(Pyetja Nr. 60) Muslim / 23-11-2009

Message: es selam alejkum
A jan veprat pjes perberse te imanit?
A te ncjerrin mekatet e medha ne feja?
Nese po cilat jan ato nese jo me qka argumentoheni?
Lensi i namazit a eshte kafir?

Përgjigje / 24-11-2009

Veprat jane pjese perberese e imanit, dhe imani eshte besim, fjale dhe veper. Mekatet e medha nuk te nxjerrin nga Islami, perveç nese i quan te lejuara. Ata qe e quajne kafir ate musliman qe vepron mekate te medha jane havarixhet. Ne lidhje me lenesin e namazit nga pertesa dhe neglizhenca ka mospajtim ne mesin e dijetareve qe heret; disa thone se lenia e namazit eshte kufer qe te nxjerr nga Islami dhe lenesi i namazit eshte kafir qe ka dal nga Islami, kurse te tjere thone se vepra eshte kufer i vogel qe nuk te nxjerr nga Islami dhe lenesi i namazit nuk eshte kafir por ne buze te kufrit ku mund te bjere çdo çast per shkak te lidhjes se ngushte te asaj qe eshte ne zemer me vepren e njeriut.

Allahu i Madheruar thote: “Vërtet, Allahu nuk fal që t’i bëhet shok Atij[1], kurse të tjerat përveç kësaj, ia fal kujt të dojë[2]. Padyshim, kushdo që i bën shok Allahut, ka trilluar[3] gjynah të madh.[4]” [En Nisa, 48, 116].

[1] Duke adhuruar apo krahasuar diçka apo dikë prej krijesave të Allahut bashkë me Allahun apo në vend të Tij.

[2] Gjynahet e tjera përveç shirkut (shokvënies Allahut në adhurim, hyjnizim dhe atribute) dhe kufrit (mohimit të Allahut apo të diçkaje të ardhur nga Ai), qofshin ato gjynahe të vogla apo të mëdha, Allahu ia fal kujt të dojë, me shkaqet e ndryshme të faljes si: veprat e mira që fshijnë të këqiat, fatkeqësitë që i vijnë besimtarit në dynja, duaja e besimtarëve për njëri-tjetrin, dhe mbi të gjitha keto, mëshira e Tij të cilën e meritojnë më së shumti besimtarët dhe njësuesit e Tij. Ndryshe nga idhujtari, i cili ia ka mbyllur vetes dyert e mëshirës dhe atij nuki bëjnë dobi punët e tjera të mira përderisa i bën Allahut shok, sepse Allahu nuk fal asnjë gjynah të shoqëruar me shirk, apo nga ai që bën shirk.

[3] Padrejtësisht dhe rrenësisht.

[4] Shokvënia Allahut është gjynahu më i madh, padrejtësia më e madhe në botë dhe gënjeshtra dhe e pavërteta më e madhe, sepse Allahu është i Vetmi që meriton të adhurohet dhe të madhërohet nga të gjitha krijesat e Tij dhe asgjë tjetër nuk ështe e denjë për t’u adhuruar përveç Tij, sepse vetëm Ai është Krijuesi, kurse çdo gjë tjetër është e krijuar nga Ai dhe vetëm Ai është Absoluti dhe Zoti i atributeve të Larta, kurse çdo gjë tjetër është krijesë e Tij.

(Pyetja Nr. 59) Drilon / Lushnjë / 6-11-2009

Message : Selam alejkum. Kam nje pyetje: kam lexuar tek profili i nje personi, dhe ka shkruajtur, qe dhe engjejt vdesin nje dite, dhe ne munges te padituris time un kerkoj nga ju ne dashte Allahu qe te me jepni shpjegim te sakt per ate shkrim.

Përgjigje / 13-11-2009

Padyshim se edhe engjejt do te vdesin, madje edhe vete engjelli i vdekjes qe eshte ngarkuar me marrjen e shpirtrave, do ja dorezoje shpirtin e vet Allahut, ne diten e Kiametit, kur do te shkaterrohet dhe do te vdese gjithçka, dhe do te mbese vetem Allahu i Madheruar. Allahu thote: “Çdo gjë që është në Tokë, do të zhduket, e do të mbetet vetëm Fytyra (Qenia) e Zotit Tënd, plot Madhëri dhe Nderim.” [Er Rrahman, 26-27], “Mos adhuro zot tjetër, krahas Allahut! S’ka zot tjetër të vërtetë përveç Tij! Çdo gjë do të shkatërrohet, përveç Fytyrës (Qenies) së Tij! Atij i përket vendimi dhe tek Ai do të ktheheni të gjithë!” [El Kasas, 88], “Çdo shpirt do ta shijojë vdekjen.” [Al Imran, 185], “Ai është zotërues i cilësive më të larta dhe Zoti i Fronit. Ai e dërgon Shpalljen me urdhrin e Tij tek ata, që ka zgjedhur prej robërve të Vet, për t’i paralajmëruar për Ditën e Takimit me Atë; 16. për Ditën, kur ata do të paraqiten të zbuluar, kur asgjë e tyre nuk do të jetë e fshehtë për Allahun. Kujt i përket pushteti i asaj dite? Allahut, të Vetmit, Ngadhënjimtarit!” [Gafir, 15-16].

(Pyetja Nr. 58) Anonim / Kosovë / 2-11-2009

Message : Es-selamu alejkum. Allahu ju shperbleft për përgjigjet që po na jepni.
Kisha një pyetje rreth hajmalive pasi që më heret para martese familja me ka shkruar tek një hoxhë hajmali dhe ka thënë hoxha se duhet mbajtur me vete gjatë gjithë jetës, mirëpo tani kam filluar të falem dhe e kam kuptuar se hajmalit janë të ndaluara në fenë Islame, por më tregoni se çfarë të bëjë me ato hajmali; ti humbi, ti djegi apo çfarë të bëjë me to?
Më tregoni më gjersisht për vendin e hajmalive ne fenë Islame sepse tek ne në Kosovë është bërë traditë thuajase që të shkruajn hajmali para martese dhe si te mbrohemi nga magjit para martese e gjatë gjithë jetës. Ma bani hallall për pyetjen e Allahu ju shpërbleft me të mira në këtë botë e në botën tjetër.

Përgjigje / 10-11-2009

Hajmalite nuk jane te lejuara ne Islam, sepse perveç faktit se ato nuk jane vepruar nga Profeti dhe shoket e Tij, permbajne ne vetvete shirk (shokvenie Allahut), sepse mbajtesi i tyre beson se ato e ruajne nga magjia apo syri i keq, ndersa kjo eshte pune e Allahut dhe askush nuk mund ta beje perveç Tij, dmth qe te ruaje nga çdo e keqe, sepse Allahu e ka ne dore gjithçka. Eshte e vertete se magjia dhe syri i keq ekziston dhe eshte hak, qe mund te shkaktojne dem, por kjo nuk behet pa lejen e Allahut, i Cili ka vendosur ligje universale per ndodhjen e tyre. D.m.th. Allahu i ka zbritur shkaqet e berjes magji, kushtet e funksionimit te saj dhe shkaqet e prishjes se magjise dhe te sherimit prej saj. Nese nje personi i behet magji, kjo ka ndodhur me lejen e Allahut vertete, por si rezultat i vepres se atij personi qe i eshte bere magjia, dhe si rezultat i plotesimit te kushteve per renien e magjise mbi te, qe dmth se ky ne çastin qe i eshte bere magjia apo qe e kane marre mesysh, nuk ka qene duke permendur Allahun dhe Emrin e Allahut, duke qene se edhe me pare ka bere gjynahe dhe nuk eshte penduar prej tyre, apo qe vazhdon te beje gjynahe, dhe keshtu afron shejtanet dhe largon engjejt, dhe mbet pa mbrojtjen e Allahut dhe e ze magjia apo syri i keq. Besimtari i mjafton te jete ne permendje te Allahut shpesh here gjate dites, te beje istigfare shume here gjate dites, dhe te kujtoje se vete Profeti (salallahu alejhi ue selem) bente istigfar me shume se 100 here ne dite, si dhe te lexoje Kuran sa me shume gjate dites dhe nates, dhe te degjoje Kuran. Te fale namazin ne rregull dhe te beje lutjet e posaçme pas namazeve dhe ne mengjes e ne mbremje ne veçanti, para lindjes se diellit dhe para perendimit te tij, siç eshte percjelle nga i Derguari i Allahut (salallahu alejhi ue selem) dhe qe gjinden ne librat e lutjeve, siç eshte libri “Mburoja e muslimanit”, etj.

Sa per hajmaline qe ke, digje ate ne nje vend qe zakonisht nuk shkelet nga njerezit dhe gropose hirin ne ate vend, sepse hajmalite mund te permbajne edhe ajete Kurani. Beje kete duke thene bismilah, e duke permendur Allahun, dhe mbeshtetju Allahut per gjithçka, sepse Ai eshte Mbrojtesi dhe Ndihmuesi me i mire dhe i Vetem, kurse çdo krijese e Tij, me urdhrin e Tij vepron.

(Pyetja Nr. 57) Turi / 8-6-2009

Message: Eselamu alejkum. A lejohet sharja e feve te tjera dhe personave qafira, apo duhen respektuar?

Përgjigje / 10-6-2009

Nuk lejohet sharja e fese se tjetrit dhe as e zotave te idhujtareve, sepse atehere edhe ata do te kthehen dhe do te shajne fene tone padrejtesisht. Allahu i Madheruar thote: “Mos i shani idhujt që ata i adhurojnë në vend të Allahut, në mënyrë që ata të mos e shajnë Allahun armiqësisht nga padija.” [El Enam, 108].

Kjo, ne lidhje me sharjen e feve te tjera, kurse per respektimin e tyre eshte gje tjeter, pas se ciles fshihen kurthe kunder muslimaneve, per te pranuar si te verteta edhe fete e tjera perveç Islamit, gje me te cilen ata dalin ne kufer, dalin nga Islami. Kjo eshte ajo thirrje qe sot quhet: “Bashkimi i feve”, per te turbulluar mendjet e muslimaneve te thjeshte dhe per t’i nxjerre nga feja e tyre. Nuk ka mundesi te bashkohet e verteta me te koten, dhe as kufri me besimin. Islami eshte feja e vetme e vertete e Zotit, dhe te gjithe ithtaret e feve te tjera, qofshin monoteiste, politeiste apo ateiste, duhet te pranojne vetem Islamin si fe te vetme te Zotit, perveç te ciles, Ai nuk pranon asnje fe tjeter. Atehere si mund te bashkohet Islami me fete e tjera?! Padyshim se kjo eshte nje lufte e hapur kunder muslimaneve, edhe pse armiqte e tyre e dine se Islami eshte feja e vetme e Allahut dhe se muslimanet jane te vetmit qe ndjekin fene e vertete, ata kerkojne t’i largojne muslimanet nga Islami dhe t’i bashkojne ne fene e tyre, qe te behen si ata dhe te ndjekin te paverteten dhe rrugen e shtrember te epsheve, deshirave dhe mashtrimeve te kesaj bote. Prandaj, kujdes, o muslimane, sepse ky eshte kurth qe ngrihet kunder jush! Juve u ka dhuruar Allahun Islamin, dhe ju nuk keni nevoje per asgje tjeter. Nese njerezit e feve te tjera duan te udhezohen, le te vijne e te pranojne Islamin, te perulur para Allahut dhe para te vertetes qe shumica e tyre e dine! Perndryshe, as Islami dhe as muslimanet nuk kane nevoje per jomuslimanet dhe as per çfare zoterojne ata prej dynjase, edhe pse shume muslimane jane mashtruar nga dynjaja mashtruese dhe jo reale qe kane ne duar sot jomuslimanet, por e verteta eshte se ajo qe kane muslimanet, qofte nga feja apo nga pasuria materiale, eshte shume e shume here me e madhe se ajo qe kane popujt e tjere ne bote, ndaj edhe lakmohen nga vendet e kufrit. Allahu i ruajte muslimanet, vendet dhe pasurite e tyre nga gjakpiresit dhe grabitqaret e padrejte! Padyshim se e ardhmja dhe e tashmja eshte e muslimaneve, por muslimanet nuk e shohin dhe nuk e prekin, per faj te vete atyre, per largim te tyre nga feja e tyre dhe sepse jane mashtruar nga kjo dynja e shkurter dhe kalimtare, edhe pse Allahu ua ka dhene te gjitha te mirat e saj! Lusim Allahun t’i ktheje muslimanet ne fene e Tij me nje kthim te vertete!

(Pyetja Nr. 56) Sara / Gjakovë / 30-5-2009

Message: Sealam alejkum
A mundesh t’ma sqarosh qeshtjen e atyre banorve qe do te jen ne mes xhenetit dhe xhehenemit… ma sqaroni edhe si pasoj e qkaje ata se meritojn as te denohen ne xhehenem as te shperblehen ne xhenet dhe kam degju se disa dijetar ishin te mendimit se keta persona pas nje kohe te caktuar do te futen ne xhenet a esht kjo e sakt?

Përgjigje / 5-6-2009

Allahu i Madheruar thote: “Një mur do t’i ndajë ata (banoret e xhenetit nga ata te zjarrit), ndërsa në lartësitë e tij do të ndodhen njerëz, të cilët i njohin të dyja palët sipas tipareve. Ata do t’u thërrasin banorëve të Xhenetit: “Paqja qoftë mbi ju!” Ata (banoret e xhenetit) nuk do të kenë hyrë ende në Xhenet, ndonëse shpresojnë. E kur t’i kthejnë sytë nga banorët e zjarrit, do të thonë: “O Zoti ynë! Mos na hidh midis këtyre njerëzve të këqij!” Pastaj, njerëzit e Murit (A‘râf) do t’u thërrasin disa njerëzve (te zjarrit) që i njohin nga pamja, duke u thënë: “Nuk ju ndihmoi as grumbullimi i pasurisë suaj, as kryelartësia juaj (ndaj të Vërtetës). A janë këta (te varferit e te vobektet besimtare) për të cilët u betuat se nuk do t’i arrijë mëshira e Allahut? Atëherë atyre (te vobekteve) do u thuhet: “Hyni në Xhenet! Për ju s’ka frikë e as pikëllim!” [El A’raf, 46-49].

Shejh Abdurrahman es Seadi, ne Tefsirin e tij thote: Dijetaret e Islamit dhe te tefsirit veçanerisht kane mospajtim ne lidhje me keta njerezit e murit (A’raf), se cilet jane ata dhe cfare veprash kane bere qe te qendrojne ne mes te dyja paleve pa u bashkuar me asnjeren prej tyre? Mendimi me i sakte i dijetareve ne kete çeshtje eshte se keta njerez jane ata te cilet kane bere vepra te mira e te keqia ne menyre te barabarte, pa anuar nga asnjera ane, keshtu qe do te qendrojne mbi kete mur ne mes te banoreve te xhenetit dhe te zjarrit per aq kohe sa te doje Allahu, [si dhe per te marre nje lloj mesimi apo denimi me kete gjendje te tyre te mesme], pastaj do te futen ne xhenet me meshiren e Allahut, sepse meshira e Allahut ja kalon zemerimit te Tij, dhe meshira e Allahut perfshin gjithçka. Lusim Allahun te na perfshije ne meshiren e Tij!

(Pyetja Nr. 55) Gimi / Selanik / 13-5-2009

Message: Selam Alejkum.
Allahu ju shperblefte per pergjigjet nr 54, por kisha disa paqartesi te vogla.
3. Ky person thoshte qe Ibn Kethiri kete mendim te Ibn Abasit e shkruan ne librin e tij Historia e Pejgambereve dhe nuk e perkrahte kete por i permbaheshe hadithit te sakte, por pyetja eshte pse Ibn Kethiri e shkruan kete mendim te Ibn Abasit.
5. Pyetja ishte se ne disa libra shkruhet se disa as’habe kane kundershtuar qe Uthmani te ishte prijes parpara Aliut, ndersa imam Sabuni thote qe ishin te gjithe dakort,dhe ne baze te thenies se Sabunit ben qe te dyshosh ne librat e tij,dhe theniet e tij duhet ti marresh dhe ti kontrollosh te ndonje dijetar tjeter, dhe po te veprosh keshtu i bie qe tek te gjithe dijetaret nuk duhet te besosh dhe nuk mund te ndihesh i qete ne besim.
6. Dakort qe shejtini ishte prej xhineve,dhe adhurues i Allahut te Madheruar por si ka mundesi qe kur Allahu urdheroi engjejt ti bejne sexhde Ademit te gjithe e bene pervec Iblisit?
Iblisi eshte thjesht nje krijese dhe si e tille nuk mund te bej asgje,asnje lloj veprimi.Tek njerzit,veprimet,deshirat,emocionet,mendimet,etj jane te krijuara dhe jane ne Dore te Zotit,po ashtu edhe tek xhinet.Pra ne momentin qe Iblisi nuk i beri sexhde Ademit nuk deshi Allahu,nuk e krijoi Allahu.Xhelozin dhe mendimin qe kishte Iblisi per veten,e krijoi Allahu.
Qe ta permbledh qellimi eshte se,njerzit apo iblisi nuk e meritojn xhehenemin,per arsye,vete veprimet e tyre jane te krijuara dhe nuk i krijuan vete por i kijoi Allahu i Madheruar.
Pyetjet 1,2,4,dhe 7 i kuptova Allahu ju shperblefte, dhe desha te me shkruanit dicka rreth frikes, sepse edhe kjo eshte shume e rendesishme.

Përgjigje / 13-5-2009

Pas pergjigjes ne pyetjen nr. 54, menduam se nuk do te mbetej me pike dyshimi dhe se çdo gje do te ishte qartesuar, dhe se kur mesohet e verteta e sigurte, atehere e dyshimta eshte aksidentale dhe ajo duhet larguar menjehere, perndryshe do te behet ves qe mund te qendroje me ty gjate gjithe jetes. Sidoqofte, po mundohemi te japim edhe nje sqarim tjeter per ato pika ne te cilat te kane mbetur pakenaqesi, por ta dish se kjo rruge e dyshimeve dhe shkuarjes pas tyre, nuk ka mbarim dhe shume njerez vdesin me to, duke jetuar gjithe jeten ne peshtjellim e ne dileme.

Une po te pergjigjem shkurtimisht per pikat qe te kane mbetur te paqarta, dhe inshaAllah pas kesaj nuk te mbet me asnje dyshim dhe bindesh plotesisht:

1. Askush nuk eshte i pagabueshem perveç Allahut dhe asnje liber nuk eshte pa gabime, perveç Librit te Allahut.

Iben Kethiri eshte njeri dhe gabon dhe po keshtu Iben Abasi eshte njeri dhe gabon. Kurse ne libra shkruhen te gjitha keto, por nese nuk sqarohen nga autoret e librave, sqarohen nga dijetaret qe kane me shume dije, te cilet edhe ata mund te gabojne,

por nuk mund te bashkohen te gjithe ne te njejtin gabim, por dikush gabon diku e dikush diku tjeter, dhe se gabimet e tyre nuk jane ne çeshtje kryesore te fese, por jane ne çeshtje dytesore per aprovimin e te cilave futet perpjekja e dijetareve sipas kuptimit te argumenteve. Pra, nuk ka vend dhe nuk eshte logjike te thuhet: perse iben kethiri e ka permendur kete fjale te ibn abasit ne librin e tij, sepse ai po tregon diçka qe ka degjuar, dhe dijetaret e hadithit e kane detyre t’i verifikojne ato transmetime. Iben Kethiri ka permendur shume e shume transmetime nga beni israilet qe quhen israilijate ne tefsirin e tij, dhe per to ne heshtin dhe nuk e dime saktesine e tyre, siç na ka mesuar pejgamberi. Po keshtu ka permendur hadithe te dobeta e ndoshta edhe te trilluara. A do te themi perse i ka permendur?! Kjo eshte pyetje absurde.

2. Shiko vella, se pari thuaji atij personi te thote se cilat libra jane ato ku thuhet se disa prej sahabeve nuk donin qe Uthmani te behej prijes? Se dyti: nese kjo eshte e vertete dhe nese disa prej sahabeve nuk donin qe te behej prijes Uthmani por donin Aliun, ç’te keqe ka ketu? A kishte ndonje argument nga Kurani apo Suneti se duhej te behej prijes Uthmani apo Aliu? -Jo, nuk kishte. Atehere sahabet u mblodhen dhe jepnin secili mendimin se kush duhej te behej prijes pas Umerit. Patjeter qe disa kane thene se duhej te ishte Aliu dhe te tjere Uthmani, por kur u vendos per Uthmanin, qe te gjithe rane dakord dhe i dhane besen atij te kenaqur.

Tani, nese Imam Sabuni del ne nje perfundim te caktuar per nje çeshtje te caktuar ne nje liber te tij, pastaj behet e qarte se ajo çeshtje eshte e gabuar, a do te thote kjo se te gjitha fjalet dhe librat e tij jane gabim?! Kete nuk e thote kush ne bote. Sepse çdo njeri gabon, por jo qe shumica e perfundimeve te tij te jene te gabuara, ndryshe nuk do te ishte dijetar dhe as i besuar. Por Imam Sabuni ka qene dijetar i madh, me dije dhe besim te paster, gje te cilen e vertetojne librat e tij, por megjithate ai nuk eshte i pagabueshem dhe patjeter qe ne mesin e fjaleve te tij ka gabime edhe pse mund te jene te pakta, por ka. Nuk e kuptoj perse gjithe kjo zhurme ndaj autoreve te disa librave per ndonje fjale qe mund te kene thene gabim, apo per te cilen kane sjelle te gjitha mendimet e dijetareve te ndryshem rreth asaj fjale, dhe pastaj zgjedhin ate qe mendojne se eshte me e sakta?! Kjo eshte me se normale. Perpjekjet e tyre kane te bejne me ato gjera te fese per te cilat u eshte dhene leje nga feja qe te fusin logjiken ne to dhe jo me bazat e medha te saj, per te cilat jane te gjithe dakord. Dhe po ta perseris vella, qe dija e kufizuar te ben t’i mendosh gjerat gabim dhe te flasesh gjera te çuditshme. ti duhet te mesosh me shume per Islamin, duke filluar nga akidja, fikhu, hadithi, etj. Pastaj do te shohesh se ka gjera per te cilat kane rene te gjithe dakord, si dhe gjera te tjera per te cilat ka disa mendime, dhe secili zgjedh ate qe i duket me e sakte sipas zbatimit te rregullave te caktuara ne bazat e fikhut, por secili mund te gaboje.

Nuk ta shpejgoj dot me ndryshe, sepse kesaj i thone te argumentohesh me diellin qe eshte dite!

3. Çfare ka per t’u çuditur qe shejtani nuk i beri sexhde Ademit kur u urdherua nga Allahu?

Mos mendon se Allahu ishte aty bashke me engjejt dhe ata e shihnin ate, dhe Ai i urdheroi qe t’i binin ne sexhde Ademit, e keshtu?!

Nese eshte keshtu, atehere problemi yt qendron me larg: fakti se imagjinata jote eshte e gabuar. Sa do qe te perpiqet njeriut te imagjinoje gjerat qe nuk i sheh, e sidomos Allahun, engjejt, xhinet, xhenetin, zjarrin, etj, kurre nuk do te mundet t’i perfytyroje ashtu si jane ne realitet, sepse vella: Allahu e ka krijuar mendjen e njeriut te kufizuar dhe shume gjera nuk mund t’i perceptoje. Ndoshta do te pyesesh perseri “perse”?! Sepse Allahu ka qellime qe ne i dime apo qe nuk i dime dhe nuk mund t’i perceptojme, por qe jemi urdheruar t’i besojme ashtu si na ka thene Allahu. Perndryshe, nese do te besonim vetem ato qe na pranon logjika jone, e cila ndryshon nga nje njeri te tjeri, nuk do kishte vend per ate qe quhet “besim ne te fshehten”! Nese besimtaret nuk do te besonin ne te fshehten qe ka njoftuar Allahu, nuk do te ishin besimtare, dhe nese ne besim nuk do te kishte te fshehta qe duhen besuar, atehere nuk do te kishte kuptim besimi,

sepse perndryshe te gjithe do te besonin, por Allahu i ka lene njerezit ne kete bote per t’i provuar dhe per shume e shume qellime te tjera, dhe nese ti do te vazhdosh me pyetje filozofike, sepse keshtu quhen keto lloj pyetjesh, atehere do te thosha me nje fjale te vetme: Allahu nuk i merr doren kujt per asgje dhe nuk pyet askend dhe askujt nuk i jep llogari, kurse njerezit dhe krijesat e tjera jane ato qe do i japin llogari Atij. Dhe askush nuk ka justifikim te thote se nuk e dija, apo nuk pata argumente, sepse Allahu i ka dhene qe te gjitha argumentet.

Kur thuhet se veprimet e njeriut dhe çdo gje qe del nga ai eshte e krijuar, do te thote se Allahu e ka krijuar njeriun dhe i ka dhene mendje e logjike, ndienja dhe aftesi per te vepruar e per te menduar, dhe jo se secila prej ketyre kur veprohet nga njeriu, e krijon Allahu ne çast! Dhe keshtu dalim ne perfundimin se Allahu eshte Ai qe vepron dhe njeriu nuk vepron asgje, madje dhe se te keqiat qe ben njeriu, i beka Allahu!!!!

Pas gjithe kesaj kuptohet qe personi qe t’i ka thene keto fjale ka devijuar per shkak se asnjehere nuk e ka mesuar besimin e vertete Islam,

por ka lexuar disa libra te sekteve te devijuara qe i adresohen Islamit, te cilat jane me shume sekte filozofike, ndaj edhe kane devijuar, siç jane kaderite, xhehmite, maturidite, etj.

Prandaj, perderisa tashme e mesove te verteten, qendro larg atij personi, mos i mendo me gjate fjalet dhe dyshimet e tij,

por meso rreth Islamit dhe akides se paster Islame, si dhe rreth dijeve te tjera te Islamit, si fikhu, usuli fikhu, hadithit, tefsirit, etj.

Ruaju nga sektet e devijuara nga Islami, sepse perndryshe do te behesh prej tyre dhe do te humbesh rruge! Do te jetosh gjithe jeten me dyshime te njepasnjeshme ne koke dhe kurre nuk ke per t’u qetesuar, sepse keshtu eshte gjendja e tyre.

Te keshillojme per hir te Allahut dhe nuk presim nga ti asnje perfitim, prandaj merr keshille dhe behu i qendrueshem ne Islamin e paster!

Allahu na befte qe ta shohim te verteten si te vertete dhe te na mundesoje pasimin e saj, dhe na befte qe ta shohim te paverteten si te pavertete, dhe te na mundesoje largimin prej saj!

Kurse ne lidhje me friken; se pari duhet te dish se frika eshte disa llojesh: frike e natyrshme nga gjerat e frikshme qe ka krijuar Allahu, si erresira, egersirat, e keshtu. Frike nga Allahu, d.m.th. qe te kesh frike denimin e Allahut ne kete bote dhe ne boten tjeter, dhe si pasoje ti largohesh nga te keqiat dhe vepron te mirat. Ekziston edhe nje lloj frike jo e natyrshme, siç eshte frika se nje krijese e Allahut mund te demtoje per diçka qe nuk e ka ne dore dhe nuk ka fuqi per te, siç eshte frika se nje i vdekur mund te te demtoje; kjo lloj frike eshte shirk. Nese e gjen librin “Sqarimi i akides Vasitije” te shejh Iben Uthejmin, do te perfitoje se shumti, do ta mesoje sakte besimin e vertete te Islamit dhe do t’i jepje pergjigje shume pyetjeve apo dyshimeve qe te vijne ne mendje apo qe i degjon nga te tjeret. E Allahu eshte i Gjithedijshmi!

(Pyetja Nr. 54) Gimi / Selanik / 11-5-2009

Message: Dua t’ju bej disa pyetje shume te rendesishme per mua dhe desha pergjigje sa me shpejte te jete e mundur. Sot takova nje person qe ishte zbatues i rregullt i Islamit per shume vjet,por tani nuk ishte me.Ne bisedim e siper,te them te drejten me vuri ne nje siklet shume te madh. Ai deshi te me binte se ne Islam ka gjera qe kundershtojne njera tjetren dhe qe te bejne qe te dyshosh se a eshte Islami fe e Zotit apo jo. Me poshte po shkruaj vetem nje pjese te fjaleve te tij dhe sic e thathe me siper desha pergjigje per secilen nga keto pyetje.

1) Ne Islam ka shume gjera qe kundershtojne njera tjetren apo te ngjallin dyshim. Allahu thote ne Kuran se asgje nuk i perngjan Atij kurse ne nje hadith thuhet se Allahu e krijoi Ademin sipas pamjes se Tij. Keto dy pjese kundershtojne njera tjetren.

2) Vendi se ku ndodhet xheneti qe ishte Ademi, ne qiell apo ne toke. Te dy grupet qe japin mendimet e tyre kane argumente shume te forta si nga feja po ashtu edhe nga llogjika.

3) Ibn Abasi thote se kur Allahu e leshoi Ademin ne toke, kembet i poqen ne toke kurse koka ne qiell. Ndersa per kete çeshtje ka hadith te sakte se Allahu e krijoi Ademin 60 arshine. Si ka mundesi qe ibn Abasi te kundershtoj hadithin dhe se ku u bazua qe e tha kete gje, dhe si ka mundesi qe dijetaret e shkruajne mendimin e ibn Abasit ne librat e tyre kur per kete ceshtje ka hadith te sakte? Per ibn Abasin Profeti ka bere dua dhe shume komentatore mbeshteten te fjalet e tij.

4) Ne parathenien e librit Rijadus Salihin tek pikpamja e krishterimit per natyshmerine e njeriut thuhet se gabimin qe beri Ademi dhe e shoqa e tij ndikoi te pasardhesit e tij, te gjithe njerzit trasheguan kete mekat. Imam Neueviu thote se kjo eshte ne kundershtim me akiden Islame. Kur lind njeriu lind i paster pa asnje mekat. Kjo eshte e sakte dhe llogjike se cfaj kam une me mekatin qe beri Ademi. Por nje hadith e kundershton kete qe thote Neueviu. Askush aske nuk do ta vrase e qe nje pjese te fajit te mos e barte djali me i madh i Ademit meqe ai i pari e shpiku vrasjen. Po cfare faji ka djali i Ademit me vrasjet qe ndodhin sot nderkohe qe Allahu thote ne Kuran se asnje nuk e bart mekatin e tjetrit. Keto dy pjese perseri jane ne kundershtim me njera tjetren.

5) Ne shume libra thuhet se disa ashabe nuk kane dashur qe Uthmani te jete prijes perpara Aliut, ndersa imam Sabuni thote se te gjithe ashabet ishin dakort qe Uthmani te jete prijes perpara Aliut. Tani, ose disa nuk deshen ose te gjithe deshen. Ne ne cilen liber duhet te besojme?

6) Allahu e krijoi njeriun qe ta adhuroje Ate. Po pse e la shejtanin qe ta mashtroje njeriun dhe qe te mos e adhuroje Ate. Tani, edhe na krijoi qe ta adhurojme Ate dhe njekohesisht e la edhe shejtanin qe te na therrasi ne nje rruge tjeter. Allahu thote ne Kuran se Ai udhezon ate qe do, pra njerzit nuk e praktikojne Islamin jo se nuk duan te besojne por se nuk i ka udhezuar Allahu, po perse duhen te futen ne xhehenem kur udhezimin nuk e kane ne dore te vet. Islami thote se Zoti e ka lejuar njeriun qe te zjedhe rrugen qe deshiron, por si ka mundesi qe njeriu te zjedhe rrugen e drejte nderkohe qe udhezimi eshte nga Zoti, njeriu nuk mund ta kontrolloje vetveten, e perse duhet te denohet nese nuk shkon rruges se drejte. Si ka mundesi qe njeriu te zjedhe vete rrugen e drejte nderkohe ne krye te se ciles eshte shejtani qe ka mashtruar miliarda njerez, qe ka nje eksperience shume vjecare. Zoti e ka krijuar njeriun te ngutshem dhe me epshe, dhe dynjane e zbukuroi, por eshte llogjike qe njeriu te zjedhe rruge tjeter nga ajo e drejta. Nese Zoti nuk do ta kishte lene shejtanin qe ta mashtroje njeriun atehere i gjithe njerezimi do ta adhuronte Ate.

7) Islami thote se nese njeriu ka 1% dyshim ne zemren e tij rreth fese apo Zotit, ai eshte mosbesimtar. Por si ka mundesi qe te mos kete 1% dushim kur me qindra shejtan i thone qe te mos besoje,kur shume intelektuale, filozofa,profesora etj thone gjera qe jane ne kundershtim me Islamin, si ka mundesi qe njeriu te mos dyshoje edhe vetem per nje cast ne jeten e tij. Njoh ne grua qe sheh te ardhmen,tek ajo njerzit shkojne nga cdo ane dhe presin me radhe,dhe nuk ka thene nje te vertete dhe 70 genjeshtra por ka thene shume te verteta.Nje goce i tha se i kishin kerkuar doren per nuse kater persona ne te kaluaren, si ka mundesi qe e gjeti qe e kane kerkuar ne shtepi madje dhe se ishin kater. Si te mos dyshoje 1% njeriu tek Islami apo tek Zoti. Te besoje 100% ne dicka qe nuk e ka pare dhe ta mohoje 100% dhe te jete i sigurte tek ajo gruaja qe ka gjtur shume gjera dhe qe njerzit flasin mire per te. Nje person qe ka shume vite ne Islam, te dyshoje vetem per nje cast, kuptohet qe i gjithe ai mundim si namazi, prishja e gjumit ne mengjes, agjirimi, xhihadi i shkon kot.
O vllai keto jane vetem nje pjese te fjaleve te tij dhe me te vertete me ka vene ne dyshim. Te 4 namazet qe kane kaluar sot i kam falur me pertaci dhe me dyshim ne besim.Ai po me fliste per fillimin e tij ne Islam,kur kishte besimin e forte dhe kapercente cdo lloj pengese qe i dilte perpara, gje te cilen e kam kaluar edhe une edhe shume musliman te tjere. Me tha se nese i shikoj gjerat me llogjikisht dhe realisht do te kuptoja dicka tjeter. Keto ishin pyetjet ne lidhje me kete personin por desha te pyes per dica tjeten ne lidhje me friken. E di qe vetem Allahun e Madheruar duhet te kemi frike, por e ndjej se kam frike edhe nga njerzit. E kuptoj kur zihet ndonje i afermi im apo ndonje musliman sic ka ndodhur disa here dhe nuk i kam ndihmuar ata. Do te doja te me shkruanit dicka.

Përgjigje / 12-5-2009

Keto pyetje jane shume te rendesishme dhe lusim Allahun t’ja shperbleje pyetesit me te mira dhe ta forcoje ne fene e Tij, e ta beje te qendrueshem, ate dhe te gjithe muslimanet!

Para pergjigjes se pyetjeve nje e nga nje, duam te themi nje fjale te pergjithshme, qe te jete ne vend te bazave dhe rregullave kryesore: Çdo krijese e ka nje Krijues. Çdo gje perveç Allahut eshte krijese dhe Krijuesi i saj eshte nje Zot i Vetem. Kete e ka te mbjelle çdo njeri ne natyren e tij, dhe kete provon vete ky krijim madheshtor, Toke, qiell, diell, yje, planete, sisteme diellore, te cilat me madheshtine dhe rregullsine precize te tyre deshmojne per madheshtine absolute te Krijuesit te tyre, Nje Zoti te Vetem, Allahut te Madheruar. Kete e pranon logjika e shendoshe dhe nuk e kundershton ate, madje vete filozofet e medhenj greke, si Aristoteli, Galinea, e te tjere, ne perfundimet e tyre logjike, pa nderhyrjen e asnje lloj ndikimi te jashtem fetar, thone se eshte e domosdoshme ekzistenca e Krijuesit te kesaj gjithesie, edhe pse me tutje devijojne me logjiken e tyre te gabueshme njerezore.

Zoti eshte Nje, dhe assesi nuk mund te jene dy zota, sepse ndryshe do te luftonin njeri-tjetrin dhe ai qe do te fitonte, do te ishte zoti, sepse do te dominonte mbi tjetrin. Po keshtu, eshte akoma me absurde te kete shume zota, sepse perseri njeri prej tyre do te ishte udheheqesi i tyre, me i madhi i tyre, me i forti, me i urti, me absoluti. Pra, Zoti, Krijuesi, Allahu i Madheruar ka atribute absolute, qe nuk i ka asnje krijese e Tij. Ai ka Emrat me te bukur dhe atributet me te larta e me absolute. Ai eshte Krijuesi i vetem i gjithesise, i Plotefuqishmi, i Urti, i Cili krijon me fuqine dhe urtesine e Tij, dhe nuk krijon asgje me kot dhe pa dobi, perndryshe kjo do te ishte mangesi per Te, por Ai eshte larg te metave dhe mangesive, sepse atributet e Tij jane te gjitha absolute.

Te gjitha keto jane perfundime logjike qe mund t’i arrije çdo njeri normal, por megjithate, Allahu na i ka permendur keto ne Kuran, ne menyre qe te udhezohemi tek e verteta, sepse sa do qe mendja e njeriut te shkoje larg, ajo arrin vetem hipoteza qe mund te jene te verteta ose te paverteta ne realitet.

Allahu e krijoi gjithesine, edhe njeriun dhe e vendosi ate ne toke, per qellime te larta dhe jo me kote, sepse Allahu eshte larg kesaj dhe asgje nuk e vepron me kote. Pastaj Allahu nuk e la njeriun te humbur dhe pa udhezime nga Ai, por u dergoi atyre vazhdimisht te derguar nga vete mesi i tyre, me qellim qe t’i udhezonte ne rrugen e drejte per te jetuar ne toke, qofte si individ apo si shoqeri, si dhe per te arritur lumturine e perhershme ne boten tjeter.

Kaluan vite, dekata, shekuj, mijevjeçare, dhe sipas ligjit te krijimit, çdo gje qe ka filluar do te mbaroje. Njerezimit i erdhi udhezimi nga Allahu me ane te lajmetareve te Allahut, dhe atij nuk i ka mbetur justifikim para Allahut, qe te mund te thote se nuk e dinte. Allahu dergoi Nuhun, Ibrahimin, Musain, Isain… dhe dergoi edhe te fundin e pejgamberve dhe vulen e tyre deri ne diten e Kiametit, sepse fundi po afrohej…

Ajo qe na ka sjelle historia e njerezimit sot dhe qe ne e shohim dhe jemi deshmitare dhe nuk mund ta mohojme kurre, eshte se ne bote sot ekzistojne tre fe te ashtuquajtura monotoiste: Jehudizmi, Krishterimi dhe Islami, kurse te gjitha fete dhe besimet e tjera qe ekzistojne sot ne bote jane politeiste qe besojne ne shume zota e idhuj, dhe me besime nga me te çuditshmet, qe logjika e shendoshe njerezore nuk i pranon. Por na intereson ketu çeshtja e tre feve monoteiste: mjafton te lexosh librat hyjnor te ithtareve te ketyre feve per te dalluar qe te treja keto fe kane ardhur nga i njejti burim. Po atehere perse jane tre fe dhe jo nje?! Çfare ka ndodhur? -Pergjigja eshte shume e lehte: jehudet qe besuan Musain (alejhi selam) dhe qe moren Teuratin (Dhjaten e Vjeter), kur Allahu dergoi Isain (alejhi selam), ata e mohuan ate, e quajten bir te jashteligjshem, dhe nenen e tij, Merjemen, e quajten te pandershme. Dhe keshtu, jehudet mohuan te derguarin e Allahut, madje kufri dhe arroganca e tyre arriti deri atje sa moren guximin te vrasin te derguarin e Allahut, ashtu siç kishin vrare edhe Jahjan me pare, por Allahu e ngriti Isain lart ne qiell dhe ata nuk e vrane ate, por ju duk sikur vrane ate, dhe ketu filloi humbja dhe dilema e madhe e fese qe me pas u vetequajte e krishtere, nga kryqezimi i supozuar i Isait (alejhi selam). Çeshtja e Isait ishte vertet ne dileme edhe ne mesin e shokeve te tij. Jehudet e ndoqen dhe pretenduan se e vrane Isain. Ithtaret e tij u shperndane dhe nuk kishin gje te shkruar nga Isai, por secili shkruajti ato qe mbajti mend nga ditet me Isain (alejhi selam), por asgje prej tyre nuk eshte percjelle ne menyre te sigurte dhe te pacenuar ne brezat e mepasshem. Pali, nje prej dishepujve qe ka shkruar ne Bibel, nuk ka qene prej shokeve te Isait, por e ka origjinen tek jehudet, dhe sipas nesh, ai ka hyre ne krishterizem per te futur devijime ne te. Rrethprerjen e ka hequr Pali dhe ne vend te saj ka shpikur pagezimin. Trinitetin e ka shpikur Pali. Po keshtu, shume gjera te tjera i ka shpikur Pali dhe te krishteret i marrin per fe te Zotit, e cila i eshte shpallur Isait. Madje ata kane humbje aq te medha, sa qe mendja e shendoshe nuk mund t’i pranoje, prandaj Allahu i ka quajtur ne Kuran “te humbur”, sepse nuk e kane marre vesh kurre te verteten rreth Isait, dhe adhurojne ne erresire, ne dileme e dyshim, ne pasiguri se feja e tyre eshte nga Zoti. Ata as librin hyjnor nuk e kane origjinal, madje dyshojne ne te, sepse e dine se ka shume e shume versione e transmetime, qe arrijne ne me shume se 300 versione. Dhe ndoshta arsyeja se pse i madherojne jehudite dhe i respektojne ata, nderkohe qe jehudite i quajne te krishteret idhujtare dhe kafshe qe jane krijuar per t’i sherbyer jehudive, dhe se pejgamberi i tyre eshte bir i prostitutes dhe nena e tij eshte prostitute, eshte se te krishteret kane marre nga jehudite Teuratin (Dhjaten e Vjeter). Kurse vete jehudite jane njerezit me te keqinj ne toke, me mohues te Allahut dhe kryeneçe ndaj Tij, me te poshter dhe me tradhetare, me antinjerezor, me te prishur dhe me prishes e shkaterrues, me rraciste dhe me te pashpirt e te pafe. Dhe me te gjitha keto, pretendojne se jane bijte e zgjedhur te Allahut dhe krijesat e Tij te preferuara, kurse njerezit e tjere ne toke jane krijuar per t’u sherbyer atyre. Numri i tyre eshte i vogel ne numer, ne krahasim me ithtaret e feve te tjera, sepse ata jane rraciste dhe nuk pranojne ne fene e tyre veçse ate qe lind jehudi. Jane dinake dhe tradhetare. Perdorin te gjitha menyrat per te arritur qellimet e tyre antinjerezore dhe rraciste, edhe pse feja e tyre ua ndalon, por ata ia lejojne vetes kur ka te beje me interesat e tyre kunder “kafsheve” dhe “idhujtareve”, qofshin te krishtere, muslimane, apo te cdo feje tjeter. Nje cilesi, apo me mire te themi nje semundje kryesore e jehudeve ka qene dhe eshte zilia. Prandaj ata nuk e pranuan Isain si Pejgamber te Zotit, dhe prandaj nuk e pranuan as Muhamedin si Pejgamber te Zotit, edhe pse e kishin te shenuar ne profetesite qe gjendeshin ne Teurat. Po te krishteret perse nuk e pranuan Islamin dhe Muhamedin?! Pra, edhe pse jehudet dhe te krishteret jane armik te njeri-tjetrit, qe te dy ata u bashkuan ne mospranimin e Islamit; te paret nga zilia dhe mohimi i tyre i zakonshem, sepse nuk ishte hera e pare qe i mohonin te derguarit e Allahut, se edhe vete Isain e mohuan, kurse te dytet nga pasimi i verber i jehudeve dhe nga mosqartesia ne fene e tyre te ndryshuar dhe te ngaterruar nga jehudet. Pra, jehudet e mohuan Muhamedin duke e ditur mire se ai ishte i Derguari i Allahut padyshim, kurse te krishteret e mohuan Muhamedin pa u menduar dhe pa e vertetuar çeshtjen e tij, por duke ja dorezuar mendjen dhe vendimin e tyre jehudeve, dhe duke vepruar ashtu si jehudet.

Dhe erdhi Islami me driten e tij! Allahu dergoi te fundin e Pejgambereve dhe vulen e tyre, Muhamedin (Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te dhe mbi te gjithe pejgamberet e Allahut!), ne menyre qe t’i nxjerre njerezit nga erresira ne drite, nga peshtjellimi ne siguri, nga idhujtaria ne Njesimin e Allahut, nga humbja ne udhezim. Allahu zbriti Kuranin, dalluesin e te vertetes nga e paverteta, sqaruesin e te gjitha çeshtjeve, me te cilin i çorri masken jehudeve, mohuesve dhe devijuesve te fese se Allahut qe ia shpalli Musait dhe Isait, udherrefyesin ne çdo te mire e te vertete, te sigurtin, te paqshmin, te dobishmin. Dhe u betua se do ta ruante ate te pacenuar dhe te padevijuar, deri ne fund te jetes ne toke. Keshtu duhej te ishte, sepse ishte libri i fundit hyjnor, pas te cilit nuk do te vinte liber tjeter ne toke, dhe keshtu ndodhi. Allahu nuk la gje pa permendur ne Kuran, dhe i shpalli te Derguarit te Tij, Muhamedit, te gjitha sqarimet e nevojshme te atyre qe thuhen ne Kuran, dhe keshtu Allahu e ruajti fene e Tij te pacenuar, brez pas brezi, qe prej 14 shekujsh, pa ndryshuar asnje pike apo presje nga Kurani dhe po keshtu nga hadithet e Muhamedit (salallahu alejhi ue selem). Vete armiqte e Islamit jane deshmitare per kete fakt dhe ata e deshmojne se Kurani gjendet sot i pacenuar dhe i pandryshuar as ne kuptim dhe as ne tekst, qofte as ndryshimin me te vogel, sepse ai eshte percjelle nga i gjithe populli musliman goje me goje, dhe njekohesisht i shkruar ne Liber, brez pas brezi. Po keshtu edhe hadithet e pejgamberit jane shkruar te gjitha dhe jane percjelle brez pa brezi, me menyren me te sakte dhe me te sigurte te percjelljes se historise njerezore. Vetem ne Islam ekziston shkenca e studimit te transmetuesve te haditheve dhe biografite e tyre, dhe dijetaret e hadithit i kane ndare te gjitha hadithet e verteta pejgamberike nga ato qe u trilluan nga njerezit neper shekuj, me apo pa qellim, por qe te gjitha jane ndare dhe njihet mire se cilat jane hadithe te verteta e cilat jane te trilluara. Pra, nuk ka vend per ndryshim e devijim, dhe i gjithe njerezimi sot, i çdo feje qofte, eshte deshmitar qe Islami nuk ka ndryshuar dhe as nuk ka devijuar aspak, por ka qendruar i pacenuar, ashtu siç e ka zbritur Allahu tek i Derguari i Tij, Muhamedi (salallahu alejhi ue selem). Kurse per sektet apo grupacionet qe i adresohen Islamit sot, dallohet qarte se ato kane devijuar apo kane ndryshuar, dhe jane ato grupe apo sekte qe jane larguar nga Islami i vertete, kurse Islami vete ka qendruar i pandryshuar dhe i pacenuar.

Keto jane fakte te padiskutueshme, per te cilat deshmon i gjithe njerezimi sot dhe ne çdo kohe, edhe pse ndoshta me gojet e tyre i mohojne, por brenda vetes e dine mire se jane te verteta. Tani te kthehemi te gjerat e vogla dhe dyshimet qe nuk mund te qendrojne kurre perballe te vertetes se padiskutueshme, por siç i thone: kur nuk di, duhet te pyesesh ata qe dine, dhe pikerisht pyetja eshte ilaçi i mosdijes. Te mbeshtetur tek i Allahu i Madheruar themi:

1. Allahu eshte Nje, i Pashoq dhe askush dhe asgje nuk i ngjan Atij, por qe te gjitha jane krijesa te Tij dhe Ai eshte larg dhe shume lart ngjashmerise me krijesat e Tij, madje kush thote se Zoti i ngjan njeres prej krijesave te Tij, apo se nje prej krijesave te Zoti i ngjan Zotit, ka mohuar Zotin, sepse Zoti eshte Nje dhe Vetem Ai i ka atributet absolute. Por, a ka Zoti forme, fytyre, sy, duar? -Te gjitha keto kane ardhur ne Kuran dhe ne hadithe te verteta te Pejgmaberit (salallahu alejhi ue selem), dhe vertetojne se Allahu ka Fytyre qe i pershtatet Madheshtise se Tij dhe nuk i ngjan asnje prej fytyrave te krijesave te Tij. Po keshtu themi per syte, duart, gishtat, kembet, etj. Pra, Allahu ka forme dhe ka Vete, sepse Ai ekziston dhe ka atributet absolute. Po keshtu, Allahu e ka krijuar njeriun dhe i ka dhene forme, ashtu si edhe vete Allahu ka forme, por pa i ngjasuar formes se Tij; Allahu i ka krijuar njeriut fytyre, sy, duar, gishta, kembe, etj, por keto tek njeriu jane te krijuara, kurse tek Allahu jo, dhe keto te njeriut nuk i ngjajne kurresesi atyre te Allahut, ashtu si nuk i ngjan dora e njeriut asaj te maces, dhe ashtu si nuk i ngjan fytyra e njeriut, rrethit te henes, edhe pse krahasohet me te. Keshtu e kane komentuar dijetaret e Islamit, qe ne kohet e hershme te tij, domethenien e ketij hadithi qe permendet ne pyetje dhe rreth te cilit ka lindur dilema. Kane ardhur disa transmetime te ketij hadithi me disa tekste, disa prej te cilave i ka nxjerre Buhariu dhe Muslimi, dhe ne te thuhet: “Allahu e krijoi Ademin ne formen e Tij, te gjate 60 krahe. Pasi e krijoi ate, i tha: “Shko dhe pershendeti me selam ata engjejt qe jane te ulur atje tej dhe degjo se si do ta kthejne pershendetjen, sepse ajo do te jete pershendetja jote dhe e pasardhesve te tu!” Ai shkoi dhe u tha: “Es selamu alejkum!” Ata ia kthyen: “Es selamu alejke ue rahmetullahi!” -shtuan “ue rahmetullahi”. Te gjithe ata qe do te hyjne ne xhenet, do te hyjne ne formen e Ademit, edhe pse njerezit vazhdojne te shkurtohen deri sot e kesaj dite.” Pra, Allahu i dha forme Ademit, ashtu si edhe vete ka forme, por qe nuk i ngjan askujt prej krijesave te Tij, dhe te gjithe ata qe do te hyjne ne xhenet, do te hyjne ne formen e Ademit, dhe nga hadithi kuptohet se ka perqellim gjatesine 60 krahe, pra ata qe do te hyjne ne xhenet do te jene te gjate aq sa ka qene Ademi (alejhi selam). Pra, nuk ka kunderthenie mes teksteve te Kuranit dhe Hadithit, por jane njerezit ata qe i shtjellojne gjerat e qarta, me apo pa dije dhe me apo pa qellim. Prandaj, ruaju prej njerezve qe nuk kane dije, apo qe kane qellime te keqija, dhe qendro larg atyre!

2. Vendi se ku ka qene xheneti nga i cili u nxorr Ademi, apo se a ka qene ai xheneti i perhershem ku do te futen banoret e tij, eshte nje çeshtje qe nuk mesohet veçse nga ndonje njoftim Hyjnor prej Kuranit apo Sunetit te Pejgamberit, qe edhe ai eshte shpallje nga Allahu, dhe perderisa nuk ka ndonje argument te qarte dhe te prere per kete gje, dijetaret kane dy mendime kryesore, ku secili argumentohet me tekste qe nuk argumentojne ne menyre te drejtperdrejte per kete gje, por me kuptime te peraferta, dhe secili grup ka arritur ne perfundimin se mendimi qe ka zgjedhur i ka argumentet me te qarta dhe me te qelluara per te argumentuar çeshtjen per te cilen kerkojne. Por, kjo çeshtje nuk ka te beje fare me ndonje kunderthenie te teksteve hyjnore, por vetem me komentimet e dijetareve te atyre teksteve, dhe nese nje musliman nuk di gje per kete çeshtje dhe as qe pyet fare per te, per shkak se nuk e gjen ne Kuran apo ne Sunet, ne menyre te drejteperdrejte, ai nuk ka asnje gjynah, dhe as nuk do te jape llogari per te, madje nga kjo çeshtje nuk ka ndonje dobi apo perfitim per askend, sepse kudo qe te kete qene xheneti i Ademit, apo nese ka qene apo jo i njejti xhenet ku do te hyjne banoret e xhenetit pas fundit te jetes ne kete bote, askush nuk do te jape llogari per kete, nese e di apo nuk e di, pasi qe argument te prere dhe te drejteperdrejte ne Kuran apo ne Sunetin e pejgamberit nuk ka, e Allahu e di me mire.

3. Se pari duhet te dish se Fjala e Allahut dhe fjala e te Derguarit te Tij eshte e vertete dhe nuk ka pike dyshimi ne te, kurse fjalet e te tjereve perveç tyre, u futet dyshimi dhe gabimi. Pra, se pari hidh dyshimin te fjalet e atij qe te paska keshilluar duke pretenduar se te do te miren, por qe ne te vertete te fton per ne humbjen dhe erresiren e peshtjellimin ku ka rene edhe vete, por do shok dhe shoqeri, prandaj edhe te keshillon! Duhet te dish nje rregull te rendesishem: Nese dy tekste hyjnore, qofshin te dy nga Kurani apo te dy nga suneti, apo njeri nga Kurani dhe tjetri nga suneti, nese ne pamje te pare keto tekste duken ne kundershtim me njeri-tjetrin, duhet ta dish se ky kundershtim ne te vertete nuk ekziston, por eshte dija e kufizuar e atij personi qe i ka lindur ky kundershtim shkak per kete dukuri. Ne lidhje me transmetimin e Iben Abasit, se pari duhet pare nese ai transmetim eshte i sakte apo jo. Nese transmetimi eshte i sakte, atehere duhet pare kuptimi i tij, dhe nese ka ndonje gje te paqarte, atehere duhen mbledhur te gjitha transmetimet qe lidhen me ate teme dhe nga bashkimi i tyre arrihet ne kuptimin e sakte. Ne rastin tone, transmetimi i Iben Abasit kundershton hadithin e sakte ku thuhet se Ademi eshte krijuar 60 krahe. Ketu kemi nje nga dy gjera: ose transmetimi i percjelle si fjale e Iben Abasit nuk eshte i sakte dhe se ne te vertete Iben Abasi nuk e ka thene ate fjale, ose Iben Abasi e ka thene kete gje dhe ky eshte ndonje degjim i gabuar i tij, kurse e verteta eshte si ne hadithin e sakte. Dhe nuk mund te thote kush se Iben Abasi eshte i pagabuar, sepse ai njeri ka qene dhe nuk i vinte shpallje nga qielli. Fakti se Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) ka bere lutje per Iben Abasin, nuk do te thote se ai eshte i pagabueshem, por do te thote se prej tij do te perfitohet shume dije. Keto jane gjera esenciale qe duhet te njihen domosdoshmerisht.

4. Edhe ne piken e katert kemi te bejme me dije te kufizuar, kuptim te kufizuar dhe sipas qejfit, guxim te shprehjes se mohimit pas besimit dhe moskthim tek dijetaret per ato qe i jane peshtjelluar. Kemi per qellim me keto, personin qe i ka hedhur keto dyshime, dhe lusim Allahun te ruaje prej tij, dhe ta udhezoje ate nese ai e do udhezimin! Eshte e vertete se askush nuk mbart barren e tjetrit dhe nuk denohet me gjynahun e tjetrit, as i ati per te birin dhe as i biri per te atin, sepse Allahu thote: “Askush nuk e mbart barren e tjetrit.” [El Isra, 15] Por, a ka kete kuptim hadithi i sakte, i transmetuar nga Buhariu dhe Muslimi, se Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) ka thene: “Nuk ka njeri qe vritet padrejtesisht, veçse biri i pare i Ademit ka pjese ne ndeshkimin per gjakun e derdhur te tij, sepse ai ishte i pari qe e beri rruge vrasjen.” Ne nje hadith tjeter thuhet: “Kush ben nje veper te mire per here te pare dhe ajo behet rruge qe e veprojne te tjere pas tij, ai do te kete shperblim njesoj si ata, pa iu pakesuar shperblimi atyre aspak, kurse kush ben nje veper te keqe per here te pare dhe ajo behet rruge qe e veprojne te tjere pas tij, ai do te marre gjynah njesoj si ata, pa iu pakesuar gjynahu atyre aspak.” Pra, askush nuk merr mekatet e tjetrit dhe nuk denohet per to, perveç njerit, dhe ai eshte ai person qe e ben per here te pare nje veper te keqe dhe i hap rrugen asaj per t’u ndjekur nga te tjere. Dhe kjo eshte kulmi i urtesise dhe i drejtesise, sepse keshtu i ndalohet rruga te gjithe atyre qe duan te ngjallin nje te keqe qe nuk ekziston ne mesin e njerezve ku jetojne, dhe ata qe e bejne per here te pare, kane denim per kete gje. Po keshtu, ata qe ftojne tek e keqja dhe pasohen nga njerezit, do te mbartin edhe gjynahet e tyre bashke me te vetat. Kjo eshte mese logjike, e drejte dhe e urte. Ashtu si edhe merr sevape ai qe hap nje rruge te mire qe njerezit e kane harruar dhe e kane lene pas dore, por qe ate e urdheron Allahu dhe i Derguari i Tij. Po keshtu kane sevape ata qe ftojne ne vepra te mira, apo ata qe behen sebep per udhezimin e njerezve, ashtu si shperblimet e atyre njerezve qe udhezohen, pa iu pakesuar gje atyre, por nga meshira e Allahut. Kurse edhe shtimi i barres se atyre qe hapin nje rruge te keqe eshte nga meshira e Allahut per njerezit, qe te frikesohen dhe te mos guxoje kush te beje keq, perndryshe do te marre t’i shtohen edhe te keqiat e atyre qe bejne keq pas tij duke ndjekur rrugen e tij, pa iu pakesuar atyre e keqja e veprave te tyre. Por nuk mundet qe nje i mire te marre te keqiat e nje te keqi, dhe as nje i keq te marre te mirat e nje te miri. Po keshtu, askush nuk denohet ne kete bote per krimet qe ben dikush tjeter, qofte i mire apo i keq, i aferm apo i larget. Babai nuk denohet per krimet dhe fajet qe ben i biri i tij, dhe as i biri nuk denohet per krimet dhe fajet qe ben i ati. Por nese i ati ka qene shembull i keq per te birin e tij dhe i ka mesuar rruge te keqe, ai do te kete ndeshkim per çdo te keqe qe ka bere i biri i tij, tek Allahu i Madheruar ne diten e gjykimit, dhe jo ne ligjet e dynjase ne gjykimet mes njerezve. Pra, kur thuhet se askush nuk e mbart barren e tjetrit, dmth askush nuk denohet per fajin e tjetrit ne kete bote dhe as ne boten tjeter, perderisa nuk eshte sebep ne ate faj. Besoj se tashme eshte sqaruar edhe kjo pike.

5. Deshen apo nuk deshen te gjithe sahabet per Uthmanin apo per Aliun, qe te behej prijes, pas berjes prijes te secilit prej tyre, qe te gjithe ata i dhane besen si Uthmanit edhe Aliut (radiallahu anhum). Tani, dihet se ka pasur kundershtime ne mesin e sahabeve dhe pas tyre, sidomos ne kohen e Uthmanit dhe te Aliut (radiallahu anhuma) dhe te gjitha ato ishin pasoje e atyre qe futeshin ne Islam me qellim qe te shkaktonin trazira dhe te fusnin perçarje ne mesin e muslimaneve. Mund te themi qe kane qene perpjekje te çifuteve per te luftuar Islamin, sipas zakonit te tyre, duke menduar se do te benin ashtu si bene me ithtaret e Isait (alejhi selam), por nuk ja arriten qellimit te tyre, sepse ishte Allahu Ai qe e ruante fene e Tij. Pikerisht ne ate kohe u shfaqen havarixhet dhe shijat, dhe sipas transmetimeve te sakta, i pari qe foli per hyjnizimin e Aliut dhe per madherimin e tij, ka qene Abdullah iben Sebe’, jehudi. Dhe ate e ndoqen shijat. Sidoqofte, ne jemi urdheruar nga Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) qe te heshtim ne lidhje me kundershtimet qe ndodhen ne mesin e sahabeve pas tij, pasi qe Allahu i ka falur ata gabimet e tyre njerezore, dhe do t’i fuse ata ne xhenet. Kurse ajo qe ndodhi ne kohen e tyre ka qene nje sprove e Allahut per njerezit qe pretendonin se ishin muslimane, nese ishin vertete muslimane apo jo, si dhe per te sfiduar armiqte e Islamit prej jehudeve e te tjere, te cilet pretendonin se mund ta devijonin fene e Allahut, por deshtuan plotesisht dhe u sfiduan. Fakti qe disa njerez i ndoqen ata dhe devijuan nga Islami i paster, nuk tregon assesi se ata devijuan Islamin, sepse Islami vazhdon te qendroje i pacenuar, por ata munden te devijojne disa njerez hipokrite dhe jo te sinqerte ne besimin e tyre Islam. Madje shume prej tyre, siç ishin shijat e Persise (Iranit te sotem), kishin urrejtje te vjeter kunder Islamit dhe muslimaneve sepse u kishin rrezuar mbreterine Perse, me te madhen e asaj kohe. Tani, çfare ka ketu qe eshte e dyshimte dhe qe te ben te dyshosh ne vertetesine e Islamit?!

6. Per piken e gjashte kemi shkruar me pare, dhe nuk po e perserisim me ketu, por mund ta shikoni pergjigjen e saj ne pergjigjen e pyetjes nr. 47, ne kete faqe.

7. Edhe pergjigjen e kesaj pike e gjen ne pergjigjen e pyetjes nr. 481, por ketu po themi shkurt: Dyshim do te thote medyshje, apo 50% po dhe 50% jo. Kurse ato qe ke ti per qellim me dyshime, nuk jane te ketij lloji, por jane mendime apo dyshime kalimtare qe i vijne çdo njeriu besimtar, madje edhe sahabeve, madje edhe vete Pejgamberit ne fillim te shpalljes se tij kur i erdhi engjelli per here te pare dhe pastaj nuk i erdhi me per nje kohe rreth dy muaj, dhe gjate kesaj kohe ai ishte ne dileme dhe kishte frike se mos ai qe i kishte ardhur kishte qene shejtan dhe jo engjell, e keshtu. Po keshtu sahabeve u vinin ne koke pyetje dhe dyshime qe nuk mund t’i shprehnin me goje sepse ishin kufer. Pra, shejtani u fuste ne mendje te thonin: “kete e ka krijuar Allahu, kete e ka krijuar Allahu, po Allahun kush e ka krijuar?” E gjera te tilla qe i sillen njeriut neper koke, qofte besimtar apo mosbesimtar, por te paret i largojne ato mendime dhe nuk shkojne pas tyre dhe nuk i ushqejne ato, sepse e dine se jane dyshime dhe se dyshimet nuk qendrojne perpara te vertetes dhe argumenteve te shumta e te panumerta te saj, kurse te dytet (mosbesimtaret) vazhdojne me ato mendime, i ushqejne dhe i shprehin, megjithese kurre nuk jane te qete brenda vetes se tyre, por jetojne ne stres e ne ferr, sa qe kur degjojne te flitet per fene dhe per Zotin, nuk duan te degjojne por nderrojne menjehere teme. Pra, nuk eshte ky ai dyshimi qe nese e ka dikush, del nga Islami, por keto jane mendime qe vijne njeriut kur ai kerkon te verteten. Madje keto mendime jane argument se ai njeri nuk ecen verberisht, por se pari kerkon ta vertetoje besimin e tij dhe pasi te bindet per vertetesine e tij, nuk e le kurre ate, sepse e di qe çdo gje tjeter qe e kundershton ate eshte thjesht nje dyshim i paqendrueshem, i vockel dhe i pavlere perballe te vertetes se padiskutueshme qe eshte nga Zoti i boteve.

Ne mbyllje: largoju personave qe te fusin dyshime dhe qellimet e te cileve ti nuk i di, aq me teper nese dija jote rreth Islamit eshte e kufizuar, dhe nese te vjen ndonje dyshim apo mendim qe nuk mund te shprehet, atehere menjehere ktheje ate tek njerezit me dije ne fe, dhe ktheje ate tek te vertetat e padiskutueshme dhe te pacenueshme te kesaj bote, kryesoret e te cilave u perpoqem t’i permblidhnim me siper. Dhe mbeshtetju Allahut, falenderoje ate per miresite qe te ka dhene, nga te cilat me e madhja eshte qe te ka udhezuar ne Islam dhe ta ka bere te bukur zbatimin e Islamit, ndryshe nga shume te tjere qe kane zgjedhur humbjen per veten e tyre, dhe Allahu i ka lene ne fatin qe vete e kane zgjedhur, pa i bere padrejtesi askujt, por secili eshte peng e vepres se vet. I gjithe suksesi eshte nga Allahu, vetem Ate falenderojme per miresite e Tij te panumerta, Atij i kerkojme falje te gjynaheve tona dhe te mangesive tona ne adhurimin ndaj Tij, sepse ne kurre nuk mund ta adhurojme Allahun ashtu si e meriton Ai, por Ai eshte i Meshirshem me ne dhe na e pranon ate adhurim te paket dhe te manget qe ne i bejme Atij! Allahu eshte Zot i pergjigjes se Lutjes dhe Ai eshte i Plotefuqishem per gjithçka! Paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi te Derguarin tone, Muhamedin, familjen e tij, shoket e tij dhe te gjithe ata qe ndjekin rrugen e tij deri ne diten e Kiametit!

(Pyetja Nr. 53) Abdurrahman / Itali / 8-5-2009

Selamun alejkum ue rahmetullahi ue berekatuhu vella i nderuar,
Kisha nje pyetje te vogel: ne pyetjen (nr.61): A eshte e vertete qe kur Allahu e nxorri nga xheneti Ademin e bashke me to e nxori edhe gjarprin?
Je pergjigjur duke thene: Nuk ka ardhur hadith i sakte ku permendet gjarpri ne lidhje me mashtrimin e Havase, apo se Iblisi u fut ne trupin e gjarprit dhe e mashtroi Havane, pastaj ajo i mbushi mendjen Ademit qe te hante nga pema e ndaluar. Te gjitha keto permenden ne transmetime te marra nga Beni Israilet dhe quhen “Israilijate”, dhe ne as nuk i besojme dhe as nuk i mohojme ato totalisht, por heshtim perderisa nuk kemi argument te sakte nga Kurani apo suneti, ne lidhje me to, dhe mjaftohemi me ate qe thuhet ne Kuran dhe sunet.
Tani, mua me kane thene se Hafidh Ibn Kethiri ne librin “Historia e Profeteve”, rreth menyres se si mashtroi iblisi Ademin dhe Havane ka permend disa variante, nder te cilat: (1) i mashtroi nga jashte xhenetit, pra nga dera, (2) i mashtroi nga poshte qiellit, (3) kaloi kalimthi ne xhenet, por kjo eshte e papranueshme sepse ai ishte debuar nga aty dhe nuk kishte mundesi te hynte.
Tani doja te dija kush eshte e sakta rreth kesaj ngjarjeje, apo nuk ka asnje transmetim dhe keshtu qe heshtet, dhe ku eshte bazuar Hafidh Ibn Kethiri (Allahu e meshirofte)?
Allahu te ruajte dhe te shperblefte me te mira!

Përgjigje / 12-5-2009

Variantet e permendura nga Iben Kethiri jane prej Israilijateve dhe ai i ka percjelle ato ashtu si i ka degjuar. Tani ne e kemi rregullin se si duhet te sillemi me keto transmetime. Pra, te heshtim dhe te mos themi as se jane te verteta dhe as se jane te paverteta, perderisa nuk na ka ardhur ndonje tekst nga Kurani apo nga Suneti qe pohon vertetesine apo pavertetesine e tyre.

(Pyetja Nr. 52) Anonim / Tiranë / 19-4-2009

Message: es selamu alejkum. O vella a magji eshte nese dikush, nje plake te hedh kockat e kurbanit qe ke prere per shpi ti hedh ne themele te shtepise?

Përgjigje / 22-4-2009

Kjo qe thuhet ne pyetje mund te jete magji dhe mund te mos jete, varet nga vepra e asaj plake dhe qellimi i saj. Por mjafton qe ju te hiqni ato kocka nga themelet dhe t’i mbeshteteni Allahut te Madheruar, e asgje nuk ka per te ndodhur me lejen e Allahut. E permendem ne pyetjen 497 gjykimin per prerjen e kafshes ne themelet e shtepise, dhe se kjo gje eshte veper e jomuslimaneve dhe e paganeve, te cilet e therin ate kurban per xhinet me qellim qe te mos i gjeje ndonje e keqe ne ndertimin e shtepise, dhe kjo eshte shirk dhe e palejuar ne Islam. Ndoshta edhe kjo plake qe permend pyetesi, mund te kete besime te tilla pagane e te ndaluara ne Islam, por besimtarit i mjafton t’i mbeshtetet Allahut dhe t’i kerkoje mbrojtje vetem Atij, dhe Allahu do e kete ne mbrojtjen e Vet, sepse Allahu thote: “Dhe kush i mbeshtetet Allahut, Ai i mjafton atij.”

(Pyetja Nr. 51) Ebu Amar / Gjakovë / 15-4-2009

Message: selam alejkum. Jam mjeshter ndertimi dhe aty ku une punoj pronaret e shtepive po prejn kurbane ne themelet e shtepive. A lejohet une me punu ne ate shtepi?

Përgjigje / 22-4-2009

Prerja e kafshes ne themelet e shtepive te reja apo te nderteses se re nuk lejohet, sepse kjo eshte nje veper qe njerezit pagane e kane bere me qellim qe t’i ruhen te keqes se xhineve dhe per xhinet, gje e cila nuk lejohet ne asnje menyre ne Islam dhe eshte shirk, sepse berja e kurbanit eshte adhurim qe duhet te behet vetem per Allahun. Kurse therja e nje kafshe pas perfundimit te shtepive te reja dhe para apo pas hyrjes ne to, eshte e lejuar nese behet me qellim te falenderimit te Allahut per kete miresi qe u plotesoi, e nese eshte me qellim tjeter te palejuar, nuk lejohet. [Fetava Iben Baz, Nurun ala ed derb]. Por gjynahun per prerjen e kurbanit ne themelet e shtepise e kane ata qe e bejne ate, pronaret e atyre shtepive dhe ti nuk ke gjynah per kete dhe as pse punon aty, inshaAllah, por keshillo sa te mundesh qe diçka e tille nuk lejohet te behet veçse per Allahun dhe si falenderim per Allahun, dhe se me e mira eshte qe kjo therje te shtyhet deri ne perfundim te ndertimit dhe jo ne fillim te tij, si falenderim per miresine e Allahut, e Allahu e di me mire.

 

 «11»   «10»   «9»   «8»   «7»   «6»  «5»   «4»   «3»   «2»   «1»