(Pyetja Nr. 80) Ummu Abdulkerim / 27-02-2011

Message: Es selamu alejkum we rrahmetullah we berekatuhu
A na lejohet ne si muslimane t’i lutemi Allahut duke kerkuar te ndodhin disa gjera te caktuara si shenje per te kuptuar nese nje çeshtje per ne eshte hajr apo jo?
Dhe a mund te ndodh qe Allahu t’u zbuloje hajrin disa roberve te vet (pasi i jane drejtuar Atij me dua) ne disa raste si psh.
Nqs i lutemi Allahut qe po s’qe hajr per mua per te shku neser ne x vend ateher te bier shi te nesermen qe un ta kuptoj kete gje permes plotesimit te kesaj duaje.
Une e tregova 1 shembull jo se jam lut per kete por per ta kuptuar se per cfar lloje shenjash e kam fjalen dhe pyes a mund te marrim ne prej Allahut keto lloje shenjash kur duam te kuptojm a esht hajr nje ceshtje x per ne apo jo?

Përgjigje / 12-03-2011

Kur besimtari eshte ne medyshje per nje ceshtje te caktuar, ai i drejtohet Allahut me namaz istihara, pastaj vendos te kryeje ate ceshtje qe synon te veproje, dhe nese i lehtesohet dhe e kryen ate, do te thote qe ka qene hajer, e ne te kundert, nese Allahu e largon nga ajo ceshtje, do te thote se lenia e saj ka qene me e mire per te. Kjo eshte menyra qe besimtari ndjek kur eshte ne mendyshje apo kur ndermerr hapa me rendesi per te dhe jeten e tij, kurse menyrat e tjera nuk kane argument dhe mund te kene te ndaluara per shkak se mund te lidhesh me gjera qe nuk i di saktesisht dhe ndoshta shejtani i ben qe te duken ashtu, dhe ne kete menyre ndjek rrugen e gabuar. Pra, edhe nese besimtari mund te shohe ndonje shenje per ndonje ceshtje te caktuar, nga e cila kupton se ajo ceshtje eshte keshtu apo ashtu, ai assesi nuk mund te mbeshtetet plotesisht ne ate shenje, sepse nuk e di te verteten e saj dhe as te fshehten, keshtu qe t’i drejtohet Allahut me ate qe na e ka mesuar i Derguari i Tij, pra me namaz dhe lutje Istihara. E Allahu eshte e i Gjithedijshmi.

(Pyetja Nr. 79) Muhamet Krasniqi / Prishtine / 08-02-2011

Message: Selam Alejkum (Paqja dhe meshira e Allahut qofshin mbi ju).
Kam nje varg pyetjesh, te cilat jo domosdoshmerisht kane te bejne me Akiden, por desha t’i shtroj te gjitha ne nje vend per shkak qe ta kem me te lehte t’i marre pergjigjet.
Pyetje për hoxhallarë dhe dijetarë:
1. Si ka mundësi që njeriut t’i dalë shpirti gjatë natës, ndërsa të rrahurat e zemrës nuk iu ndalen, ndërkohë dihet se trupi nuk mund të funksionojë pa shpirtin?
2. Si mund që njeriu menjëherë pas vdekjes ta shikojë shpirtin pasi t’i del ai, kur dihet se në trup më asgjë nuk funksionon?
3. Nëse gjatë namazit farz (obligim) xhemati besimtarët, duhet të ofrohen afër njëri tjetrit, për arsye se djalli mund të futet mes tyre, atëherë çfarë mund të ndodhe me imamin i cili të dy anët i ka të hapura. Ai mund të sulmohet dyfish më shumë?
4. A e ka vërtetuar në mënyrë të qartë Muhammedi a.s. se toka sillet rreth diellit?
5. Cilat janë kriteret e haditheve – (shkurtimisht)?
6. Udhëzimi vjen dhe duhet të inicohet nga njeriu apo nga Zoti?
7. A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër?
8. Profeti Ibrahim a kishte ndonjë fakt tjetër pos ëndrrës se duhet ta prej te birin e tij Islamilin për kurban?
9. A është i fundit ajeti (2:281 Bekare) apo (5:3 Maide)?
10. Thuhet se burrat e gratë nuk duhet t’u ngjajnë në veshje njëri tjetrit. Pse atëherë burrat u ngjajnë në veshje grave, duke vesh disa rrobe që u ngjajnë fustaneve.
11. Pasi që rrotullimi i tokës rreth diellit e përcakton një vit të plotë prej 365 ditësh, pse atëherë arabët e llogarisin kohën me kalendar hënor?
12. Vrasjet vulgare nuk lejohen ne Islam, por a konsiderohet vrasje vulgare gurëzimi?
13. Cili është qëllimi i ndëshkimit të krimit në islam?
14. Ata burra që në këtë botë kanë pasur më shumë se një grua, cilën grua do ta marrin në botën tjetër. Nëse i merr që të gjitha, a është e drejtë që edhe në atë botë një grua, burrin e saj ta ndajë me një apo me më shumë gra të tjera?
15. Nëse i pyesim 6 njerëz në të gjashtë anët e tokës se ku është Zoti ata që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell”, dhe rrjedhimisht po nënkuptohet se toka, universi dhe çdo gjë që në të, është brenda Zotit, a është mëkat te thuhet kështu, nëse s’është kështu, si mund të jetë ndryshe?
16. Thuhet se mbulesa lindi me Islamin (Islamin e Ademit a.s.) por ne e dimë se në atë kohë nuk kishte rroba qe njerëzit te mbuloheshin? Atëherë me çfarë mbuloheshin vajzat dhe gratë ne atë kohe, si zëvendësim i rrobave?
17. A ka qenë i njohur emri apo fjala Allah para se të zbriste Kurani? Nëse po, çfarë kuptimi kishte, nëse jo, kush i dha kuptim këtij emri?

Zoti ju shperblefte!

Përgjigje / 25-02-2011

Falenderimet dhe lavdia i takon vetem Allahut, dhe paqja e bekimet e Allahut qofshin mbi te Derguarin e Allahut, familjen dhe shoket e tij!

1. Si ka mundësi që njeriut t’i dalë shpirti gjatë natës, ndërsa të rrahurat e zemrës nuk iu ndalen, ndërkohë dihet se trupi nuk mund të funksionojë pa shpirtin?

1. Allahu i Madheruar thote: “Te pyesin ty (o Muhamed) per shpirtin. Thuaju: “Shpirti eshte çeshtje qe i takon vetem Zotit tim, kurse juve nuk ju eshte dhene nga dija veçse pak.” [El Isra, 85]. Pra, njeriu di shume pak per shpirtin dhe realitetin e tij, keshtu qe duhet t’i dorezohet totalisht fjales se Allahut dhe te mjaftohet me te, sepse nuk do te mund te mesoje me shume sa do qe te zhvilloje shkenca dhe sado qe te meditosh. Allahu i Madheruar thote: “Allahu ua merr shpirtrat atyre që u ka ardhur çasti i vdekjes dhe atyre që nuk kanë vdekur, por që janë në gjumë. Pastaj Ai ndal shpirtin e atij që i është caktuar vdekja, ndërsa të tjerëve ua lë deri në një kohë të caktuar. Me të vërtetë, këto janë shenja për njerëzit që mendojnë.” [Ez Zumer, 42]. Padyshim se çeshtja e shpirtit eshte nje çeshtje e madhe e cila i ka sfiduar te gjithe shkencetaret dhe filozofet per ta njohur ne detaje ate, dhe kjo eshte prej mrekullive te Allahut te Madheruar, te Gjithedijshmit, te Urtit. Keshtu qe nuk mund te supozohen pyetje te ndertuara ne hamendje dhe ne njohuri te pavertetuara shkencerisht, pasi qe shpirti nuk eshte diçka fizike materiale qe te mund te analizohet nga shkenca, por duhet te dorezohesh tek Allahu dhe fjala e Tij.

2. Si mund që njeriu menjëherë pas vdekjes ta shikojë shpirtin pasi t’i del ai, kur dihet se në trup më asgjë nuk funksionon?

2. Ne hadithin e Pejgamberit (salallahu alejhi ue selem) thuhet: “Kur njeriut i merret shpirti, syte e ndjekin ate (shpirtin).” [Muslimi e te tjere]. D.m.th. kur njeriut i del shpirti, ai del nga ana e kokes dhe syte e ndjekin ate dhe mbesin ashtu te hapura duke veshtruar lart, sic ndodh vertete kur vdes njeriu ne shtratin e vdekjes. Por kjo nuk do te thote se syte e shohin shpirtin pasi ai te dale, por thjesht e ndjekin ate kur ai eshte duke dale dhe mbesin ashtu te ngritur. Por perse gjithe ky shqetesim per shpirtin, nderkohe qe mendja jone eshte e kufizuar dhe nuk mund te perceptoje gjithcka qe ka krijuar Allahu, kurse bota e shpirtit dhe e jetes se varrezave eshte nje bote krejt tjeter, per te cilen ne dime shume pak edhe pse aq sa dime eshte e mjaftueshme, perndryshe Allahu do na kishte treguar me shume, keshtu qe te mjaftohemi me ato qe na ka mesuar Allahu, i Gjithedijshmi.

3. Nëse gjatë namazit farz (obligim) xhemati besimtarët, duhet të ofrohen afër njëri tjetrit, për arsye se djalli mund të futet mes tyre, atëherë çfarë mund të ndodhe me imamin i cili të dy anët i ka të hapura. Ai mund të sulmohet dyfish më shumë?

3. Kjo eshte vertet futje e logjikes ne gjera qe nuk i takojne asaj dhe loje e shejtanit me besimtarin qe i mendon keshtu keto gjera, ose urrejtje dhe luftim i sunetit te Pejgamberit me cdo lloj menyre te mundshme me qellim largimin e njerezve prej tij. Pergjigja per kete pyetje mund te jete thjesht se keshtu ka thene Pejgamberi dhe mbaroi, dhe ne duhet ta besojme dhe te dorezohemi para fjales se te Derguarit te Allahut i Cili nuk flet nga vetja e vet por nga shpallja qe i vjen nga Allahu. Por me logjike te thjeshte shtojme edhe dicka tjeter: kur futet shejtani ne mes per te shkaktuar perçarje: kur jane dy apo me shume njerez, apo kur eshte nje i vetem?! Sigurisht qe do te thuash: kur jane dy ose me shume, se nuk eshte logjike te thuash qe do te fuse njeriun qe eshte vetem ne percarje me vetveten! Pra, ti duhet te kuptosh qellimin e fjales se Pejgamberit kur thote qe ne namaz te bashkohen kembet dhe supet dhe te mos lihen vende bosh sepse hyn shejtani, dmth qe muslimanet te jene te renditur me rregull te perpikte dhe te persosur gjate namazit te tyre, ashti si renditen engjejt ne namazin e tyre para Zotit te tyre, dhe jo te qendrojne shtrembe-shtrembe dhe nje ketu e nje atje, sikur te ishin ne ndonje loje apo veper te dynjase. Muslimanet jane nje trup i vetem ne namazin e tyre, dhe qe te gjithe ata ndjekin prijesin e tyre (imamin) ne menyren me te mire, dhe keshtu ata qendrojne te bashkuar dhe te forte, dhe nuk i percan asnje lloj armiku, qofte njeri apo shejtan. Kur besimtaret afrohen prane njeri-tjetrit ne namaz, ata kujtojne se keshtu po zbatojne urdhrin e Pejgamberit dhe automatikisht i futet dashuria per te tjeret qe veprojne keshtu, dhe ne kundert ndodh e kunderta dhe futet urrejtja, sic ndodh ne realitet ne shume prej xhamiave te muslimaneve, Allahu i udhezofte dhe i bashkofte ne te verteten!

4. A e ka vërtetuar në mënyrë të qartë Muhammedi a.s. se toka sillet rreth diellit?

4. Muhamedi (salallahu alejhi ue selem) nuk mund te sqaronte asgje nga vetja e tij, perveçse me shpallje nga Allahu. Ne Kuran dhe ne hadithe te sakta kane ardhur shume argumente qe flasin per levizjen e gjithckaje qe gjendet ne kozmos, por shume prej ajeteve dhe haditheve te tilla kerkojne analizim te holle nga dijetaret ne menyre qe t’u sqarojne njerezve se si kuptohen ato. Sot behen hulumtime serioze per te zbuluar sa me shume te jete e mundur nga ajetet dhe hadithet qe flasin per fakte shkencore, dhe keto jane quajtur me titullin “Mrekullite e Kuranit” apo ngjashem me kete, por ky nuk eshte vendi per hollesi te metejshme.

5. Cilat janë kriteret e haditheve – (shkurtimisht)?

5. Nuk e dime se çfare ke per qellim me “kriteret e haditheve”, por nese ke per qellim ndarjen e tyre ne kategori dhe ne grada, atehere lexo ketu.

6. Udhëzimi vjen dhe duhet të inicohet nga njeriu apo nga Zoti?

6. Kush e do te verteten dhe te miren dhe e kerkon udhezimin, Allahu ia jep ate, dhe Allahu nuk i ben padrejtesi askujt. Askush nuk do te kete justifikim tek Allahu ne diten e Kiametit prej atyre qe do te hyjne ne zjarr, askush nuk do te thote “Ti o Zot, nuk me udhezove dhe nuk ma solle udhezimin”, sepse qe te gjitheve pa perjashtim u shkon udhezimi dhe fjala e Allahut, dhe ata ose e pranojne, ose e refuzojne ate me zgjedhjen e tyre te paimponuar. O njeri, nese e sheh se Allahu te ka udhezuar dhe te ka dhene sukses ne adhurimin e Tij dhe ne bindjen ndaj Tij, falendero Allahun per kete miresi qe te ka mundesuar dhe nese eshte e kunderta, nuk mund te fajesosh vecse veten tende, sepse ti vete i ke kthyer shpinen udhezimit dhe te ka pelqyer ndjekja e qefeve dhe deshirave te tua, dhe nese te thuhej qe te kesh frike Zotin dhe te mos veprosh keq, ti nuk ia vije veshin kesaj fjale por vazhdoje me arrogance ne qefet e tua dhe ne padrejtesi ndaj vetes, njerezve te tjere dhe Zotit. Pra, nuk ka justifikim, sepse Allahu nuk denon askend pa i sjelle argumentin me pare, dhe vetem nese e refuzon argumentin e Zotit dhe fjalen e Tij, atehere prit gjithe te keqiat per jeten tende ne kete bote dhe ne boten tjeter.

7. A e krijoi Zoti njeriun nga dheu i kësaj toke apo nga dheu i një toke tjetër?

7. Nga tekstet hyjnore kuptohet se njeriu eshte krijuar nga balta e kesaj toke. Por, çfare perfitimi ke nese e meson apo jo kete gje?!

8. Profeti Ibrahim a kishte ndonjë fakt tjetër pos ëndrrës se duhet ta prej te birin e tij Islamilin për kurban?

8. Enderra qe shihnin pejgamberet ka qene nje nga menyrat e shpalljes se Allahut tek ata, keshtu qe kjo mjafton per te qene shpallje nga Allahu tek Ibrahimi (alejhis selam), per therjen e djalit te tij, prandaj edhe Allahu i tha: “O Ibrahim, ti e vertetove enderren, dhe ne keshtu i shperblejme vepermiret.” [Es Safat, 104-105]. Kurse per njerezit e tjere enderra mund te jete paralajmerim, por asnje gjykim dhe vendim nuk lejohet te merret duke u bazuar vetem ne enderren qe ka pare dikush prej njerezve, me perjashtim te pejgambereve, sic e thame. E Allahu eshte i Gjithedijshmi.

9. A është i fundit ajeti (2:281 Bekare) apo (5:3 Maide)?

9. Ne lidhje me ajetin e fundit qe ka zbritur prej Kuranit ka disa mendime ne mesin e dijetareve, por ndoshta mendimi me i sakte eshte per ajetin 281 te sures el Bekare, qe thote: “Dhe ruajuni asaj Dite që do të ktheheni tek Allahu, kur çdokujt do t’i jepet ajo që ka fituar dhe askujt nuk do t’i bëhet padrejtësi.”

10. Thuhet se burrat e gratë nuk duhet t’u ngjajnë në veshje njëri tjetrit. Pse atëherë burrat u ngjajnë në veshje grave, duke vesh disa rrobe që u ngjajnë fustaneve.

10. Çudi qe vete Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) nuk e ka kuptuar qe veshjet e burrave arab, madje edhe te vete atij, (qe pyetesi i quan fustane) u ngjakan atyre te grave!!! Kjo eshte nje menyre pergjigje, kurse menyra tjeter eshte te thuhet se keto veshje qe disa njerezve zakonisht ne perndim, i duket si fustane, dallon plotesisht nga fustanet e grave, qofte fustanet e grave muslimane apo ato jomuslimane, keshtu qe pyetja nuk eshte ne perputhje me realitetin.

11. Pasi që rrotullimi i tokës rreth diellit e përcakton një vit të plotë prej 365 ditësh, pse atëherë arabët e llogarisin kohën me kalendar hënor?

11. Sepse e kishin me te lehte te llogarisnin ndryshimet e formes se henes (cdo nate shtohet deri sa ne mes te muajit behet rreth i plote, pastaj fillon te hahet deri sa humbet dhe lind perseri, e keshtu), kurse dielli nuk ndryshon dhe nuk mund te llogaritet nga njerezit e thjeshte dhe te pamesuar. Nje vit i plote henor ka 10-11 dite me pak se viti diellor. Allahu ne Kuran i ka permendur te dy keto vite, por jo ne menyre te drejtperdrejte, kur thote per djelmoshat e shpelles qe qendruan ne gjum 300 vjet e nente vite, [el Kehf, 25], dhe sipas llogarive, kane qene 300 vite diellor = 309 vite henor, dhe keshtu llogaria eshte e perputhur dhe precize, duke i permendur te dy menyrat e llogaritjes se kohes, me diell dhe me hene. I Madheruar qofte Allahu, Krijuesi i kohes dhe i shenjave per matjen e saj nga njeriu i mesuar dhe nga ai qe nuk eshte i mesuar!

12. Vrasjet vulgare nuk lejohen ne Islam, por a konsiderohet vrasje vulgare gurëzimi?

12. “Vulgare” do te thote: e pahijshme, e pakulturuar, ose e thjeshtezuar se tepermi, gje e cila nuk ka ardhur ne ndonje tekst te Islamit, por gjithesesi pyetja ka per qellim ta quaje vulgare apo masakrim gurezimin e atyre njerezve qe bejne prostitucion duke qene se jane te martuar apo kane qene te martuar. Kjo eshte per qellim me pyetjen, perndryshe Islami ndalon cdo lloj vrasje te padrejte, madje edhe kur ushtria muslimane eshte ne lufte e siper me ushtrine jomuslimane, Islami i ka ndaluar muslimanet te masakrojne ushtaret jomuslimane te vrare ne lufte e siper, dmth ndalohet qe te gjymtohen te vraret duke iu keputur krahet, kembet, apo duke i care barkun dhe duke i nxjerre zorret, e gjera te tilla masakruese qe Islami i ka ndaluar. Kurse kur flitet per ndeshkimet e percaktuara me ligj Hyjnor, per disa vepra qe kane arritur kulmin e vulgaritetit, shemtires dhe padrejtesise ndaj shoqerise njerezore, nuk thuhet kurresesi se ato ndeshkime jane vulgare, dhe kete nuk e thote kurre nje musliman, dhe ne e dime qe pyetesi ka per qellim t’i pergjigjet dikujt tjeter qe e thote kete fjale, prandaj edhe pyet dhe jo se e konsideron vete keshtu kete ndeshkim te percaktuar nga Allahu i Gjithedijshem dhe i Urte ne gjykim dhe vendim. Jane ata qe therrasin per te drejtat e njeriut qe i hedhin keto dyshime tek njerezit e thjeshte qe nuk kane dije dhe qe nuk mendojne gjate, edhe pse vete ata i shkelin me te dyja kembet te drejtat e njeriut, madje ndoshta me shume ruajne te drejtat e kafsheve se sa te njerezve, si e si qe te mos ua japin ato te drejta njerezve por tua japin kafsheve, sic ndodh jo rralle me lenien testamet te pasurise qenit apo maces, vetem e vetem qe te mos ia lere njerezve, madje atyre qe i ka me te aferm, qe i ka lindur vete! Atehere per cfare te drejta njeriu flasin keta?! Apo thjesht kane per qellim te mashtrojne muslimanet e thjeshte e te pamesuar dhe te hedhin dyshime tek ata?

13. Cili është qëllimi i ndëshkimit të krimit në islam?

13. Ndeshkimet e percaktuara me ligj ne Islam kane dy qellime kryesore: pastrimin nga mekati te personit qe e ben ate dhe keshtu ai nuk denohet ne boten tjeter, dhe parandalimin e paralajmerimin e te tjereve qe te mos guxojne t’i afrohen nje vepre te tille te shemtuar, e cila shkaterron njerezimin dhe shoqerine ne mase. Pra, gurezimi i atij qe ben prostitucion duke qene se ka ose ka pasur grua, eshte shume pak ne krahasim me demet qe i sjell shoqerise njerezore vepra e tij e shemtuar dhe vulgare. Perderisa ky ben veper te tille vulgare dhe te shemtuar, perse te mos e marre edhe denimin ne te njejten menyre?! Nese dikush ben prostitucion duke qene i martuar, ai prish familjen e vet, femijet e vet, familjen e tjetrit dhe femijet e tij, e Zoti e di se deri ku dhe ne ç’permasa arrin kjo prishje e shoqerise njerezore. Atehere, a nuk eshte e drejte qe kjo e keqe e madhe qe i vjen shoqerise nga kjo veper e shemtuar, te kurohet me nje ndeshkim te tille turperues per vepruesin e saj por mesimdhenes per te tjeret? Sa njerezve u hyhet ne hak kur behet nje veper e tille e shemtuar? A nuk i hyhet ne hak gruas apo burit, familjes dhe femijeve, te secilit prej atyre qe e bejne kete veper? A nuk ka kjo veper permasa mbare shoqerore? Atehere si mund te tregohet meshire me personin qe e ben kete gje. Nese dikush do e gjente gruan e vet me nje burre tjeter ne shtrat, çfare do te bente?! Pra, prostitucioni eshte nje veper shume e rende qe demton shoqerine ne mase, prandaj edhe ndeshkimi i tij nuk mund te jete veçse kurimi rrenjesor dhe parandalues, me vdekje! Po keshtu edhe ndeshkimi per vrasesin eshte qe te vritet, sepse vetem keshtu i jepet ndeshkimi i merituar dhe vetem keshtu ruhet shoqeria nga vrasjet e padrejta te hakmarrjes se verber. Kush vret, vritet, dhe askush nuk lejohet te vritet ne vend te dikujt tjeter, por vetem vrasesi vritet, pervec nese familja e te vrarit ia fal gjakun e njeriut te tyre. Apo mos vetem vrasesi eshte njeri dhe vetem ai i gezon te drejtat e njeriut?! Po ai qe u vra, nuk ishte njeri? Po njerezit e te vrarit qe kane zemerim ne zemrat e tyre, a nuk kane te drejta? Atehere, si mund te ruhen te drejtat e vrasesit dhe te shkelen ato te te vrarit dhe familjes se tij? Apo mos ndoshta sepse vrasesit jane vete ata qe i bejne keto ligje? Po keshtu thuhet edhe per vjedhesin, te cilit ne Islam i pritet dora, per te ndaluar te keqen dhe per t’i dhene atij denimin e merituar, por duhet ta dine muslimanet qe mashtrohen nga mediat e perendimit duke e paraqitur ligjin Islam si nje ligj gjakpires dhe te padrejte, se Islami ka caktuar kushte dhe rregulla te perpikta per praktikimin e ketyre ndeshkimeve nga gjykata e vendit Islam. Nuk zbatohet nje ndeshkim pa u vertetuar se pari krimi dhe autori, pastaj shihet nese ka shkaqe te tjera rrethanore qe e bejne te ndaluar zbatimin e ketij ndeshkimi. Per shembull, nese dikush vjedh nga uria, atij asesi nuk i pritet dora, sepse eshte shoqeria ne mesin e se ciles ai jeton qe nuk ia ka dhene atij hakun qe Zoti i ka percaktuar atij ne pasurite e tyre, pra lemoshen dhe zekatin e te pasurve. Keshtu qe ne kete rast, shoqeria ka bere padrejtesi duke e lene ate te vuaje nga uria, dhe ai nuk meriton te denohet per kete shoqeri. Pra, drejtesia e Islamit ne ligje dhe rregulla eshte absolute. Islami i jep secilit hakun dhe askujt nuk i ben padrejtesi. E kush eshte me i drejte se Allahu?

14. Ata burra që në këtë botë kanë pasur më shumë se një grua, cilën grua do ta marrin në botën tjetër. Nëse i merr që të gjitha, a është e drejtë që edhe në atë botë një grua, burrin e saj ta ndajë me një apo me më shumë gra të tjera?

14. Allahu nuk i ben padrejtesi askujt, dhe ne boten tjeter do te kete ligje te tjera. Gjithesecili prej besimtareve burra e gra, do te marrin shperblimin e tyre te shumefishuar nga Allahu dhe qe te gjithe do te jene te kenaqur dhe te lumtur. Lusim Allahun te na beje prej banoreve te xhenetit te Tij, te atyre qe kane fituar pelqimin e Tij, dhe te na bashkoje me pejgamberin tone, shoket e tij dhe me njerezit e mire!

15. Nëse i pyesim 6 njerëz në të gjashtë anët e tokës se ku është Zoti ata që të gjithë do të përgjigjen se “Ai është në qiell”, dhe rrjedhimisht po nënkuptohet se toka, universi dhe çdo gjë që në të, është brenda Zotit, a është mëkat te thuhet kështu, nëse s’është kështu, si mund të jetë ndryshe?

15. Kur thuhet se Allahu eshte ne qiell, qe te gjithe kane per qellim te thone se eshte lart, mbi qiej dhe mbi gjithesi. Atyre qe u shkon mendja te bejne filozofi, nxjerrin lloj-lloj filozofish, sepse qe te besh filozofi do te thote thjesht te besh pyetje, qofte ajo pyetje absurde, injorante dhe e pavlere, sa qe askush nuk perfiton prej saj. Allahu i Madheruar, Krijuesi i gjithckaje, eshte me i Madhi, me i Larti, me i Ngrituri dhe mbi gjithcka qe ka krijuar. Keto gjera kuptohen lehte edhe nga njerezit qe nuk kane shkolle, pa qene nevoja te lexojne ajetet e Kuranit dhe hadithet e pejgamberit qe e thone kete gje, por jane disa mendjelehte egoiste, qe kane ndjekur rrugen e filozofeve mohues e ateiste, dhe kane marre guximin te bejne filozofi me besimin e paster te Islamit, duke mashtruar veten dhe njerezit rreth tyre dhe duke devijuar nga rruga e natyrshme dhe e drejte e Allahut qe ia ka shpallur Muhamedit, dhe qe e kane kuptuar dhe zbatuar shoket e Muhamedit, brezi me i ndritur i te gjitha koherave. Kujdes, o ti musliman, mos u mashtro me fjalet e medha dhe te pakuptimta, sepse feja e Allahut eshte e lehte dhe ajo kuptohet edhe nga njerezit e thjeshte dhe analfabete, madje vete pejgamberi yne ka qene analfebet, madje arabet ne kohen kur erdhi Islami kane qene quajtur popull analfabet. Por kjo nuk do te thote se ata ndenjen analfabete, por perkundrazi, u ngriten me Islamin dhe arriten majat e dijes dhe te shkences per sa kohe kapeshin forte per Islamin, dhe perseri do ta arrijne kete, por ju duhet te marrin shkaqet dhe te kapen forte per fene e Allahut, per Kuranin dhe per sunetin e pejgamberit (salallahu alejhi ue selem), sepse vetem keshtu mund te ngrihen dhe te jene te paret ne cdo te mire te njerezimit. E Allahu e ka ne dore suksesin.

16. Thuhet se mbulesa lindi me Islamin (Islamin e Ademit a.s.) por ne e dimë se në atë kohë nuk kishte rroba qe njerëzit te mbuloheshin? Atëherë me çfarë mbuloheshin vajzat dhe gratë ne atë kohe, si zëvendësim i rrobave?

16. Me lekure kafshesh, me rrobe te bera nga fijet e pemeve, e keshtu. A mendoni njerezit sot dine me shume nga ç’dinte Ademi (alejhi selam) prej dijes dhe shkences?! Gabohet ai qe mendon keshtu. Kur kerkimet arkeologjike sot zbulojne ndonje veper te bere nga njerezit e hershem, habiten jashte mase se si kane mundur ta bejne me ato kushte qe kane pasur, dhe se njeriu i sotem kurre nuk do arrinte t’i bente nese nuk do i kishte mjetet teknologjike qe Allahu ia ka zbuluar atij. Zhvillimet dhe zbulimet shkencore sot e kane mashtruar vertet njeriun, sa qe disa po e quajne shkencen zot, duke thene se beson te shkenca dhe jo te Zoti, nga injoranca e madhe dhe nga mashtrimi prej teknologjise moderne, pa e çuar fare mendjen se si ka arritur shkenca deri ketu, pa e ditur se keto zhvillime shkencore e teknologjike nuk do te arriheshin kurre sikur te mos kishte qene dija dhe shkenca e percjelle dhe e zhvilluar nga njeriu nder shekuj, duke filluar pasardhesi aty ku e kishte lene paraardhesi i tij, deri sa arriti ketu ku eshte sot, e Allahu e di se deri ku do te arrije ne te ardhmen.

17. A ka qenë i njohur emri apo fjala Allah para se të zbriste Kurani? Nëse po, çfarë kuptimi kishte, nëse jo, kush i dha kuptim këtij emri?

17. Fjala hyjnore “All-llah” eshte fjale arabe dhe ka lindur me lindjen e gjuhes arabe. Rrenja e kesaj fjale eshte folja “elehe” qe do te thote “adhuroi, lidhi zemren me dicka”, dhe prej ketu, kuptimi i fjales hyjnore “Allah” eshte: “I Adhuruari, Ai te Cilin e adhurojne te gjitha krijesat”. Arabet e dinin kete fjale dhe keshtu e quanin Allahun qe para Islamit, dhe kjo gje ka qene nga gjurmet e Ibrahimit dhe Ismailit (alejhimas selam). Kurse grupet e devijuara nga rruga e te pareve te Islamit, ata te cilet kane ndjekur rrugen e filozofeve dhe oratorise, nuk e pranojne qe kjo fjale e Allahut te kete kuptim dhe rrenje fjale, sepse emri i Allahut eshte i vjeter dhe pa fillim ashtu si vete Allahu, kurse fjalet qe kane prejardhje jane te krijuara, dhe kjo nuk mund te thuhet per Allahun, sipas tyre. Por dijetaret qe kane ndjekur rrugen e paster te selefeve, thone se Allahu e quan Vetem me cfare emri te doje, por çdo emer i Allahut eshte edhe Cilesi e Tij, dhe te gjithe emrat e Allahut jane te bukur dhe me kuptim te mire dhe absolut, ashtu si i takon Madheshtise se Tij, te Lartesuarit.

E Allahu eshte i Gjithedijshmi dhe vetem Ai udhezon ne rrugen e drejte. paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te derguarin tone, Muhamedin, familjen e tij, shoket e tij dhe te gjithe ata qe ndjekin rrugen e tij deri ne diten e Kiametit!

(Pyetja Nr. 78) Anonim / Londer / 04-02-2011

Message: selamu alejkum ve rahmetullah. Desha te pyes se nji moter me tha qe ne qofte se dyshon se e ke marr msysh femijen tend merr pak peshtyme dhe ja fut femijes ne goje dhe largohet msyshi ajo me tha se ka hadith per ket sa asht e vertet kjo dhe a ka hadith te vertet. Allahu te shperbleft me xhenetin firdeus!

Përgjigje / 10-02-2011

…..

(Pyetja Nr. 77) Aranit / Tirane / 21-01-2011

Message: selamu alejkum vella desha me te bo nje pyetje rreth shume njerezve te cilet nuk kane njohuri aspak per islamin besojne ne zot por vetem kaq sepse po ti pyesesh ato dhe tu thuash pse nuk lexon librin kuranin dhe te mesosh me shume per Allahun shume njerez thojne se une nuk kam dije nuk jam frymezuar dhe shume te tjere sapo pranojne islamin thone si ka mundesi qe nuk kam pas njohuri rreth islamit .pyetja ime eshte kjo pse ka shume njerez qe nuk jane informuar rreth rruges se Allahut dhe kane vazhduar pa besuar gjate gjithe jetes se tyre sepse une per kete kam shume shembuj me sakte dua te them pse Allahu nuk e ka frymezuar cdo njeri per islamin sepse shume njerez po ta dinin per islamin do ta perqafonin me shume deshire. Allahu ta shperblefte!

Përgjigje / 22-01-2011

Allahu i Madheruar eshte i Drejte ne gjykim dhe veprim dhe askujt nuk i ben padrejtesi as sa grimca, por jane njerezit ata qe i bejne padrejtesi vetvetes duke mos e ndjekur frymezimin e Allahut qe ua ka ngulitur ne natyren e tyre njerezore qe kur kane qene ne shpinen e Ademit, por duke ndjekur deshirat dhe kenaqesite e tyre ne kete dynja te stolisur per te sprovuar njerezit, gje e cila i jep edhe kuptimin ekzistimit te mires dhe te se keqes, dhe te mireve e te keqinjve. Pra, njeriu e zgjedh vete rrugen e tij drejt udhezimit ose humbjes, dhe shembujt qe ti kujton se vertetojne ate qe thua se Allahu nuk i ka frymezuar te gjithe njerezit per te besuar, nuk jane ashtu si mendon ti, sepse ti sheh vetem nga nje kendveshtrim dhe vetem nje ane te ralitetit, kurse anet e tjera te tij nuk i sheh dhe nuk i di. Ti nuk e di se cfare shenjash udhezimi i ka sjelle Allahu gjate jetes se tyre atyre njerezve qe ti i merr per shembull, dhe ti nuk e di se cfare veprash kane bere ata ne jeten e tyre, gje me te cilen e kane refuzuar te verteten dhe kane vulosur zemren e tyre. Allahu nuk denon askend pa i derguar atij prova me pare, dhe vetem pasi t’i behet e qarte e verteta dhe ta refuzoje ate, atehere ai njeri merr denimin e merituar nga Allahu, i Gjithedijshmi, i Urti. Nese je ne rruge te drejte, ne bindje ndaj Allahut dhe te Derguarit te Tij, atehere falendero vetem Allahun qe te ka udhezuar ne kete, sepse udhezimi vjen vetem nga Allahu, me sukses nga Allahu, sepse perndryshe njeriu anon nga e keqja e veprave te tij dhe i sjell te keqen vetes se tij me veprat qe ben, por nese pendohet shpejt dhe kthehet tek Allahu me pendim, Allahu i jep sukses atij ne jete dhe ne rrugen drejt xhenetit, gje e cila eshte edhe qellimi yne kryesor qe i kerkojme Allahut te na e mundesoje dhe te na bashkoje me te derguarin e Tij, Muhamedin dhe besimtaret e Tij te mire ne xhenetet e larta. E Allahu e ka ne Dore suksesin.

(Pyetja Nr. 76) Ahmed / Zvicer / 06-01-2011

Ai cili nuk e fal namazin edhe pse nuk bon shirk por per shkak lenies se namazit ne baze hadithit te pejgamberit a.s i cili ka thon ne mes kufrit edhe imanit eshte namazi , nese ai e len ate , ai ka bere shirk . hadithin e tra. Tirmidhiu edhe eshte hadith sahi a ka bere shirk ai person per shkak lenies se namazit apo jo’ ? , poashtu e kam ndegju nje hoxhe duke thone se ai i cili e len namazin nuk e fal ai edhe pse thot une e kam teuhidin e pastert nuk i boje shirk Allahut ai vetem se ka bo shirk per shkak lenies se namazit , se vetem lenia e namazit osht shirk edhe pse ti mendon se nuk je duke bo shirk , a osht kjo e vertet pra apo jo ?
Mbasi Allahu nuk i ka arsyetuar ata tre persona te cilet kane bere tallje me fen e Allahut edhe pse nuk e kane ditur keto edhe jane bere pabesimtar si po i arsyetojn disa thirsa ata te cilet jane duke bere shirk Allahut , kur kjo osht e drejta e tij ma e madhe se sa perqeshja me fen e Allahut edhe shirkun Allahu nuk e fal ashtu siq e dijm te gjithe , pra a ban me na shtjellu kete gje edhe me na tregu dallimin ne mes kesaj edhe asaj edhe keta thirsa a e kane me te drejt qe po i arsyetojn ata te cilet po bejen shirk apo jo ? .
A ban me na tregu ndodhin e prinderve te pejgamberit a.s , cili ka qene shkaku i tyre te cilet Allahu ata nuk i ka arsyetuar me xhehl , mbasi ata kane vdekur para se me ardhe islami dhe ne kohen e tyre gjithashtu nuk ka pasur pejgamber e as njerz te dijshem per me ja msu atyre fen edhe me ja ngrit atyre argumentin .
Ata te cilet kan bere shirk edhe kane vdekur ne ate gjendje a ban me ja fal xhenazen ?
Ai i cili osht dembel edhe nuk meson , nuk din kuptimin e shehadetit nuk i njeh kushtet e tij edhe per shkak dembelis ai nuk mson , nuk i njeh d.m.th. parimet e fes a osht ai musliman edhe pse ka mundsi me msu ! a arsytohet per shkak dembelis apo jo ?
Njohja e shehadetit , kuptimi i saj edhe te vepruarit ne baze te domethenies se saj a osht obligim per cdo njerin , edhe a ekziston mundsia qe te arsytohet ai njeri i cili nuk e ka kuptuar ate por thjesht e thot ate pa e kuptuar d.m.th. e saj , ndoshta bon edhe shirk siq po i shohim sot me syt tone disa musliman te cilet shkojn neper teqe e tyrbe ( si ne prishtin te tyrbja e sulltan muratit , ne mitrovic por edhe neper vende tjera ku mer kohe edhe vend me kallxu rend si ne kosov maqedoni e bosne edhe ne cdo vend ) a kurse nuk i ndalon askush edhe ndoshta nuk ia terhjek veretjen qe kjo pune osht shirk e tash keta njerz te cilet bojn shirk a kurse ne anen tjeter e thojn shehadetin pa e kuptu a vdesin nese nuk pendohen si mushrik apo si musliman si osht gjykimi per ta ?
Cili osht minimumi per me qene musliman edhe me hyr ne xhenet ?
A arsyetohet magjistari me xhehl mbasi disa dijetar thojn se nuk i pranohet pendimi edhe vritet ?
Ata ushtar te cilet i dergon shteti ktu ne vendet tona neper vende te muslimanve ne afganistan , apo ne irak a jane musliman ata pasi qe ju ndihmojn kafirave kunder muslimanve apo jo ?
Si behet ikametul huxhe ngritja e argumentit ne parimet e fes ku pa kto nuk ka mundsi me qene musliman ndokush, edhe nje gje tjeter deshta te pyes mbasi qe prej thirsave ktu ne kto troje tona kane permendur kushte te cilat dallojn nga disa thirsa tjer , disa thojn mjafton si argument per ta kurani si liber edhe suneti qe eshte prezent , disa tjer thojn se duhet ndokush qe eshte i dijshem te ia ngrit argumentin deri sa ta kuptoj , disa tjer thojn se duhet me kone imam , hoxhe edhe nuk lejohet ta tekfirojm edhe pse nuk e ka pranu nga keta qe i permenda , pra ju lutem na sqaroni kete me argumente te qarta qe mos te kemi mbas kesaj dyshime per shkak mendimeve te ndryshme te thirsave te ndryshem.

Përgjigje / 27-01-2011

Per te sqaruar hollesisht pyetjet e mesiperme duhen ligjerata te tera, dmth duhet sqaruar kuptimi i Islamit dhe i ceshtjeve ne fjale sipas menyres se selefeve dhe njekohesisht te dale ne pah rruga e gabuar e havarixheve dhe hedhja poshte e dyshimeve te tyre nga te cilat mund te mashtrohen disa prej te rinjve muslimane per shkak te dijes se tyre te kufizuar dhe nxitimit ne marrjen e vendimeve dhe dhenien e gjykimeve. Megjithate, ne menyre te permbledhur dhe shkurtimisht themi:

1. Per ceshtjen e lenesit te namazit ka pasur mospajtin qe ne mesin e sahabeve dhe vete ata jane ndare ne dy grupe me dy mendime te ndryshme per lenesin e namazit, ku njeri thoshte se lenesi i namazit eshte kafir, duke u bazuar ne hadithe te tilla si ai qe e permend pyetesi, dhe te tjeret thoshin se ketu kemi te bejme me kufer apo me shirk te vogel qe nuk te nxjerr nga Islami, duke bashkuar mes ketyre haditheve dhe haditheve qe thone se Allahu do te nxjerre nga zjarri te gjithe ata qe kane thene “la ilahe il-la Allah” apo qe nuk kane vepruar asnje veper te mire, e as nuk jane falur, si dhe duke veshtruar ne bazat e pergjithshme te besimit Islam. Pra, per ta kuptuar mire kete ceshtje duhet dije e gjere ne menyre qe te mund te bashkosh mes haditheve dhe ajeteve, qe nuk mund te kuptohen vecse nese merren te gjitha se bashku.

2. Tre personat qe permenden ne suren Teube, te cilet u tallen para te Derguarit te Allahut, bene kufer te hapur ne prezence te Pejgamberit, veper me te cilen ata shfaqen kufrin e tyre qe e mbanin te fshehur dhe nuk vepruan dicka nga injoranca, pasi qe tallja behet me vetedije dhe tregon per kufer te hapur.

3. Per arabet para ardhjes se Pejgamberit (salallahu alejhi ue selem) ka mospajtim ne mesin e dijetareve, nese jane prej ehlul fetra apo jo, e argumentet qe kane ardhur nga i Derguari i Allahut (salallahu alejhi ue selem), ku thuhet se babai i tij dhe i dikujt qe e pyeti ate do te ishin ne zjarr, tregon se ata nuk kane qene nga ehlul fetra sepse ata e kane pasur aty Kaben gjithnje dhe po keshtu i kane pasur mesimet e Ibrahimit dhe Ismailit (alejhima selam), madje haxhi e umra kryhej thuajse njesoj si ne Islam, pervecse ata kishin bere devijime, por qe mesimet baze te Islami ekzistonin dhe njiheshin prej tyre, ndryshe nga dikush qe nuk ka degjuar kurre per Zotin, per pejgamberet dhe per Islamin.

4. Kush vdes musliman, dhe nuk ka shfaqur ndryshim te fese dhe pranim te nje feje tjeter, atij duhet t’i falet xhenazeja.

5. Perceptimi i njerezve eshte i ndryshem, dhe natyra e secilit ndryshon nga njeri-tjetri. Kurse pyetjet qe hidhen ketu jane me hamendje dhe nuk mund te kene nje kufi te sakte qe edhe pergjigja te ishte fikse. Kush eshte ai qe kur thote shehadetin i con ne mend te teta kushtet e tij qe dijetaret i kane nxjerre ne pika te numeruara?! Por mjafton qe muslimani t’i dorezohet Allahut dhe te pranoje gjithcka qe ka ardhur nga Ai, qofte nese e di apo nese nuk e di, por kur e meson dicka qe nuk e ka ditur, menjehere e pranon sepse ka ardhur nga Allahu apo i Derguari i Tij. Pra, ketu kemi te bejme me besim te pergjithshem dhe besim te posacem per cdo ceshtje apo pike te caktuar kur e meson ate pike apo kur e kujton ate.

6. Kane ardhur hadithe qe thone se ne kohet e fundit kur te afrohet kiameti, njerezit nuk do te dine asgje nga feja dhe disa e thone shehadetin pa e ditur kuptimin e tij, dhe kur t’u thuhet se cfare kuptimi ka kjo fjale, do te thone se nuk e dine por keshtu kane degjuar prinderit e tyre te thone dhe keta e thone njesoj si ata, por ama kjo fjale do i nxjerre nga zjarri.

7. Ata qe vdesin duke qene se e thone shehadetin por bejne vepra te shirkut nga injoranca, ceshtja e tyre eshte tek Allahu dhe nuk na takon neve te japim gjykime, sepse cilesimi i dikujt si kafir apo mushrik i takon vetem Allahut i Cili i di perfundimet e roberve te Tij dhe di cfare fshehin ne zemra, e di nese jane vertet besimtare te Tij te sinqerte apo idhujtare, dhe i jep shperblimin qe e meritojne. Detyra jone eshte te urdherojme per mire dhe te ndalojme nga e keqja. Detyra jone eshte t’i mesojme muslimaneve ato qe nuk i dine dhe t’i therrasim njerezit ne fene e Allahut, kurse te tjerat i takojne Allahut.

8. Nuk ka minimum apo maksimum me qene musliman, sepse ketu nuk flitet per matematike dhe as per ekonomi. Ketu flitet per besim dhe Allahu nuk pranon vecse besim dhe pranim te plote te gjithckaje qe ka ardhur nga Ai, ne pergjithesi ose ne vecanti kur behet fjale per ceshtje te posacme qe i meson me kalimin e kohes. E permendem me siper hadithin qe thote se njerezit do te thone vetem shehadetin, pa e ditur kuptimin e tij, dhe do te shpetojne nga zjarri vetem me ate fjale, dhe kjo sepse ata e pranuan Zotin dhe e besuan Ate, dhe nese do te mesonin dicka te hollesishme per Zotin, do ta pranonin menjehere sapo te mesonin se ka ardhur prej Zotit.

9. Ceshtja e magjistarit ben perjashtim nga ajo per te cilen po flasim, sepse magjia behet me dije dhe jo me injorance, prandaj edhe dijetaret thone se magjistari vritet, duke u bazuar ne hadithe sigurisht. Por ketu qendron pyetja se a i pranohet pendimi magjistarit nese ai pendohet vertete? Dhe pergjigja me e sakte do te ishte qe “Po”, sepse Allahu e pranon pendimin e robit te Tij deri sa t’i vije shpirti ne gurmaz, apo te behet kiameti.

10. Secili prej ushtareve qe shkon ne ato vende ka llogari me vete dhe me futjen ne rradhet e asaj ushtrie ku ai ben pjese, ai mund te kete dale nga Islami ose jo, ne varesi te bindjes qe ka dhe rregullave qe pranon dhe qe vepron.

11. Islami i ka disa ceshtje madhore dhe baze per te cilat nuk justifikohet askush qe jeton ne mesin e muslimaneve dhe ne shoqeri Islame, kurse per ata qe jetojne ne mesin e nje shoqerie jomuslimane padyshim se eshte ndryshe dhe atyre duhet t’u sqarohen edhe ceshtjet madhore te fese, madje kjo eshte edhe thirrja qe muslimanet kane mbi supe kundrejt jomuslimaneve, apo edhe muslimaneve qe nuk dine asgje nga feja e tyre pervec emrit.

12. Nese kerkohet te jepet gjykim me kufer ose shirk nje personi te caktuar qe njihet si musliman ne origjine, atehere eshte e detyrueshme qe atij t’i ngrihet argumenti dhe t’i sqarohet ceshtja me te cilen ai ka bere kufer apo shirk, dhe nese ai e ka bere ate me vetedije per shkak te dyshimeve qe nuk i ka gjetur pergjigje, atehere eshte kusht qe personi qe ia ngre argumentin atij te jete njeri me dije te plotesuar ne te gjitha fushat e fese, pra te jete dijetar apo me se paku nxenes dije i perparuar, sepse perndryshe mund te bjere edhe vete ne dyshimet e tij dhe te mos i jape dot pergjigje atyre, dhe keshtu qe ishte nje i humbur dhe u bene dy.

Allahun lusim te na jape sukses ne njohjen e se vertetes dhe ne praktikimin e saj. Lusim Allahun te na jape dije te dobishme dhe te na beje dobi me dijen qe na jep! Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te Derguarin e Allahut, familjen e tij, shoket e tij dhe te gjithe ata qe ndjekin rrugen e tij deri ne diten e Kiametit!

(Pyetja Nr. 75) Anonim / Kosove: / 28-11-2010

Message: eselam alejkum desha nje pergjigje rreth xhindeve se e lexova ne webfaqen zereislam.com nje intervist te dhen te jusuf kardavit ne nje emision televiziv nese sgaboj, ai thojke se xhindet nuk mun te hyn ne trup dhe nuk kan mundesi ta nenshtrojn njeriun, mu Allahu i madh qe 6 apo 7 vjet eshte ka me sprovon prej xhindeve, ata mu edhe me kan hy ne trup edhe me nenshtorjn ,nese kish desht jo vetem kardavi por qfar dijetari tjeter e kisha bind, se gabim e kan , se boll po mu nona me kan i devotshem mos me bo mekate mju perbajt kuranit sunetit ,por e kot ,veq ishalla Allahu me sheron inshalla prej tyre, sapo muj me vrejt une te dijetart se nuk kam njohuri qaq per fe, duhet me kan te bashkun jo mu perqa se argumentet qe i ceke kardavi bin posht ,po te mos etiketosha nga te tjeret jav kisha tregu qeshtjen time apo sporven tem prej xhindeve prej fillimit edhe ma kish marr menja ishin bind ndash me ajete te kuranit ndash me hadithe ndash me shkencen mbi psikologjin, ju lus per gjind te me informoni sa ju ka dhen Allahu njohuri osa sa ka burime per ta dhe Allahu ju shperbleft me xhenet.

Përgjigje / 22-01-2011

Futja e xhineve ne trupin e njeriut eshte dicka e mundur dhe kete e verteton Kurani, Suneti dhe realiteti, dhe logjika e shendoshe nuk mund ta refuzoje, por grupe te humbura si Mutezilite, Esharite, e te tjere, te cilat vendosin logjiken e tyre para ajeteve dhe haditheve, dhe i interpretojne ato sipas asaj qe ata i thone se eshte e logjikshme, jane pikerisht keta qe e mohojne mundesine e futjes se xhinit te njeriu, ashtu si edhe kane mohuar Atributet e Allahut te Madheruar sepse nuk i shkonin pershtat logjikes se tyre te manget njerezore. Pra, nuk ka cudi qe Kardavi me kete rast te tregoje se i adresohet atyre grupeve te humbura, e Allahu e di me mire.

Allahu i madheruar thote: “Ata të cilët hanë kamatën, nuk ngrihen ndryshe veçse ashtu si ai që djalli e ka çmendur me prekjen e vet.” [El Bekare, 275].

Uthman iben ebi el-As (radiallahu anhu) transmeton se kur i Derguari i Allahut (salallahu alejhi ue selem) e emeroi ate me detyre ne Taif, atij filloi t’i shfaqej dicka ne namaz, sa qe nuk e dinte se cfare namazi falte. Pas kesaj shkoi menjehere tek i Derguari i Allahut (salallahu alejhi ue selem) dhe i Derguari i tha: -“O iben ebil As!” -Po, i tha ai. -Cfare te ka sjelle? -O i Derguari i Allahut! Kohet e fundit filloi te me shfaqet dicka ne namaz dhe nuk e dija se cfare falja. -Eshte shejtani, tha i Derguari. -Pastaj i tha: -Afrohu! -U afrova dhe u ula mbi kurriz te kembeve. Atehere i Derguari me goditi me dore ne gjoks dhe me peshtyu ne goje, pastaj tha: “Dil, o armik i Allahut!” E perseriti kete gje tri here pastaj me tha te shkoja ne pune.” [Hadith Sahih. E ka nxjerre Iben Maxheh 2858.] Shejh Albani e ka konsideruar te sakte kete hadith dhe ne Vargun e Haditheve te sakta (2918), thote: “Ky hadith eshte argument i drejtperdrejte dhe i qarte se xhini mund ta preke njeriun dhe te futet ne trupin e tij.”Hadithet e transmetuara ne kete teme jane te shumta, dhe me te shumta jane edhe fjalet e percjella nga selefet dhe dijetaret selefi neper breza, por qe ketu nuk mund te zgjatemi me shume se kaq, e Allahu e ka ne Dore suksesin.

(Pyetja Nr. 74) Artan / Tirane / 30-10-2010

Message: Selamu alejkum. desha te me shpjegonit pak kete thenie vella i dashur, te nje profesori Dr. Miceal Ledwith. Formerly Proffesor of Systematic Theology at Maynoath College in Irelan. Author of “The Message whose Time Has Come” and “ The Ascent to God. The Souls Journey Within” ky nuk beson ne zotin po shpjegon se si zoti i denon krijesat e tij kur ne jemi krijimi i atij me kete thenie:
“Si mundet një burrë apo një grua të bëjë mëkat ndaj një inteligjence të paskajshme? Kjo është e pamundur. Ne të gjithë jemi krijesa të kësaj force universale, ne të gjithë përbëhemi nga e njëjta lëndë. Shuma e të gjithë neve është NJË. E kë do ta dënojë Zoti pra? Mua? Ty? Vetveten? Allahu me falte dhe mua qe po perfshihem, por me eshte fiksuar shume kjo pyetje dhe nuk po e heq derisa sa ti jap shpjegim.

Përgjigje / 31-10-2010

Kur pane se nuk mund ta mohojne Krijuesin e gjithckaje qe ekziston, pasi qe logjika te con vete atje, atehere kerkuan rruge te tjera qorre, te cilat se pari duhet qe logjika t’i kuptoje e t’i perceptoje, pastaj t’i vertetoje dhe pastaj t’i pohoje apo t’i refuzoje. Dhe a e dini perse behet e gjitha kjo? -Vetem e vetem qe te peshtjellojne mendjet e njerezve dhe t’i largojne nga besimi ne nje Zot te vetem, nga natyrshmeria e krijimit te tyre qe e kane te ngulitur thelle ne unin e tyre, dhe kjo per dy qellime kryesore te disa shpirtrave njerezor te djallezuar: ose per te justifikuar veprat e tyre te keqija ne kete bote dhe per t’i lejuar vetes gjithcka qe e ndalon feja dhe logjika njerezore, duke shkeluar cdo norme dhe ligj te arsyes dhe njerezores, ose per te prishur fene e njerezve dhe per t’i larguar ata nga feja e vertete dhe besimi i vertete ne nje Zot te vetem, dhe kete e bejne vetem cifutet, nisur nga rracizmi i tyre djallezor dhe besimi i tyre i prishur, sikur vetem ata jane bijte e Zotit dhe vetem per ta eshte krijuar xheneti, kurse njerezit e tjere jane pagane qe adhurojne gjithcka te botes pervec Zotit apo bashke me Zotin, dhe veprojne vepra te shemtuara qe nuk i pranon as logjika njerezore dhe jo me feja, keshtu qe duhet te jene ne sherbim te tyre ne kete bote dhe ne zjarrin e xhehenemit ne boten tjeter. Por, meqenese ka njerez qe adhurojne vetem nje Zot dhe feja e vertete e Zotit eshte ne mesin e njerezve, e ata jane muslimanet dhe Islami, atehere duhen gjetur rruge dhe menyra nga me te ndryshmet per prishjen e besimit te ketyre njerezve, me qellim qe Zotin ta kene vetem ata. Pra, besime te prishura dhe mendje te semura, djallezore e kontradiktore. Sikur Zoti te mos e dinte se cfare veprojne keta?!

Sidoqofte, per cdo dyshim te tyre ka kunderpergjigje, dhe kur vjen e verteta me driten e saj, menjehere e paverteta zhduket dhe shuhet. E verteta eshte ajo qe thote Allahu dhe qe e pranon logjika e shendoshe njerezore. Vertetimi i ekzistences se Krijuesit me argumente logjike eshte i pamohueshem nga te gjitha mendjet njerezore, per shkak se behet me ligje dhe rregulla te pamohueshme, perndryshe nuk do te kishe logjike dhe do te ishe i pamend. Kurse keto ide dhe dyshime qe kerkon te hedhe ky autor e te tjere si ai, nuk jane ligje te pamohueshme, por teori te cilat jo vetem qe nuk mund te provohen por as te perceptohen nga logjika njerezore. Autori kerkon t’u ngaterroje njerezve Zotin qe ata besojne dhe adhurojne, duke thene se Zoti dhe krijesat e Tij jane nje, dhe kjo quhet teoria e panteizmit, shoqe e teorise se ateizmit dhe politeizmit, dhe qe te gjitha pjelle cifute ose nxitese dhe reklamim i tyre qe te largojne njerezit nga rruga e Zotit. Pra, ata flasin me gjera qe nuk perceptohen nga logjika dhe qe e peshtjellojne njeriun duke e futur ate ne dyshime e dileme. Eshte e vertete se Zoti e ka krijuar gjithcka sipas ligjeve dhe rregullave te Tij, ku edhe shfaqet njeshmeria e Tij dhe fakti se Zoti eshte vetem nje, pasi qe edhe krijimi i nenshtrohet te njejtave ligje. Por kush tha se Zoti perfshihet ne kete krijim dhe gjendet brenda tij, apo se Ai eshte vetem krijimi, e fjale te tilla te pakuptimta dhe larg te vertetes e logjikes?! Muslimanet qe ndjekin besimin e vertete dhe te paster Islam, te perfituar nga Kurani dhe Suneti sipas kuptimit te Pejgamberit dhe shokeve te tij qe ne fillim te Islamit, e kane te lehte te hedhin poshte cdo dyshim e peshtjellim te mohuesve e smirekeqeve, kushdo qofshin ata. Prandaj eshte e domosdoshme pastrimi i akides se muslimaneve dhe ndjekja e akides dhe besimit te sakte te Ehli Sunetit, duke iu ruajtur dhe qendruar larg nga besimet e grupeve te humbura qe i adresohen Islamit. Prej akides se Ehli Sunetit, te marre nga Kurani dhe Suneti, eshte se Allahu i Madheruar, Krijuesi i Gjithckaje, ka Qenien e Tij absolute qe nuk i ngjan asnje prej krijesave te Tij, qe Zoteron atributet me te larta dhe Cilesite absolute qe nuk i ngjajne atyre te krijesave te Tij, i Cili qendron mbi Arshin e Tij, mbi krijesat e Tij, mbi te shtata qiejte dhe ku te doje Ai, por qe eshte i ndare nga krijesat e Tij dhe qe mban dhe drejton gjithcka me fuqine, urtesine dhe dijen e Tij absolute. Kurse pyetjet dhe filozofite qe ben ky autor e te tjere, nuk kane pike baze shkencore, logjike apo fetare, keshtu qe ato hidhen poshte me lehtesi dhe ndiqet e natyrshmja e thjeshte per t’u kuptuar dhe e lehte per t’u ndjekur e zbatuar, ashtu si Allahu i Madheruar ka krijuar dhe urdheruar, e Allahu e ka ne dore udhezimin dhe suksesin, e ne vetem Atij i kerkojme te na jape sukses dhe te na ndricoje rrugen drejt arritjes se pelqimit te Tij dhe shperblimit te Tij.

(Pyetja Nr. 73) Anonim / Kosove / 27-10-2010

Message: Selam alejkum. Kam nje pyetje:
Qka jan disa shia qe gjate ceremonive te tyre ata therren me mjete te mprehta, si e bejn kete ta dhe nuk ju del gjak qe te vdesin por perseri ata jetojn dhe thone per ta se jan te devotshem dhe disa njejrez shkojn ne teqe dhe tyreb ku ka varreza dhe kerkojn femije, mbas pak muajve ata kan femij, si behet kjo keshtu?

Përgjigje / 31-10-2010

Te gjitha keto qe permendjen ne pyetje jane vepra pagane, te pabaza dhe larg Islamit. Ato jane shpikur nga disa njerez kryesisht me prejardhje cifutesh, me qellim qe te prishin fene dhe besimin e muslimaneve. Shiat jane nje grup i humbur qe i adresohet Islamit por qe eshte larg tij, i shpikur dhe i nxitur nga njerez cifute. Cdo gje qe bejne ata eshte pa baze Islame dhe e devijuar nga Islami. Shume vepra te tyre jane kufer dhe shirk. Ata shajne sahabet dhe grate e Pejgamberit (salallahu alejhi ue selem), e vecanerisht Aishen (radiallahu anha), te cilen e akuzojne per prostitucion megjithese e dine mire se Allahu e ka pastruar ate qe nga siper shtate qiejve duke e zbritur pastertine e saj ne Kuran, ne suren en Nur. Madje ata thone se Kurani qe kane muslimanet eshte i ndryshuar dhe se Kurani i vertete sipas tyre eshte vetem nje kopje qe e ka pasur Fatimja, vajza e Pejgamberit dhe gruaja e Aliut (radiallahu anhuma), por qe eshte i fshehur bashke me imamin e tyre te 12-te qe ata presin te dale, besime keto qe nuk kane asnje baze dhe jane krejtesisht larg Islamit dhe jane trilluar vetem e vetem me qellim qe t’u ngaterrojne fene dhe besimin muslimaneve. Shkaku per kete prishje dhe peshtjellim qe cifutet duan te fusin te muslimanet, madje edhe paganizmi dhe shthurja qe ata duan te fusin ne mesin e njerezve te shoqerive dhe popujve te ndryshem, eshte rracizmi dhe bindja e prishur e vete atyre qe besojne se ata jane populli i vetem i zgjedhur i Zotit dhe se vetem ata duhet te hyjne ne xhenet, kurse te tjeret jane krijuar per t’u sherbyer atyre, sepse qe te gjithe popujt e tjere jane pagane dhe nuk adhurojne vetem nje Zot. Prandaj edhe lufta e tyre me e madhe eshte kunder Islamit dhe muslimaneve, sepse Islami eshte feja e vetme ne te cilen adhurohet vetem nje Zot, keshtu qe ata duhet t’ua prishin fene muslimaneve me te gjitha menyrat e mundshme. E sa per perdorjen e mjeteve te forta dhe futjen e tyre ne trup pa nxjerre gjak prej disa prej shiave, keto gjera jane truke per te mashtruar njerezit. Ata perdorin truke te ndryshme per kete, qe njihen mire nga ata qe kane njohuri rreth ketyre trukeve. Prej ketyre trukeve eshte edhe lyerja e shtizes apo shpates me vaj dhe lenia ne te per nje kohe te caktuar, po keshtu edhe trupin e lyejne me vaj apo me lende te tjera, dhe kure shpojne trupin me keto shpata, ato nuk i cajne venat e gjakut dhe as rruazat e tij, por rreshqasin kur shkojne prane tyre dhe keshtu qe nuk njxerrin gjak. Pra, jane thjesht truke.

Shkuarja ne tyrbe e teqe dhe kerkimi i sherimit apo i femijeve prej tyre eshte shirk, dmth shokvenie Allahut dhe paganizem, gje te cilen e ndalon Islami rreptesisht, madje kjo eshte vepra me e madhe armike e Islamit, sepse bie ndesh me besimin ne nje Zot te vetem dhe atributet e Tij. Sidoqofte, nese ndodh ndonje sherim apo shtatzani pas shkuarjes ne keto vende, gjithnje ka nje shpjegim, qe mund te jete pike se pari me ane te xhineve dhe djajve, te cilet mund te kene shkak per semundjen dhe mosmbetjen shtatzane, ose si rezultat i ndonje magjie apo shkelje. Edhe pse ne shumicen e rasteve sherimi dhe shtatzania ndodhin si rezultat i plotesimit te kushteve per te ndodhur ato dhe jo per shkak te shkuarjes ne keto vende. Sido qe te jete, askush qe ka logjike nuk do te deshironte te kishte femije te ardhur nga nje shtatzani ku kane marre pjese edhe xhinet!!! Dhe kete nuk e bejne vecse njerezit me besim te prishur dhe qe me shume anojne nga paganizmi se sa nga njesimi i Zotit. Allahu i ruajte muslimanet nga devijimet dhe i forcofte ata ne fene e tyre te vertete dhe te paster Islame!

(Pyetja Nr. 72) Anonim / 16-10-2010

Message: Esselamu alejkum. Deshta nje argument jo nga Kur’an-i por nga jeta e perditshme se eksiston Allahu xh.sh. Kete detyre e kemi nga shkolla dhe na duhet nje shembull per te vertetuar nje pa besimtari se Allahu xh.sh. ekziston.

Përgjigje / 29-10-2010

Ekzistojne disa ligje te pandryshueshme ne bote, te aprovuara nga logjika njerezore dhe qe studiohen ne filozofi. Prej ketyre ligjeve eshte se “cdo gje e prodhuar ka prodhuesin e saj, cdo gje veper ka vepruesin dhe cdo krijese ka krijuesin e saj”, “asgje nuk krijohet vetvetiu dhe asgje e krijuar nuk humbet vetvetiu, por shnderrohet nga nje lende ne nje tjeter dhe nga nje gjendje ne nje tjeter”, “gjithcka qe ekziston dhe qe ndodh ka shkakun e saj dhe asgje nuk ndodh pa shkak”. Ligje te tilla logjike kane bere qe filozofet e medhenj greke e te tjere, te pranojne Krijuesin e gjithckaje dhe te pohojne se gjithcka qe ekziston eshte krijese e Zotit Fuqiplote. Perballe ketyre ligjeve dhe rregullave logjike nuk mund te qendroje kush, pervec ndonje kryeneci mendjemadh e te palogjikshem qe kerkon argument qe eshte dite edhe kur dielli eshte ne kupen e qiellit dhe te pervelon me nxehtesine e tij! I Madheruar eshte Allahu, i Urte e i Bute qe nuk ua nxiton atyre ndeshkimin, por ia shtyn ate deri ne afatin e caktuar, me urtesine dhe dijen e Tij absolute, dhe qe te dallohen besimtaret nga mosbesimtaret, sepse vertete qe cmimi i Allahut eshte i shtrenjte, dhe qe te fitohet ai cmim (xheneti) duhet merituar. Lusim Allahun te na beje prej atyre qe do e fitojne cmimin e Tij dhe te na bashkoje me te Derguarin e Tij, Muhamedin dhe te gjithe shoket e tij!

(Pyetja Nr. 71) Anonim / 13-10-2010

Es selamu alejkum.
Na parashtruan ne shkolle pyetjen: Perse Islami nuk ndikon ne vetedijesimin e njerezve?
Pse ndodhin me shume vrasje gjate muajit te Ramazanit?
Pse njerezit kur jane ne xhami ndryshojne gjendjen menjehre kur te dalin jashte.
Dhame disa pergjigje, por tashti na kerkojn ndonje mendim me te gjer.
Nese do t’kishi mundur te me ndihmoni pak. Allahu ju shperbleft!

Përgjigje / 15-10-2010

Pyetje te tilla jane zakonisht qellimkeqe dhe ngaterruese apo qe te fusin ne dilema dhe dyshime, keshtu qe duhet pasur kujdes prej tyre, qe te mos mashtrohesh duke kerkuar pergjigje per pyetjen, nderkohe qe pyetja eshte e gabuar dhe e pavertete. Pyetja se perse Islami nuk ndikon ne vetedijesimin e njerezve, eshte e pavertete, sepse Islami ndikon ne vetedijesimin e njerezve, perderisa ata e kuptojne mire Islamin, kane dije te konsideruar rreth tij dhe e kane pranuar me sinqeritet Islamin, si dhe e praktikojne me sinqeritet per Hir te Allahut. Padyshim se tek keta ndikon Islami dhe pyetja se perse nuk ndikon eshte qellimkeqe ne kete rast. Kush tha qe nuk ndikon Islami ne vetedijesim. Le te vertetojne nese ndikon apo jo Islami te nje musliman i sinqerte e i devotshem, pastaj te shtrojne pyetje te tilla. Pra, ata genjejne kurse Allahu thote te verteten kur thote: “Lexo atë që të është zbritur ty (o Muhamed) prej Librit (Kuranit) dhe fale namazin! Vërtet që namazi të ruan nga shthurja dhe nga çdo vepër e shëmtuar dhe vërtet që përmendja e Allahut është më e madhe! Allahu di gjithçka që ju bëni.” [El Ankebut, 45]. Pra, namazi te ndalon nga e keqja, nese kryhet me devotshmeri dhe perkushtim ndaj Allahut. Por, meqenese njerezit nuk jane te gjithe njesoj ne besim dhe devotshmeri, gje e cila tregon edhe lirine qe Allahu i ka dhene njeriut per te zgjedhur e vepruar, atehere sigurisht qe disa muslimane do te bejne edhe vepra te keqija, madje thuajse nuk ka njeri qe nuk gabon e qe nuk vepron te keqija, por gabimtari me i mire eshte ai qe pendohet, dhe kjo eshte edhe urtesia perse Allahu ka krijuar edhe te miren edhe te keqen, me qellim qe te dallohen te miret nga te keqinjte, dhe po keshtu, kur njeriu gabon, te kthehet tek Allahu me pendim qe Allahu tja fale gjynahet, perndryshe nuk do te kishte kuptim e mira dhe e keqa dhe as i miri dhe i keqi.

Po keshtu, nuk eshte e vertete se vrasjet shtohen ne muajin e Ramazanit! Kush i beri statistikat per kete?! Edhe sikur ne nje vend te caktuar te ndodhin shume vrasje gjate Ramazanit, nuk do te thote se ne shkalle boterore vrasjet ne kete muaj jane me te medha. Edhe pse kjo eshte nje ceshtje e pakuptimte te diskutohet, dhe pa ndonje baze apo perfundim shkencor qe mund te arrihet. Pervec nese duan te ushqejne idene e tyre se Islami nuk ndikon ne vetendergjegjesine e njerezve qe e ndjekin ate, se per te tjeret as qe behet fjale, por kete ide ne e rrezuam me siper, keshtu qe pyetja eshte qorre dhe e padobishme.

Edhe pyetja se perse njerezit ndryshojne gjendjen kur dalin nga xhamia, nuk eshte e vertete per te vertetuar ate qe duan ata, e sa per ne muslimanet, ne e dime se besimi rritet dhe zvogelohet, shtohet e pakesohet, dhe kur je ne xhami, je me afer Allahut dhe me larg dynjase, kurse kur del nga xhamia, i futesh dynjase dhe ndoshta e harron disi Allahun dhe boten tjeter, prandaj edhe Allahu ka urdheruar pese namaze gjate dites dhe nates, me qellim qe vazhdimisht njerezit te kujtojne Allahun dhe veprat e mira. Perseri ketu e permendim ajetin qe e permendem me siper, qe namazi te ndalon nga e keqja, dhe keshtu ndodh vertete, qe namazi i redukton ne maksimum te keqiat, edhe pse te keqia do te ndodhin patjeter, dhe se njerezit dhe besimtaret do te gabojne patjeter, por namazi i redukton ato, dhe nga namazi te namazi tjeter qe vjen pas tij, ka falje te gjynaheve qe behen mes tyre, dhe keshtu vazhdon ligji i jetes ne kete bote, disa njerez zgjedhin te miren dhe disa te keqe, disa besojne e disa mohojne, duke qene secili krejt i lire ne ate qe zgjedh, por duke i ardhur secilit shenjat e besimit dhe provat e qarta per ate qe eshte e mire dhe per ate qe eshte e keqe, dhe secili e ben zgjedhjen e vete me lirine e tij te plote, dhe njekohesisht pa dale asgje nga kontrolli i Krijuesit Fuqiplote, Njohesit te gjithckaje ne hollesi, i Cili gjithcka e ka krijuar dhe caktuar me urtesine e Tij absolute. E njerezit le te bejne filozofi, se tek e fundit nuk mund ta kalojne mendjen e tyre te ciles Allahu i ka vendosur kufij te caktuar te cilet nuk mund t’i kaperceje. Ne u themi atyre qe bejne filozofi te tilla dhe qe drejtojne pyetje te tilla, perse nuk bejne me shume pyetje rreth krijimit te tyre dhe Krijuesit te tyre dhe te gjithckaje qe ekziston? Perse nuk pyesin per boten dhe Krijuesin, per te ardhmen e njeriut dhe per jeten pas vdekjes?! Le te merren me keto, se eshte me mire per ta. E Allahu e ka ne Dore suksesin.

 

«11»   «10»   «9»   «8»   «7»   «6»  «5»   «4»   «3»   «2»   «1»