshti dhe e thyne ky femije te ha me sy. Allahu ju a shperbleft me xhenet!

PËRGJIGJE / 14-3-2009

Nuk ka argument per kete gje dhe nuk ka asnje problem qe t’ja nderpresesh qumeshtin e gjirit femijes dhe pastaj t’ja kthesh perseri, aq me teper ne rast nevoje kur femija nuk ha gje tjeter. Ato qe mund te fliten nga gojet e njerezve jane fjale te pabaza dhe te paverteta. Por, kujtojme ketu se kur Allahu thote ne Kuran qe nenat duhet t’u japin qumesht gjiri foshnjeve te tyre dy vjet te plota, kjo eshte me e mira per femijen dhe per shendetin e tij, sepse ushqimi me qumeshtin e nenes i jep femijes imunitet dhe e mban me larg semundjeve gjate jetes se tij. Dhe nuk keshillohet ne asnje rast qe femijes t’i hiqet qumeshti pa arsye bindese dhe serioze, kur behet fjale se mund te demtohet rende shendeti i nenes. Allahu i ruajte femijet e muslimaneve dhe u dhente atyre shendet te plote dhe e befte besimtare te mire e te devotshem!

(PYETJA NR. 42) ABDULAZIZ / SHKODËR

Message: esselamu alejkum! Si qendron puna me nje vlla i cili sa here qe dyshon se ka dale nga islami, per shkak te teprimit duke qeshur me disa gjera te islamit [pa i mohuar ato, thjesht per humor], thote shehadetin per siguri duke menduar se ndoshta ka dale nga islami! All-llahu jua shperblefte!

PËRGJIGJE / 8-3-2009

Ky vella duhet te kete kujdes dhe te kete frike Allahun, e te mos tallet apo te beje shaka me gjerat e fese, sepse kjo eshte tallje me Allahun dhe kufer (dalje nga Islami). Allahu i Madheruar thote: “Nëse i pyet, ata do të të përgjigjen: “Ne vetëm po bënim shaka dhe po luanim”. Thuaj: “A mos vallë me Allahun, shpalljet dhe të Dërguarin e Tij po talleni?” Mos u shfajësoni! Ju e mohuat fenë, pasi patët besuar.” [Et Teube, 65-66]. Pra, ky vella te pendohet tek Allahu dhe te mos e perserise kurre me kete gje. Lusim Allahun te na mos na vdese veçse duke qene muslimane dhe ne bindje ndaj Tij!

(PYETJA NR. 41) ABDULAZIZ / SHKODËR

Message: Esselamu alejkum vlla! Deshta me te pyt ne lidhje me imagjinimin e te ardhmes, duke e deshiruar ate qe imagjinon, qe a lejohet nje dicka e tille? Po ruajtja nga kapja e syrit, a behet vetem per gjerat e bukura apo per çdo gje, sepse ka prej atyre qe mundohen ti shemtojne gjerat per te mos ia kapur syri?

PËRGJIGJE / 21-2-2009

Pjesa e pare e pyetjes nuk eshte e qarte.

Ibnul Kajim, ne librin “Zadul Miad”, ka permdur se Uthmani (radiallahu anhu) pa nje femije te lezetshem (te bukur) dhe tha: “Nxijani gropat e faqeve (qe behen kur qesh)!” … [Mexhmuu Fetava ue Rasail, 9/171]. Pra, nuk ka ndalese qe t’a lyesh fytyren e femijes me ngjyre te zeze nese ke frike nga marrja mesysh, por nuk duhen harruar hadithet ku Pejgamberi na ka mesuar se duhet te kerkojme mbrojtje nga Allahu per kete gje, te lexojme suret “El Felek” dhe “En Nas” dhe t’ja lexojme ato femijeve sa me shpesh. Nuk duhet harruar se gjithçka ndodh me lejen e Allahut dhe asgje nuk ndodh pa lejen e Tij, keshtu qe frika nuk duhet t’i kaloje kufijte e saj, gje e cila kalon ne dobesim te besimit dhe te mbeshtetjes tek Allahu. Lexoi femijes Kuran dhe lutju Allahut ta begatoje, dhe Allahu e ka ne Dore ruajtjen e tij dhe gjithçka, asgje nuk del nga Vullneti i Tij.

(PYETJA NR. 40) ENESI / ITALI

Message: selam alejkum. Vella i nderuar, kam ndegjuar se Zoti ka krijuar vetem kater gjera me doren e tij, cilat jane ato dhe si jane krijuar te tjerat dhe qysh, nese me lejohet ta shtroji kete pytje?

PËRGJIGJE / 28-2-2009

Kane ardhur disa transmetime ne lidhje me gjerat qe Allahu i ka krijuar apo i ka bere me doren e Tij, por i sakte eshte vetem hadithi ku thuhet: “Allahu e ka krijuar Ademin me Doren e Tij dhe e ka shkruar Teuratin me Doren e Tij.” [“Shkurtimi i librit “el Uluu”, te Dhehebiut, nga shejh Albani, f. 75]. Po keshtu, kane ardhur transmetime se Allahu e ka mbjelle xhenetin me Doren e Tij dhe i ka shkruar Fletushkat (e Ibrahimit dhe Musait) me Doren e Tij, por keto transmetime jane te dobeta.

(PYETJA NR. 39) HAJRUSH / SUEDI

Message: bismilah arrahman arrahim
selamu alejkum ue rahmetullahi ue berekatuhu
Allahu ju shperblefte me te mira.
Kam 2 pyetje:
1. A kane egzistuar shpirtat tone ma heret?
Psh hadithi me Ademin alejhi selam ku Allahu ja tregon te gjithe njerzit kur e ferkon ne shpine dhe i tregon cilet jane per xhenet dhe cilet jane per zjarr, dhe hadithi ku deshmojne njerzit qe vetem Allahu Subhanehu ue teala meriton te adhurohet, nuk me kujtohen hadithet saktesisht, si komentohen keto hadithe.
2. nje vella pyet si qendron puna kur do ta ushqesh femijun psh harroj te them bismilah dhe me kujtohet pasi qe kam filluar ta ushqej, cka te thuhet ne kete rast, a te them bismilah nga fillimi deri ne mbarim siq thote hadithi per te rriturin?

PËRGJIGJE / 21-2-2009
 1. Allahu i Madheruar thote: “Kur Zoti yt nxori nga kurrizi i bijve të Ademit pasardhësit e tyre dhe i bëri të dëshmojnë kundër vetes së tyre, u tha: “A nuk jam Unë Zoti juaj?” Ata u përgjigjën: “Po, dëshmojmë se Ti je.” Kështu bëri Ai, në mënyrë që ju (o njerëz) të mos thoni në Ditën e Kiametit: “Këtë nuk e kishim ditur.” [El A’raf, 172]. Pra, shpirtrat e njerezve jane krijuar para se t’u merrej premtimi per njesimin e Allahut dhe para se te krijohen trupat e tyre, siç eshte e kuptuar.
 2. Nese dikush harron te thote “bismilah” per femijen kur e ushqen, mund te thote “bismilah evelehu ue ahirahu”, krahasuar me fjalen qe duhet te thote i madhi, pasi qe shkaku dhe gjykimi jane te njejte, e Allahu e di me mire.

(PYETJA NR. 38) MUHAMMEDI / ZVICËR

Message: Esselamu Alejkum ve Rahmetull-llah!
A ka argument te vertete se njerzit ne Xhennet do te jene pa mjekrra?

PËRGJIGJE / 12-2-2009

Po! Ne nje hadith te sakte me rruget e tij qe forcojne njera-tjetren, te transmetuar nga Muadh iben Xhebel (radiallahu anhu), thuhet se Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) ka thene: “Banoret e xhenetit do te hyjne ne xhenet te zhveshur, pa mjekra dhe me syte si te lyer (me kohl). Mosha e tyre do te jete 30 apo 33 vjeç.” [Hadithin e ka nxjerre Tirmidhiu 2545. Shejh Albani e ka konsideruar Hasen – te mire.] Lusim Allahun te na beje prej banoreve te xhenetit!

(PYETJA NR. 37) ASTRIT / GJAKOVË

Message: Te nderuar vllezer musliman desha t’ju bej nje pyetje te shkurte me shprese se nuk do te keqkuptohemi inshAllah Teala.
-Nese nje njeri te pyet se qfare feje ka Allahu Teala atehere si do te duhej ti pergjigjem une ketij njeriu? Selamun alejkum.

PËRGJIGJE / 11-2-2009

Ketij njeriu thuaji fjalen e Allahut: “Feja e vërtetë tek Allahu është vetëm Islami.” [Al Imran, 19]. Dhe thuaji: “Fesë së Ibrahimit i shmanget vetëm ai që e nënçmon vetveten. Ne e zgjodhëm atë në këtë botë, kurse në botën tjetër ai do të jetë ndër të mirët. Kur Zoti i tij i tha: “Përulu!” – ai u përgjigj: “Iu përula Zotit të gjithësisë!”Ibrahimi ua dha këtë porosi fëmijëve të tij; po ashtu edhe Jakubi: “O bijtë e mi! Pa dyshim, Allahu ka zgjedhur për ju fenë e vërtetë, prandaj mos vdisni ndryshe veçse duke qenë myslimanë të nënshtruar ndaj Atij!” [El Bekare, 130-132]. Pra, feja e pranuar tek Allahu nga njeriu eshte vetem Islami, feja e zgjedhur nga Allahu per njerezit dhe feja e te gjithe pejgambereve te Allahut. Duhet pasur parasysh se feja eshte nje teresi besimesh, ritesh dhe ligjesh qe ndjek njeriu ne pergjithesi, kurse muslimani ia dedikon keto ne forme adhurimi ndaj nje Zoti te Vetem e te Pashoq, Allahut. Pra, feja eshte besimi dhe praktikimi i njeriut ndaj Krijuesit te tij. Kurse kur themi se feja e Allahut eshte Islami, dmth qe Allahu nuk pranon te adhurohet nga njeriu me fe tjeter perveç Islamit, qe vete e ka caktuar per njeriun. Por nuk thuhet se Allahu ka fe me te cilen zbaton ligjet e dikujt tjeter, perndryshe, kjo gje do te ishte kufer (mosbesim dhe mohim i Allahut si Zot dhe Krijues i gjithçkaje).

(PYETJA NR. 36) ERI / TIRANË

Message: eselamu alejkum, o vlla desha me dite a lejohet qe te deklarosh per nje qafire qe ka vdekur qe eshte prej banorve te xhehenemit? dhe te deklarosh per nje musliman qe eshte prej banoreve te xhenetit? se kam par ne shume vllezer qe kjo gje eshte ber menyre e te shprehurit pa problem. Allahu te shperblefte.

PËRGJIGJE / 11-2-2009

N.q.s. dihet per nje person qe ka vdekur kafir, atehere thuhet se ai eshte prej banoreve te xhehenemit, pa ndonje problem, dhe kjo dihet e sigurte per ata njerez qe vdesin dhe nuk jane ne Islam, qofshin te krishtere, çifute, budiste, zjarrputiste, apo te çfare do feje qofshin, perderisa Allahu i ka quajtur ata qafira ne Librin e Tij. Kurse per muslimanet lejohet te thuhet se do te jene ne xhenet, por ne pergjithesi, kurse per persona te veçante muslimane, thuhet qe shpresojme te jete prej banoreve te xhenetit, por kjo gje nuk thuhet e prere dhe e sigurte, pasi qe fundin e jetes se tij nuk e di veçse Allahu i madheruar, nese ka vdekur musliman apo jo. Lusim Allahun te mos na vdese, veçse duke qene muslimane!

(PYETJA NR. 35) ANONIM / GREQI

Message: Selam alejkum
O vllezer desha te bej disa pyetje.
1-Shenja e pare e kijametit eshte shafitja e tokes apo zjarri, dhe mehdiu eshte nga shenjat e medha apo shenje nderlidhese me te medhate.
2-A kane thene dijetaret Islam per ndonje shenje te kijametit qe eshte ne rend te vije tash ne keto ngjarje qe po ndodhin tani.
3-Kush perj ketyre grupeve eshte suneh (nese ka): HAMAS, FATAH, XHIHAD ISLAMIK, ETJ ETJ.
4-Ne Sham cilet shtete perfshihen.
5-Ne hadithin qe thuhet do te jete Shpallja aq sa do Allahu dhe do ta ngreje kur te doje Allahu,pastaj halifati etj etj pastaj perseri halifafi pastaj heshti Profeti a.s,tani ky halifat i dyte do te jete para ardhjes se Mehdit apo pas.
6-Nga 12 imamet e dreje kane dalur 5, dhe 7 te tjeret do te dalin para Mehdit apo pas.

PËRGJIGJE / 6-2-2009
 1. Shenja e pare nga shenjat e medha te Kiametit, eshte zjarri qe shfaqet nga lindja ne perendim dhe i bashkon njerezit per vdekjen e tyre. Keshtu e transmeton Buhariu nga Enesi (radiallahu anhu). Kane ardhur edhe transmetime te tjera qe thone se zjarri eshte shenja e fundit, por dijetaret kane thene se nuk ka dallim nese eshte e para apo e fundit, pasi qe shenjat e medha te kiametit vijne menjehere njera pas tjetres, ne diten e fundit, ne diten e Kiametit. Kurse Mehdiu eshte nga shenjat e vogla te Kiametit.
 2. Shenjat e vogla te Kiametit nuk kane ndonje radhe te caktuar dhe te njohur, sepse kjo gje nuk eshte permendur ne tekstet hyjnore te Kuranit apo Hadithit, perveç disa haditheve qe permendin disa prej shenjave te vogla te Kiametit, por pa ndonje radhe te caktuar, madje shume prej atyre shenjave kane ndodhur dhe ndodhin vazhdimisht ne kohe te ndryshme, nga te cilat eshte edhe kjo qe ndodh sot me çifutet ne luften e tyre ne Palestine, apo luften ne Irak, etj. Per ta kuptuar me mire çeshtjen e shenjave te Kiametit dhe se si duhet te reagosh me to, te keshillojme librin tone “Metoda e selefeve ne trajtimin e fitneve”.
 3. Varet çfare eshte per qellim me fjalen “Sunneh”; a ke per qellim te kunderten e “shijave”, apo ke per qellim “ehli sunneh uel xhemaah”? Nese eshte e para, ata nuk jane shija, e nese eshte e dyta, ata jane grupe politike me shume se sa grupe islamike, e Allahu e di per gjendjen e tyre!
 4. Ne vendet e Shamit perfshihen: Siria, Libani, Palestina, Jordania dhe nje pjese e Irakut.
 5. Dijetaret thone se ky hilafet do te jete para ardhjes se Mehdiut. Lusim Allahun ta arrijme!
 6. Muslimi transmeton nga Xhabir iben Semura, se Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) ka thene: “Çeshtjet e njerezve do te vazhdojne te jene te qendrueshme, deri sa ti udheheqin ata 12 burra, qe te gjithe prej kurejsheve.” Ne nje transmetim tjeter thuhet: “Islami do te vazhdoje te kryesoje, deri ne udheheqjen e 12 halifeve, qe te gjithe nga kurejshet.” Dijetaret kane disa mendime ne lidhje me keto hadithe. Shume prej tyre thone se keta kane kaluar qe te gjithe, ne kohera te ndryshme. Te tjere thone se do te vijne te gjithe njeri pas tjetrit. Sido qe te jete, çeshtja e tyre nuk eshte plotesisht e njohur dhe ehli suneti nuk shkojne shume per te germuar se kush jane ata, sepse ata e dine se si duhet te veprojne ne çdo kohe, dhe nuk besojne ashtu si besojne shijat ne 12 imamet e tyre dhe ne cilesite e atyre imameve imagjinare te tyre. Nese dikush arrin kohen e ndonje prej ketyre imameve, te falenderoje Allahun qe e ka arritur ate, edhe pse kjo eshte diçka qe nuk dihet dhe e di vetem Allahu i Madheruar.

(PYETJA NR. 34) ANONIM / EVROPË

Message: Selam alejkum
Allahu thote ne Kuran se cifutet thane per te krishteret se nuk kane fe, po ashtu edhe te krishteret thane per ata te njejten gje, dmth kundershtoshin njeri tjetrin, ndersa ne nje vend tjeter thote se ata jane miq te njeri tjetrit. Mund te me jepni pak shpjegim per kete.

PËRGJIGJE / 2-2-2009

Allahu i Madheruar thote: “Allahu thote te verteten, dhe Ai udhezon ne rrugen e drejte.” [El Ahzab, 4]. Per kete nuk ka pike dyshimi, qe Allahu thote te verteten, perndryshe ky eshte mohim (kufer) qe e nxjerr njeriun nga Islami. Pra, kur Allahu thote se çifutet kane thene per te krishteret se nuk kane fe dhe anasjelltas, ka thene te verteten, sepse ata e kane thene kete gje per njeri-tjetrin, qofte edhe vetem nje grup prej grupeve te secilit prej tyre, dhe ne kohet e hershme apo te mevonshme. Per kete nuk ka dyshim, sepse qe ne fillim te ardhjes se Isait (alejhi selam), hebrenjte e luftuan ate, tentuan ta vrasin madje pretendojne se e kane vrare, si dhe e akuzojne nenen e tij ne nder, gjera te cilat jane kufer i hapur. Po keshtu edhe te krishteret kane thene per ta se jane te pafe kur kane vepruar keshtu, qofte te krishteret e hershem apo edhe te mevonshem.

Por kjo nuk do te thote se ata jane gjithnje dhe per gjithçka armiq te njeri-tjetrit, por ata jane miq te njeri-tjetrit kur behet fjale per te luftuar kunder muslimaneve, armikut te tyre te perbashket, megjithese armiqesia e hebrenjve eshte shume me e madhe se ajo e krishtereve kunder muslimaneve. Pra, ata bashkohen me njeri-tjetrin kunder armikut te perbashket, per interesa te perbashketa, por ne te vertete ata jane ne grindje te vazhdueshme me njeri-tjetrin dhe nuk e duan njeri-tjetrin. Kurse Allahu i paralajmeron besimtaret duke u thene: “O ju qe keni besuar! Mos i merrni jehudet dhe te krishteret per miq. Ata jane miq te njeri-tjetrit. Kushdo qe i merr per miq ata, ai eshte prej tyre.” [El Maide, 51]. Pra, Allahu i ndalon besimtaret qe te marrin miq jashte besimtareve, sepse perndryshe, jobesimtaret do t’i kthejne ata nga feja e tyre ne mohim, pavaresisht nga lloji i atyre mosbesimtareve, qofshin çifute, te krishtere, budiste, idhujtare, apo te çfaredo feje qofshin, sepse ata jane miq te njeri-tjetrit ne mohim, sepse mohuesit jane te njejte te gjithe dhe i perkasin nje populli te vetem. Lusim Allahun te na forcoje ne Fene e Tij dhe te na beje te qendrueshem ne te! Allahu eshte Zoti kesaj dhe i Plotfuqishem per gjithçka. Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te Derguarin tone, Muhamedin, familjen e tij, shoket e tij dhe te gjithe ata qe ndjekin rrugen e tij deri ne diten e Kiametit!

(PYETJA NR. 33) ANONIM

Message: SELAM ALEJKUM
Desha te bej nje pyetje.
Ne cvend do te zbresi Isa a.s ne Damask, te xhamia meauije, te kodra e bardhe (qe eshte perhere me bore) apo ne ndonje vend tjeter?

PËRGJIGJE / 28-1-2009

Siç ka ardhur ne hadithin e sakte te transmetuar nga Muslimi e te tjere, Isai (alejhis selam) do te zbrese te minarja e bardhe ne lindje te Damaskut, ne Siri.

(PYETJA NR. 32) ANONIM / MITROVICË

Message: selam alejkum. A ka ndonje argument se ku ndodhet xheneti dhe xhehnemi, ne qiej apo ne toke?

PËRGJIGJE / 27-12-2008

Xheneti dhe xhehenemi apo parajsa dhe ferri, jane dy krijesa te Allahut, me te cilat Allahu do te shperbleje njerezit dhe xhinet sipas veprave te tyre, dhe ato te dyja jane te krijuara dhe ekzistojne tani. Ky eshte besimi i ehli sunetit, te cilet i kane kundershtuar ne kete pike mutezilite dhe havarixhet, por argumentet e shumta nga Kurani dhe Suneti e rrezojne fjalen e kundershtareve dhe vertetojne fjalen e ehli sunetit. Kurse per vendin se ku gjenden tani xheneti dhe xhehenemi nuk ka ardhur ndonje argument i sakte, keshtu qe ne heshtim ne kete çeshtje dhe themi se Allahu e di vendin e tyre. Keshillojme qe ne lidhje me kete çeshtje te lexohet libri “Sqarimi i Akides Tahavije”, qe ka bere Muhamed Iben Ebi el Izz el Hanefi, si dhe libri “Xheneti dhe Xhehenemi”, i Dr. Umer Sulejman el Eshkar.

(PYETJA NR. 31) ABDURRAHMAN SELEFI

Selamun alejkum. Deshta nje pytje me ba: se cka dmth fjala KAFIR dhe a vlen ky fjal per te gjith ata qe nuk jane musliman. Jane disa ajete ku thote Allahu ehli-kitabi e keta qe jane ehli-kitabi a thirren kafir? Disa nga krishteret evropian po ashtu edhe krishter arab ketu ne perendim hidherohen kur po i thojn Kafir. Ata thojne se jane besimtar krishter nuk vlen ky fjal per ata, kurse kafir jane ata qe nuk besojne Zotin aspak, dhe besimtaret e hershme qe i kan besue psh Musas, Isaut apo profet tjeter dmth a do te hyn ne xhenet? Kurse librat e perparshme a jane tani ne tubimin e Kuranit apo ka perfundue ligji i atyre librave me zbritjen e Kuranit kurse Kurani sot eshte veqant nga ligjet e tyre? Allaju ju shperbleft!

PËRGJIGJE / 14-10-2008

Fjala “Kafir” do te thote: mbulues i te vertetes, mohues i saj, mohues i nje te mire qe te behet, mosbesimtar. Kurse sipas Islamit, kafir eshte çdo njeri qe mohon, ose refuzon, ose nuk beson, ose qe pergenjeshtron, qofte edhe nje fjali, nje fjale apo nje germe nga ajo qe Allahu i ka shpallur Muhamedit (paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te!); apo qe mohon Muhamedin, apo ndonje tjeter nga te Derguarit e Allahut; apo qe mohon nje prej shtyllave te besimit (Allahun, engjejt, pejgamberet, librat qiellor, diten e kiametit, caktimin e Allahut dhe permbushjen e caktimit te Tij). Pra, kafir nuk eshte vetem ai qe nuk beson Zotin, qe eshte ateist. Ky eshte vetem nje lloj kafiri. Kurse kafirat, mohuesit e te vertetes se ardhur nga Allahu jane shume dhe te ndryshem. Nese mohon nje gje te vogel nga ajo qe ka shpallur Allahu, e ke mohuar Allahun dhe e ke pergenjeshtruar ate. Kjo eshte mese e qarte.

Prej ketu, çifutet apo jehudet dhe te krishteret, jane kafira, sepse te paret kane mohuar profetesin e Isait, birit te Merjemes dhe librin qe iu shpall atij, dhe kane mohuar Muhamedin dhe librin qe iu shpall atij; kurse te dytet kane mohuar Muhamedin dhe librin qe iu shpall atij nga Allahu; duke qene se qe te dy keta popuj, e kane pasur te shenuar ne librat e tyre dhe u eshte marre besa ne librat e tyre, se kur te vije Muhamedi, do ta besojne dhe do ta ndjekin ate, por ata e shtuan edhe me shume kufrin-mosbesimin, mohimin e tyre dhe kundershtimin e Allahut, duke i ndryshuar librat e tyre me duart e tyre per perfitime te uleta te kesaj dynjaje, siç eshte pushteti dhe pasuria. Pra, keta jane kafira dhe e dine shume mire qe jane te tille, sepse nuk e mbajten amanetin e Allahut, por e kane shkelur dhe e kane mohuar ate.

Perveç kesaj, Allahu i ka quajtur “kafira” ithtaret e librit ne Kuran, ne disa sure, si psh: “As ata të cilët kanë mohuar prej ithtarëve të Librit dhe as idhujtarët nuk duan që juve t’ju zbresë ndonjë e mirë nga Zoti juaj, por Allahu veçon me Mëshirën e Vet atë që dëshiron, e Allahu është Zotëruesi i mirësisë së madhe.” [El Bekare, 105]. Po keshtu ne suren El Hashr 2, 11, el Bejjine 1, 6.

Besimtaret e hershem qe i kane besuar Musait, Isait dhe te gjithe pejgambereve te tyre, e kane shperblimin te Zoti i tyre, nuk ka dyshim per kete. Por fjala eshte per ata qe erdhen me pas, per ata qe mohuan Isain dhe Muhamedin (paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te dy ata!). Keta jane mohues dhe vendi i tyre eshte zjarri, ku do te qendrojne pergjithmone. Rruga e vetme e shpetimit te tyre eshte qe te besojne Muhamedin dhe ate qe i eshte shpallur nga Zoti i tij, dmth Kuranin dhe Sunetin, sepese Muhamedi eshte vula e te gjithe Pejgambereve te Allahut, dhe pas tij nuk do te vije me asnje pejgamber tjeter, deri ne diten e Kiametit.

Librat e meparshem te shpallur nga Allahu, qe ua ka shpallur pejgamberve te Tij, Ibrahimit, Daudit, Musait, Isait, etj, ne besojme se ato libra u jane shpallur atyre pejgamberve. sepse na ka njoftuar Allahu per kete ne Kuran, por Allahu na ka njoftuar gjithashtu se ato libra jane shtremberuar nga ithtaret e vete atyre, nga paria jehude dhe e krishtere, gje me te cilen edhe u bene kafira dhe mohues te Allahut dhe te urdhrit te Tij, keshtu qe ne nuk na lidh asgje me librat qe gjenden sot ne duart e tyre, por kemi Kuranin qe na mjafton dhe qe i perfshin te gjitha shpalljet qe ka shpallur Allahu, duke anulluar shume prej ligjeve te meparshme te cilat kane qene si denim per jehudet per shkak te arrogances se tyre, dhe duke e persosur dhe plotesuar fene e Tij me shpalljen e Kuranit, siç e thote Allahu ne suren el Maide 3.

Ju keshillojme te lexoni suren el Bekare dhe Al Imran, bashke me komentin e tyre, sepse keshtu do t’ju sqarohen shume gjera ne lidhje me pikepyetjet tuaja, dhe do te perfitoni shume, me lejen e Allahut te Madheruar. Lexoni ketu.

Allahu eshte i Gjithedijshmi dhe suksesi eshte vetem nga Ai. Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi pejgamberin tone, familjen, shoket dhe te gjithe ata qe ndjekin rrugen e tij deri ne diten e Kiametit!

(PYETJA NR. 30) PARID / 9-10-2008

Es-selamu alejkum ue rahmetullahi ue berekatuhu .Allahu te shperblefte per ndihmen tende dhe te ruajte ne minhaxhin e shtrejnte selefi. Me lindi deshira, pasi lexova komentimin e hadithit (feja eshte keshille) nese Allahu tebareke ue teala ta mundeson, te na shpjegosh dhe kete hadith: “Unë jam ashtu si mendon robi im për Mua dhe Unë jam me të kur ai më përmend Mua. Nëse ai më përmend në veten e tij, Unë e përmend atë në Veten Time dhe nëse më përmend në një grup njerëzish, Unë e përmend atë në një grup më të mirë se ai.” Allahu te ruajte dhe te mundesofte kuptimin e fese.

PËRGJIGJE / 14-10-2008

Ebu Hurejra (radiallahu anhu) thote: “I Derguari i Allahut (salallahu alejhi ue selem) ka thene: “Allahu i Lartesuar thote: “Unë veproj ashtu si mendon robi im se do te veproj (me te) dhe Unë jam me të kur ai më përmend Mua. Nëse ai më përmend në veten e tij, Unë e përmend atë në Veten Time dhe nëse më përmend në një grup njerëzish, Unë e përmend atë në një grup më të mirë se ai. Nese me afrohet Mua nje pellembe, Une i afrohem nje krah; nese me afrohet nje krah, Une i afrohem nje pash; dhe nese me vjen drejt Meje duke ecur, Une shkoj drejt tij duke vrapuar.” [Buhariu, 7403].

Per komentimin e ketij hadithi, do te mjaftohemi me komentimin qe ka bere dijetari i madh, komentuesi i “Sahihut” te Buhariut, Iben Haxher el Askalani, i cili thote: “Fjala “Une veproj ashtu si mendon robi Im se do te veproj me te”, d.m.th: Une kam fuqi te veproj me robin Tim ashtu si mendon ai se do te veproj me te. El Kermani thote: “Nga teksti i hadithit kuptohet dominimi i anes se shpreses mbi ate te frikes. Ai qe ka mend, nese e degjon kete hadith, nuk shkon kurre ne mendimin se mbi te do te bjere denimi, gje e cila eshte ana e frikes, sepse ai nuk e zgjedh kete per veten e vet, por shkon ne mendimin se do te arrije premtimin e Allahut, dmth anen e shpreses. Por, siç thone dijetaret, kjo shprese kufizohet me kohen kur njeriu eshte duke dhene shpirt ne shtratin e vdekjes, gje te cilen e perkrah hadithi: “Askush prej jush te mos vdes, veçse duke pasur mendim te mire per Allahun (se do ta meshiroje).” Kete hadith e ka nxjerre Muslimi, nga transmetimi i Xhabirit (radiallahu anhu)…

Kurtubiu thote: “Thuhet gjithashtu se domethenia e fjales “ashtu si mendon robi Im per Mua”, d.m.th: nese mendon se do t’i pergjigjet lutja kur ben lutje, do t’i pergjigjem; nese mendon se do t’ja pranoj pendimin, do t’ja pranoj ate; nese mendon se do t’ja fal gjynahet kur kerkon falje, do t’ja fal ato, e keshtu. Kete e perforcon fjala e Pejgamberit ne hadithin tjeter ku thuhet: “Lutjuni allahut duke qene te bindur se do t’i pergjigjet lutjes suaj.” Prandaj, njeriu duhet te perpiqet me te gjitha forcat qe te kryeje detyrimet e tij duke qene i bindur se Allahu do t’ja pranoje ato atij dhe do ta fale ate, sepse Allahu e ka premtuar kete gje dhe Ai nuk e thyen kurre premtimin. Nese njeriu beson apo mendon se Allahu nuk i pranon veprat e tij apo se ato nuk do t’i bejne dobi atij, ky eshte pesimizmi dhe humbja e shpreses nga Meshira e Allahut, gje e cila eshte nga gjynahet e medha, dhe kush vdes me kete mendim, do te lihet ne mendimin e tij (do te veprohet me te ashtu si mendon se do te behet me te), siç ka ardhur ne disa transmetime te tjera te hadithit ne fjale, ku thuhet: “keshtu qe robi Im te mendoje çfare te doje!” Por, megjithate, te mendosh se do te te falen gjynahet duke qene se vazhdon me kembengulje duke bere gjynahe, kjo eshte injorance e madhe dhe vetemashtrim, i cili te çon ne rrugen e Murxhiave.

Fjala: “Unë jam me të kur ai më përmend Mua”, dmth: me dijen Time. (Por edhe kuptimi i drejtperdrejte eshte i sakte, sepse Allahu eshte me ne ashtu si i pershtatet Madheshtise se Tij).

Fjala: “Nëse ai më përmend në veten e tij, Unë e përmend atë në Veten Time”, dmth: nese njeriu me permend ne fshehtesi, brenda vetes se tij, duke me madheruar, duke me shenjteruar dhe pastruar nga te metat, Une e kujtoj ate me shperblimin dhe meshiren Time, ne fshehtesi (pa e ditur njerezit apo krijesat e tjera). Por kuptimi i kesaj mund te jete gjithashtu i njejte me fjalen e Allahut: “Me kujtoni Mua, qe t’ju kujtoj ju.” [El Bekare, 152], dmth: me kujtoni Mua me madherim, qe t’ju kujtoj me miresi ndaj jush. Po keshtu, Allahu thote: “Padyshim se permendja e Allahut eshte me e madhja.” [El Ankebut, 45], dmth: me i madhi adhurim, dhe kush e permend Allahun duke qene i frikesuar, Allahu e qeteson dhe e siguron ate, dhe kush e permend duke qene i vetmuar, Allahu e ben te ndjehet i shoqeruar nga Allahu, siç thote Allahu i Madheruar: “A nuk qetesohen zemrat me permendjen e Allahut?” [Er Raad, 28].

Fjala: “Nese me afrohet Mua nje pellembe, Une i afrohem nje krah; nese me afrohet nje krah, Une i afrohem nje pash; dhe nese me vjen drejt Meje duke ecur, Une shkoj drejt tij duke vrapuar.”, kjo fjale ka kuptim alegorik dhe te drejteperdrejte. Kuptimi alegorik eshte: nese njeriu vepron pak vepra te mira, shperblimi eshte me i madh se sa veprat e tij, dhe sa me shume te afrohet njeriu drejt Allahut duke vepruar vepra te mira, aq me shume Allahu i afrohet atij me falje gjynahesh, shperblim dhe ngritje ne grade; aq me shume e do ate. Kurse kuptimi i drejteperdrejte eshte te thuhet se Allahu afrohet vertet tek robi i Tij, ecen dhe vrapon, ashtu si i pershtatet madheshtise se Tij, te Lartesuarit, pa i shembellyer cilesite e Tij me ato te krijesave dhe pa i krahasuar me ato. Detyra jone kundrejt teksteve te tilla nga Kurani apo Suneti, eshte qe t’i besojme ato ashtu si kane ardhur, pa i shembellyer dhe pa i formezuar, por duke pastruar Allahun e Madheruar nga ngjashmeria me krijesat e Tij ne asgje, sepse Allahu i Madheruar e di me mire per Veten dhe Cilesite e Tij dhe i shpreh ato ashtu si do vete, dhe nuk i lejohet askujt qe me mendjen e tij te ceket dhe te kufizuar, t’ja zhveshe Allahut ato cilesi me te cilat ka cilesuar Vetveten, apo e ka cilesuar i Derguari i Tij (salallahu alejhi ue selem). [Komentimi i kesaj pjese te hadithit eshte perpunuar nga perkthyesi, duke marre parasysh shenimet e shejh Iben Baz (Allahu e meshirofte!), qe i ka shenuar nen kete hadith.]

Allahu eshte i Gjithedijshmi dhe suksesi eshte vetem nga Ai. Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi pejgamberin tone, familjen, shoket dhe te gjithe ata qe ndjekin rrugen e tij deri ne diten e Kiametit!

(PYETJA NR. 29) ABDULAZIZ / SHKODËR

Message: Esselamu alejkum! Deshta me ju pyt dicka per ceshtjen e kaderit: 1. N.q.s nje njeri i ben dua All-llahut qe ti jape atij nje femije besimtar dhe te devotshem dhe All-llahu ia pranon duane, si shpjegohet liria e femijes ne besim kur besimi i tij ishte si shkak i duase? 2. si shpjegohet shprehja qe All-llahu nuk e ka paracaktuar mosbesimin per roberit e Tij? All-llahu jua shperblefte me te mira!

PËRGJIGJE / 4-10-2008
 1. N.q.s. nje besimtar i lutet Allahut qe t’i jape nje femije besimtar e te devotshem, kete lutje ai e ka bere me suksesin qe i ka dhene Allahu per ta bere ate, se po te donte Allahu nuk i jepte sukses qe ai ta bente ate lutje, dhe lutja qe ai ka bere eshte caktuar Allahu qe me pare, sepse Allahu di dhe njeh gjithçka ne hollesi me dije absolute qe para krijimit te krijesave te Tij. Nese dikush udhezohet ne Islam dhe e njeh te verteten, ai duhet te falenderoje vetem Allahun qe e ka udhezuar ate, sepse po te mos e udhezonte Allahu, ai nuk do te ishte udhezuar kurre. Nese nje person eshte udhezuar ne Islam, ai eshte udhezuar nga Allahu ne rrugen e vertete dhe kjo eshte shenje qe Allahu e ka bere ate prej banoreve te xhenetit, por askush nuk e di te sigurte kete gje per veten e vet apo per dike tjeter, sepse askush nuk e di te fshehten dhe askush nuk e di se si do t’i mbyllet jeta, me besim apo me jobesim, kete e di vetem Allahu. Prandaj besimtari qe e sheh te verteten dhe e njeh ate, e di mire se udhezimi tek ajo eshte vetem nga Allahu, dhe ai duhet te falenderoje vetem Allahun dhe te mos vetekenaqet se ka bere diçka, sepse pas saj mund te veproje keq dhe ta humbe udhezimin. Nese personi vepron nje veper te mire, ai duhet te falenderoje Allahun qe i dha sukses ne kryerjen e saj, dhe jo te vetekenaqet dhe te thote se bera mire, sepse ketu hyn shejtani dhe i fut vetekenaqjen dhe vetemashtrimin, pastaj humb rruge. Prandaj ne pas çdo namazi themi “estagfirullah” “O Zot na fal!”, qe te largojme nga vetja vetekenaqjen per vepren e mire qe kryem, pasi qe Allahu meriton shume here me shume se adhurimi qe ne kryejme, dhe ne nuk kryejme asnje te mire veçse me suksesin qe na jep Allahu.

Prandaj, mos u habit per besimin e femijes dhe mos thuaj se si shpjegohet liria e besimit, por detyra jote eshte te falenderosh vetem Allahun qe te ka udhezuar dhe te ka dhene sukses ne berjen dua dhe ne te gjitha veprat e mira qe ben. Besimtaret pas ramazanit, ne dite feste, urojne njeri-tjetrin qe Allahu t’ua pranoje agjerimin dhe veprat e mira, sepse ata nuk e dine nese u jane pranuar apo jo, sepse ata kane frike per nijetin e tyre dhe nuk e dine nese ka qene per hir te Allahut, apo nese kane qene apo jo ashtu si i kerkon Allahu, por kur i luten Allahut per njeri-tjetrin, Allahu i pranon lutjet e tyre, ua fal gjynahet dhe neglizhimet dhe ua pranon agjerimin dhe veprat e mira, atyre qe Ai do dhe qe i njeh mire se kush meriton t’i pranohet veprat e kush jo.

 1. Me kete shprehje qe permendet ne pyetjen e dyte, mund te jete per qellim Fjala e Allahut: “Nëse ju e mohoni Atë, dijeni se Allahu është vërtet i panevojshem per ju. Megjithatë, Ai nuk është i kënaqur me mosbesimin e robërve të Tij, por kënaqet me ju, nëse e falënderoni. Asnjë gjynahqar nuk do t’i mbartë gjynahet e tjetrit. Pastaj, do të ktheheni te Zoti juaj e Ai do t’ju njoftojë për atë që keni bërë, sepse Ai e di vërtet se ç’keni në zemrat tuaja.” [Ez Zumer, 7] Pra, Allahu nuk eshte i kenaqur me mosbesimin e roberve te Tij, por jo se nuk e ka paracaktuar mosbesimin, sepse paracaktimi i mosbesimit eshte njesoj si krijimi i iblisit, qe kush do e ndjek dhe kush do e lufton ate. Pra, kjo duhet te kuptohet ne lidhje me paracaktimin e mosbesimit, apo me paracaktimin e te keqes, me paracaktimin e armiqesise se njeriut me shejtanin: krijimin e ketyre per te sprovuar njerezit dhe xhinet, ne menyren me te drejte, me te urte dhe me te persosur, sepse Allahu eshte i Gjithedijshmi, me i Urti, i Cili nuk i ben askujt padrejtesi prej krijesave te Tij, por denon kete per veprat e tij te keqija dhe shperblen kete per veprat e Tij te mira, me miresine dhe bujarine e Tij.

Nese do te kuptohen keto, atehere besimtari do ta shohe se pyetje te tilla nuk kane vend, por do t’i kerkoje falje Allahut per çuarjen ne mendje te tyre, dhe do te falenderoje Allahun nate e dite qe e ka udhezuar ne Islam, si dhe do t’i lutet Allahun nate e dite qe t’a beje te qendrueshem ne Islam, ta forcoje ne te dhe t’i jape sukses ne arritjen e kenaqesise se Allahut, duke kryer ato qe do Allahu dhe duke ju larguar atyre qe Allahu i urren dhe i ndalon. Do t’i lutet Allahut qe ta shpetoje nga denimi i Tij dhe qe ta fuse ne xhenet me miresine dhe bujarine e Tij, sepse vetem Allahu e ka ne dore suksesin dhe vepron me krijesat e Tij si te doje, me drejtesine, urtesine dhe dijen e Tij absolute.

Lusim Allahun te na jape sukses per arritjen e kenaqesise se Tij, sepse suksesi eshte vetem ne dore te Allahut, dhe paqja e bekimet e Allahut qofshin mbi pejgamberin tone, familjen, shoket dhe te gjithe ata qe ndjekin rrugen e tij deri ne diten e Kiametit!

(PYETJA NR. 28) FLAMUR / DARDAN

Message: selam alejkum vllezer deshta me ba nje pyetja per nje tem qe sun po gjej pergjegjje pytja asht: psh ne qoft se e shef nje anderr dhe ndodhin sene ne at anderr si dhe te njejtat sene ndodhin edhe ne jet te perditshme apo ne qoft se je tu nejt si dhe te vjen nje mendim mendon diq psh duke shku dikun apo duke u taku me nje vella duke fol me at vlla ndonje tem dhe mas 2-3 dite te ndodh takohesh me ta ne te njejtin vend dhe flet per te njejten tem sikurse ne at mendim Banma hallall vllezer All-llahu ju shperbleft.

PËRGJIGJE / 29-8-2008

Mundesia me e madhe eshte qe kjo gje, dmth qe te shohesh ne jeten e perditshme diçka qe te duket sikur e ke pare apo e ke bere edhe me pare, kjo ndodh nga nje enderr qe mund te kesh pare kohe me pare, dhe qe e kujton ose e ke harruar, por te kujtohet ne ato çaste. Bota e enderrave dhe e shpirtit eshte diçka misterioze dhe nje nga shenjat e medha te Allahut qe u ka dhene njerezve per te krahasuar dhe per te kuptuar pak a shume vdekjen dhe ringjalljen. Ne keto gjera ka vertete argumente per ata qe mendojne dhe meditojne ne krijimin e Allahut, duke filluar qe ne veten e tyre, prandaj meditoni dhe mendoni ne shenjat e Allahut, ne qiell e ne toke, si dhe ne veten tuaj, sepse kjo gje ju rrit besimin dhe ju afron me shume tek Allahu i Madheruar. Allahu eshte Ai i Cili jep sukses, dhe paqja e bekimet e Allahut qofshin mbi pejgamberin tone, familjen, shoket dhe te gjithe ata qe ndjekin rrugen e tij deri ne diten e Kiametit!

(PYETJA NR. 27) ZEJD / PEQIN – SHQIPËRI

Message: selam alejkum vlla, desha te di dicka rreth imanit, cfare beson ehli syneti rreth imanit, dhe ku dallojne me murxhiat? veprat e plotesojne besimin apo jane pjese e tyre? A jane veprat domosdoshmeri per <korrektesine> e besimit?

PËRGJIGJE / 26-8-2008

Pasuesit e Sunetit dhe xhematit besojne se Imani eshte fjale dhe veper, shtohet dhe pakesohet, shtohet me bindje ndaj Allahut dhe pakesohet me thyerje te urdhrave apo shkelje te ndalesave te Allahut.

Kurse murxhiat thone: “Imani eshte vetem besim me zemer, as nuk shtohet dhe as nuk pakesohet, dhe veprat nuk ndikojne ne besim dhe as nuk jane pjese perberese e tij. Besimi i te gjitha krijesave eshte ne grade te njejte: besimi i Xhibrilit e Mikailit eshte njesoj si besimi i me te prishurit prej njerezve, perderisa pohon ekzistencen e Allahut.” A ka te pavertete dhe humbje me te madhe se kjo, e cila kundershton tekstet e Kuranit dhe te Sunetit si dhe logjiken e shendoshe e te natyrshme?!

Pra, dallimi mes ehli sunetit dhe murxhiave eshte i qarte. Ehli suneti thone se veprat jane nga besimi dhe pjese perberese e besimit, por megjithate, ata nuk thone se nje musliman qe vepron gjynahe te medha del nga besimi dhe nga Islami, por thone se atij i eshte ulur besimi ne gradat me te fundit te tij, perveç nese ai e quan te lejuar gjynahen qe ben, ne kete rast ka dale nga Islami edhe nese ai gjynah eshte i vogel.

Nese jane te qarta keto, atehere ne qendrojme ketu ka kane qendruar selefet ne sqarimin e Imanit dhe perkufizimin e tij, pa u futur ne perdorime fjalesh e kuptimesh te tjera, te cilat nuk jane perdorur nga selefet dhe kane domethenie te shumekuptimshme apo qe kuptohen me kuptime te ndryshme nga degjuesi apo lexuesi i tyre, dhe keshtu ndodhin peshtjellime.

Lexo me shume ne lidhje me fjalen e Ehli sunetit dhe xhematit ne lidhje me Imanin, ketu.

(PYETJA NR. 26) ANONIM / GREQI

Message: desha e pyes ne lidhje me engjejt Marut dhe Harut rreth magjise, kam lexuar ne tefsirin e ibn kethirit por prap se kam kuptuar. Ne Kur’an dhe ne disa vende te tjera perkthehet qe magjine e sollen engjejt, si perkthehen ajetet e sures bekare qe flet rreth kesaj ngjarje. desha nje shpjegim te hollesishem.

PËRGJIGJE / 26-8-2008

Allahu i Madheruar, ne suren El Bekare, ajeti 172, thote:

Dhe ndoqën atë që thoshin[1] shejtanët në kohën e sundimit të Sulejmanit. Dhe nuk mohoi Sulejmani[2], por ishin shejtanët ata që mohuan; u mësonin njerëzve magjinë dhe atë që iu zbrit në Babil[3] dy engjëjve, Harutit dhe Marutit. Por ata të dy[4] nuk mësonin askënd pa u thënë: “Ne jemi vetëm sprovë, ndaj mos bëj mohim (mosbesim)!” Megjithëkëtë[5], ata mësonin prej këtyre të dyve gjëra me të cilat ndanin burrin nga gruaja, por nuk mund të dëmtonin me të (magjinë) askënd, veçse me lejen (dijeninë) e Allahut[6]. Ata (njerëzit) mësonin diçka që i dëmtonte dhe nuk u bënte dobi, madje e dinin mirë se ai i cili e bleu atë[7] (magjinë), nuk do të ketë pjesë[8] në botën tjetër. Nuk ka më të keqe se ajo për të cilën e shitën vetveten, veç sikur ta dinin[9]!

Pra, kuptimi eshte i qarte: ata qe ua mesonin magjine njerezve ne kohen e Sulejmanit ishin shejtanet, dhe dy engjejt qe zbriten ne Babil (vend ne Irak) sollen gjithashtu nje lloj magjie tjeter nga ajo qe kishin shejtanet, ose te njejte me te, si sprove per njerezit, duke i paralajmeruar ata dhe duke bere me dije se magjia nuk mund te demtoje askend veçse me lejen dhe vullnetin e Allahut; nese Allahu kerkon te sprovoje dikend apo ta ndeshkoje per veprat e tij dhe per t’i dhene mesim, e Allahu eshte i Gjithedijshem e i Urte, atehere lejon qe shkaqet te japin rezultatet e tyre dhe e lejon magjine ta zere personin qe i behet, dhe asgje nuk del nga vullneti dhe kontrolli i Allahut te Madheruar. Nese dikush habitet se si ka mundesi qe Allahu te zbrese magjine dhe t’ja mesoje ate shejtanit e ky njerezve, le te habitet me pare se si Allahu ka krijuar shejtanin! Pra, Allahu krijon dhe vepron ç’te doje me Vullnetin dhe Urtesine e Tij absolute.

Lusim Allahun te na ruaje nga magjia dhe nga çdo e keqe, dhe te na udhezoje ne adhurimin e Tij sa me te plote e te sinqerte! Allahu eshte Ai i Cili jep sukses, dhe paqja e bekimet e Allahut qofshin mbi pejgamberin tone, familjen, shoket dhe te gjithe ata qe ndjekin rrugen e tij deri ne diten e Kiametit!

[1] Që flisnin, tregonin, transmetonin, ndiqnin dhe mësonin prej magjisë. Taberiu transmeton nga Ibën Abasi (Allahu qoftë i kënaqur me të!) se ky ka thënë: “Në kohën kur Sulejani u sprovua, shejtanët shkuan dhe shkruajtën libra me përmbajtje magjie dhe mosbesimi, -i vulosën me vulën e Sulejmanit të cilën mundën me e marrë tinësisht- pastaj i groposën nën karrigen e Sulejmanit. Më pas (pas vdekjes së Sulejmanit), i nxorën ato dhe ua lexonin njerëzve.” Kur njerëzit i dëgjuan ato, e fajësuan Sulejmanin dhe thanë që ai ka qenë mohues. Kështu mbeti çështja e Sulejmanit (alejhi selam) deri sa Allahu dërgoi të Dërguarin e Tij, Muhamedin (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të!) dhe e pastroi Sulejmanin nga shpifja dhe padrejtësia që i ishte bërë, kur zbriti ajetin “Dhe ndoqën atë që thoshin shejtanët në kohën e Sulejmanit … [Taberiu].

[2] Çifutët, ndjekës të asaj që thoshin shejtanët prej magjisë dhe mosbesimit pretendonin se ishte Sulejmani ai i cili mohoi dhe bëri kufër, duke thënë se këto libra magjie ishin nga dija dhe transmetimi i tij dhe se ai i kishte nën sundim ata njerëz, xhinë e krijesa të tjera të Allahut si rezultat i magjisë. Dhe kështu e bënë veten të mirë para njerëzve injorantë dhe të paditur me atë që thuhej në Teurat, duke lejuar atë që Allahu e kishte ndaluar prej magjisë, pastaj justifikoheshin duke ja atribuar këtë gjë Sulejmanit (alejhi selam), pejgamberit të Allahut, i cili ishte njeri si edhe ata. Ata e mohuan që ai të kishte qenë pejgamber, dhe thanë se ka qenë magjistar. Atëherë Allahu e pastroi Sulejmanin, të birin e Daudit (Paqja e Allahut qoftë mbi të dy ata!) nga magjia dhe mosbesimi. [Taberiu].

[3] Emër vendi; mund të jetë për qëllim Babil në Irak ose Babilonia.

[4] Këta dy engjëj ishin dërguar sprovë për njerëzit, ashtu si edhe shejtani është sprovë për njeriun, ashtu si edhe e mira dhe e keqja janë sprovë për njeriun në këtë botë, dhe kështu që nuk i lejohet kujt të arsyetohet me këtë fakt për të bërë të lejuar mësimin e magjisë dhe praktikimin e saj. Madje edhe vetë vazhdimi i ajetit e sqaron këtë nga vetë fjala e atyre dy engjëjve.

[5] Njerëzit e refuzonin paralajmërimin e tyre dhe kështu, mësonin gjëra me të cilat ndanin burrin nga gruaja…

[6] Magjistarët nuk mund t’i bëjnë dëm askujt veçse me lejen dhe dijeninë e Allahut; vetëm nëse Allahu e ka caktuar që ajo magji do t’i bëjë dëm dikujt, asgjë nuk del nga mbikqyrja e Allahut dhe Vullneti i Tij.

[7] Magjinë duke shitur dhe hedhur Librin e Allahut. Janë për qëllim çifutët që e bënë këtë gjë, dijetarët dhe rabinët çifutë, qoftë në kohën e Musait (alejhi selam) kur zbriti Teurati, apo në kohën e pejgamberit Muhamed (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të!).

[8] Nuk do të ketë pjesë dhe as shpërblim me të mira në xhenet, por pjesa dhe shpërblimi i tij do të jetë e keqja dhe zjarri.

[9] Përfundimin e tyre të keq, dënimin e rëndë për veprën e tyre.

(PYETJA NR. 25) MESUD / PRISHTINË

Message: Selam alejkum vlla. Une e kom nje pyetje kisha dasht me ju pergjigje qofse kishe mujt. E kam lexu nje fatwa qe e ka jep sheikh Ibn Uthajmini se Dielli sillet rreth tokes, ndersa shkenca e thot te kunderten a eshte e vertet fetwaja e sheihkhut pasi ai eshte bazu ne Kuran edhe Hadith.

PËRGJIGJE / 13-7-2008

Eshte e vertete se shejh Iben Uthejmin (Allahu e meshirofte!) thote se eshte dielli ai qe sillet rreth tokes dhe nderrimi i nates dhe i dites ndodh me rrotullimin e diellit rreth tokes dhe jo e kunderta. Shejhu thote se kjo gje kuptohet nga domethenia e drejtperdrejte e teksteve nga Kurani dhe Suneti ku permendet kjo gje, siç thuhet ne Fjalen e Allahut per Ibrahimin i cili i tha polemizuesit te tij: “Allahu e sjell diellin nga lindja, sille ti nga perendimi!” [El Bekare, 258] Po keshtu ne Fjalen e Allahut: Ti (o Muhamed) do ta kishe parë Diellin kur lindte, se si anohej nga e djathta e shpellës së tyre dhe, kur perëndonte, ata i linte në anën e majtë, ndërkohë që ata gjendeshin në mesin e saj.” [El Kehf, 17]. Pra, ne keto ajete dhe ne te tjera, thuhet se eshte dielli ai qe leviz. Megjithate, shejh Iben Uthejmin nuk e mohon se edhe toka leviz, por thote se kjo gje nuk permendet ne menyre te drejtperdrejte ne ndonje tekst hyjnor. Kete mendim te shejhut e gjen ne librin “Mexhmuu Fetava ue Rasail Iben Uthejmin”, Fetvaja nr. 24, 25.

Ky eshte mendimi i shejh Iben Uthejmit dhe perfundimi qe ai nxjerr nga kuptimi i ajeteve dhe haditheve qe flasin ne lidhje me diellin dhe token, por sigurisht qe shejhu eshte njeri dhe mund te gaboje, por gabimi i tij eshte i falur nga Allahu, sepse ai eshte perpjekur per te verteten dhe shperblehet per perpjekjen e tij edhe nese nuk ia qellon te vertetes.

Ne mendojme se rrotullimi i tokes rreth diellit dhe i vete diellit ne sistemin diellor eshte e vertete shkencore, te cilen Kurani nuk e mohon, por thote: “As Dielli nuk mund ta arrijë Hënën e as nata nuk mund t’ia kalojë ditës; të gjitha lundrojnë në orbitat e veta.” [Jasin, 40]. Pra, qe te gjitha levizin, dielli, hena, toka, yjet. Ky eshte krijimi i Allahut, per te cilin ne duhet te meditojme dhe te madherojme Krijuesin e çdo gjeje ne menyren me te persosur.

Allahu eshte i Gjithedijshmi, dhe Ai jep sukses. Paqja e bekimet e Allahut qofshin mbi pejgamberin tone, familjen, shoket dhe te gjithe ata qe ndjekin rrugen e tij deri ne diten e Kiametit!

(PYETJA NR. 24) ANONIM / KOSOVË

Message: Selam Alejkum!
A permendet “Trekendeshi i Bermudes” ne Kur’an dhe nese po cka thuhet aty per te??

PËRGJIGJE / 28-6-2008

Ne lidhje me kete pyetje, nje moter nga Gjermania, Allahu ia shperblefte me te mira, na ka derguar nje pergjigje e cila mendojme se mund te jete sakte dhe e vertete ne lidhje me “Trekendeshin (e famshem) te Bermudes”, aq te perfolur para disa vitesh, per te cilin ne nuk u habitem shume, pasi qe ai mund te kishte lidhje me hadithin e nxjerre nga Muslimi, ku Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) thote: “Iblisi e vendos fronin e tij mbi uje dhe pastaj dergon ekspeditat e tij (shejtanet qe e ndjekin ate) dhe me afer tij prej tyre eshte ai qe ben me shume trazira e fitne…” Pra, ky hadith e komenton kete ngjarje, nese ajo eshte e vertete dhe jo politike e shteteve te medha, por te verteten e kesaj e di vetem Allahu dhe kjo nuk luan ndonje rol ne besimin tone dhe as ka ndonje dobi prej saj, keshtu qe nuk duhet te preokupohemi me te. Me poshte po sjellim mesazhine motres qe permendem ne fillim:
Message: Selamun alejkum. Dashta te nderlidhem me pyetsin qe pyeti lidhur me “trekendeshin bermude”. Ka qene para disa muajve nje program ne gjermani lidhur me kete tem mos gaboja tek prog. “prosieben,galilo”, ata kane bere disa sqarime lidhur me kete teme kur ne luften e dyte boterore kan humbur tre aeroplan dhe kan then qe kan hyr ne kete trekendsh. Sipas gjurmeve te gjetura tani kjo ka qen nje propagand amerikane per te fshehur gabimet te udherave ushtarake te cilet gjate japjes se informateve ne linje dmth me pilotet ka humbur kontakti nga koha e keqe dhe kan qen disa ishuj te ngjajshem keshtu qe at kan shkuar ne drejtim tjeter dhe dihet kan humbur ne orientimin e tyre ne det dhe paspak kohe kane rene ne det. Ajroplanet me vone jan gjetur por ushtria amerikane nuk ka ber me dije per te mos humbur autoritetin keshtu qe kan dhen propaganden lidhur egzistimin e ketij trekendeshi. Supozohet qe ka ne deti ky trekendesh ne forme mjegulle,por prap sipas sdudime nuk kan hasur gje veqse jan ne hulumtime lidhur me terheqjen e gravitetit te tokes dhe te fushes magnetike ne nje pike te tokes qe e perfshijn edhe nje pjes te detit dhe te qiellit dmth aty ne kete zon ku udhetojn me anije dhe me ajeroplan mund te ndodh edhe fundozja e anies dhe rezimi i aeroplanit. Ketu jan dy supozime dmth graviteti i tokes dhe supozimi i dyte qe ne nje pjese te detrave ka dhe disa lirime te gazrave qe bejne fluska te medhenj gjate lirimit te tyre dhe pastaj behen dallga te detit dhe keto po bejn permbysje te anive.Dmth sipas shkencetarve nuk egziston ky lloi i bermudes qe zhduken gjerat, por jane kushtet atmosferike qe Allahu i ka len ne disa vende te ndryshme. [Mbaroi mesazhi]

Ndersa pyetja se a flitet per te ne Kuran, eshte pak pyetje vulgare, sepse se pari ky emer “Trekendeshi i Bermudes”, eshte nje emer i vendosur se fundmi nga njerezit, per arsyen se ky vend gjendet prane ishujve Bermuda dhe ka formen e trekendeshit, sipas tyre, dhe prej kesaj ka marre edhe emrin. Por siç e thame ne fillim, ajo qe eshte permendur ne hadith eshte se Iblisi (djalli) e vendos fronin e tij mbi uje dhe urdheron shejtante e tij per pune te keqia, por ne nuk e dime kete vend dhe as nese ai eshte nje vend i vetem apo disa vende te ndryshme neper oqeane e dete te ndryshme. Por, siç e thame, preokupimi me keto gjera eshte pa fryte, ndersa ne e lusim Allahun te na jape dije te dobishme dhe te na beje dobi me dijen qe na jep! Allahu e ka ne Dore suksesin, dhe paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi pejgamberin tone, Muhamedin, familjen dhe shoket e tij!

(PYETJA NR. 23) KUJTIM / KOSOVË: / 24-6-2008

Message: selam alejkum. Hadithi qe ka thene Pejgamberi alejhiselam se kush i afrohet ALlahut nje arshin Allahu i afrohet nje kraroh, apo kush i shkon ALlahut ngadal Allahu i shkon atij shpejyt,e pyetja si ka mundesi me na afrue Allahu neve dhe qysh.

PËRGJIGJE / 1-7-2008

Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) ka thene: “Allahu i Madheruar thote: “Une jam ashtu si me mendon robi Im dhe Une jam me te kur ai me permend Mua. Nese ai me permend ne veten e tij, une e permend ne Veten Time, dhe nese me permend ne nje tubim, Une e permend ate ne tubim me te mire se ai. Nese ai me afrohet Mua nje pellembe, Une i afrohem atij nje krah, dhe nese me afrohet nje krah, Une i afrohem atij nje pash, dhe nese vjen drejt Meje duke ecur, Une shkoj tek Ai duke vrapuar.” [Buhariu dhe Muslimi]. Nga ky hadith kuptohen dy gjera kryesore: E para: Allahu eshte i Meshirshem dhe Bamires me njerezit, dhe Ai do qe ata te udhezohen dhe udhezimi i tyre e gezon Allahun, ndaj kur ndonje prej roberve te Allahut vepron nje veper te mire sado te vogel, me qellim qe te afrohet tek Allahu, Allahu i mundeson atij veprimin e veprave te tjera te mira dhe i jep shperblim shume me te madh se ai qe meriton, nga Meshira dhe bujaria e Tij, te Madherishmit. E dyta: Prej atributeve te Allahut eshte se Ai ecen dhe vrapon ashtu si i pershtatet Madheshtise se Tij, pa i ngjasuar ecjes dhe vrapimit te krijesave. Kjo eshte bindja e pasuesve te sunetit dhe te xhematit ne lidhje me atributet e Allahut te Madheruar: qe te besojne ate qe thuhet ne hadithe ashtu si ka ardhur, dhe se forma apo menyra e atyre cilesive nuk dihet veçse nga Allahu i Madheruar, pa i ngjasuar asaj te krijesave, i Lartesuar dhe i Paster eshte Allahu nga kjo gje. Ne fetvane nr. 6932, te Komisionit te perhershem te fetvave ne Saudi, thuhet: “Pyetje: A ekziston cilesia e te vrapuarit per Allahun?” Pergjigje: “Po, cilesia e te vrapuarit ekziston ashtu si ka ardhur ne hadithin kudsij, ashtu si i pershtatet Allahut te Madheruar: “Nese ai me afrohet Mua nje pellembe, Une i afrohem atij nje krah, dhe nese me afrohet nje krah, Une i afrohem atij nje pash, dhe nese vjen drejt Meje duke ecur, Une shkoj tek Ai duke vrapuar.” [Buhariu dhe Muslimi]. Allahu eshte Ai i cili jep sukses! Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi pejgamberin tone, Muhamedin, familjen dhe shoket e tij!

(PYETJA NR. 22) SALAHUDIN / SHQIPËRI

Message: eselemualejkum Kam nje pyetje ne lidhje me familjen. Babai im me ka vdekur ka koh 10 vjet ateher unë nuk e kam pas pranue Fen Islame me cfar mbaj mend babi Allahun e ka besue si Zot mirpo ka pas probleme me besim ne jeten e Ahiretit si shum te tjere ndofta edhe une derisa deshi Allahu elhamdulilah me udhezoi me cafar di une nuk ja ka çue kush argumentin te pakten sikur i therrasim ne sot familjet tona ne Teuhid, bile dervishet i ka pas bezdi ne mos u gabofsha? Nga femijet e tij jemi 5, 4 falemi edhe agjerojme pervec njerit edhe nena ime, mirpo babi ka pas nje vdekje tragjike e ka pas pi alkolin shum sa Allahu ja mori shpirtin ne gjendje nga i dehur pesoi insult e goditi paraliz ne gjysmen e trupit dhe vdiq pa goje. A me lejohet mua apo antareve te familjes te bejme dua per te qe Allahu tia fal gjynahet? Allahu te shperblefte.

PËRGJIGJE / 1-7-2008

Muslimani eshte urdheruar qe te beje lutje per muslimanet e vdekur prej te afermve te tij e me gjere, por ai eshte ndaluar qe te lutet per ate qe ka vdekur jomusliman, qofte edhe babai apo nena e tij, sepse Allahu thote: “Nuk i takon të Dërguarit dhe as besimtarëve që të kërkojnë falje për idhujtarët, qofshin këta edhe të afërmit e tyre, pasi u është bërë e qartë se ata janë banorë të Xhehenemit.” [Et Teube, 113]. Por, perderisa nje gje e tille nuk eshte e qarte, d.m.th. perderisa çeshtja e babait tuaj nuk eshte e qarte nese ai ka vdekur musliman apo jo, por duke qene se ne origjine ka qene musliman, edhe pse ka bere gjynahe te medha, siç eshte pirja e alkoolit dhe vazhdueshmeria ne te, gje e cila ka çuar ne demtimin e vetes se tij, por gjynahet e medha nuk te nxjerrin nga Islami nese je ne te, dhe çeshtja e personit te tille eshte ne Dore te Allahut, nese do e fal dhe nese do e denon. Pra, mendojme se perderisa babai juaj ka besuar ne Zot dhe se Islami eshte feja e Allahut, dhe se Muhamedi eshte i Derguari i Allahut, por ka pasur dyshime ne shtyllat e imanit, gje e cila eshte kufer, per te cilat ai mund te kete justifikim sepse nuk i ka ardhur dija apo thirrja e vertete, ne kete rast lejohet lutja per te qe Allahu t’a fale apo t’ia lehtesoje denimin, e Allahu e di me mire! Allahu eshte Ai i cili jep sukses! Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi pejgamberin tone, Muhamedin, familjen dhe shoket e tij!

(PYETJA NR. 21) MUSLIMANE / GJERMANI

Message: Selamun alejkum vella musliman, gjithmon e kam ne mendje kete pyetje por askund nuk mundem te gjej pergjigje, e kam pyetur edhe disa me te dishem se une por edhe ata nuk kan dit t’me pergjigjen, pyetja eshte keshtu: Si eshte puna e kesaj besimtares qe fal namaz dmth eshte banore e Xhennetit, kurse burri i saj per shkak te mos faljes dhe gjynaheve te tjera eshte banor i xhehnemit. dmth pyeja eshe se kjo besimtare a e pret burrin e saj deri sa te del nga xhehnnemi (pasi eshte thenje e All-llahut qe besimtaret qe kan pasur besim te paster ndaj Allahut sa kokra e grurit dhe qe nuk i bejn Allahut shirk do te vendosen perseri ne xhennet, dmth pastaj behen perseri bashk? Ndoshta e komplikova pak duke u shkepur ne pershkrim por shpresoj qe pyetja eshte e qarte. Allahu ju shperbleft u befshit prej atyre bonoerve Te xhennetit pa dhen llogari !!!

 1. A eshte pa tjeter kunorizimi tek ne muslimanet me u be me Hoxh? Me than mua qe ta bej sa me shpejt kunorizimin se nuk me vlen qe e kam bere ne komun qe nuk ka qen Hoxha. Une e kam ndegju nje intervist te imam Albanit (All-llahu qoft i kenaqur me te), aty me sa e kam kuptuar duhet te jet prinderit e tyre pa tjeter dmth baba, nese nuk ka bab ateher vellau. A ka mundesi nje sqarim lidhur me kunorizimin.
 2. E kam edhe kete pyetje: meqense ketu ne gjermani po hyjm vone ne namaz te jacis ashtu kah ora 24.14 (sipas takvimit), e pastaj koha e namazit te sabahut po eshte me se vonti pak para 5 te mengjesit, dhe une ndonjeher nga lodhja me femijun tim foshnje gjate nates nuk po e ndegjoi alarmin ose po ndali pa vetdie, keshtu qe po du me hek dyshimin qe e kam, a mundem te fali sabahun ateher ne ate moment kur sgjohem, se kam ndegjuar kur te lind dielli me nuk ben te falish namazin se pabesimtaret i bijn ne sexhde diellit. E kam lexuar nje pergjigje te ngjajshme por shejtani po me jep ende dyshim keshtu qe dashta veq nje pergjigje te shkurt qe ta heki dyshimin. Me ben hallall per shum pyetje por pasi po jetoi ne gjermani nuk kam tjeter ku te mar pergjigje te sakta. Por me gjithate Allahu te shperbleft per mundin e juaj.
PËRGJIGJE / 28-6-2008
 1. Besimtari duhet te preokupohet me shume me punet dhe veprat qe te çojne ne xhenet, se sa me gjera qe jane te fshehta dhe nuk dihen plotesisht ne lidhje me vete xhenetin. Ajo qe dihet eshte se xheneti eshte vendbanimi i besimtareve te cilet e mbyllin me sukses jeten ne dynja dhe atje do te kene te gjitha te mirat, prej te cilave jane edhe bashkeshortet e tyre qe kane pasur ne dynja, nese kane qene besimtare dhe nese jo, me bashkeshorte te tjere, me te mire se ata. Ne disa hadithe permendet se grate e xhenetit i presin burrat e tyre me mallengjim dhe me padurim, por ketu mund te jete per qellim grate e xhenetit prej hyrive, megjithese nuk ndalon qe te jene edhe grate e tyre te cilat i kane pasur ne dynja, dhe me te cilat do te vazhdojne jeten e perjetshme. Dija e hollesishme per kete eshte tek Allahu dhe do te mesohet ne boten tjeter, lusim Allahun te na beje prej banoreve te xheneteve te larta!
 2. Nuk eshte kusht qe kurorezimi te behet me hoxhe dhe as ne xhami, por kusht eshte qe te jete prezent kujdestari i vajzes dhe dy deshmitare. Te tjerat jane formalitete, te cilat zakonisht behen ne vendet ku muslimanet jane pakice dhe kur prinderit e vajzes nuk jane muslimane; ne kete rast kujdestar per te mund te quhet kryetari i komunitetit musliman ne ate vend, ose nje i emeruar nga ai per keto çeshtje. Nuk ka problem regjistrimi i marteses ne gjendjen civile, madje diçka e tille eshte e domosdoshme sot per arsye civile qe dihen.
 3. Kur muslimanit i ka kaluar koha e nje namazi apo afron te kaloje koha e tij, per shkak gjumi apo harrese, a diçka tjeter, ai menjehere duhet te filloje faljen e atij namazi pa veshtruar fare te dielli nese eshte duke lindur apo duke perenduar, sepse ndalesa qe eshte bere nga te falurit ne keto kohe, nuk eshte ndalese e pavarur por ndalese per shkak te diçkaje tjeter: nga frika e te ngjasimit me adhuruesit e diellit apo edhe me adhurimin e diellit, d.m.th. nga frika e shirkut. Por kjo ndalese eshte vetem per namazet nafile ne keto kohe, ndersa kur ke per te falur namaz farz apo namaz me sebep, siç jane dy rekaten e pershendetjes se xhamise, per keto namaze nuk ka ndalese qe te falen ne kohet e ndaluara per namaz nafile, por urdheri eshte qe ato te falen menjehere. Allahu eshte Ai i cili jep sukses! Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi pejgamberin tone, Muhamedin, familjen dhe shoket e tij!

(PYETJA NR. 20) ERI / TIRANË

Message: E selamu alejkum , kam lexuar disa libra rreth akides, dhe kam hasur ne nje ceshtje, thote: kursia eshte vendi ku Allahu vendos kembet. A ka hadith qe e sqaron kete ceshtje? Allahu te dhente dije te dobishme.

PËRGJIGJE / 25-6-2008

Ka ardhur nje transmetim i sakte nga Iben Abasi, se ai ka thene: “El Kursij eshte vendi i vendosjes se Kembeve, ndersa madhesine e Arshit askush nuk mund ta percaktoje.” [Shejh Albani e ka konsideruar sahih meukuf te Iben Abasi, ne librin “Muhtesar el Uluu” te Dhehebiut]. Pra, kjo eshte fjale e Iben Abasit (radiallahu anhu) dhe komentim i tij, por per gjera te tilla qe kane te bejne me te fshehten, nuk mund te flitet sipas mendjes dhe mundet qe Iben Abasi ta kete degjuar ate nga Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem). Ne e besojme keshtu si ka ardhur dhe nuk futemi me tej per komentimin apo interpretimin e kesaj, as nuk themi si e qysh, por e marrim ashtu si ka ardhur, sepse çfare do qe te themi, kjo eshte çeshtje e fshehte dhe ne nuk kemi rruge per njohjen e saj veçse shpalljen, ndersa vertetimin e saj do e mesojme ne diten e Gjykimit. Allahu eshte Ai i cili jep sukses! Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi pejgamberin tone, Muhamedin, familjen dhe shoket e tij!

(PYETJA NR. 19) ENES / KOSOVË

Message: selam alejkum ,,,e kam lexuar nje hadith qe kaderin nuk ka mundesi me e ndrushue asgje perveq DUAS LUTJES sa eshte ky hadih i vertet dhe nese po si eshte kjo ,,,pak komentim ma shume.

PËRGJIGJE/ 20-6-2008

Hadithi ne fjale eshte i mire – hasen. Ate e ka nxjerre Tirmidhiu 2139, nga Selman el Farisi, se Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) ka thene: “Nuk e kthen caktimin veçse lutja…” Caktimi qe permendet ne hadith eshte per qellim ajo qe do te ndodhte nese nuk do te behej lutja; kur njeriu, duke u nisur nga shkaqet dhe rrethanat aktuale mendon se do ta gjeje diçka e keqe dhe i lutet Allahut t’ia largoje ate, Allahu ia largon atij dhe keshtu, vete ai qe ben lutjen beson se Allahu i ka larguar diçka te keqe qe mund ta kapte nese nuk do t’i lutej Allahut qe ta ruante prej saj. Caktimi i Allahut eshte diçka e fshehte te cilen njeriu nuk e di dhe nuk e meson veçse pasi te ndodhe, ndaj ai eshte i lire te veproje dhe te zgjedhe dhe jo i detyruar nga caktimi, siç pretendojne disa te humbur, pasi qe askush nuk e di se çfare eshte caktuar per te, prandaj ai duhet te veproje dhe t’i beje lutje Allahut, sepse siç ka ardhur ne hadithin e transmetuar Imran iben Husajn: Dikush pyeti Pejgamberin (salallahu alejhi ue selem): “O i Derguari i Allahut! A dihet tashme se kush jane banoret e xhenetit dhe kush jane ata te zjarrit?” Ai tha: “Po”. Pyetesi tha: “Atehere perse punojne ata qe punojne?” Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) iu pergjigj: “Secilit i lehtesohet (mundesohet) te veproje per ate qe eshte krijuar (xhenetliu per xhenetin dhe xhehenemliu per xhehenemin).” [Sahih. Ebu Daudi 4709] Me kete kuptim eshte percjelle edhe nga Umeri (radiallahu anhu), siç e transmeton Tirmidhiu 3111.

Dijetaret thone se paracaktimi i Allahut perfshin kater gjera apo kater shkalle:

 1. Pohimin se Allahu i Madheruar di gjithçka qe ne ezel (pafillimesi) dhe deri ne pafundesi.
 2. Allahu ka shkruar gjithçka te madhe e te vogel ne librin e quajtur “El Leuhul Mahfudh”, i cili eshte tek Ai.
 3. Allahu i Madheruar vepron me Vullnetin dhe Deshiren e Tij te plote dhe te ekzekutueshme, te cilen nuk e kthen asgje. (Prej ketu, duhet te jete e qarte se duaja nuk kthen ate caktim te Allahut te cilin e ka shkruar qe para se te krijoje gjithesine, por ajo pengon te ndodhe diçka, shkaqet paraprake te se ciles kane ndodhur dhe ka mbetur rezultati i tyre, i cili eshte e keqja qe rrjedh nga ato shkaqe, por lutja e ndalon kete caktim, d.m.th. ndalon ndodhjen e rezultatit edhe pse shkaqet e tij te zakonshme jane plotesuar, por kjo lutje ka qene e caktuar nga Allahu qe do te behet nga personi ne fjale dhe ai duhet te falenderoje Allahun per kete dhe per çdo gje.)
 4. Allahu i Madheruar ka krijuar çdo gje qe ekziston dhe Ai eshte i Plotfuqishem per gjithçka.

Keto i gjen te shpjeguara hollesisht ne librin “Sherhu el Akideti el Uasitije”, te shejh Iben Uthejminit, ose te shejh Feuzanit, etj. Allahu eshte Ai i cili jep sukses. Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi pejgamberin tone, Muhamedin, familjen dhe shoket e tij!

(PYETJA NR. 18) MUSLIMANJA / GJERMANI

Message: Selam alejkum Hoxh i kam keto pyetje.
1. A ka mundesi t’me tregon lidhur me femijet qe vdesin si jane ne ate bote dhe pasi vendosemi ne xhenet (inshaAllah) ne qfare moshe do te jen ata femij, dhe ne nje hadith thuhet qe kur eshte ngrit Muhammedi s.a.v.s ne qiell e ka pare nje njeri te rrethuar me femij dhe kur e pyet Xhibrilin se kush eshte?, ai i thote qe eshte pejgamberi Ibrahim, dmth kam deshir t’me sqaron pse pikerishte ky pejgamber eshte i vequar me kete dukuri athua i ka dasht shum femijt ne kete bote?
2. Kam ndegjuar qe per personat me aftesi te kufizuar nuk i shkruan lapsi dhe hyjne ne Xhennet pa dhen llogari, si pershkruhen ne boten tjeter, a jan si te gjith banoret e Xhennetit?
3. Hyrit pershkruen shum te bukura,,, por nese vdes nje besimtare e devotshme, a eshte kjo me e bukur se Hyrit.

PËRGJIGJE / 20-6-2008
 1. Femijet e muslimaneve do te jene ne xhenet, ndersa ata te mosbesimtareve jane ne dijen e Allahut, i Cili e di se si do te beheshin nese do te kishin jetuar deri ne moshen madhore, do te besonin apo jo. Sa per moshen e tyre ne xhenet, nuk ka ndonje argument. Ndersa ka ardhur hadith i sakte ku Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) thote: “Femijet e muslimaneve do te jene ne nje koder, ne xhenet, nen kujdestarine e Ibrahimit dhe te Sares, deri sa t’ua dorezojne prinderve te tyre ne diten e Kiametit.” [Es Sahiha 1467. E ka nxjerre Ebu Nuajm, Iben Asakir, Ed Dejlemi]. Kjo gje eshte prej virtyteve te Ibrahimit (alejhi selam), siç eshte edhe fakti se ai do te ringjallet i veshur me rroba ne diten e ringjalljes, ndryshe nga njerezit e tjere. Mund te jete edhe fakti se ai i donte femijet dhe se u sprovua me therrjen e djalit te vetem, Ismailit (alejhi selam).
 2. Ata njerez te cilet kane vdekur dhe nuk kane logjikuar (kane qene me te meta mendore), shihet: nese semundja e tyre eshte e lindur, dhe ata jane prej femijeve te muslimaneve, ata futen me femijet e muslimaneve, ose ne diten e Kiametit, Allahu u jep mendje dhe i sprovon. E nese ata e kane arritur moshen madhore duke qene me logjike te plote, pastaj jane semure, ne kete rast jepet gjykimi sipas asaj qe kane qene deri sa kane pasur logjike. E gjitha kjo, sepse Allahu nuk merr ne llogari vetem per ato gjera te cilat njeriu i vepron me zgjedhjen dhe vetedijen e tij, dhe jo ato qe i ben pa vetedije, e Allahu nuk i ben padrejtesi askujt. Çdo njeri qe hyn ne xhenet, do te jete me mendje te plote dhe i vetedijshem, por dihet se gradet e banoreve te xhenetit ndryshojne nga njera-tjetra ne varesi te punes dhe besimit qe ka pasur çdo musliman ne dynja, e Allahu meshiron me meshiren e Tij ke te doje. Lusim Allahun te na fuse ne meshiren e Tij dhe te na beje prej banoreve te xheneteve te larta!
 3. Gjendja e besimtares ne xhenet eshte me e mire se gjendja e Hurive, me e larte ne grade dhe me e bukur. Kane ardhur disa hadithe dhe transmetime theniesh te sahabeve qe flasin per kete, por asgje prej tyre nuk eshte e qendrueshme, por megjithate, dihet se gruaja e mire ne kete bote, nese hyn ne xhenet, ajo hyn si shperblim per veprat e saj dhe si nderim nga Allahu per fene dhe te mirat e saj, ndersa Hyrite, te cilat jane nga kenaqesite e xhenetit, ato jane krijuar per dike tjeter, si shperblim per besimtarin per veprat e mira qe ka bere ne dynja, dhe padyshim se dallimi eshte shume i madh mes asaj qe hyn ne xhenet si shperblim per punen e saj te mire dhe mes asaj qe eshte krijuar per t’u shperblyer me te ai qe ben vepra te mira! E para, besimtarja eshte mbretereshe ne xhenet, ndersa e dyta, edhe pse ka vendin dhe bukurine e saj, por padyshim se ajo eshte me poshte se mbreteresha, dhe ajo urdherohet nga zoteriu i saj besimtar, si shperblim per te cilin Allahu e ka krijuar ate. Keshtu qe, le te pergezohen besimtaret me miresite dhe vendin qe Allahu do t’u jape atyre ne xhenet, si miresi nga Allahu dhe shperblim per veprat e tyre ne dynja. Allahu eshte Ai i cili jep sukses. Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi pejgamberin tone, Muhamedin, familjen dhe shoket e tij!

(PYETJA 17) KUJTIM / KOSOVË

Message: selam alejkum,,, hoxhe i nderuar, a eshte e vertet qe kane mbrri disa nga qafirat ne hene dhe nese jo, ju lutem me sjell argumente se e kam nje problem me nje shok te shkolles ,,,selam alejkum.

PËRGJIGJE / 15-6-2008

Jeni duke humbur kohen me gjera pa vlere dhe pa rendesi; sepse sikur dikush te kete mberritur ne hene, kjo nuk sjell ndonje dobi apo dem dhe e kenderta e kesaj eshte njesoj. Po keshtu edhe per arritjen ne Mars, per te cilen po flitet keto dite, per t’u hequr mendjen njerezve nga realiteti i hidhur i veprave qe bejne fuqite e medha dhe per te mbuluar gjemat e tyre qe i shkaktojne njerezimit, jane hedhur t’i mashtrojne me fjalen se gjoja kane arritur ne Mars! Edhe nese kane arritur, çfare te mire ka njerezimi nga kjo gje? Perse harxhohen gjithe ato para, te cilat sikur t’u ndaheshin njerezve per buke e ushqime, nuk do te kishte me varferi ne bote? Apo mos kerkojne te gjejne thesare perrallore ne Mars e ne Hene, siç pretendojne disa?! Njerezimi dhe zhvillimi i jetes nuk ka lidhje me enderrat e ngjitjes se hapesire dhe as me fluturimin ne te, por me zbulimin dhe zhvillimin e atyre shkencave qe i sjellin njerezimit dobi te drejtperdrejte, siç eshte mjekesia, industria, etj. Por Allahu udhezon ke te doje dhe humb ke te doje. Allahu eshte Ai i cili jep sukses! Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi pejgamberin tone, Muhamedin, familjen dhe shoket e tij!

(PYETJA NR. 16) KUJTIM / KOSOVË

Message: Selam alejkum hoxhe i nderuar e kam nje pyetje qe ka te beje me ajetin numer 47 te sures rrum ku Allahu thote: “Obligim Yni ishte të ndihmojmë besimtarët.”
Pyetaj ime eshte a vlen kjo ndihmes edhe per ne tash ne kete si besimtar ndihma e Allahut,, se ajeti po thote se ka qene??
Pyetja e dyte eshte pse Allahu po e quan veten ne shumes YNI ??

PËRGJIGJE / 6-6-2008
 1. Kuptimi i foljes “ishte” apo “ka qene”, ne kete rast tregon vazhdueshmeri dhe nuk tregon kohen e shkuar e te kryer. Po keshtu çdo gje qe vjen ne Kuran ne kete forme dhe lidhet me vepren e Allahut apo cilesim te Tij, tregon vazhdueshmeri dhe kjo gje eshte e njohur ne gjuhen arabe. Kur thuhet ne fund te shume ajeteve: “وكان الله عليما حكيما”, “Allahu ka qene gjithnje i Gjitheditur, i Urte.” [En Nisa, 17]. Dhe vazhdon te jete i Gjitheditur, i Urte. Po keshtu, edhe ne ajetin ne fjale, kur Allahu thote: “وكان حقا علينا نصر المؤمنين”, dmth: “Ndihmesa e besimtareve eshte obligimi Yne.” Keshtu duhet te perkthehen keto ajete, dhe keshtu jane perkthyer nga perkthyesit e Kuranit, ne kohen e tashme e te vazhdueshme, sepse ky eshte kuptimi i tyre dhe kjo eshte diçka e njohur ne gjuhen arabe: qe koha e kryer perdoret gjithshtu per te treguar vazhdueshmeri.
 2. Gjithashtu edhe perdorimi i peremrave vetor ne shumes per Allahun, eshte per te treguar madheshtim dhe madherim te Tij. Ky eshte perdorim gjuhesor ne te gjitha gjuhet e botes, qe kur flitet me persona me autoritet, apo per te respektuar dike, nuk i flitet me “ti”, por me “ju”, edhe pse eshte vetem nje person. Ndersa qe te thuhet per Allahun ne shumes, eshte me paresore dhe me e merituar, dhe me me edukate ndaj Tij, te Madhurueshmit.

Allahu eshte Ai i cili jep sukses! Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi pejgamberin tone, Muhamedin, familjen dhe shoket e tij!

(PYETJA NR. 15) TITI / GUSHAVC

Message: Esselamu alejkum. A lejohet te shkruhet (hajmali), dhe qfare mekati e kan ata qe i besojne edhe i mbajne hajmalite? Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te derguarin tone, Muhamedin, familjen dhe shoket e tij!

PËRGJIGJE / 12-6-2008

Me e sakta prej fjaleve te dijetareve eshte se hajmalite nuk lejohet te shkruhen dhe as te mbahen ne trup, sepse kjo gje eshte mbeshtetje e personit tek diçka tjeter perveç Allahut. Kjo eshte me e pakta, sepse mundet qe vete hajmalia te permbaje gjera te ndaluara, fjale te shejtanit dhe shirk brenda saj, gje e cila eshte e ndaluar rreptesisht ne Islam, dhe kjo eshte shokvenie Allahut, e Allahu nuk e fal t’i besh shok Atij. Por ne themi se njerezit qe i mbajne ato hajmali jane injorante te pamesuar dhe duhen mesuar, se mjafton Allahu si Mbrojtes dhe se mund te kerkoni mbrojtje ne Librin e Tij duke e lexuar ate dhe duke ju mbeshtetur vetem Allahut per mbrojtje e ndihme, sepse askush dhe asgje nuk ben dem dhe as nuk sjell dobi veçse me lejen e Allahut. Per t’u ruajtur nga gjerat e keqia, Islami na ka mesuar shume gjera dhe ne mjaftohemi me to, e nuk kemi nevoje per te shtuar gjera te reja, sepse sikur te kishte gjera te tjera te dobishme per ne, Allahu do na i kishte mesuar. Allahu e ka ne dore suksesin, dhe paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te derguarin tone, Muhamedin, familjen dhe shoket e tij!

(PYETJA NR. 14) LEC / MITROVICË

Message: Es Selamu alejkum. Pyetja ime eshte: melajket a i shohin xhinet?

PËRGJIGJE / 22-5-2008

Po, i shohin. Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) thote: “Kur degjoni kendimin e gjelit, kerkojini Allahut nga miresia e Tij, sepse ai ka pare nje engjell, dhe kur te degjoni pellitjen e gomarit, i kerkoni Allahut mbrojtje nga shejtani, sepse ai ka pare nje shejtan.” [Buhariu dhe Muslimi]. Ne nje hadith tjeter thuhet: “Kur thirret ezani per namaz, shejtani largohet duke leshuar nje ze, qe te mos degjoje ezanin…” [Buhariu dhe Muslimi].

Lind pyetja: Si mundet qe gomari te shohe shejtanin dhe gjeli engjejt, dhe jo e kunderta? Perse shejtani largohet kur degjon ezanin?

Ne muslimanet i besojme keto sepse keto i ka njoftuar i Derguari i Allahut (salallahu alejhi ue selem) i cili nuk flet nga vetja e vet por nga shpallja e Allahut. Ne nuk mund ta kuptojme perse gomari sheh shejtanin dhe gjeli engjejt, por e kuptojme qe shejtani largohet kur sheh engjejt.

Nje shpjegim per kete mund te ishte edhe ai se tashme shkenca ka zbuluar se njeriu nuk i sheh te gjitha ngjyrat dhe rrezet; ai nuk i sheh rrezet ultravjollce dhe as ato ultraviolete. Ndersa gomari i sheh rrezet ultravjollce dhe gjeli shejh ato ultraviolete. Ne e dime se meleket jane krijuar prej drite ndersa xhinet prej flakes se zjarrit. Prej ketu, meleket shihen nga gjeli i cili sheh rrezet ultraviolete dhe shejtani shihet nga gomari i cili i sheh rrezet ultravjollce, dhe kur prezentojne engjejt me driten e tyre, shejtanet largohen sepse nuk e durojne dot ate drite.

Ky eshte nje shpjegim material -si te thuash- dhe mund te jete i sakte, por neve na mjafton qe kur Allahu dhe i Derguari i Tij na thone diçka, te themi: “Degjuam dhe bindem. Te kerkojme falje Ty o Zot, dhe tek Ti eshte kthimi.” [El Bekare, 285].

Allahu eshte Ai qe jep sukses, dhe paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te derguarin tone, Muhamedin, familjen dhe shoket e tij!

(PYETJA NR. 13) MUHAMEDI / ZVICËR

Message: Selamun Alejkum hoxhe i nderuar, lusim All-llahun qe ta shtoj dijen dhe te forcon ne dinin e tij.
Deshta te dij hoxhe, si duhet ti kuptojme tekstet e Kuranit dhe hadithit qe All-llahu eshte mbi Arsh, po ndegjoj se ka transmetime se All-llahu eshte i ulur ne te (ARSH) dhe se kete e ka thene ibn Kajjimi rahimehull-llah, sa eshte e vertete kjo, dhe ku eshte kufiri tek kjo qeshtje ne menyr qe te mbyllet zgjerimi i kesaj pyetje? BarakAll-llahu fike.

PËRGJIGJE / 15-5-2008

Besimi i Ehli Sunetit dhe xhematit eshte se ata i marrin tekstet ku permenden Cilesite e Allahut te Madheruar ashtu siç kane ardhur, dhe siç kuptohen nga gjuha arabe, pa i ndryshuar kuptimin, pa i interpretuar ne kuptim tjeter nga ai qe kane, pa i ngjasuar me ato te krijesave dhe pa i mohuar ato Cilesi. I marrin ato ne kuptimin e tyre gjuhesor dhe i pohojne ato Cilesi per Allahun, por formen, menyren dhe realitetin e tyre nuk e di veçse Allahu i Madheruar. Ne lidhje me Arshin, besimi i Selefeve eshte se ata e pohojne Arshin, dhe se Allahu Isteva – eshte ngritur mbi Arsh me ngritje te veçante nga ngritja mbi te gjitha krijesat, dhe se isteva do te thote – u ngrit, u lartesua dhe qendroi mbi te, por nuk e dime formen dhe menyren e ngritjes mbi arsh dhe as te qendrimit mbi te; dhe ne mosdije hyn gjithashtu nese eshte ulur mbi te apo jo, pasi qe diçka e tille nuk ka ardhur ne tekst te sakte. Iben Uthejmin, ne nje kasete me titull “Takim i hapur”, thote: “Fjala (Isteva) vjen edhe me kuptimin (u ul), por a eshte e sakte qe kete kuptim ta kalojme edhe ne lidhje me Istivane e Allahut mbi Arsh? Per kete ka diskutim! Nese diçka e tille (komentimi i fjales Isteva me uljen) vertetohet te kete ardhur nga selefet, ne e marrim ate, e ne te kundert, kjo çeshtje eshte e diskutueshme, sepse forma e Istivase eshte e panjohur per ne, dhe nga e panjohura per ne ketu eshte gjithashtu nese Allahu eshte ulur apo jo mbi Arsh. Por ne themi se kuptimi i sigurte i fjales (Isteva) eshte te ngriturit lart dhe te lartesuarit.”

Ndersa Ibnul Kajjim ka percjelle fjale te ndryshme te dijetareve ne lidhje me uljen e Allahut, si dhe me uljen e Pejgamberit (salallahu alejhi ue selem) ne diten e Kiametit ne te djathte te Allahut, por çeshtja nuk eshte vend per t’u zhytur shume ne te, dhe as te perfytyrojme per Allahun e Madheruar gjera qe i ngjasojme me ato te krijesave, sepse ne çdo rast ne nuk e dime formen dhe as menyren e Cilesive te Allahut te Madheruar. Allahu eshte Ai qe jep sukses, dhe paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te derguarin tone, Muhamedin, familjen dhe shoket e tij!

(PYETJA NR. 12) ANONIM / KOSOVË

Message: selam alejkum
Si ti pergjigjemi atyre te cilet thone se pengesate ne tekfir lejohen vetem ne usulu din[ashtu siq thone ata] ndersa ne aslu din nuk lejohen kursesi dmth nuk ka justifikim nese ben shirk muslimani, ai menjehr eshte mushrik.
Ndersa thone nese i ngritet argumenti ather ai behet kafir e jo mushrik.
Dmth Pa ngritje arhumenti ai eshte mushrik e nese i ngritet argumenti [ikametul huxhxhe] ateher ai behet kafir, cfare argumentimi eshte kjo dhe a thua vella cfare dallimi keta bejne kur kan per qëllim mushrikin dhe kafirin ne anen tjeter-cfare loj eshte kjo. selam alejkum.

PËRGJIGJE / 13-5-2008

Tekfiri (quajtja e dikujt kafir) eshte gjykim sheriati te cilin nuk e vendos veçse Allahu i Madheruar dhe i Derguari i Tij. Ne quajme kafir ate qe Allahu dhe i Derguari i Tij e ka quajtur kafir, pra me argument nga Libri i Allahut apo nga suneti i Pejgamberit (salallahu alejhi ue selem). Ndersa, kur nje musliman ne origjine kryen nje veper e cila eshte kufer ose shirk me argument nga sheriati, atehere themi se ai ka bere veper kufri apo shirku (dhe keto te dyja nuk kane dallim, sepse qe te dyja te nxjerrin nga Islami nese plotesohen kushtet dhe nuk ka pengesa), por nuk themi se ai eshte kafir apo mushrik, vetem pasi t’i behet i qarte argumenti nga nje dijetar apo njeri me dije te sigurte dhe jo i paditur apo me dije te paket, madje as nje nxenes dije i perparuar nuk i takon ta beje kete (ngritjen e argumentit), keshtu thone dijetaret. Pra, çeshtja e tekfirit eshte e rrezikshme, sepse ketu behet fjale per berjen kafira te atyre qe ne origjine jane muslimane, por qe mund te veprojne nje veper kufri apo shirku, pa dije ose per shkak te interpretimit te gabuar, ose te detyruar me force, e shkaqe te tjera te cilat jane pengesa nga quajtja e muslimanit kafir nese ben nje veper kufri. Kjo eshte fjala e te gjithe dijetareve te ehli sunetit dhe xhematit, pa perjashtim. Ndersa ata qe hedhin dyshime dhe ua peshtjellojne kete çeshtje njerezve te thjeshte, kane humbur rruge dhe jane larg te vertetes, me apo pa dije dhe me apo pa qellim. Feja jone eshte e thjeshte dhe e lehte per t’u kuptuar, dhe nuk kerkon shume filozofi. Prandaj, muslimani duhet te mesoje sa te mundet, te perpiqet te punoje mire sa te mundet, te shohe veprat e veta dhe pastaj te ftoje te tjeret ne fene e Allahut me urtesi, e jo te germoje te nxjerre nga feja ata qe jane muslimane, per shkak te nje gabimi apo gjynahu qe mund te bejne, edhe nese ai gjynah arrin ne kufer, por qe eshte nga padija, apo nga shkaqe te tjera qe pengojne quajtjen e tij kafir. Lusim Allahun t’i ktheje muslimanet ne fene e Tij me nje kthim te vertete! Jo me kuptimin se ata kane dale nga feja, por me kuptimin qe t’i kthehen praktimit te saj te vertete dhe te plote, ashtu si kerkon Allahu prej tyre. Allahu eshte Ai qe jep sukses, dhe paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te derguarin tone, Muhamedin, familjen dhe shoket e tij!

(PYETJA NR. 11) OMERI / AUSTRI

Message: Selamun alejkum Allahu ju shperblefte per kete forum qe e keni qel pytja ime eshte: nje shok i imi eshte musliman (me emer) por nese i them ndonje gje per Kur´anin ai nuk beson se eshte shpallje nga Allahu mendon se e kane shpikur njerezit. Une mjaft mundona ta keshilloj, por ai prape se prap nuk beson… do te deshiroja te me keshilloni se qfare ti them se Kur´ani eshte i vertet dhe nuk e kane bere njerezit??

PËRGJIGJE / 5-5-2008

Mendojme se me e mira qe mund te besh ne kete rast, eshte qe t’i japesh atij shokut nje Kuran qe ta lexoje, dhe ta shohe vete se ai nuk eshte fjale e njerezve, dhe as nuk i ngjan fjales se njerezve. Mohimi qe Kurani eshte nga Allahu, eshte kufer (mosbesim) dhe ai qe e thote kete ka bere kufer, por ne nuk mund te themi qe eshte kafir nese ai eshte injorant dhe kerkon te mesoje te verteten, e nese nuk e kerkon te verteten, padyshim qe ky nuk do te udhezohet dhe i ka kthyer shpinen udhezimit. Çeshtja e tij eshte serioze dhe ai eshte ne rrezik. Sidoqofte, detyra jone eshte qe t’i therrasim te tjeret ne islam me butesi dhe urtesi, dhe t’i lutemi Allahut qe t’i udhezoje njerezit tane dhe shoket tane, sepse Allahu e ka udhezimin ne Dore, dhe Allahu na ka udhezuar edhe ne, keshtu qe te perpiqemi te behemi sebep per udhezimin e te tjereve, dhe keshtu ata shpetojne nga zjarri dhe ne marrim sevape per perpjekjet tona ne udhezimin e tyre. Sepse keshtu eshte jeta ne kete dynja, sprove dhe provim per njerezit ne pergjithesi dhe per besimtaret ne veçanti. Allahu eshte Ai qe jep sukses, dhe paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te derguarin tone, Muhamedin, familjen dhe shoket e tij!

(PYETJA NR. 10) MUHAMEDI / ZVICËR

Message: Selamun Alejkum ve rahmetull-llah
1. Kam nje pyetje rreth cilesive te All-llahut te cilat quhen Cilesi te konfirmuara (elKhaberijje) p.shDora e tij, zbritja e tij, fytyra e tij, vetja e tij, qendrimi tij mbi arsh, te qeshurit e tij, te cuditurit e tij etj. A eshte ne rregull qe keto cilesi te All-llahut subhanehu ve teala te quhen Metaforike (MUTESHABIH) apo besimi i ehli sunnetit eshte qe thjesht te besohen keshtu sic kan ardh ne tekst?

 1. Rreth pyetjes nr 104. deshta te dij se Bezzariu dhe ebu Jaela e kan nxjerr kete hadith si te dobet apo te tjeret e kan thene nje gje te tille?
PËRGJIGJE / 1-5-2008
 1. Besimi i Ehli Sunetit dhe Xhematit eshte se Cilesite e Allahut jane reale dhe jo alegorike, por formen dhe menyren e tyre nuk e di veçse Allahu i Madheruar, dhe ne themi ashtu si na ka njoftuar Allahu dhe i Derguari i Tij, pa i komentuar ato cilesi, pa i ngjasuar me ato te krijesave, pa i shfuqizuar dhe pa i ndryshuar kuptimin. Shejh Iben Uthejmin thote: “Cilesite e Allahut ndahen ne tre lloje: a) Cilesi Vetjake apo te shpallura nga Allahu dhe i Derguari i Tij (Dhatije apo Haberije), te cilat jane ato Cilesi te cilat qendrojne vazhdimisht me Qenien e Tij te Larte, me te cilat Allahu ka qene dhe vazhdon te cilesohet, siç eshte jeta, dija, fuqia, urtesia, madheshtia, lartesia, dy duart, dy syte, fytyra, etj. b) Cilesi veprore, te cilat lidhen me vullnetin dhe deshiren e Allahut dhe nuk jane te pandara nga Qenia e Tij e Larte, siç eshte qendrimi mbi Arsh, zbritja ne qiellin e dynjase, ardhja per gjykim mes krijesave ne diten e kiametit, etj. Keto jane cilesi te vullnetshme, te cilat nese do i ben dhe nese do nuk i ben. c) Cilesi vetjako-veprore ne te njejten kohe, siç eshte p.sh. te folurit e Allahut; per nga lloji, kjo cilesi eshte vetjake, sepse Allahu ka pas folur dhe vazhdon te flase. Te folurit e Allahut eshte nga persosmerite e domosdoshme per Te. Ndersa kur flitet per nje fjale te caktuar te Allahut, me te cilen Ai flet kur te doje, kjo eshte cilesi veprore nga kjo ane, sepse ndodh me vullnetin e Tij, te Lartmadheruarit.” [Mexhmuu Fetava ue Rasail, Pyetja nr. 53]. Ne nje vend tjeter, ne te njejtin liber, shejh Iben Uthejmini thote: “E verteta e rruges se pasuesve te interpretimit (Ehlu et Te’uil) eshte se ata thone se keto shprehje qe kane ardhur nga Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) ne lidhje me Cilesite e Allahut, jane te panjohura dhe domethenien e tyre nuk e di as vete Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem), i cili i thote hadithet e Cilesive te Allahu dhe nuk e di domethenien e tyre! Perveç kesaj, ata thone: “Logjika nuk futet ne temen e Cilesive te Allahut.” Sipas fjales se tyre, rrjedh qe As Pejgamberi, as sahabet dhe as imamet e pare te mos kene patur ne kete teme as dije logjike dhe as shpallje, gje e cila eshte fjala me e pavertete. Rruga e tyre ne lidhje me tekstet e Cilesive te Allahut eshte qe t’a kalojne shprehjen e tyre duke e lene tek Allahu domethenien e tyre (duke thene qe nuk e di domethenien e tyre veçse Allahu). Ndersa disa te tjere prej tyre, bie ne kunderthenie duke thene: “Keto merren sipas kuptimit te drejtperdrejte, por duke qene se ne te vertete atokane domethenie tjeter te ndryshme nga kuptimi i drejtperdrejte, te cilin nuk e di veçse Allahu.” Kjo eshte kunderthenie e qarte, sepse sikur te ishte per qellim ai interpretim i cili e kundershton domethenien e jashtme te shprehjes, dhe te cilin nuk e di veçse Allahu, atehere si do te merrej shprehja ne domethenien e jashtme te saj?! Shejhu i Islamit, Iben Tejmije (Allahu e meshirofte!), ne librin “Logjika dhe Shpallja”, 1/121, per rrugen e ketyre thote: “Dhe keshtu behet e qarte se fjala e atyre qe ia lene Allahut njohjen e domethenies se ketyre Cilesive, te cilet pretendojne se ndjekin sunetin dhe selefet, eshte nga fjalet me te keqia te ndjekesve te bidateve dhe te ateizmit.” Shejh Iben Uthejmin vazhdon: “Dyshimi me te cilin argumentohen ndjekesit e interpretimit te cilesive eshte pushimi i shumices se Selefeve ne fjalen “perveç Allahut”, ne ajetin “Është Ai që të ka shpallur ty (Muhamed) Librin, disa vargje të të cilit janë të qarta e me kuptim të drejtpërdrejtë. Ato janë themelet e Librit. Kurse disa (vargje) të tjera janë jo krejtësisht të qarta (me kuptime alegorike). Ata, zemrat e të cilëve priren nga e pavërteta, ndjekin vargjet më pak të qarta, duke kërkuar të krijojnë pështjellim dhe duke kërkuar t’i komentojnë sipas dëshirës së vet. Por, kuptimin e tyre të vërtetë e di vetëm Allahu. Ndërsa ata që janë thelluar në dijeni, thonë: “Ne i besojmë (Kuranit). Të gjitha këto (vargje të qarta e alegorike) janë nga Zoti ynë!” Këtë e kuptojnë vetëm mendarët.” [Al Imran, 7] Keta e kane ndertuar dyshimin e tyre mbi dy baza: a) Fjala se ajetet e Cilesive te Allahut jane prej ajeteve Muteshabih (jo shume te qarta), dhe b) interpretimi i permendur ne ajet eshte largimi i shprehjes nga kuptimi i drejtperdrejte i saj, per t’i dhene kuptim te ndryshem nga ai, duke dale ne perfundimin se ajetet qe flasin per Cilesite e Allahut te kene kuptim qe e kundershton kuptimin e jashtem te tyre, te cilin nuk e di veçse Allahu.

Kunderpergjigja ndaj tyre behet me disa menyra: E para: Duke i pyetur ata se çfare kane per qellim me kuptimin alegorik (muteshabih), te cilin ja mveshin ajeteve te cilesive. A kane per qellim peshtjellimin e domethenies se tyre dhe fshehjen e saj, apo kane per qellim peshtjellimin e te vertetes se tyre dhe fshehjen e saj? Nese kane per qellim kuptimin e pare -dhe ky eshte edhe qellimi i tyre-, atehere ta dine se ajetet e Cilesive nuk jane prej ketij lloji, sepse kuptimi i tyre eshte i dukshem dhe i qarte. E nese kane per qellim kuptimin e dyte, atehere ta dine se ajetet e Cilesive jane prej tij, sepse askush nuk e di te verteten dhe formen e tyre perveç Allahut te Madheruar. Prej ketu, mesojme se nik eshte e sakte qe te thuhet se ajetet e Cilesive jane alegorike, por duhet qe te behet sqarimi i mesiperm…” [Mexhmuu Fetava ue Rasail, 4/80-81].

 1. Hadithi ne fjale eshte i dobet sepse zinxhiri i transmetimit te tij nga te dy autoret qe e kane nxjerre ate eshte i dobet. Ndersa fjala qe te tjeret e kane quajtur te dobet, nuk eshte me vend te mendohet ashtu, sepse kur thuhet per shembull se shejh Albani e ka konsideruar te sakte apo te dobet nje hadith, nuk do te thote se kete e ka bere sipas qejfit dhe deshires se tij, por duke studiuar rruget e transmetimit sipas rregullave qe kane vendosur dijetaret e hadithit ne lidhje me njohjen e grades se haditheve. Grada e hadithit njihet duke i marre transmetuesit e tij nje e nga nje dhe duke studiuar biografite e tyre ne librat e veçante per transmetuesit, dhe grada e hadithit jepet ne varesi te transmetuesit me cilesi me te uleta ne zinxhirin e transmetimit, dmth qe nese njeri prej transmetuesve eshte i dobet, do te thote qe zinxhiri ka dobesi dhe hadithi eshte i dobet. Ne te kundert, nese te gjithe transmetuesit jane te besueshem dhe te forte, hadithi eshte i sakte, e keshtu. Ndersa hadithi ne fjale transmetohet me rruge te panjohur veçse ne dy transmetime dhe ne mesin e transmetuesve te tij gjendet Musab iben Musab, per te cilin dijetaret e biografive te transmetuesve kane thene se eshte i dobet. [Per me shume referenca mund te ktheheni te libri “Mizanul Itidal”, i Dhehebiut, biografia nr. 8571, “El Xherh uet Teadil”, i Razit 8/306, “El kamil”, i Iben Udej 5/308].

Allahu eshte Ai qe jep sukses, dhe paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te derguarin tone, Muhamedin, familjen dhe shoket e tij!

(PYETJA NR. 9) EHLI SUNET

Message: 1. Cili eshte qendrimi i dijetarve lidhur me studimin e shkencave shoqerore siç jane sociologjia dhe psikologjia?
2. Cili eshte vendimi i sheriatit lidhur me homoseksualizmin apo te ngjashem, dhe na tregoni me teper lidhur me pasojat e kesaj dukurie te shemtuar. Allahu jushperblefte.

PËRGJIGJE / 26-4-2008
 1. Ne fetvane nr. 6901, te Komisionit te perhershem te fetvave, me kryetar shejh Iben Baz, thuhet: “Pyetja e trete: Cili eshte gjykimi per te mesuarit e ligjeve te vendosura nga njerezit dhe perpjekja per praktikimin e tyre, duke pranuar se ligji i Allahut eshte me i mire se ato? Cili eshte gjykimi i mesimidhenies se atyre ligjeve, si dhe i filozofise, shkences se logjikes dhe psikologjise? Duke qene se keto shkenca permbajne te paverteta te shumta, siç eshte zhytja ne Qënien e Allahut, ne Emrat dhe Atributet e Tij, ne lejimin dhe ndalimin e gjerave. Ato permbajne gjithashtu mesim te bindjeve komuniste, ateiste dhe shthurje morale. Cili eshte gjykimi per mesuesin dhe nxenesin e ketyre fushave, veçanerisht kur ato jane te caktuara nga shteti, ndersa mesuesi dhe nxenesi nuk jane kerkues te dijes fetare, por nga masa e gjere dhe e thjeshte e muslimaneve, te cileve nese u hidhen dyshime, mund te dyshojne, dhe nese u thuhet se kjo gje eshte gabim, ata thone: “Çfare te bejme, kjo eshte dere e rriskut dhe ky eshte kerkim i dijes!”

Pergjigja: “Nuk lejohet te mesosh ligjet e vendosura nga njerezit me qellim praktimin e tyre, perderisa ato kundershtojne Ligjin e Allahut, por lejohet mesimi i tyre me qellim sqarimin e te kotes dhe devijimit te tyre nga e verteta, si dhe per te sqaruar drejtesine, drejtimin e sakte, miresine, mjaftueshmerine dhe te miren e njerezve, qe gjenden ne Islam. Nuk i lejohet muslimanit qe te mesoje filozofine, ligjet e vendosura nga njerezit, e te ngjashme me keto, nese nuk eshte i afte te dalloje te verteten nga e paverteta e tyre, per shkak te rrezikut te sprovimit me to dhe devijimit nga rruga e drejte. Ndersa ai i cili i zoteron dhe i kupton mire ato, pasi qe e ka studiuar mire Kuranin dhe Sunetin, i lejohet atij qe t’i mesoje ato me qellim qe te dalloje te keqen nga e mira e tyre, dhe qe te vertetoje te verteten dhe te rrezoje te paverteten e tyre, perderisa kjo gje nuk e pengon ate nga obligimet e tij me te detyrueshme ne sheriat. Prej ketu, na behet e qarte se nuk lejohet pergjithesimi i caktimit te mesuarit e ketyre fushave ne shkolla e institute, por keto duhet te caktohen posaçerisht per ata persona te pergatitur dhe te afte per kete, me qellim qe te ngrihen me detyren e tyre ne drejtim te Islamit, per perkrahjen e te vertetes dhe rrezimin e te pavertetes. Allahu eshte Ai qe jep sukses, dhe paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te derguarin tone, Muhamedin, familjen dhe shoket e tij!”

Ky eshte mendimi i dijetareve ne lidhje me te mesuarit e ketyre shkencave, dhe shtojme ketu se sociologjia dhe psikologjia jane dy shkenca ne pergjithesi filozofike, te cilat permbajne ne vetvete bindje dhe ligje te nxjerra nga mendja njerezore, dhe nese do te mendoje me holle, keto jane shkenca per menyren e te jetuarit e njeriut ne shoqeri, siç eshte sociologjia, apo per studimin e dukurive psikike te njeriut, siç eshte stresi, merzitja, gezimi dhe emocionet e tij ne pergjithesi. E, qe te dyja keto shkenca te rendesishme per jeten e njeriut jane kuruar nga Allahu ne Fene e Tij; ne Kuran dhe ne Sunet, ashtu si duhet dhe si eshte me e mire dhe me e dobishme per njeriun, pa pasur nevoje per filozofi te nxjerra nga mendja njerezore, te cilat ne shumicen e rasteve nuk i japin frytet e kerkuara, por ndikojne negativisht tek njeriu qe kerkon te gjej kurim dhe sherim tek ato. Pra, muslimani e kerkon sherimin dhe kurimin per te gjitha gjerat qe e shqetesojne, e merakosin dhe e preokupojne, ne Fene e Allahut, sepse prandaj e ka zbritur Allahu fene e Tij, me qellim qe te jete ligj jetese per njeriun, qe ai te beje jete te lumtur ne kete bote dhe te fitoje kenaqesine e Allahut dhe xhenetin e Tij ne jeten tjeter. Dhe kete nuk e gjen veçse ne fene e Allahut, dhe jo ne ligje e filozofi te mendjes njerezore. Kushdo qe e kupton Islamin ashtu si duhet; qe e ka studiuar Kuranin dhe Sunetin, dhe me pas ka mesuar edhe ate qe thone keto shkenca te pjella nga mendja njerezore, e sheh qarte dallimin mes tyre dhe perfundimin e seciles. Ne fakt, mosbesimtaret i shpiken ato shkenca me qellim qe te mbushin boshllekun qe gjejne ne veten e tyre per shkak te mosbesimit, sepse vete natyra njerezore qe ka krijuar Allahu eshte e tille. Ata kane dashur te mbushin boshllekun e madh brenda tyre, ndersa muslimani nuk ka nevoje per mbushjen e atij boshlleku, sepse e gjen pergjigjen e çdo gjeje ne fene e tij, dhe gjen sherim per gjithçka, qofte fizik apo shpirteror, ne Kuran dhe ne Sunet.

Ne nuk na mbetet vetem se te themi: Lavderuar qofte Allahu dhe vetem Atij i takon falenderimi per miresine e Islamit dhe per miresine e Sunetit te pejgamberit (salallahu alejhi ue selem), dhe vetem Allahun falenderojme qe na ka udhezuar ne Islam.

 1. Gjykimi i Islamit per homoseksualizmin eshte qe te vriten qe te dy autoret e kesaj vepre te shemtuar, ai qe e ben dhe ai qe i behet, dhe ata jane te mallkuar nga Allahu. Keshtu thuhet ne hadithe te sakta nga Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) [El Irva 2350, Es Sahiha 3462]. Mjafton per shemtimin dhe krimin e kesaj vepre, qe Allahu i ka denuar me denimin me te ashper ata njerez qe e kane bere kete veper dhe e kane tepruar ne te, siç ka qene populli i Lutit (alejhi selam), te cilin Allahu e denoi duke e shkulur qytetin e tyre nga rrenjet, e ngriti deri ne qiell dhe e perplasi perseri ne toke, pastaj hodhi mbi ta gure te medhenj prej argjili dhe e beri vendin e tyre me te uletin ne toke, dhe ate e mbushi me uje te vdekur, pa gjallesa ne te, i cili sot quhet “Deti i vdekur”. Kjo, sepse kjo veper eshte antinjerezore, kunder natyres njerezore, kunder njerezimit, te cilen nuk e bejne as kafshet me te uleta.

Permendim ketu qe ne Bibel, ne Dhjaten e Vjeter, kur permendet historia e Lutit (alejhi selam) me popullin e tij, nuk permendet absolutisht vepra per te cilen u denua ai popull, por thuhet vetem se ata bene krim te madh. Dhe perveç kesaj, me tutje ne vazhdim te historise, thuhet se Luti (alejhi selam) u deh nga alkooli qe i dhane dy vajzat e tij dhe ai pati marredhenie intime me to, nga ku ato mbeten shtatzena dhe linden femije te paligjshem… A nuk eshte ky kulmi i padrejtesise dhe argument i qarte i ndryshimit dhe devijimit te asaj qe thuhet ne Teurat? Nuk permendin krimin e popullit te Lutit, per te cilin ata u denuan me denimin me te ashper qe eshte denuar ndonje popull, dhe shpifin paftyrshem per Pejgamberin e Allahut duke e akuzuar se ai ka pasur marredhenie intime me vajzat e tij!!! Allahu i vrafte dhe i shkaterrofte! E kane bere kete gje per te shfajesuar krimet dhe paftyresite e udheheqesve te tyre shpirterore, per te thene se edhe Pejgamberet kane bere gjera te tilla, Allahu i vrafte per ate qe shpifin! Shpifje te shumta kane bere ata edhe ndaj shume pejgambereve te tjere te Allahut, dhe ky nuk eshte vendi per keto, por e permendem çeshtjen e Lutit (alejhi selam) me rastin e perfshirjes se popullit te tij ne permbajtjen e pyetjes.

Allahu i ruajte muslimanet nga kjo veper e shemtuar! Allahu eshte Ai qe jep sukses, dhe paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te derguarin tone, Muhamedin, familjen dhe shoket e tij!

(PYETJA NR. 8) MUHAMEDI / ZVICËR

Message: Selamun Alejkum
Deshta te pyes vella, se a kan ekzistuar ndonjehere DINOSAURET, dhe deshta te di a ekzistojn PJATAT FLUTURUESE?

PËRGJIGJE / 23-4-2008

Kur flasim per dinozauret, duhet ta shohim çeshtjen nga dy kendveshtrime: ai shkencor dhe ai teorik. Kur themi shkencor, kemi per qellim zbulimet shkencore me analizimin e gjurmeve historike te disa kafsheve gjigande qe mendohet te kene ekzistuar shume kohe me pare, megjithese vitet qe thone ata, Allahu e di per saktesine e tyre. Ndersa kur themi kenveshtrim teorik, kemi per qellim pikerisht teorine e evolucionit, e cila eshte njohur si teoria e Darvinit, teori e cila thote se jeta eshte gjithnje ne evolim e siper dhe kjo ndodh vetvetiu… duke pretenduar se shume gjallesa qe ekzistojne tani, me pare nuk kane qene ose kane qene ndryshe dhe kane evoluar. Perfundimi i teorise se tij çon ne mohimin e Krijuesit dhe ligjit te Tij ne krijim. Nese eshte per qellim kjo gje, kur flitet per dinosauret, duhet te jete e ditur se kjo eshte e papranueshme logjikisht, aktualisht dhe ne fe. Ndersa, per nga zbulimet skencore, nuk mund t’i mohojme totalisht dhe as t’i pohojme totalisht, pasi qe keto jane gjera te fshehta dhe te ndodhura shume kohe me pare, dhe nuk kemi ndonje permendje te tyre ne Kuran apo Sunet, perveç disa haditheve ku thuhet se Ademi (alejhi selam) ka qene i gjate 60 krahe (rreth 30 metra) [Es Sahiha 449], gje e cila mund te na çoje ne mendje se nuk ka ndonje çudi qe te kene ekzistuar edhe kafshe gjigande, por te cilat Allahu me pas i ka zhdukur nga ekzistenca, per shkaqe dhe urtesi te cilat i di Ai. Sigurisht qe shume gjera jane edhe fantazi njerezore, kur behet fjale per formen e ketyre kafsheve, egersine e tyre, etj.

Disqet fluturuese ekzistojne neper filmat amerikane dhe ne politiken e tyre, ndersa kohet e fundit jane bere subjekt i lojerave kompjuterike. Allahu e di se çfare fshihet pas ketyre lajmeve qe perhapen rreth tyre, dhe muslimanet nuk duhet te preokupohen me keto gjera, por te jetojne jeten reale, ne adhurim te Zotit te tyre, ashtu si i ka urdheruar dhe duke ju larguar ndalesave te Tij, me qellim qe te arrijne lumturine dhe qetesine, ne kete bote dhe ne boten tjeter.

Allahu eshte Ai qe jep sukses, dhe paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te derguarin tone, Muhamedin, familjen dhe shoket e tij!

(PYETJA NR. 7) ABDULLAH / KOSOVË

Message: selamun alekum
Pyetje: 1) Si e shpjegoni arritjen e njeriut ne hënë dhe ne mars, dhe a mendoni se mund të ketë jetë në ndonjë planet tjetër? 2) A është i ndaluar klonimi?

PËRGJIGJE / 19-4-2008
 1. Nese ka arritur njeriu ne hene apo ne mars, per kete ka dyshime, por edhe nese ka arritur, Allahu thote: “Ne do t’u tregojmë atyre shenjat Tona në hapësirat tokësore e qiellore, si dhe në vetvete, derisa t’u bëhet plotësisht e qartë se ai (Kurani) është e vërteta. Vallë, a nuk të mjafton ty që, Zoti yt është Dëshmues i çdo gjëje?!” [Fussilet 53]. Pra, zbulimet e sakta shkencore, apo te vertetat shkencore dhe jo hipotezat, jane vertetim i atyre qe ka njoftuar Allahu ne Kuran dhe ne Sunetin e te Derguarit te Tij. Ato jane provat e Allahut kunder njerezit, qe te mos mbese justifikim per mosbesimtarin dhe t’i shtohet besimi edhe me shume besimtarit. Kur thuhet “A ka jete ne mars?”, jane per qellim kushtet e pershtatshme per jetesen e gjallesave me shpirt, siç jane kafshet, bimet, uji, e keshtu. Nese keto ekzistojne ne mars, atehere kalohet ne dilemen tjeter, nese ka njerez te tjere, apo krijesa te tjera qe jetojne atje? Te gjitha keto ne fakt, jane fantazi njerezore. Krijesat per te cilat na ka treguar Allahu se ka krijuar, jane ato qe jetojne ne toke dhe ne i shohim, si dhe ato qe ka krijuar dhe ne nuk i shohim, qofte ne toke, siç jane xhindet, apo ne qiell, siç jane engjejt e Allahut. Ndersa per krijesa te tjera nuk na ka njoftuar, e nese do te kishte dhe ne do te kishim dobi prej njohjes se kesaj gjeje, do te na kishte njoftuar.
 2. Klonimi eshte gjithashtu nje kapriço njerezore. Njeriu zbulon disa gjera ne lidhje me bazen dhe rregullin ne te cilin Allahun e ka krijuar njeriun, dhe kujton se mund te krijoje nje njeri ashtu si ka krijuar Allahu. Me zbulimin e DNA-se (gjenit te trashegimise), i cili eshte si te thuash kodi i veçante i çdo njeriu, i cili e dallon ate nga te tjeret dhe ne baze te te cilit ai eshte krijuar. Zbulime keto, per te cilat Allahu na ka njoftuar qe heret se do t’ja zbuloje njeriut, siç e pame ne ajetin e mesiperm. Duke zbuluar bazen e krijimit te njeriut, shkencetaret menduan se mund te krijojne nje njeri ne laborator, dhe e ndermorren me te vertete kete hap, dhe njerezit menduan se ia arriten. Sipas lajmeve qe hapen, thuhet se ata kane klonuar minj, mace, derra, dele e lepra, por nuk kane pasur sukses ne klonimin e disa krijesave si majmuni, qeni, kali dhe pula. Sidoqofte, keto kafshe te klonuara kane pasur shume te meta, si jeta e shkurter dhe ngordhja e befasishme pa arsye, dobesia e tyre, truri i pazhvilluar, semundja e kancerit, etj. Ndersa klonimin e njeriut, shtetet e botes e kane ndaluar, per shume e shume shkaqe negative ne kete gje, perveç atyre fizike. Po keshtu, padyshim qe Islami e ndalon klonimin, sepse ai bie ndesh me ligjin e jetes njerezore, e shume e shume pasoja te tjera te paimagjinueshme, te cilat lidhen me vete njeriun klonuar dhe me shoqerine njerezore. Megjithate, zbulimi i DNA-se eshte perdorur edhe per fusha pozitive ne sherbim te njeriut, siç eshte kurimi i disa semundjeve te trasheguara, etj.

Lusim Allahun qe t’i beje muslimanet te jene te paret ata qe i zbulojne te fshehtat e kesaj bote, ne dobi te tyre dhe te njerezimit! Dhe padyshim, se ata e kane shperblimin tek Allahu, si ne kete bote edhe ne boten tjeter. Allahu eshte Ai qe jep sukses, dhe paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te derguarin tone, Muhamedin, familjen dhe shoket e tij!

(PYETJA NR. 6) HASAN / GJERMANI

Message: selamun alejkum vella Bledar.
Kisha nje pyetje mbi keta dezertoret e fese Islame.
Si eshte gjykimi i ati njeriut qe e len fene Islame ne nje vend qe ka sheriat Islam?
Ne nje vend qe nuk ka sheriat Islam, siq mund te jete sot qe ne vendet perendimore, ku ka nga injorantet qe mashtrohen pas parave apo ku e di qka mund ti ofrohen qe ta nderrojne fene?
Cili duhet te jete veprimi yne ndaj tyre?
Dhe nje tefsir te ajetit te sures Bekere “Nuk ka dhune ne fe”, dhe arsyen pse zbriti , cila ishte ajo ngjarje? Selamun alejkum we rahmetullah.

PËRGJIGJE / 18-4-2008

Gjykimi per dezertorin e fese Islame, pasi qe ka hyre ne te, eshte qe t’i jepet afat tri dite per t’u penduar dhe per t’u kthyer nga kufri qe ka bere, e nese ai vazhdon ne kufrin e tij dhe nuk kthehet, atehere duhet te vritet. Por, ai qe e ben kete eshte prijesi i muslimaneve, ose zevendesi apo i ngarkuari i tij, dhe nuk i lejohet ndonje prej individeve te shoqerise qe t’a beje kete gje, madje as dijetarit me te madh, sepse zbatimi i denimeve te percaktuara ne sheriat eshte e drejte e prijesit dhe ndihmesve te tij. Ndersa per muslimanet qe jane ne boten perendimore dhe mashtrohen nga dynjaja, lusim Allahun t’i udhezoje. E nese ata nderrojne fene per interesa te dynjase, atehere duhen paralajmeruar dhe duhen keshilluar me sa te mundesh. Kjo do te thote se ata qe jane udhezuar ne Islam, duhet te perpiqen me te gjitha mundesite qe te ftojne te afermit e tyre dhe te tjeret ne fene e Allahut, per t’i shpetuar ata nga zjarri, per te kryer detyren dhe barren qe mbajne mbi supe dhe per te marre shperblimin tek Allahu. Pra, sjellja jone ndaj tyre eshte qe t’i therrasim ne fe me dije dhe urtesi.

Ajeti ku thuhet: “Nuk ka detyrim ne fe, sepse tashme eshte dalluar e drejta nga e shtrembra!” [El Bekare 256], do te thote: “Tashme eshte dalluar e verteta nga e paverteta dhe kerkuesit te se vertetes i eshte bere e qarte ajo qe kerkon, ndaj mos detyroni askend prej ithaterve te librit dhe atyre qe u eshte lejuar t’u merrni xhizjen, per t’i futur ne fene tuaj, fene e vertete. Ai qe devijon nga e drejta dhe e verteta pasi t’i behet e qarte ajo, çeshtja e tij eshte tek Allahu dhe Ai e ka ne Dore ndeshkimin e tij.” [Taberiu]. Ky eshte kuptimi i pergjithshem i ajetit dhe sipas tij, nuk lejohet te ushtrohet dhune per futjen e njerezve ne Islam, as kur muslimanet sulmojne nje vend dhe e çlirojne ate nga udheheqesit tirane, te padrejte dhe jobesimtare, atyre nuk u lejohet qe te detyrojne masat e gjera per pranimin e Islamit me force, por u japin atyre te drejten e zgjedhjes: ose te pranonjne Islamin dhe kane te sigurte gjakun dhe pasurine, ose te japin xhizjen dhe perseri kane te sigurte gjakun, pasurine dhe sigurine, ose te dalin nga ai vend, siç veproi Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) me çifutet e Hajberit qe i nxori nga vendi i tyre. Perndryshe, nese ata ngrene kundershtojne dhe ngrene armen, atehere luftohen dhe vriten.

Sa per shkakun e zbritjes se ketij ajeti, Taberiu ka permendur disa thenie per te cilat nuk ka pajtim ne mesin e dijetareve, dhe me e sakta e tyre eshte qe ky ajet ka zbritur veçanerisht ne lidhje me ehlil kitab dhe mexhuset (adhuruesit e zjarrit), per te cilet ka ardhur urdher qe te lihen te lire ne fene e tyre dhe te paguajne xhizjen.

Allahu eshte Ai qe jep sukses, dhe paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te derguarin tone, Muhamedin, familjen dhe shoket e tij!

(PYETJA NR. 5) ABDULLAH / KOSOVË

Message: es-selam alejkum.
Pyetje: Kemi degjuar nga disa injorante qe benin nje pyetje shume provokative ndaj Krijuesit tone, Allahut te Lartmadheruar- dhe kete pyetje e kanë marre nga filozofet ne mos gabofsha nga Platoni. Pyetja eshte keshtu: “A mund te krijoi Allahu nje gur me te madh se vetevetja e Tij”- kerkoj falje tek Allahu nga pyetja e tille, mirepo kjo pyetje eshte shume e perhapur ne mesin e injoanteve muslimane-andaj e pash te udhes qe te ju bej kete pyetje, qe si mund ti kunderpergjigjem aytre ne kete pyetje?

PËRGJIGJE / 17-4-2008

Kjo lloj pyetje eshte fryt i filozofise ateiste dhe loje fjalesh te mesuara nga shejtani per te ngaterruar mendjen dhe per te futur dilema tek besimtari i thjeshte dhe i pamesuar. Pergjigja per kete eshte shume e thjeshte, mjafton njeriu te mendoje pak ne realitetin e ketyre fjaleve dhe shkakun e kesaj pyetje idiote te shprehur nga gjuha e njerezve pa mend dhe pa logjike, te cilet ne fakt mashtrojne veten dhe te tjeret duke thene se jane te zgjuar!

A e dine keta arsyen perse Allahu e ka krijuar njeriun? Po gjerat qe e rrethojne njeriun? Perse i ka krijuar Allahu qiejt dhe token? A ka krijuar Allahu ndonje gje te panevojshme dhe te gabuar? Le t’i kthehen shkences dhe shpjegimeve materiale te ketyre pyetjeve se do ta gjejne pergjigjen, sidomos ne kete kohe kur shkenca ka arritur majat e saj. Pas kesaj, te shohim nese do e bejne te njejten pyetje, apo do te shohin se iu zbulua idiotesia e pyetjes se tyre te pamend.

Allahu krijon ç’te doje dhe Ai eshte i Plotfuqishem per gjithçka; kur Ai deshiron diçka, mjafton qe t’i thote “Behu!” dhe ajo behet. Por Allahu nuk krijon me kote dhe pa qellim, ashtu si flasin keta mendjelehte, sepse “Vërtet, Zoti yt është Krijuesi Madhështor, i Gjithëdijshmi.” [El Hixhr, 86]. “Është Ai që i ka krijuar qiejt dhe Tokën për një qëllim. Ditën kur Ai thotë “Bëhu”, ajo bëhet. Fjala e Tij është e Vërteta dhe Atij i përket pushteti Ditën kur fryhet në Sur. Ai e di të padukshmen dhe të dukshmen dhe Ai është i Urti dhe i Gjithëdijshmi”. [El En’am, 73]. Allahu do t’u thote ketyre ne diten e Kiametit: “Mos vallë, keni menduar që Ne ju kemi krijuar kot dhe që nuk do të ktheheshit te Ne (për t’ju gjykuar)?!” [El Mu’minun 115].

Pra, qendro ne natyrshmerine tende, o musliman, dhe mos ua ver veshin ketyre fjaleve boshe dhe te djallezuara, sepse ti je ne rrugen e drejte, ndaj qendro ne te dhe lutju Allahut te te jape sukses per kete! Allahu e ka ne Dore suksesin! Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi pejgamberin tone, Muhamedin, familjen dhe shoket e tij!

(PYETJA NR. 4) MUHAMEDI

Message: selamun alejkum.
Cfare eshte Ilmul kelami (apologjetika), dhe a eshte kjo pjese e fese? Me gjeresisht na sqaroni kete. barakAll-llahu fike.

PËRGJIGJE / 17-4-2008

“Ilmul Kelam” eshte: “shkence me te cilen kerkohet te aprovohen te vertetat fetare, duke sjellur argumente dhe duke iu kunderpergjigjur dyshimeve.” [“El Meuakif”, autor: El Ixhi, f.7] Kjo eshte per qellim me “Ilmul Kelam”, dhe ajo ka afersi me kuptimin gjuhesor te saj “apologji”, qe do te thote: “Mbrojtja e dikujt a e diçkaje me fjalë ose me shkrim, duke e lavdëruar a duke e përligjur; përpjekja për ta mbrojtur e përligjur diçka të gabuar e të padrejtë.” [Fjalori elektronik shpjegues (shqip)].

“Ilmul Kelam” nuk ka qene i njohur ne kohen e Pejgamberit (salallahu alejhi ue selem), as ne kohen e sahabeve e tabiineve. Kjo shkence hyri te muslimanet ne kohen e shfaqjes se grupeve te humbura prej mutizilive, xhehmive, etj. Origjina e saj ka ardhur nga filozofet e lashte grek, librat e te cileve u perkthyen ne arabisht dhe shume njerez i ndoqen ato, e mesuan ate shkence dhe me qellim te mire apo te keq, shume prej atyre qe u ndikuan nga kjo gje, u perpoqen te mbronin akiden (bindjet, besimet) e fese Islame me ane te “Ilmul Kelam”. [Lexo me teper rreth historise se shfaqjes se bidateve dhe devijimeve ketu].

Pikerisht ketu filloi devijimi dhe shfaqja e grupeve te humbura ne mesin e muslimaneve, per te cilat Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) kishte paralajmeruar. Dijetaret e medhenj te Islamit i paralajmeronin njerezit nga “Ilmul Kelam” dhe shkruanin libra kunder kesaj shkence te futur nga filozofia dhe mendja njerezore, per shkak te demeve katastrofike te saj qe kishin te benin me besimin dhe akiden e muslimaneve. Kjo sepse “Ilmul Kelam” ishte nje loje fjalesh dhe filozofish, e cila jo vetem qe e largonte kuptimin e natyrshem te gjerave dhe besimit te muslimaneve, por shume here ajo hidhte poshte dhe mohonte ne menyre te drejtperdrejte shume prej bindjeve dhe njoftimeve te fese, e veçanerisht ato qe kane lidhje me Cilesite e Allahut te Madheruar, siç eshte qendrimi mbi Arsh, zbritja, ardhja, te folurit, etj.

Per shkak te bazave te saj njerezore dhe te gabuara, “Ilmul Kelam” eshte i demshem per njeriun dhe e ben ate konfuz, te pavendosur, te peshtjelluar, te pasigurt. Thuhet se Gazaliu deviojoi ne akide per shkak se ai e kerkoi te verteten me ane te “Ilmul Kelam”, ndersa Iben Tejmije qendroi ne besimin e paster dhe i beri rezistence “Ilmul Kelamit” per shkak se ai e mesoi ate me qellim qe ta rrezonte dhe jo per te kerkuar te verteten tek ajo, sepse e verteta gjendet ne Librin e Allahut dhe ne Sunetin e Pejgamberit, ashtu si i ka kuptuar ato brezi i pare i muslimaneve dhe me i miri i te gjithe brezave.

Me kete na behet e qarte se “Ilmul Kelam” nuk ka vend ne fene Islame, por ai eshte futur ne te nga njerez te cilet devijuan nga rruga e sakte dhe ndoqen deshirat dhe epshet e tyre. “Ilmul Kelam” eshte shkak dhe njekohesisht fryt i grupeve te humbura nga populli musliman.

Lusim Allahun te na forcoje ne fene e Tij dhe ne rrugen e te Derguarit te Tij, deri sa te kthehemi tek Ai! Allahu e ka ne Dore suksesin! Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi pejgamberin tone, Muhamedin, familjen dhe shoket e tij!

(PYETJA NR. 3) SUZANA / PRIZREN

Message: -Pasi tregon per disa probleme familjare, pyetesja thote: Zoti ju shperbleft qe na keni dhene kete mundesi neve. Edhe desha te pyes: une disa here kam provuar te lexoj salavati tecrih 4444 here, qe te me ploteson ALLAHU deshiren, dhe asnjehere ALLAHU nuk me ka kthyer mua bosh, çdo here deshira ime eshte plotesuar. Çka mendoni ju, a te lexoje edhe nje here qe ky problemi im familjar ne emer te ALLAHUT te zbutet? Me ndihmoni. nuk di qka te bej. Edhe namazin e kam lene tani pas ketyre problemeve. Nuk kam vullnet per asgje. Vetem jam duke qare. Burrin e kam teper te mire, po te kishte qen dikush tjeter ne vend te atij dryshe do te ishte puna. ZOTI na ruajt!

PËRGJIGJE / 10-4-2008

Se pari, lusim Allahun ta rregulloje gjendjen tuaj, t’i udhezoje te afermit tuaj qe te shohin te verteten dhe te bashkoheni te gjithe ne harmoni e jete te lumtur, ne bindje ndaj Zotit dhe per te arritur kenaqesine e Tij!

Nese muslimani i kryen ato qe i ka urdheruar Allahu, te gjitha çeshtjet e tij jane te lehta dhe ai ben jete te lumtur ne kete bote dhe ne boten tjeter. Por duhet pasur parasysh se feja e muslimanit eshte feja e Allahut dhe kur muslimani pretendon se zbaton fene e Allahut, duhet te kete parasysh se ai nuk duhet te veproje ne fe dhe as t’i mveshe asaj veçse ato qe ka shpallur Allahu ne Kuran apo ne sunetin e Pejgamberit (salallahu alejhi ue selem), i cili thote: “Kush shpik diçka te re ne kete çeshtjen tone (ne fe), e cila nuk eshte prej saj, ai nuk eshte prej nesh.” [Buhariu dhe Muslimi].

Perveç kesaj, muslimani duhet te di mire, se gjeja e pare qe kerkon Allahu prej tij eshte qe te adhuroje vetem Allahun, te kerkoje ndihme vetem prej Tij, t’i lutet vetem Atij, t’i beje adhurimet me sinqeritet per Allahun dhe per askend tjeter. N.q.s. muslimani i meson dhe i zbaton keto, atehere ai e di se ne çdo problem qe ka, ne çdo ngushtice qe bie, ne rast se semuret apo varferohet, ne çdo te keqe qe e godet, ne te gjitha keto ai duhet te drejtohet tek Allahu me gjithe zemer, me lot ne sy, duke kerkuar falje per gjynahet qe ka bere, sepse e keqja qe i vjen njeriut eshte nga gjynahet e tij dhe sprove per te, nese duron per Hir te Allahut apo jo. Kur je ngushte, kthehesh tek Allahu, e Ai e di me mire se ti gjendjen tende, por Allahu do nga ti qe t’i drejtohesh Atij me lutje, sepse Ai eshte Zoti yt dhe i vetmi qe ka ne dore gjithçka, dhe Ai i pergjigjet lutjes tende, kur i lutesh Atij me sinqeritet. Allahu thote: “E kur robët e Mi të pyesin ty për Mua, (thuaju se) Unë jam afër! I përgjigjem lutjes së lutësit kur më lutet. Ndaj, të më përgjigjen Mua[1] dhe të besojnë tek Unë, që të udhëzohen drejt!” [El Bekare, 186].

Nese kjo qe thame eshte e qarte, atehere duhet te dini se keto lloj salavatesh apo lutjesh, dhe pikerisht “Es Salatu en Narije”, te cilin ka per qellim pyetesja, keto jane salavate dhe lutje per te cilat nuk ka asnje argument dhe baze ne fene Islame, madje ne fjalet qe permeden ne to permbajne shirk (shokvenie Allahut), gje e cila eshte gjynahu me i madh, te cilin Allahu nuk e fal.

Origjina e ketyre salavateve vjen nga India, nga disa dege te sufive, dhe ato jane te pabaza dhe ne kundershtim me Islamin. Ne keto salavate, sipas tyre, duhet te thuhen 4444 here, keto fjale: “اللهم صلي صلاةً كاملة وسلم سلاما تاما على سيدنا محمد الذي (الذي كما ينطق بها بعضهم) تنحل به العقد، وتتفرج به الكرب، وتقضى به الحوائج ، وتنال به الرغائب، وحسن الخواتيم ويستسقى الغمام بوجهه الكريم وعلى آله وصحبه في كل لمحة ونفس”

Qe do te thote: “O Zot! Bekoje me bekime te plota dhe shpetoje me shpetim te plote, zoteriun tone, Muhamedin, me te cilin zgjidhen nyjet (veshtiresite), ngrihen fatkeqesite, kryhen nevojat, plotesohen deshirat, mbyllet mire kjo dynja, leshojne rete shi, me fytyren e tij te ndershme, si dhe (dergo salavat) mbi familjen dhe shoket e tij, ne çdo hap-mbyllje te syrit dhe ne çdo frymemarrje.”

Keto fjale nuk kane ardhur as ne hadith te dobet dhe as ne te trilluar, por jane shpikje e re ne fe, e cila eshte e paparanueshme dhe e kthyer mbrapsht. Personi qe e ben ate, duhet ta lere menjehere, sa ta mesoje se ajo eshte e gabuar, dhe te kthehet tek Allahu me pendim dhe kerkim te faljes nga Ai. T’i lutet Allahut qe ta fale dhe ta udhezoje ne rrugen e drejte dhe te sakte, ashtu si do Allahu. T’i lutet Allahut qe t’i jape dije te dobishme dhe te perpiqet te mesoje me te gjitha mundesite, ato gjera qe i duhen patjeter ne lidhje me fene, me qellim qe te kete sukses ne jeten e tij ne kete bote dhe te fitoje xhenetin ne boten tjeter.

Sugjerojme per motren pyetese qe te kerkoje neper librarite fetare per libra qe flasin per besimin dhe per lutjet, dhe veçanerisht per librin “Hisnul Muslim” – “Mburoja e muslimanit”, sepse ne te ka lutje te ndryshme qe i duhen muslimanit ne jeten e tij te perditshme. Ne te ka edhe lutje te veçanta ne raste fatkeqesie, etj.

Lusim Allahun t’u jape sukses ne zgjidhjen e problemeve tuaja, t’u jape sukses ne kuptimin dhe praktimin e fese ashtu si do Allahu, dhe t’u jape sukses ne arritjen e kenaqesise se Tij, sepse vetem Allahu ka ne dore gjithçka, dhe ne vetem Atij i lutemi!

Allahu eshte Ai i cili jep sukses, dhe paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi pejgamberin tone, Muhamedin, familjen dhe shoket e tij!

[1] Me bindje ndaj urdhrave dhe largim nga ndalesat. Pikërisht këto janë edhe shkaqet që çojnë në përanimin e lutjes së lutësit nga Allahu: besimi dhe bindja ndaj urdhrave, si dhe duke eliminuar ato gjëra që e pengojnë pranimin lutjes, si ngrënia e haramit etj.

(PYETJA NR. 2) HAVA / PRIZREN

Message: Selamun alejkum. Pse eshte i ndaluar mishi i derrit (thiut)? Ju lutem nje spjegim edhe argumentin. Ç’ka eshte imagjinata “fantazia” sipas fes islame? Edhe ç’ka ndalohet me imagjinu sipas islamit?

PËRGJIGJE / 7-4-2008
 1. Se pari, duhet te jete e ditur se Allahu nuk ua ndalon diçka roberve te Tij, vetem nese ajo eshte plotesisht e keqe dhe e demshme per ta, ose kur demi i saj eshte me i madh se dobia. Allahu urdheron dhe ndalon me vullnetin e Tij, me dijen dhe urtesine e Tij absolute. Ndersa robet e Tij, duhet te thone: “Degjuam dhe u bindem! Na fal, o Zoti yne! Tek Ti eshte kthimi.” [El Bekare, 285].

Me zhvillimet e fundit shkencore, jane zbuluar shume prej demeve qe permban mishi i derrit, gje e cila duhet te jete shkak per udhezimin e njerezve dhe per forcimin e bindjes tek besimtaret, kur shohin me syte e tyre nga fjala e fundit e shkences, se mishi i derrit meriton te jete i ndaluar. Ketu nuk eshte vendi per permendjen e demeve te mishit te derrit, por neve na mjafton qe Allahu e ka ndaluar ate ne menyre te prere, ne kater ajete te Kuranit: El Bekare 173, El Maide 3, El En’am 145 dhe En Nahl 115.

 1. Kjo pyetje nuk eshte shume e qarte, se çfare ka per qellim pyetsi me te. Imagjinata e njeriut eshte aftesia per te formuar dhe perfytyruar figura, ide, etj, ne mendjen e tij dhe jo ne realitet. Mund te themi qe: nuk lejohet imagjinimi i formes se Allahut dhe as perfytyrimi i saj, pasi qe sido qe ta imagjinosh, Allahu eshte ndryshe imagjinates se njeriut. Po keshtu, nese imagjinon gjera te ndaluara, ato mund te çojne ne kryerjen e te ndaluarave, megjithese gjynahun nuk e merr vetem nese vepron apo flet, siç ka ardhur ne hadithin e nxjerre nga Buhariu dhe Muslimi, se Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) ka thene: “Allahu ia ka falur ymetit tim ato qe peshperit me vete, perderisa nuk i vepron apo i flet ato.”

Allahu eshte Ai i cili jep sukses! Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi pejgamberin tone, Muhamedin, familjen dhe shoket e tij!

(PYETJA NR. 1) SULEJMANI / SHQIPËRI

Message: Selamun alejkum. Eshte nje deg e islamit te ne, por bejn dhiker dhe ne te permende nje fjal: “destur ja hadrrati ustaz bi idhnila”. dhe ne imagjinat…

PËRGJIGJE / 2-4-2008

Kjo dege qe permend vella, eshte prej degeve te humbura te sufive, sepse ata thone fjale te tilla ne dhikret e tyre te posaçme. Ne keto fjale ka shirk (shokvenie Allahut) dhe humbje te tjera per te cilat nuk ka ardhur ndonje argument, por vetem shpikje te mendjes njerezore te frymezuar nga shejtani, Allahu na ruajte, e i udhezofte ata muslimane qe veprojne gjera te tilla pa pasur dije per domethenien e tyre. Fjalia qe permend eshte ne arabisht dhe perkthehet keshtu: “Na jep leje, o zoteri mesues, me lejen e Allahut!” Apo afersisht keshtu, nese nuk eshte shkruajtur gabim ndonje fjale qe ato thone. Siç dihet, sufite kane disa menyra te veçanta dhikri, si dhe kane ndarje te njerezve ne grade sipas nje rregulli te shpikur e larg te vertetes. Ne tubimet e dhikrit te tyre, ata pretendojne se shohin gjera qe nuk i shohin te tjeret, shohin pejgamberin, engjejt, madje edhe Allahun, dhe kete gje e quajne: “El Hakika”. Ata thone se feja ka dy dege: El Hakika dhe Esh Sherijah. Esh Sherijah jane dispozitat e Islamit prej namazit, zekatit etj, qe i njohim dhe kjo eshte per muslimanet e thjeshte dhe fillestare, ndersa El Hakika eshte grada e njerezve te veçante, te cilet sipas tyre nuk kane nevoje te falen e te agjerojne, por jane bere “shejha” dhe njohin realitetin e gjerave. Keta jane me larte se njerezit e tjere dhe shohin gjera qe te tjeret nuk i shohin. Keta edhe kur bejne harame te medha, sipas tyre ne te vertete te tjereve u duket keshtu, sepse ata mund te jene duke bere vepren me te mire… e humbje te tjera si keto. Lusim Allahun t’i ruaje muslimanet nga keto gjera dhe t’i ktheje ata ne fene e Tij me nje kthim te mire. U bejme thirrje muslimaneve qe te mos ndjekin rruge te humbura dhe te paargumentuara ne fene e tyre, rruge te shpikura nga njerezit, pasi qe feja ka ardhur nga Allahu dhe vetem Ai i cakton rregullat e saj dhe se si duhet ta adhurojme Ate. Çdo gje qe logjika e paster njerezore nuk e pranon dhe quan bestytni te kote, apo politeizem, ajo eshte e tille dhe Islami eshte larg asaj. Nuk duhet shume meditim per te pare se keto dege sufiste, shiite etj, jane te humbura dhe te paverteta, larg Islamit te paster.


Dërgo pyetjen!

Përgjigja do tju vijë në emailin tuaj, dhe mund të publikohet këtu nëse do të shihet e arsyeshme